OPINIONS

Ο Θρύλος του Κώστα

Ο Θρύλος του Κώστα
INTIME SPORTS

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης γράφει για τη σχέση αλληλοσεβασμού του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Κώστα Μήτρογλου, τη συμφωνία κυρίων για το βήμα στο εξωτερικό, και την τελευταία τριετία του Έλληνα επιθετικού, που συνοψίστηκε σε 36 λέξεις.

Η σχέση του Ολυμπιακού με τον Κώστα Μήτρογλου δεν στηρίζεται σε χαρτιά, συμβόλαια, ρήτρες. Αυτά είναι για τους στυγνούς επαγγελματίες. Ο σύλλογος δεν είδε ποτέ τον Κώστα σαν ένα σακί με ευρώ και μία μπίζνα. Και ο Κώστας δεν είδε ποτέ τον Ολυμπιακό σαν ένα σκαλοπάτι στην καριέρα του και μία αρπαχτή.

Από το 2007 είναι ο 25άχρονος γκολτζής στο λιμάνι. Πέρασε από φουρτούνες, αλλά δε λύγισε. Βίωσε δύσκολες στιγμές. Στάθηκε, όμως, στα πόδια του και διεκδίκησε το όνειρό του. Να χτίσει την καριέρα του στον Πειραιά και να παίξει στον Ολυμπιακό, σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου. Εμπιστοσύνη ήθελε. Από ολόκληρο το μηχανισμό της ομάδα, όχι μόνο από τον πρόεδρο...

Η ανανέωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, η δεύτερη μέσα στο 2013, μπορεί να μη συγκινεί την πλειοψηφία του κόσμου του ποδοσφαίρου, που πιστεύει πως αργά ή γρήγορα ο Έλληνας επιθετικός θα πωληθεί. Αυτό επιτάσσει η κοινή λογική. Πώς να κρατήσει ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα έναν τέτοιο σκόρερ ολκής; Πώς να χωρέσει αυτή η χώρα έναν ποδοσφαιριστή, που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και δείχνει να μην έχει αγωνιστικό ταβάνι; Που σκοράρει με όλους τους τρόπους, έχοντας ανεξάντλητο ρεπερτόριο και ζηλευτή ποικιλία κινήσεων. Με το αριστερό, το δεξί, το κεφάλι... Εντός κι εκτός περιοχής. Εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος.

Αν κοιτάξουμε, όμως, λιγάκι παραπέρα, θα διαπιστώσουμε πως Ολυμπιακός και Μήτρογλου ανατρέπουν τα καθιερωμένα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η σχέση του Έλληνα επιθετικού με την ομάδα και τον επικεφαλής της είναι υγιής. Βασίζεται στην ντομπροσύνη και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ναι, ντομπροσύνη υπάρχει ακόμα στις ημέρες μας. Είναι μεγάλη υπόθεση να κοιτάς τον άλλον στα μάτια. Ένα βλέμμα αρκεί...

Όταν ξέρουν τι θέλουν και οι δύο πλευρές, τα μηδενικά στα συμβόλαια πάνε περίπατο. Και η νέα επέκταση συνεργασίας έγινε σε μία στιγμή που η τύχη γύρισε την πλάτη στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει να αγωνιστεί από τις 27 Νοεμβρίου και θα επανέλθει στην αγωνιστική δράση στις αρχές του 2014. Έχοντας, ήδη, προλάβει να πετύχει 17 γκολ με την ερυθρόλευκη σε 16 αγώνες της τρέχουσας σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έδειξε πόσο πολύ θέλει στην ομάδα του τον Μήτρογλου. Χωρίς τη ρήτρα των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, με δεύτερο διπλασιασμό των ετήσιων απολαβών του, μέσα σε μόλις δώδεκα μήνες. Ουσιαστικά, μιλάμε για τριπλασιασμό αποδοχών σε ένα ημερολογιακό έτος. Πλέον, ο διεθνής σέντερ φορ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ερυθρόλευκου έμψυχου δυναμικού και γενικότερα ο καλύτερα αμειβόμενος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Από την πλευρά του, ο παίκτης ένα πράγμα ήθελε: να του δείξουν επιτέλους στον Ολυμπιακό πως ποντάρουν ξεκάθαρα πάνω του. Να του δώσουν την ευκαιρία να ηγηθεί και όχι να αποτελεί συμπλήρωμα στην επίθεση. Για αυτό ανανέωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον Ιανουάριο του 2013. Γιατί πήρε τις διαβεβαιώσεις που επιζητούσε.

"Εσύ είσαι το πρώτο βιολί"

Η αλήθεια είναι πως το περασμένο καλοκαίρι πέρασαν δεύτερες σκέψεις από το μυαλό του Έλληνα επιθετικού μετά την απόκτηση του Χαβιέρ Σαβιόλα. Ενός παίκτη πρώτης γραμμής, με σπουδαίες παραστάσεις καριέρας, που θεωρητικά θα είχε την απαίτηση να παίζει βασικός. Ο Μήτρογλου θορυβήθηκε και θυμήθηκε τα περασμένα. Είχε ξανά τις αμφιβολίες του κατά πόσον η ομάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της προς τον ίδιο.

Γρήγορα, όμως, με μία καθοριστική κίνησή του (η οποία δεν αποκαλύφθηκε ποτέ) ο Ολυμπιακός έδωσε να καταλάβει στον Κώστα πως ο Αργεντινός θα είναι το στήριγμά του στην επίθεση. Όχι το καπέλωμα. "Πρώτο βιολί" της ομάδας θα είναι ο ίδιος. Τ ο τι ακριβώς έγινε το ξέρουν αυτοί που πρέπει. Δεν έχει και τόση σημασία πια να πούμε περισσότερα για την άγνωστη αυτή πτυχή, καθώς το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Άλλωστε, Μήτρογλου και Σαβιόλα είναι δύο επιθετικοί με διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Και ο Κώστας το εμπέδωσε με μία απλή υπενθύμιση των ανθρώπων της ομάδας.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν του Χαβιέρ, στην Μπενφίκα για παράδειγμα (με τον Καρντόσο), η απάντηση είναι εύκολη: ο "κούνελος" απέδωσε στο μάξιμουμ όταν είχε αναλάβει τον περιφερειακό ρόλο στην επίθεση με ένα καθαρό "εννιάρι" μπροστά του.

Ο Μίτσελ χώρεσε και τους δύο στα περισσότερα φετινά παιχνίδια, κυρίως του ελληνικού Πρωταθλήματος. Γιατί στο Champions League, o Μήτρογλου ήταν ξεκάθαρα η πρώτη επιλογή και το σημείο αναφοράς στην ερυθρόλευκη γραμμή κρούσης, παίζοντας γεμάτα ενενηντάλεπτα στα πρώτα πέντε παιχνίδια του ομίλου, πριν τραυματιστεί και χάσει το αγχωτικό φινάλε με την Άντερλεχτ. Μόνο στις Βρυξέλλες έπαιξαν μαζί ως δίδυμο και στο πρώτο ημίχρονο του εντός έδρας αγώνα με την Μπενφίκα.

Η ουσία είναι πως αν και όταν έρθει η στιγμή να αποχωρήσει ο Έλληνας επιθετικός από τον Ολυμπιακό, αυτό θα γίνει με το δικό τους τρόπο. Ντόμπρα, με ειλικρίνεια και μέγιστο σεβασμό, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Με οφέλη τόσο για το σύλλογο όσο και για τον ποδοσφαιριστή.

Υπάρχει αλληλοεκτίμηση και η σχέση Μαρινάκη-Μήτρογλου δεν βασίζεται σε νούμερα. Είναι μία συμφωνία κυρίων. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν σκοπεύει να φράξει το δρόμο στον "Μίστερ Γκολ" της ομάδας και να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του εφόσον γίνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση και για τις δύο πλευρές, ενώ ο ίδιος ο παίκτης δεν προτίθεται να φύγει σαν κλέφτης από τον Πειραιά. Ούτε για να παίξει σε κάποια μικρομεσαία ομάδα κάποιου άλλου ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Θα ανοίξει τα φτερά του μόνο για να αγωνιστεί στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο. Σε μία από τις πέντε καλύτερες Λίγκες της Ευρώπης και σε ομάδα διεκδικήτρια τίτλων, με ιστορία. Έχει τις δυνατότητες, δίχως αμφιβολία.

Παραλίγο να φύγει οριστικά το 2011

Αν αναλογιστούμε ότι, το καλοκαίρι του 2011 και έπειτα από ένα εξάμηνο δανεισμό στον Πανιώνιο, ο Κώστας Μήτρογλου βρέθηκε μία ανάσα από την οριστική αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ο Έλληνας επιθετικός έχει ζήσει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια.

Όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν τον ήθελε καν στην καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας (μετά τον εξάμηνο δανεισμό του στον Πανιώνιο στο δεύτερο μισό της σεζόν 2010/11) και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα στην παραχώρησή του με μεταγραφή σε άλλη ομάδα (με μηδαμινό κόστος για την ποδοσφαιρική του αξία Μήτρογλου), έβαλε πλάτη ο άνθρωπος που καλώς ή κακώς πληρώνει και έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται δικαιωμένος από την επιλογή του να στηρίξει και να κρατήσει στις τάξεις του συλλόγου τον Μήτρογλου, δίνοντας εντολή να παραχωρηθεί ως δανεικός σε άλλη ομάδα και όχι να τεθεί προς πώληση κοψοχρονιά. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους.

Ο 25άχρονος σέντερ φορ δεν κρατάει κακία σε κανέναν σε ό,τι αφορά το παρελθόν, καθώς η απόρριψη τον έκανε καλύτερο πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως ποδοσφαιριστή. Τον βοήθησε να βελτιώσει τα μειονεκτήματά του, καθώς διαπίστωσε πως τίποτα και κανείς δεν θα του χαριστεί στην καριέρα του. Το παράπονο, όμως, βγήκε στην επίσημη δήλωσή του μετά την επέκταση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό έως το καλοκαίρι του 2017. Όπως και το ευχαριστώ στον άνθρωπο που τον πίστεψε και ασχολήθηκε μαζί του όσο κανένας προπονητής του μέχρι το καλοκαίρι του 2012, όταν και επέστρεψε από το δανεισμό στο Περιστέρι: " Θέλω να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό και τον Πρόεδρο κύριο Βαγγέλη Μαρινάκη, που από την πρώτη στιγμή με αγκάλιασε και μου έδειξε πόσο με πιστεύει ακόμα και τις στιγμές που η καριέρα μου δεν εξελισσόταν όπως ονειρευόμουν". Όλη η αλήθεια και η ερυθρόλευκη διαδρομή του Μήτρογλου την τελευταία τριετία, σε 36 λέξεις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ