OPINIONS

Υπέρβαση για τη νίκη

Υπέρβαση για τη νίκη

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί την pre game ανάλυση του αποψινού ντέρμπι των "αιωνίων αντιπάλων" στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Τα υπέρ και τα κατά των δυο ομάδων και η τακτική προσέγγιση.

Ο Ολυμπιακός έχει ήδη σοβαρότατο πλεονέκτημα. Βαθμολογικό και ψυχολογικό. Παίζει στην έδρα του όπου υπέκυψαν ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, έχει φρεσκάρει την ενδεκάδα του, δεν έχει απώλειες. Δεν χάνει τον τίτλο από το «+7», είναι απόλυτο φαβορί και σε περίπτωση ισοπαλίας, η οποία θα διατηρήσει τη διαφορά του από τον Παναθηναϊκό στο «+4».

Οι «πράσινοι» είναι υπό πίεση. Εκτός Ευρώπης ουσιαστικά, πέταξαν πέντε πόντους στα σκουπίδια με Ξάνθη/Βέροια, μόνο με νίκη θέτουν και πάλι (ελαφρά) υποψηφιότητα για τίτλο. Το πιο ενδιαφέρον ματς της εφετινής Σούπερ Λίγκας, με δεκάδες παραμέτρους. Ας τολμήσουμε να καταγράψουμε ορισμένες εξ’ αυτών…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Για να νικήσει πρέπει να αλλάξει

ΤΑΚΤΙΚΗ

Σταθερά με 4-2-3-1 ο Μπέντο, ο οποίος κατάλαβε γρήγορα ότι σε μια νέα και προβληματική ομάδα έπρεπε να κάνει λίγα και να σταθεροποιήσει το σχήμα του, μετά το αποτυχημένο πείραμα Καρντόσο – Ιντέγε στη Λάρισα. Θέλει τον Νιγηριανό «χαμηλά» προς την αντίπαλη περιοχή, έχει βρει στον Μαρτίνς έναν πολύ καλό παρτενέρ των Φορτούνη – Μίλι στον άξονα, επειδή όμως πλέον είναι ευανάγνωστος ο Ολυμπιακός, θα χρειαστεί πολύ παιχνίδι από τους ακραίους μπακ του, συνεργασίες με Σεμπά – Ελιονούσι, υπερβάσεις. Και στα τρία τελευταία ματς με Πανιώνιο – ΠΑΟΚ – Ατρόμητο είχε σοβαρότατα προβλήματα μέχρι το 60’ στη δημιουργία ευκαιριών, με σωστή στρατηγική από Μιλόγεβιτς – Ίβιτς – Κορακάκη και πολλά τρεξίματα με συγκέντρωση και πάθος από τις αντίπαλες ομάδες. Αμυντικά λύσεις δεν έχει βρει. Δέχεται σημαντικές καθαρές ευκαιρίες σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια. Δεν αποκλείεται απόψε να αντιμετωπίσει το ματς πιο «συντηρητικά» από το αναμενόμενο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

+ Η ομάδα έχει αυτοπεποίθηση και αέρα μετά τις τρεις διαδοχικές νίκες σε δύσκολα ματς πρωταθλήματος και τον βαθμολογικό «αέρα» που έχει αποκτήσει.

+ Η έδρα πάντα βοηθά σε μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό στα ντέρμπι και έχει αποδειχθεί σε παιχνίδια στα οποία έχει βρεθεί πίσω στο σκορ ή το ματς κυλάει προς την ισοπαλία. Πολλάκις έχει «γυρίσει» εις βάρος του σκορ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό…

+ Σχεδόν η ίδια ενδεκάδα χρησιμοποιείται από τον Μπέντο στα τελευταία ματς (μοναδική αλλαγή σε μια θέση των ακραίων μπακ), η χημεία είναι πια δεδομένη, αλλά ασφαλώς δεν αρκεί. Όμως πλέον… γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.

+ Αρκετοί βασικοί παίκτες δεν καταπονήθηκαν με χρόνο συμμετοχής (ή και ταξίδι) στην Αστάνα. Ο Μπέντο δεν δίστασε για το rotation και δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος στο ματς του Europa League.

+ Μπορεί να βγάλει γκολ από άξονα, πτέρυγες, στατικές φάσεις. Και με πολλούς παίκτες, δεδομένου ότι και οι τρεις χαφ του (Φορτούνης, Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς) έχουν και ασίστ και γκολ στο ρεπερτόριό τους.

+ Ο Μπέντο στηρίζεται πολύ στην ένταση, στα τρεξίματα και στις αντοχές. Ο Ολυμπιακός δεν χάνει λάδια στο β΄ μέρος, ο Τσόρι έμεινε εκτός 18άδας…

Υπέρβαση για τη νίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Το «Χ» τον ευνοεί και αν αυτό έχει περάσει σε παίκτες και κυρίως στο προπονητικό τιμ, καλό δεν είναι.

  • Η αμυντική λειτουργία του είναι προβληματική ανεξαρτήτως προσώπων. Αν κουραστεί ο Μιλοβόγεβιτς που δεν μπορεί να τα κάνει όλα, το πρόβλημα μεγεθύνεται.

  • Λόγω των ελαττωμάτων Μποτία – Ντα Κόστα, ο Ολυμπιακός κινδυνεύει κάθε φορά που προσπαθεί να παίξει ορθολογικά επιθετικά με κοντινές αποστάσεις στις γραμμές. Είτε από μακρινές πάσες στην πλάτη τους, είτε με κάθετες, είτε από ατομικά λάθη.

  • Όταν περιορίζονται λόγω μαρκαρισμάτων ο Φορτούνης και ο Ιντέγε, δυσκολεύεται πολύ στη δημιουργία φάσεων σε ροή αγώνα. Στο Περιστέρι είχε δύο ευκαιρίες και μηδέν σουτ εντός περιοχής. Οι εξτρέμ και ο Μαρτίνς (ή ο Καμπιάσο), καλούνται να δώσουν πολύ περισσότερα.

  • Ο Ιντέγε θα πρόσφερε πολλά περισσότερα αν είχε παρτενέρ. Μόνος του περιορίζεται, γι’ αυτό και Ελιονούσι – Σεμπά καλούνται να παίζουν όσο το δυνατόν πιο κοντά του όταν ο Ολυμπιακός αναπτύσσεται στην αντίθετη από την πλευρά τους. Ζητούμενο για αμφότερους οι αντοχές.

ΠΕΙΡΑ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Πολλές φορές την τελευταία 20ετία πήρε καλύτερο αποτέλεσμα απ’ αυτό που του άξιζε βάσει συνολικής απόδοσης στο «Γ. Καραισκάκης» και ένας από τους λόγους ήταν οι προσωπικότητες της ενδεκάδας του και η ισχυρότατη αύρα της έδρας του. Δεν έχει «Τζόρτζεβιτς», δεν έχει «Ριβάλντο», «Μέλμπεργκ», «Γκαλέτι». Όμως δεν του λείπουν οι παίκτες με ισχυρό «εγώ». Αν ήταν 2-3 χρόνια νεότεροι ο Καμπιάσο με τον Τσόρι όλα θα ήταν καλύτερα, μα ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους και δεν γυρίζει πίσω…

Στην άμυνα εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπου μόνο ο Μποτία αναδεικνύει ηγετικά χαρακτηριστικά και στον πάγκο θα κάθονται οι πιτσιρικάδες Ρέτσος – Βιάνα. Ωστόσο, Καπίνο και Ομάρ δεν είναι… άβγαλτοι στα ντέρμπι. Μιλιβόγεβιτς – Φορτούνης – Ιντέγε έχουν ποιότητα και αγωνιστικό εγωισμό για να κουβαλήσουν τον Ολυμπιακό στην πλάτη τους και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους. Ο Σεμπά θα κάνει σεμνά και ταπεινά αυτό που προσπαθεί να κάνει πάντα και το ζητούμενο είναι τι θα καταθέσουν οι υπόλοιποι αν το ματς «στραβώσει».

ΠΑΓΚΟΣ

Φτωχός συγκριτικά με τον Ολυμπιακό προηγούμενων ετών, αλλά μεσοεπιθετικά μπορεί να βρει λύσεις. Ρέτσος – Βιάνα στην άμυνα, Μπουχαλάκης, Καμπιάσο στη μεσαία γραμμή, Πάρντο – Καρντόσο στην επίθεση. Ισορροπημένος στις θέσεις, θα χρειαστεί σίγουρα τον Καμπιάσο και τον Πάρντο, ίσως και τον Καρντόσο, ο οποίος με την πείρα του μπορεί για 25-30 λεπτά να προκαλέσει προβλήματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού, μόνο αν ο Ολυμπιακός πιέζει και όχι σε open play αντεπιθέσεων.

Υπέρβαση για τη νίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Τρομάζουν λεπτομέρειες και β΄ ημίχρονο

ΤΑΚΤΙΚΗ

Δεδομένο είναι μόνο ότι ο Στραματσόνι θα παρατάξει την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά ματς πλην του τελευταίου με τη Σταντάρ (δεν είχε επιλογές). Έχει σκεφτεί και το 3-6-1 με τον Ιμπάρμπο μοναδικό φορ και από πίσω του Ζέκα, Γουακάσο, Λουντ, Βιγιαφάνιες, αλλά και το 3-5-2 με τον Λουντ στον πάγκο και έναν παρτενέρ στον Κολομβιανό (ιδανικός ο Εμποκού αν είναι σωστός τακτικά και όχι ο Ρινάλντι - ο Λέτο θα καθίσει στον πάγκο).

Το 3-5-2 ταιριάζει στον Παναθηναϊκό για τρεις λόγους: Καλύτερη κάλυψη των δύο στόπερ από τον Μολέδο, πιο ισορροπημένη μεσαία γραμμή λόγω των μέτρων που παίρνουν οι ακραίοι μπακ (πολλές φορές υπεραριθμία έναντι του αντιπάλου) και δύο απειλητικοί επιθετικοί. Δεν είναι συμπτωματικό ότι τα καλύτερα διαστήματα του Παναθηναϊκού στην εφετινή σεζόν είναι τα εκτός έδρας πρώτα ημίχρονα με Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης με αυτή τη διάταξη. Στη Λιέγη έλειπε ο Μπεργκ, αλλά έπαιζε (και μάλιστα καταπληκτικά στο πρώτο μέρος, όταν… άντεχε) ο Σεμπαστιάν Λέτο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

+ Στα σημαντικά (για πρόκριση) και δύσκολα (ευρωπαϊκά) εκτός έδρας παιχνίδια έχει παρουσιάσει το καλύτερο πρόσωπό του τακτικά με 3-4-3 και 3-5-2. Ακόμη και με Θέλτα/Σταντάρ, στα οποία δεν πήρε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

+ Με Ζέκα – Γουακάσο – Βιγιαφάνιες και δυο ακραίους μπακ «ψηλά» μπορεί να ελέγξει την κυκλοφορία της μπάλας και τον ρυθμό του αγώνα. Μπορεί να υπερισχύσει στον κεντρικό άξονα. Ο Στραματσόνι συνήθως στήνει σωστά την ομάδα του.

+ Αν έχει παρτενέρ ο Ιμπάρμπο, σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα και με Λέτο και έναν εκ των Εμποκού/Ρινάλντι στον πάγκο ο Παναθηναϊκός έχει επιθετικά επιλογές, παρά την απουσία του Μπεργκ.

+ Καθοριστική η απόδοση των Κουτρουμπή – Ιβανόφ, όχι μόνο στις αμυντικές καλύψεις, αλλά και στην ανάπτυξη, δεδομένου ότι αμφότεροι είναι ικανοί να παίρνουν την πρώτη μπάλα για το χτίσιμο της επίθεσης από την πρώτη ζώνη.

+ Πάθος και συσπείρωση είναι δεδομένα. Ο παίκτης δεν σκέφτεται αυτό που καταγράφουμε οι δημοσιογράφοι για το πολύ δύσκολο εν συνεχεία πρόγραμμα. Βλέπει και σκέφτεται μόνο το συγκεκριμένο παιχνίδι, αυτό το 90λεπτο.

+ Αν διαχειριστεί σωστά το ρόστερ του, απόψε μπορεί να μην… καταρρεύσει μετά το 70’, διότι θα έχει σίγουρα τον Λεντέσμα, μάλλον και τον Λουντ στον πάγκο.

Υπέρβαση για τη νίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Πολλές απουσίες σημαντικών παικτών. Όχι μόνο του Μπεργκ για ευνόητους λόγους. Αλλά και του Σαμπά που είναι ο ικανότερος στόπερ του στις στατικές φάσεις και έχει προσωπικότητα για ντέρμπι και των Λεντέσμα – Λέτο που αν ήταν στο 100% θα έπαιζαν ως βασικοί.

  • Πρόβλημα αντοχών μετά το 65’ – 70’, σε συνδυασμό με το ότι – εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό – αρκετοί από τους βασικούς έπαιξαν την Πέμπτη εναντίον της Σταντάρ: Μολέδο, Κουτρουμπής, Ιβανόφ, Ιμπάρμπο, Μέστο/Κουλιμπαλί. Καταπόνηση εισέπραξε και ο Λέτο για 65 λεπτά, γι’ αυτό και πιθανότατα μένει απόψε στον πάγκο.

  • Τρομερά ατομικά λάθη στην άμυνα, κυρίως από τον Ιβανόφ, απίστευτη ανασφάλεια με Στιλ που δέχεται πλέον αρκετά γκολ εκτός περιοχής σε διαδοχικά παιχνίδια. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αν αγωνιστεί κάποιος εκ των Χουχούμη – Μέστο αν εκτιμηθεί ότι ο Χουλτ δεν είναι 100% έτοιμος και ο Κουλιμπαλί είναι καταπονημένος.

  • Δεν «γυρίζει» εύκολα ματς, επηρεάζεται πάρα πολύ όταν ο αντίπαλος ισοφαρίσει ή προηγηθεί. Και λόγω πολλών σερί αρνητικών αποτελεσμάτων που έχουν κλονίσει την πίστη των παικτών στους εαυτούς τους και στην ομάδα συνολικά, αλλά συνήθως και από το coaching του Στραματσόνι.

  • Πολλά νεύρα από πολλούς παίκτες σε ήσσονος σημασίας διαιτητικές αποφάσεις: σε φάουλ, κάρτες, μαρκαρίσματα, κόρνερ. Προκατάληψη εναντίον της διαιτησίας συνολικά, όχι εναντίον του Σιδηρόπουλου επί προσωπικού. Κίνδυνος απώλειας της συγκέντρωσης και αποβολής.

  • Αστοχία στην τελική προσπάθεια. Δεν παίζει βασικός ο πιο εύστοχος παίκτης του (Λέτο), δεν παίζει ο Νο 1 επιθετικός του (Μπεργκ), Ιμπάρμπο – Εμποκού ικανοί να πετύχουν γκολ για highlights, αλλά και να προσφέρουν bloopers με τη μπάλα στο… ΣΕΦ.

Υπέρβαση για τη νίκη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΠΕΙΡΑ/ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Σ’ αυτόν τον τομέα έχει μεγάλο πρόβλημα διότι απουσιάζουν οι Μπεργκ - Σαμπά και εκτός απροόπτου οι Λεντέσμα – Λέτο θα καθίσουν στον πάγκο. Ποιοι μένουν με ισχυρό «εγώ»; Ο Μολέδο, ο Βιγιαφάνιες, ο Γουακάσο, άντε με το… ζόρι και ο Ζέκα, ο οποίος βάσει ποδοσφαιρικών χαρακτηριστικών δεν μπορεί να ηγηθεί της ομάδας του, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει φάει αρκετά ντέρμπι με το κουτάλι πια. Στα δύσκολα θα χρειαστεί ο Παναθηναϊκός μεγάλη βοήθεια από όλους τους υπόλοιπους που καλούνται να δώσουν πολλά περισσότερα από τον μέσο όρο τους για να φύγει ο Παναθηναϊκός με θετικό αποτέλεσμα από το Φάληρο.

ΠΑΓΚΟΣ

Πρόβλημα στους στόπερ, καθώς πλην των τριών που θα παίξουν (Μολέδο – Κουτρουμπής – Ιβανόφ) δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος. Αν προκύψει ανάγκη και ο Στραματσόνι δεν θελήσει να διαφοροποιήσει τη διάταξή του, ίσως παίξει ως τρίτος στόπερ έναν εκ των Μέστο – Κουλιμπαλί. Μεσοεπιθετικά έχει αρκετές επιλογές με Λεντέσμα, Λουντ, Λέτο, Εμποκού/Ρινάλντι. Θα τις χρειαστεί σίγουρα τις αλλαγές ο Στραματσόνι, πιθανότατα και γρήγορα! Είτε το ματς κυλάει υπέρ του, είτε εναντίον του και θέλει να το «γυρίσει». Τα καθαρά πνευμόνια τα χρειάζεται ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο που «ξεφουσκώνει» και ειδικά οι Λεντέσμα – Λέτο μπορούν να του δώσουν πολύ περισσότερα από δύο φρέσκα πόδια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ