OPINIONS

Υπέρβαση ή μπελάδες

Υπέρβαση ή μπελάδες
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα οφέλη και τα κόστη του Παναθηναϊκού ανάλογα με το αποτέλεσμα ενός από τα πιο σημαντικά ματς της «μνημονιακής» περιόδου του, επί Γιάννη Αλαφούζου.

Το γκολ το έφαγε στο πρώτο ματς. Δεν το απέφυγε ο Παναθηναϊκός. Από αουτσάιντερ, όμως, έφερε το ζευγάρωμα στα ίσα. 50%-50% αύριο στη «Βενετία του Βορρά». Εκεί όπου έχει ηττηθεί τρεις φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Στην σύγχρονη πιο «σκληρή» έδρα της χώρας, όπου πέρυσι η ομάδα του Πρεντόμ έγραψε συνολικά 18 νίκες – 8 ισοπαλίες – 1 ήττα σε πρωτάθλημα, πλέι οφ και Ευρώπη. Μια ήττα, από την πρωταθλήτρια Γάνδη (2-3), στα καταστροφικά για την πρώτη της regular season πλέι οφ. Αήττητη στο Europa League, όχι όμως με τόσο καλές επιδόσεις όσο εκτός έδρας. 4 νίκες – 3 ισοπαλίες. Δεν έβαλε περισσότερα από δύο γκολ σε 90λεπτο, δεν δέχθηκε περισσότερα από ένα, διατήρησε το «μηδέν» στα τέσσερα εξ αυτών. Πιο «κλειστά» τα παιχνίδια της Μπριζ στο σπίτι της, πιο «ανοιχτά» στο εξωτερικό. Πέρυσι αυτά. Εφέτος;

Το κλίμα στους Βέλγους άλλαξε μετά το εντός έδρας 3-0 επί της Μαλίν. Πήραν τα πάνω τους, πανηγύριζε σαν τρελός ο Πρεντόμ το πρώτο (αυτo)γκόλ, στο 45’ του σαββατιάτικου παιχνιδιού τους: πίεση μπόλικη! Εβαλαν στα 10 ευρώ το εισιτήριο, πέτυχε το παρθενικό γκολ του ο Ντιαμπί, έφτιαξαν το κέφι τους, βρήκαν αυτοπεποίθηση. Ισως να αλλάξει και η διάταξή τους. Από το 3-4-2-1 της Λεωφόρου, σε 4-1-4-1 (4-3-3). Μικρή σημασία, αν ο Παναθηναϊκός είχε όλα τα όπλα του. Αλλά δεν τα έχει.

Πήγε στο Βέλγιο χωρίς τις δυο σημαντικές μεταγραφές του που αποκτήθηκαν για το «παραπάνω» με τις ικανότητες και την πείρα τους ακριβώς σε αυτό το ευρωπαϊκό επίπεδο (Εσιέν – Σάντσεθ). Αναμένεται να παίξει με το αταίριαστο δίδυμο των Ταυλαρίδη – Τριανταφυλλόπουλου που έχουν συνεργαστεί μαζί στο κέντρο της άμυνας δυο φορές πέρυσι (ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης πλέι οφ) και 45 λεπτά την προηγούμενη Τρίτη στη Λεωφόρο. Θα στηριχθεί στους «περυσινούς», μοναδική προσθήκη συγκριτικά με το πρώτο ματς είναι η σχετική ετοιμότητα (για «αλλαγή») του χρήσιμου Βίκτωρα Κλωναρίδη.

Πρόβλεψη: αν πετύχει πρώτος γκολ, θα προκριθεί. Αν δεχθεί πρώτος γκολ θα χρειαστεί τη θεά τύχη, γιατί θα πολλαπλασιαστεί η πίεση και η αμυντική λειτουργία του δεν εμπνέει… αξιοπιστία. Δεν λέμε και κάποια… εξυπνάδα, είναι το απολύτως λογικό. Με το «Christmas tree» του 4-3-2-1 που είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο 0-3 του «Γ. Καραϊσκάκης» (Πράνιτς και Ατζαγκούν πίσω από τον Μπεργκ τότε), με συσπείρωση, με θετική ενέργεια και με φανερή προσπάθεια από τον Αναστασίου να αποφορτίσει τους παίκτες. Δύσκολο! Τους πήγε για καφέ προχθές στη Βουλιαγμένη, «πρέπει να έχουν συγκέντρωση αλλά και να το ευχαριστηθούν» είπε σήμερα (4/8) στο αεροδρόμιο, τους το έχει τονίσει. Αλλά η πίεση θα αποτιναχθεί μόνο με γκολ. «1-1»: το λένε πολλοί στην ομάδα. Το «βλέπουν» πολλοί ως τελικό αποτέλεσμα. Μάντεις δεν είμαστε. Όμως θα είναι λάθος να θεωρούν όλοι πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει «οδηγό» το β’ μέρος της Λεωφόρου. «Οδηγός» δεν είναι ποτέ το ανώμαλο. Το «10 Vs 11», όταν μερικές φορές κυριαρχούν άλλες δυνάμεις. Όχι ποδοσφαιρικές, ψυχικές. «Οδηγός» πρέπει να είναι το 25’ – 45’. Το νορμάλ. Όταν «καθάρισε» το μυαλό μετά το τάιμ άουτ για νερά.

Δυο οι θεωρητικά καθοριστικοί παράγοντες. Το πρώτο 15λεπτο και η ευστοχία στην τελική προσπάθεια. Ένα γκολ του «Σίφο» πέρυσι στη Λιέγη, θα έδινε την πρόκριση. Στη Δανία (1-2 επί της Μίντιλαντ) και στην Ολλανδία (1-1 επί της PSV με γκολ του Καρέλη) δεν είχε… 20 ευκαιρίες ο Παναθηναϊκός. Είχε 4-5. Και από μια στιγμή, ίσως να καθοριστούν πολλά, διότι αυτή η ρεβάνς είναι ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια του «μνημονιακού» Παναθηναϊκού, επί Γιάννη Αλαφούζου.

Αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί…

  • Θα τονωθεί το ηθικό παικτών, διοίκησης, οπαδών. Θα δημιουργηθεί νέο όραμα, με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οραμα είτε για πρόκριση – οριστική απαλλαγή από το «μνημόνιο» αν τύχει στον Παναθηναϊκό μια εκ των Λεβερκούζεν, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Λάτσιο, Αγιαξ, Σαχτάρ (ανάλογα με τα αποτελέσματα στα προκριματικά), είτε για το «ονόρε» της φιλοξενίας και των αναμετρήσεων με τις «άπαιχτες» για την πρόκριση, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια (σίγουρες υποψήφιες στην πεντάδα, όπως και η Λεβερκούζεν).

  • Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα έχει αποτιναχτεί το άγχος. Θα έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος και θα έχουν εξασφαλιστεί 7,3 εκατ. ευρώ, τα οποία με μια «φυσιολογική» πορεία στους ομίλους του Europa League (δηλαδή στο χειρότερο για τα επόμενα πλέι οφ σενάριο), μπορεί να φτάσουν τα 8 εκατ. ευρώ.

  • Όλα τα μέλη της ομάδας θα νιώσουν ότι έχουν κάνει από την εκκίνηση της σεζόν ένα βήμα παραπάνω. Ένα άλμα προόδου συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για τη σχέση ενός γκρουπ παικτών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται αρκετοί νέοι και στο δίδυμο Φύσσα – Βόκολου, το οποίο έδωσε τις πρώτες πολύ σημαντικές «μεταγραφικές» εξετάσεις του το καλοκαίρι (αν και, εδώ που τα λέμε, το ποσοστό επιτυχίας των «χειμερινών» Ταυλαρίδη – Νίνη δύσκολα θα το πιάσουν τα… θερινά ψώνια).

  • Ο Παναθηναϊκός θα είναι συνεπής στον οικονομικό προϋπολογισμό του, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων από το Europa League έχει συμπεριληφθεί στα διοικητικά τεφτέρια ως «προαπαιτούμενο» για το κόστος της απόκτησης του Εσιέν και του Σάντσεθ.

  • Η ομάδα θα «αγοράσει» χρόνο ηρεμίας. Η πρόκριση θα είναι το «μαξιλαράκι», πάνω στο οποίο θα μπορεί αναπαυτικά να καθίσει για να δει ο Αναστασίου πολλά πράγματα στα δυο επόμενα φιλικά (ίσως με Γαλατασαράι και Ρεάλ Σοσιεδάδ). Δεν θα μεγεθύνονται ούτε τα σφάλματα των παικτών, ούτε των διοικούντων. Θα κρατηθεί το μέτρο στην κριτική και – ως συνήθως θα έχουμε και το – «χαρές-πανηγύρια-τηλεοράσεις», που δεν αποπροσανατολίζουν ωστόσο το τρίο Αναστασίου – Φύσσα – Βόκολου. Θα «αποσυμπιεστεί» όλος ο οργανισμός «Παναθηναϊκός». Και από τους φιλάθλους και από τα media.

  • Παράλληλα με την «αποσυμπίεση», θα κερδηθεί χρόνος για την «επιστροφή» αρκετών παικτών. Πιθανότατα όχι άμεσα του Εσιέν, ο οποίος ήδη προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Σίγουρα, όμως, του Σάντσεθ. Του Βέμερ και του Λουντ για καλύτερη προσαρμογή. Του Στιλ για να δουν όλοι πώς θα διαχειριστούν τη μέση του. Του Κλωναρίδη και του Νάνο. Είναι αρκετοί, δεν είναι λίγοι…

  • Αναμένεται να γίνει μία μεταγραφή (υψηλόσωμου επιθετικού), όμως τίποτα δεν είναι βέβαιο. Μπορεί να γίνουν δύο, αν κριθεί πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ένα επιπλέον 6-8άρι (ανάλογα και με την εξέλιξη στο θέμα Δώνη). Θα έχει, πάντως, την ευχέρεια για μια - δυο ενισχυτικές κινήσεις σε λελογισμένο οικονομικό πλαίσιο.

  • Η πρόκριση θα βάλει εκτός απροόπτου τέλος οριστικό και στο θέμα του Νίκου Καρέλη, αν και μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους! Ο νεαρός δεν θέλει να φύγει. Ξέρει τι έχει συμβεί με τις άμεσες επιστροφές του Νίνη (από Πάρμα), του Κλωναρίδη (από Λιλ), του… ίδιου (Αμκαρ Περμ). Ξέρει – το βλέπουμε όλοι – πόσο και πώς έχει βελτιωθεί επί Αναστασίου στον Παναθηναϊκό. Όμως σε περίπτωση πρόκρισης, οι Πράσινοι είτε θα συνεχίσουν να ρίχνουν «πόρτες», είτε θα προσελκύσουν ποσό τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ και θα μπορούν να τον πουλήσουν και να πάρουν κάποιον ισάξιο ή και ικανότερο, χωρίς και πάλι τη «γκρίνια» οπαδών και μέσων ενημέρωσης.


Αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί…

  • Η ατμόσφαιρα εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που έρχεται το αποτέλεσμα (άλλο να χάσεις 1-0 στα «χασομέρια» ή με πέναλτι – «φάντασμα», άλλο… 4-1) αλλά το πρόσημο θα είναι ούτως ή άλλως αρνητικό. Και σ’ αυτή την περίπτωση το κλίμα θα επιβαρυνθεί σε όλα τα πεδία.

  • Το σημαντικότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες μεγάλου ρίσκου για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός θα είναι στα πλέι οφ του Europa League και πάλι «ισχυρός», όπως πέρυσι με τη Μίντιλαντ. Το διακύβευμα όμως, θα είναι πλέον «καναπές ή όμιλοι». Και το μικρό ενδεχόμενο «καναπέ», σε περίπτωση δεύτερου σερί αποκλεισμού (α λα Οντένσε – Μακάμπι επί Ζεσουάλδο Φερέιρα), είναι αφάνταστα αγχωτικό. Διότι θα πρόκειται περί μίνι οικονομικού κραχ, βάσει προϋπολογισμού.

  • Θα τονιστούν τα ήδη αρνητικά δεδομένα ως προς τις μεταγραφές και θα αυξηθεί η (επι)κριτική διάθεση οπαδών και media. Διότι αύριο (5/8), από τις έξι σημαντικές μεταγραφές του Παναθηναϊκού (πλην των νεαρών Γιαννακόπουλου, Ευαγγέλου), βασικός θα είναι μόνο ο Βέμερ! Εσιέν και Σάντσεθ στην Αθήνα, Λουντ και Καλτσάς στον πάγκο.

  • Θα απογοητευτεί πρόσκαιρα όλο το έμψυχο δυναμικό: παίκτες, προπονητικό τιμ και διοικούντες. Θα χρειαστεί να επιστρατευτούν ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις συσπείρωσης για να μετριαστεί η αρνητική αύρα. Και αυτό θα συμβεί μόνο ενόψει του επόμενου ζεύγους αγώνων, όπως και πέρυσι. Αν θυμάστε, όμως, περυσινές δηλώσεις Αναστασίου και παικτών, είχαν σημειώσει πολλάκις πόσο πολύ είχε επηρεαστεί συνολικά ο Παναθηναϊκός στην εκκίνηση της σεζόν από την αποτυχία στη ρεβάνς επί της Σταντάρ Λιέγης, παρά την πρόκριση επί της Μίντιλαντ.

  • Ενδεχόμενο σημαντικής, ουσιαστικής ενίσχυσης με κάποιον μέσο, θα «ξεθωριάσει». Ισως να αποκτηθεί ένας επιθετικός, αλλά μέχρι εκεί. Οσο για τον Καρέλη; Σε μια πρόταση των 3,5 - 4 εκατ. ευρώ ίσως να είναι πλέον πιο «θετικοί» η διοίκηση και ο ίδιος ο παίκτης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ