OPINIONS

Απάντηση τίτλου!

Απάντηση τίτλου!

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την ευκαιρία του Παναθηναϊκού Superfoods, τον σούπερ Καλάθη, την… επιστροφή του Σίνγκλετον και την εικόνα που δείχνει τον δρόμο.

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε αυτό το οποίο ήθελε και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο, οπότε αφού έφτασε στην πηγή αυτό που μένει είναι να… πιει και νερό. Πλέον δεν έχει σημασία όσα προηγήθηκαν στη διάρκεια της σεζόν αλλά αυτό που θα γίνει στον τελευταίο τελικό της Stoiximan.gr Basket League.

Οι «πράσινοι» έχουν την ευκαιρία να τελειώσουν με θετικό πρόσημο μία τρελή χρονιά και αυτό έχει γίνει κατανοητό στ’ αποδυτήρια της ομάδας. Αυτό φάνηκε στη διάρκεια του τέταρτου ματς με τον Ολυμπιακό που παρουσίασαν την καλύτερη τους εικόνα στους τελικούς . Με μόλις 28% στα τρίποντα θα περίμενε κανείς η ομάδα του «τριφυλλιού» να τα βρει σκούρα αλλά αυτή τη φορά η συγκέντρωση ήταν στο 100% για τους παίκτες του Πασκουάλ, ξεκινώντας από την άμυνα που κράτησε χαμηλά τους φιλοξενούμενους.

Ο Νικ Καλάθης μπορεί να ταλαιπωρήθηκε από τον υψηλό πυρετό λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ αλλά βγήκε μπροστά στο κρίσιμο σημείο ενώ επιτέλους δήλωσε «παρών» ο Κρις Σίνγκλετον που μέχρι τώρα δεν έδινε τ’ αναμενόμενα. Μαζί με την ενέργεια του Τζέιμς Γκιστ και την καθοριστική συμβολή του Γιάννη Μπουρούσης, αυτό που κρατάει ο Παναθηναϊκός είναι η σοβαρότητα και η επιμονή στο πλάνο που είχε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς.

Επειδή έχουμε συνέχεια στη σειρά και με δεδομένη την ένταση που ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στην εικόνα πριν από το τζάμπολ. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να βγαίνει στο γήπεδο μαζί με τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ έκανε νόημα στον κόσμο να μην υπάρξουν ούτε αποδοκιμασίες. Είναι ένα σημαντικό βήμα που περιμένουμε καιρό, αρκεί να υπάρξει και συνέχεια, ώστε να γίνει παράδειγμα.

Σούπερ άμυνα και μπροστάρης ο Καλάθης

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Νικ Καλάθης λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ, έφερε πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που θα παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός. Παρόλα αυτά, ο αρχηγός του «τριφυλλιού» ήταν εξαιρετικός στο πρώτο μέρος κι έδωσε το σύνθημα για να επιβάλλουν τον ρυθμό τους οι «πράσινοι», παίρνοντας προβάδισμα με διψήφια διαφορά (39-28).

Ο Τσάβι Πασκουάλ έριξε από το ξεκίνημα καλή αμυντική και αθλητική πεντάδα (Φελντέιν, Τζέιμς, Γκιστ, Σίνγκλετον, Γκάμπριελ) στο παρκέ και πηγαίνοντας σε άμυνα με αλλαγές (που απέδωσαν με τον Γκάμπριελ στο "3") αποσυντόνισε τους «ερυθρόλευκους» που έμειναν χαμηλά στην πρώτη περίοδο. Στην αλλαγή που γινόταν στο σκριν πάνω στον ψηλό των φιλοξενούμενων πήγαινε ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού και ο κοντός έμενε έξω (γινόταν τριπλή αλλαγή).

Την ίδια στιγμή οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να σημειώσουν πόντους ψυχολογίας, ωστόσο ξεκίνησαν με 1/7 έξω από τα 6.75 ενώ είχαν 4/13 στο τέλος της δεύτερης περιόδου. Όπως γίνεται αντιληπτό, σε ένα παιχνίδι χαμηλής ποιότητας, οι «πράσινοι» έκαναν εξαιρετική δουλειά στην άμυνα, σε συνδυασμό με τα μόλις τρία λάθη και σε κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να χτυπήσουν επιθετικά στο transition, με τον Καλάθη να δημιουργεί τις καταστάσεις. Όσο περνούσε η ώρα, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να βρίσκει την ψυχραιμία του ελέγχοντας το ματς.

Το έκανε εύκολο

Ο Τζέιμς Γκιστ πατούσε καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια και αυτό δεν φαινόταν μόνο από τις συνεργασίες του στην επίθεση αλλά από την καλή του άμυνα. Είχε σωστές αντιδράσεις στις αλλαγές και ιδιαίτερα απέναντι στους γκαρντ των «ερυθρόλευκων». Ο Αμερικανός φόργουορντ μαζί με τον Καλάθη, ήταν το Α και Ω στην άμυνα των γηπεδούχων που δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να βρει διαδρόμους, με συνέπεια να δεχτούν μόλις 11 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο. Από κει και έπειτα, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο εύκολα για τον Παναθηναϊκό. Οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έμειναν συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι στο πλάνο τους, παρά το γεγονός πως η διαφορά πέρασε και τους 20 πόντους.

Τα άσχημα ποσοστά του «τριφυλλιού» από τα 6.75 μπορεί να συνεχίστηκαν αλλά αυτό είχε μικρή σημασία, από τη στιγμή που η ομάδα του «τριφυλλιού», έκανα αυτό το οποίο ξέρει καλά. Με την είσοδο του Γιάννη Μπουρούση ακουμπούσε την μπάλα κοντά στο καλάθι και ο διεθνής σέντερ, είτε δημιουργούσε είτε εκτελούσε παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις. Η επιβλητική εικόνα του «τριφυλλιού» δεν άλλαζε όσο περνούσε η ώρα με συνέπεια να φτάσει στην επικράτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ