OPINIONS

Καθρέφτης ο Αγγελος, αλλά να μη σπάσει...

Καθρέφτης ο Αγγελος, αλλά να μη σπάσει...
INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι είναι συνειδητή επιλογή του Ιβάν Σαββίδη να αναδείξει ως εκφραστή του ΠΑΟΚ τον... αντιφρονούντα Αγγελο Αναστασιάδη, τον οποίο καλεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διάθεση του μεγαλομετόχου για τη δημιουργία πραγματικά μεγάλης ομάδας και να μην "το παίξει" ήρωας με μέτριο ρόστερ.

Εν αναμονή των πρώτων μεταγραφικών ανακοινώσεων από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ελάχιστοι είναι οι ΠΑΟΚτσήδες φίλαθλοι που περιμένουν εντυπωσιακές (και ακριβές) κινήσεις. Η παρουσία του Αγγελου Αναστασιάδη στην τεχνική ηγεσία δεν εγγυάται ευχάριστες εκπλήξεις και δυνατές συγκινήσεις. Μπορεί, όμως, να... Σπάσει η παράδοση; Γιατί όχι;

Η αλήθεια είναι ότι και στις τέσσερις προηγούμενες θητείες του στον ΠΑΟΚ ποτέ δεν ζήτησε παικταράδες. Η μοναδική φορά που βρήκε αξιόλογο έμψυχο δυναμικό ήταν επί Μπατατούδη, όταν στο ρόστερ υπήρχαν παίκτες όπως οι Ζαγοράκης, Βρύζας, Φρατζέσκος, Μαραγκός, Τουρσουνίδης.

Ηδη, όμως, ο Μπατατούδης κατέρρεε οικονομικά και δεν υπήρχε πλέον η πολυτέλεια να αγοράζει ό,τι περνούσε από μπροστά του, όπως συνέβη όταν είχε προσλάβει τον Μπάγεβιτς. Αλλωστε, ο Αγγελος με εκείνη την ομάδα πρόλαβε να δουλέψει μόνο για έξι μήνες, μολονότι είχε πετύει τον άθλο της πρόκρισης επί της Αρσεναλ.

Σε όλα τα υπόλοιπα “περάσματά” του από τον ΠΑΟΚ ήταν υποχρεωμένος να δουλέψει υπό καθεστώς οικονομικής ανέχειας, για να μην πω εξαθλίωσης. Θα ήταν παράλογο, λοιπόν, να προσπαθεί να πείσει τον παραπαίοντα Γούμενο, ας πούμε, να αγοράσει ακριβούς παίκτες, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να πληρώσει τους υπάρχοντες.

Σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει επενδυτή. Ο Αγγελος ξέρει ότι ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί να διαθέσει αξιόλογα ποσά για να δημιουργήσει μεγάλη ομάδα, αρκεί οι συνεργάτες του - και ιδιαίτερα ο προπονητής - να σεβαστούν τα χρήματά του. Το ερώτημα είναι εάν θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη διάθεση του μεγαλομετόχου, ή θα περιοριστεί σε φθηνές επιλογές. Λογικό είναι να προτιμήσει το πρώτο. Οντως, όμως, υπάρχει περίπτωση να επιλέξει το δεύτερο. Παράλογο μεν, πιθανό δε. Κι αν συμβεί, θα οφείλεται σε δύο λόγους.

Ο πρώτος: Θα θελήσει να πείσει τον Σαββίδη ότι μπορεί να του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Οτι αυτός δεν είναι σαν τους άλλους, που αλόγιστα τον ώθησαν να ξοδέψει ένα σωρό χρήματα για να μαζέψουν στον ΠΑΟΚ μπόλικους μέτριους παίκτες.

Ο δεύτερος: Θα θελήσει να γίνει ο ίδιος ήρωας, έχοντας ένα ρόστερ που από μόνο του δεν θα εγγυάται την επιτυχία. Ενα ρόστερ που αν αποτύχει θα θεωρηθεί φυσιολογικό, εάν όμως επιτύχει αυτό θα οφείλεται στη μαγκιά του προπονητή...

Ελπίζω ότι δε θα λειτουργήσει τόσο εγωιστικά ο Αγγελος και ότι θα φροντίσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τον ενθουσιασμό του Σαββίδη. Με απόλυτο σεβασμό στα χρήματά του, αλλά και με γνώμονα την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας ομάδας, που όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις, θα είναι ικανή όχι μόνο να διεκδικεί αλλά και να κατακτά τίτλους.

Τούτη τη φορά ο Αγγελος δεν καλείται να παίξει ούτε τον ρόλο του προέδρου, ούτε τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή, παρά μόνο τον ρόλο του προπονητή. Τούτη τη φορά στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει μιζέρια. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να κάνει επίδειξη εντιμότητας και χρηστής διαχείρισης στις μεταγραφές για να προστατεύσει τα άδεια ταμεία της ΠΑΕ.

Σήμερα τα ταμεία της ΠΑΕ είναι γεμάτα και επίδειξη εντιμότητας μπορεί να κάνει μόνο για να συγκροτήσει το καλύτερο δυνατό ρόστερ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τότε είναι που πρώτος θα του βγάλει το καπέλο ο μεγαλομέτοχος...

Ο οποίος μεγαλομέτοχος, για να το δούμε το θέμα και από άλλη οπτική γωνία, φαίνεται ότι βγάζει μπροστά τον Αγγελο και επιλέγει αυτόν ως εκφραστή της νέας πολιτικής της ΠΑΕ. Στην επίσημη παρουσίασή του δεν παρέστη. Τον άφησε μόνο του να μιλήσει για όλα. Για τους στόχους, για τη φιλοσοφία με την οποία θα πορευτεί από εδώ και πέρα ο ΠΑΟΚ, για τα πάντα. Ο Αγγελος είναι πλέον ο καθρέφτης. Αυτός κινδυνεύει να σπάσει...

Προσέξτε: Εδώ και αρκετούς μήνες, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σήκωσε άφθονη σκόνη με τον πόλεμο κατά της ΕΠΟ, τις καταγγελίες για το βρώμικο καθεστώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ευθείες αναφορές στην ερυθρόλευκη κυριαρχία στο παρασκήνιο. Μάλιστα, Σαββίδης και Μαρινάκης θα βρεθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων για να λύσουν τις διαφορές τους.

Εμφανίζεται, λοιπόν, ο Αγγελος και λέει... “δεν μας φταίει η Αθήνα, δεν μας φταίει το κατεστημένο, τέρμα οι δικαιολογίες, τέρμα τα ψέματα, μόνο εμείς φταίμε, το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚ...”. Σα να λέει, δηλαδή, “κύριοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κύριε Σαββίδη, κύριε Βρύζα, εδώ και τόσους μήνες σαχλαμαρίζατε, ψάχνατε δικαιολογίες για να ξεγελάσετε τους εαυτούς σας και τον κόσμο, οπότε τώρα που ήρθα εγώ στον ΠΑΟΚ τελειώνει αυτό το παραμύθι...”

Να καθίσει δίπλα του στην επίσημη παρουσίασή του ο Ιβάν Σαββίδης για να πει τι; Οτι διαφωνεί με τη λογική του νέου προπονητή που ο ίδιος επέλεξε; Ηταν ο Βρύζας μαζί του. Αχνα δεν έβγαλε. Να πει τι κι αυτός; Οτι κακώς τα έβαλε και προσωπικά και σαν ΠΑΟΚ με τον Σαρρή, την ΕΠΟ και το σύστημα;

Επομένως, εκφραστής του ΠΑΟΚ είναι πλέον ο Αγγελος. Κι αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή του Ιβάν. Από τον οποίο είμαι βέβαιος ότι ο Αγγελος ζήτησε να κόψει το πολύ μπλα - μπλα. Καλώς έπραξε, αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε να τραβήξει όλο το κουπί, που λέει κι ο ίδιος, τουλάχιστον πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ο μεγαλομέτοχος. Και το πιο θετικό και χρήσιμο είναι η χρηματοδότηση για το μπάτζετ του ρόστερ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ