OPINIONS

Η Μπενφίκα τον σεβάστηκε, ο ΠΑΟΚ τη φοβήθηκε

Η Μπενφίκα τον σεβάστηκε, ο ΠΑΟΚ τη φοβήθηκε

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αναγνωρίζει την άριστη αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ στο ματς με την Μπενφίκα, αναρωτιέται όμως πώς θα μπορούσε να κερδίσει, χωρίς επιθετικές ενέργειες και ευκαιρίες.

Aν περίμενε κανείς να μη διασυρθεί ο ΠΑΟΚ από την Μπενφίκα, ή, έστω, να αποφύγει την ήττα, οφείλει να παραδεχτεί ότι η ομάδα λειτούργησε περίφημα στον αμυντικό τομέα και υποχρεώθηκε σε ήττα εξ αιτίας και μόνο της αβλεψίας του βοηθού που δεν υπέδειξε σε θέση οφ σάιντ τον Λίμα πριν σκοράρει.

Αν περίμενε κανείς να πάρει ο ΠΑΟΚ τη νίκη, αξιοποιώντας το αβαντάζ της έδρας, για να αυξήσει τις ελπίδες του ενόψει του αγώνα ρεβάνς στο “Ντα Λουζ”, οφείλει να παραδεχτεί ότι η ομάδα δεν επρόκειτο να κερδίσει ακόμη και... δέκα ημίχρονα να διαρκούσε το παιχνίδι.

Ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε σοβαρά μόνο σε μία περίπτωση. Κράτησε την Μπενφίκα μακριά από την εστία του. Δεν έδωσε δικαιώματα για να δημιουργηθούν ευκαιρίες και στάθηκε αξιοπρεπέστατα κόντρα σε έναν αντίπαλο με σαφώς πιο ποιοτικό ρόστερ, παρά την απουσία τριών “πρωτοκλασάτων” παικτών της.

Από την άλλη, όμως, απείλησε σοβαρά και αυτός μόνο μία φορά, με το σουτ άουτ του Λάζαρ και μια δεύτερη καλή στιγμή ήταν η κεφαλιά του Ινσαουράλδε, που απέκρουσε ο Αρτούρ.

Ήταν ένα ματς που πήγαινε τυφλά στο 0-0 και αυτό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα, στα σίγουρα, εάν δεν μεσολαβούσε ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται “διαιτητικό λάθος”. Ο ΠΑΟΚ, ουσιαστικά, δεν έχασε. αλλά δεν νίκησε κιόλας. Οπότε ο καθένας μπορεί να βλέπει σήμερα το ποτήρι είτε μισογεμάτο είτε μισοάδειο.

Έχω προσωπικά την εντύπωση ότι η Μπενφίκα σεβάστηκε τον ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ φοβήθηκε την Μπενφίκα περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Η πορτογαλική ομάδα δεν “φόρτσαρε”, δεν ρίσκαρε, δεν βγήκε ορμητικά στην επίθεση, όπως κάνει σε όλα τα παιχνίδια για το πορτογαλικό Πρωτάθλημα. Κι όταν βρέθηκε μπροστά στο σκορ, δεν επεδίωξε να πετύχει και δεύτερο γκολ. Θα της αρκούσε, όπως φάνηκε, ακόμη και το 0-0. Εχει, άλλωστε, τη συναίθηση της ισχύος της περίφημης έδρας της. Ακόμη και με ισοπαλία, η Μπενφίκα θα ήταν το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση και αυτό οι παίκτες της το ήξεραν πολύ καλά. Οπως και ο Χόρχε Ζέσους. Εκριναν, λοιπόν, ότι δεν είχαν κανέναν λόγο να ριψοκινδυνεύσουν παίζοντας πιο ανοιχτά. Είχαν ανούσια και φλύαρη κατοχή μπάλας και περιορίστηκαν στο να διαχειριστούν το παιχνίδι στα μέτρα που τους βόλευαν.

Ο ΠΑΟΚ φρόντισε να αγωνιστεί για τον ίδιο στόχο. Απώτερος σκοπός του ήταν να κρατήσει την εστία του ανέπαφη, ποντάροντας στην αξιοποίηση μιας έστω ευκαιρίας, που θα έφερνε τη νίκη. Θύμισε τον ΠΑΟΚ του Σάντος. Μόνο που ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε ακόμη και μετά το γκολ της Μπενφίκα και μέχρι το 80', δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τη σε βάρος του κατάσταση. Διότι μπορεί να ήταν άριστος στον ανασταλτικό τομέα, ήταν όμως χείριστος στον δημιουργικό. Σε καμία περίπτωση οι παίκτες του δεν βρήκαν τρόπο να κερδίσουν τον χώρο του κέντρου, σε καμία περίπτωση δεν βρήκαν, γενικά, χώρους για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Η “έμπνευση” του Στέφενς να “κατεβάσει” Νίνη και Ολίσε στο αρχικό σχήμα δεν δικαιώθηκε. Δεν λέω ότι ο Λούκας και ο Στοχ θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα. Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Ξέρουν όλοι, όμως, ότι ούτε ο Νίνης, ούτε ο Ολίσε κατόρθωσαν έως σήμερα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θα μπορούσαν να κάνουν την καταπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Μπενφίκα; Δύσκολο. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω από πού κι ως πού το πίστεψε ο Ολλανδός τεχνικός. Ούτε καταλαβαίνω τι εννοεί όταν δηλώνει ότι αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του ΠΑΟΚ από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας.

Κατσουράνης και Ινσαουράλδε τα πήγαν πολύ καλά, όπως και ο συγκινητικός Λίνο, μέχρι το σημείο που άρχισε να μένει από δυνάμεις. Ο Κίτσιου είχε αρκετά προβλήματα, όπως και ο αργοκίνητος Μαντούρο, ο Κάτσε έκανε πολλές βιαστικές και λανθασμένες μεταβιβάσεις. Ο Λάζαρ έκανε επιτέλους φέτος ένα καλό παιχνίδι. Ο Αθανασιάδης ήταν καταδικασμένος στην “απομόνωση”. Και οι τρεις που μπήκαν αλλαγή δύσκολα θα μπορούσαν, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να φέρουν τα πάνω - κάτω.

Για τη ρεβάνς, ας μην το συζητάμε. Η Μπενφίκα ήταν και παραμένει το μεγάο φαβορί για την πρόκριση. Εχει ενδιαφέρον όμως να δούμε πώς θα αντιδράσει ο ΠΑΟΚ και τι είδους εμφάνιση θα κάνει σε ένα ματς το οποίο πρέπει να κερδίσει. Ενα ματς στο “Ντα Λουζ”, με αντίπαλο την πρωτοπόρο του πορτογαλικού Πρωταθλήματος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ