OPINIONS

Ιβάν, ήρθε η ώρα σου!

Ιβάν, ήρθε η ώρα σου!
Σαββίδης INTIME SPORTS

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αιτιολογεί γιατί είναι αποτυχημένη η φετινή σεζόν για τον ΠΑΟΚ και προτρέπει τον Ιβάν Σαββίδη να... παίξει μεγάλη μπάλα αυτό το καλοκαίρι για να δημιουργήσει μια ισχυρή ΠΑΕ και μια πραγματικά ποιοτική ομάδα.

Kαθαρά αγωνιστικά, αποδόθηκε δικαιοσύνη στα πλέι οφ. Πρώτη τερματίζει η καλύτερη ομάδα. Η ομάδα που αυτή την εποχή βρισκόταν στην καλύτερη κατάσταση. Ο Παναθηναικός. Ο ΠΑΟΚ, με όλα τα προβλήματά του και όλες τις αδυναμίες του, θα μπορούσε να διεκδικήσει την πρωτιά στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναικό, αν δεν μεσολαβούσε η αυθαίρετη αφαίρεση των τριών βαθμών από τη βαθμολογία των πλέι οφ. Ετσι, όμως, η αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει, αν θέλουμε να δούμε το μέλλον. Και η ουσία είναι μόνο μία: Ο Ιβάν Σαββίδης πρέπει να δημιουργήσει μια πραγματικά μεγάλη ομάδα, με πραγματικά μεγάλους παίκτες, αφού πρώτα προσλάβει σοβαρό προπονητή, έχοντας ήδη σοβαρέψει την ΠΑΕ...

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά. Η ομάδα, στη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, καταγράφει στο πηλίκον ένα τεράστιο μηδενικό ως προς τους εντός των συνόρων στόχων της. Προανήγγειλε ο Σαββίδης ότι στόχος είναι το Πρωτάθλημα, αυτό κανείς δεν το πήρε φυσικά στα σοβαρά, αλλά ο ΠΑΟΚ απέτυχε και στον ρεαλιστικό στόχο της συμμετοχής του στα προκριματικά του επόμενοθ Τσάμπιονς Λιγκ. Απέτυχε και στον δεύτερο εφικτό στόχο, που ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου. Στην Ευρώπη το κοντέρ δεν έγραψε, βέβαια, μηδέν, αλλά η αλήθεια είναι ότι και εκεί απέτυχε στον αρχικό στόχο της, που ήταν η είσοδος σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέτυχε, μάλιστα, όχι μία, αλλά δύο φορές. Και με τη Μέταλιστ και με τη Σάλκε.

Επομένως, το μόνο που θα έχουν να θυμούνται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με κάποια ικανοποίηση από αυτή την αγωνιστική περίοδο, είναι η πρόκριση από τον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ. Τίποτε άλλο. Προσθέτω την ανάδειξη του Κίτσιου και την προώθηση στην πρώτη ομάδα του Κουλούρη και του Πόζογλου και κάπου εκεί κλείνει ο φτωχός λογαριασμός. Και επειδή δεν μιλάμε πλέον για τον ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη με μοναδικό επενδυτή τον λαό, αλλά για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη, το συμπέρασμα προκύπτει εύλογα: Η χρονιά ήταν αποτυχημένη. Οχι όμως και άχρηστη. Αρκεί ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ να διδαχτεί από όσα συνέβησαν και να πάρει έξυπνες αποφάσεις για το μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτή η ομάδα για να γίνει πραγματικά μεγάλη, ικανή να κατακτήσει τίτλους στην Ελλάδα και να διακριθεί στην Ευρώπη, χρειάζεται να ενισχυθεί με πολλούς πραγματικά μεγάλους παίκτες. Το ρόστερ είναι γεμάτο από μέτριους. Πρέπει να στελεχωθεί από ποιοτικούς και αυτό το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο και καθοριστικό σε ό,τι αφορά τις επιλογές που θα γίνουν.

Ενα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι η επιλογή του προπονητή. Καιρός είναι να αποφασίσουν στον ΠΑΟΚ ποια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία θέλουν να ακολουθήσουν, ώστε να επιλέξουν έναν προπονητή που θα συμφωνήσει με τη φιλοσοφία αυτή και, το κυριότερο, θα είναι ικανός να την υπηρετήσει. Οι μεγάλες ομάδες δεν ψωνίζουν προπονητές στα τυφλά, επειδή βόλεψε μια από τις χιλιάδες προτάσεις που κάνουν οι μανατζαραίοι, ούτε εμπιστεύονται απλά τις όποιες περγαμηνές τους, ή τη χώρα προέλευσής τους. Αγοράζουν τον προπονητή που κρίνουν ότι έχει τα προσόντα να ανταποκριθεί στις πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις που οι υπεύθυνοι των ομάδων έχουν ήδη οριοθετήσει.

Το ίδιο ισχύει και στην επιλογή των παικτών. Ούτε παίκτες αγοράζουν μέσω ίντερνετ και προτάσεων από μάνατζερ οι σοβαρές ομάδες. Παίρνουν αυτούς που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό στιλ και μια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία, διεκδικώντας κάποιους συγκεκριμένους, με ρεαλισμό προκαθορισμένους, στόχους. Διότι το να λες ότι πας για Πρωτάθλημα και να έχεις παίκτες που δεν μπορούν ούτε τη δεύτερη θέση να πάρουν, μοιάζει με κακόγουστο αστείο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ακόμη πιο απαραίτητο από όλα αυτά είναι να σοβαρευτεί η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Να στελεχωθεί από άξιους ανθρώπους σε όλα τα πόστα, γνώστες του αντικειμένου, που θα «σκοράρουν» με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους και δεν θα βάζουν αυτογκόλ όπως συμβαίνει μ’ αυτούς που υποτίθεται ότι υπηρετούν σήμερα την ΠΑΕ. Πίσω από μια πετυχημένη ομάδα βρίσκεται πάντα μια ικανή διοίκηση. Μπροστά από μια ανίκανη διοίκηση δεν μπορεί ποτέ να βρίσκεται μια πετυχημένη ομάδα.

Τον λόγο, λοιπόν, το καλοκαίρι, τον έχει ο Ιβάν Σαββίδης, γιατί αυτός είναι το αφεντικό. Ηρθε η ώρα, διδαγμένος και από τις μέχρι στιγμής αποτυχίες του, να δημιουργήσει έναν μεγάλο ΠΑΟΚ, αν θέλει να βάλει τα θεμέλια για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του και αν θέλει να προστατεύσει την ίδια την επένδυσή του. Γιατί, κακά τα ψέματα. Και χρήμα ήδη διέθεσε και «τρέλα» έχει για να σηκώσει τον ΠΑΟΚ πολύ ψηλά. Οι άξιοι συνεργάτες λείπουν από κοντά του και οι εύστοχοι συμβουλάτορες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ