OPINIONS

Η πρόοδος και ο Καλάθης

Η πρόοδος και ο Καλάθης

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τα σταθερά βήματα του Παναθηναϊκού και την πίεση που πρέπει ν’ αποβάλλει ο Νικ Καλάθης, κάνοντας μόνο αυτό το οποίο ξέρει καλά.

Μέσα σε λίγες ημέρες δεν μπορούν να φανούν μεγάλες αλλαγές αλλά και τα καινούργια στοιχεία που θέλει να προσθέσει ο Αργύρης Πεδουλάκης στον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" βαδίζουν βήμα-βήμα στον στόχο τους, ρίχνοντας το βάρος όχι μόνο στην πρόοδο αλλά και στο αποτέλεσμα.

Έτσι, μετά από μια εύκολη σειρά με τον Κολοσσό, πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά των playoffs της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και τώρα θα έχουν τον χρόνο να βάλλουν ακόμα περισσότερα πράγματα στο παιχνίδι τους. Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, της αναμέτρησης στη Ρόδο, ο Κολοσσός έμεινε όρθιος στη μεγαλύτερη διάρκεια χάρη στην ευστοχία από τα 6μ.75, τη στιγμή που η ομάδα του "τριφυλλιού" προσπαθούσε να μείνει πιστή στο πλάνο της. Μπορεί, ο αγώνας να κρίθηκε ουσιαστικά στα τελευταία λεπτά αλλά ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρατήσει θετικά στοιχεία, όπως η αναλογία ασίστ/λάθη (21/8) που είχε θετικό πρόσημο.

Επιθετικά οι "πράσινοι" έχουν ξεκάθαρο πλάνο αλλά αμυντικά θέλουν χρόνο για να αφομοιώσουν αυτά τα οποία θέλει ο Πεδουλάκης και φυσικά αν είναι εφικτό να προσαρμοστεί σύντομα ο Βινς Χάντερ ο οποίος είναι άπειρος σε αυτό το επίπεδο, κάτι το οποίο γνωρίζαμε από τότε που αποκτήθηκε.

Από κει και πέρα, μετά τα δύο ματς με τον Κολοσσό μας μένει η επιμονή του Νικ Καλάθη να βάλει τα σουτ από τα 6.75, σαν να θέλει να αποδείξει ή να βρει αυτοπεποίθηση, τη στιγμή που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του σε άμυνα και δημιουργία. Πρέπει ν’ αποβάλλει αυτή την πίεση από πάνω του και θα το κάνει σίγουρα στα μεγάλα ματς, στα οποία έχει εμπειρία.

Συνέχεια στις δοκιμές

Κάθε ματς είναι και ένα μάθημα για τον Παναθηναϊκό αυτή τη περίοδο, καθώς προσπαθεί να βάλει νέα πράγματα στο παιχνίδι του, συνδυάζοντας παράλληλα το αποτέλεσμα. Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης οι "πράσινοι" τα βρήκαν δύσκολα απέναντι στην άμυνα ζώνης που έπαιζε ο Κολοσσός. Τη δεδομένη στιγμή μόνο παράλογο δεν είναι αφού δεν έχει γίνει τόση δουλειά σε συγκεκριμένες αμυντικές καταστάσεις, με συνέπεια να μην είναι καλό το "διάβασμα".

Όταν βρίσκει απέναντι του προσωπική άμυνα πάντως, έχει ξεκάθαρο πλάνο και σωστές αποστάσεις. Αξιοποιεί τους ψηλούς με πικ εντ ρολ όταν είναι στο παρκέ ο Δημήτρης Διαμαντίδης ή ο Νικ Καλάθης. Ο Έλιοτ Ουίλιαμς παίρνει προσπάθειες βγαίνοντας από σκριν ενώ και ο Αντώνης Φώτσης πλέον έχει πάρει τον ρόλο του, δίνοντας πολύτιμες λύσεις. Επιθετικά, θέλει την βοήθεια του Τζέιμς Φελντέιν και του Νίκου Παππά, όπως και την σταθερότητα του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ο οποίος ξεκίνησε νωθρά απέναντι στον Κολοσσό, με συνέπεια να μην τελειώσει κάποιες εύκολες φάσεις.

Αναφορικά με το αμυντικό κομμάτι, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός θέλει την περισσότερη δουλειά, οι "πράσινοι" χρησιμοποιούν τρεις διαφορετικές άμυνες. Όταν έχει αθλητικούς ψηλούς, αντιμετωπίζει είτε επιθετικά (hedge out) τα πικ εν ρολ, είτε με αλλαγές στα σκριν.

Όταν στο παρκέ βρίσκεται ο Ραντούλιτσα, μένει μέσα στη ρακέτα και τον καλύπτουν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του, ώστε να μην βγαίνει μακριά που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία. Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια ειδική κατάσταση αυτό το διάστημα και δίνει μάχη με τον χρόνο για να παρουσιάσει αυτά τα οποία θέλει στις κρίσιμες αναμετρήσεις, οπότε θα έχει ενδιαφέρον και η επόμενη σειρά στους ημιτελικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ