OPINIONS

Υποβιβασμός και κότερο

Υποβιβασμός και κότερο
Αλαφούζος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Την ημέρα που βγαίνει στη δημοσιότητα η επιστολή της NOVA προς τις ομάδες της Super League για την "ανακοστολόγηση" των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αν ο Παναθηναϊκός υποβιβαστεί, η μοναδική πράσινης... απόχρωσης δήλωση είναι για το κότερο του Γιάννη Αλαφούζου!

Σε πλειάδα ιστοσελίδων αναρτήθηκε το πρωί διευκρινιστική ονομαστική δήλωση του Γιάννη Αλαφούζου σχετικά με τη φορολόγηση του σκάφους του. Λίγες ώρες αργότερα στα media αποκαλύφθηκε η επιστολή της Nova προς όλες τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.

Επιστολή με την οποία προειδοποιεί” τις ομάδες για μείωση του συνολικού ποσού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην περίπτωση που ο Παναθηναϊκός δεν συμμετάσχει την επόμενη σεζόν στη Σούπερ Λίγκα.

Θέση από την ΠΑΕ; Κάποια τοποθέτηση του μεγαλομετόχου ή του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Βασίλη Κωνσταντίνου; Του διευθύνοντος συμβούλου, Στράτου Σωπήλη; Κάποιο ανεπίσημο σχόλιο έστω; Κάποια θέση μέσω του γραφείου Τύπου; Όχι, ουδεμία! Και γι' αυτό ασφαλώς δεν ευθύνεται το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός...

Ζητήθηκε επισήμως κάποιο σχόλιο από την ΠΑΕ, αλλά η απάντηση ήταν “δεν θα υπάρξει κάποια τοποθέτηση”. Την ημέρα που η NOVA προειδοποιεί όλες τις ΠΑΕ επισήμως και εγγράφως για τις συνέπειες που θα έχει στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ο ενδεχόμενος υποβιβασμός του Παναθηναϊκού (για πρώτη φορά, ακριβώς στα 110 χρόνια ιστορίας του με το τέλος της σεζόν!), ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ βγάζει ανακοίνωση (και καλά κάνει, προφανώς ως διάψευση σε δημοσιεύματα) για το κότερό του.

Ούτε ο ίδιος όμως (που έχει δηλώσει πως έχει αποχωρήσει, αλλά ασφαλώς συνομιλεί σε τακτική, αν όχι σε καθημερινή βάση με τον γενικό διευθυντή της ΠΑΕ, Αγησίλαο Τουμαζάτο), ούτε κάποιος άλλος από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θέλει να αναφερθεί στο έγγραφο του συνδρομητικού καναλιού. Στο έγγραφο το οποίο πλέον και... επισήμως βάζει στην κουβέντα και στη ζωή της Σούπερ Λίγκας την πιθανότητα υποβιβασμού του Τριφυλλιού! Κάτι, που βεβαίως, διόλου αβάσιμο είναι.

Για την... ιστορία (διότι πρόκειται περί ιστορικής μέρας) οι δυο ανακοινώσεις...

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΕΡΟ

Σε σχέση με την φορολογική αντιμετώπιση του σκάφους μου δηλώνω τα εξής: «Από την εποχή της ναυπήγησης του μέχρι σήμερα έχει τηρηθεί απαρεγκλίτως το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο, έχει καταβληθεί το σύνολο των αναλογούντων φόρων και δηλώνεται στις φορολογικές δηλώσεις μου βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων. Πέραν του αναλογούντος ΦΠΑ που καταβλήθηκε κατά τον εκτελωνισμό του σκάφους, φορολογούμαι ετησίως από την συμπερίληψη του εν λόγω περιουσιακού μου στοιχείου στην φορολογική μου δήλωση με την μορφή του τεκμηρίου, καθώς και με φόρο πολυτελείας. Επ’ αυτού έχω υποστεί αρκετούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και σε όλες τις περιπτώσεις αποφάνθηκαν υπέρ της αρτιότητας των ενεργειών μου».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ NOVA ΣΤΗ SUPER LEAGUE

«Αξιότιμοι Κύριοι,

1. Μεταξύ των εταιρειών του ομίλου μας, Forthnet AE και Forthnet Media ΑΕ (εφεξής καλούμενες από κοινού και "Nova") και του Συνεταιρισμού σας υπεγράφη στις 18.8.2017 σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας {MOU}/Term Sheet {εφεξής καλούμενο και "Συμφωνία"}

2. Στο άρθρο 8.7. της εν λόγω Συμφωνίας έχει προβλεφθεί συγκεκριμένη διαδικασία, αναφορικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των εν ισχύ Συμβάσεων Κεντρικής Διαχείρισης ανάμεσα στις δύο πλευρές για την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

3. Παράλληλα κατά το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη σύναψη της ως άνω Συμφωνίας έως και σήμερα, έχει ανακύψει το (ομολογούμενο και από την πλευράς της ίδιας της SL), ιδιαίτερα σημαντικό και ακανθώδες ζήτημα της μελλοντικής υπόστασης μίας εκ των πλέον εμπορικών και ιδιαίτερα δημοφιλών ομάδων-μελών του Συνεταιρισμού σας, ήτοι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία σύμφωνα με τα δημοσίως ανακοινωθέντα από την ίδια οικονομικά στοιχεία και σωρεία συνοδευτικών δημοσίων δηλώσεων και δημοσιευμάτων, αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

4. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα ανωτέρω και ανταποκρινόμενοι εγκαίρως στη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει, δυνάμει του άρθρου Β.7.Ν της ως άνω Συμφωνίας, υποβάλλουμε προς τον Συνεταιρισμό σας προσφορά σχετικά με τη διαμόρφωση της συνολικής αμοιβής γα την αγωνιστική περίοδο 2018-19 για το σύνολο των εν ισχύ Συμβάσεων Κεντρικής Διαχείρισης (δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης για τα δικαιώματα εξωτερικού), ύψους ίσου με το μικτό ποσό (ήτοι συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως εκάστοτε ισχυουσών κρατήσεων) των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (30.000.000 €), πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (στο εξής και "Αμοιβή").

5. Τονίζουμε ωστόσο ότι το ποσό της ανωτέρω προτεινόμενης Αμοιβής ισχύει υπό την αίρεση της συμμετοχής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ολόκληρη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, καθώς και στο εν ισχύ σύστημα κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, εφόσον η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ δεν συμμετάσχει εξαρχής στο πρωτάθλημα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, καθώς και στο εν ισχύ σύστημα κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή αποχωρήσει / αποβληθεί εξ οποιασδήποτε αιτίας, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Πρωταθλήματος από αυτό ή από το εν ισχύ σύστημα κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, τότε, αναφορικά με τη διαμόρφωση της Αμοιβής, αφενός θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα στα άρθρα ΙΧ παρ. 3.β. της από 25.7.2013 Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων (Δικαιώματα Ελλάδας - ΣΚΔ Ελλάδας) όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, επεκταθεί και ισχύει και αφετέρου, επιπρόσθετα προς τη ρύθμιση του προαναφερθέντος άρθρου της ΣΚΔ Ελλάδας, δεδομένου, ότι η μη συμμετοχή / αποβολή της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ από το Πρωτάθλημα της SL θα οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση της συνολικής εμπορικής απήχησης και αποτίμησης του ποδοσφαιρικού προϊόντος της Super League, η SL και συνδρομητική μας πλατφόρμα συμφωνούν ότι θα αναθέσουν από κοινού σε αναγνωρισμένη ανεξάρτητη (και από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη) ελεγκτική εταιρεία ή εταιρεία συμβούλων (ενδεικτικά αναφερόμενων της Deloitte και της KPMG) τη σύνταξη μελέτης της αποτίμησης της περαιτέρω τυχόν προκύπτουσας απομείωσης της αξίας του συνολικού προϊόντος. Η ολοκλήρωση της ως άνω μελέτης και η συνακόλουθη εφαρμογή των αποτελεσμάτων της δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν χρονικά την περίοδο των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία τυχόν αποχώρησης / αποβολής κλπ της ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ από το Πρωτάθλημα, ενώ την ολοκλήρωση της σύνταξης της συγκεκριμένης μελέτης θα αναστέλλονται προσωρινά οι τότε υπολειπόμενες καταβολές της Αμοιβής προς τη SL.

6. Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2018-19 η προβλεπόμενη στις Συμβάσεις Κεντρικής Διαχείρισης διαδικασία των play off θα πρέπει να ισχύσει κανονικά.

Εν αναμονή της τοποθέτησής σας και με επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επικοινωνία και διευκρίνιση

Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ