OPINIONS

Χωρίς "υπέρβαση", θα αποκλειστούν όλοι!

Χωρίς "υπέρβαση", θα αποκλειστούν όλοι!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα αποτελέσματα των τριών Ελλήνων εκπροσώπων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα απαραίτητα πια εντυπωσιακά αποτελέσματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και το 2016…

Χαμένες ευκαιρίες και για τους τρεις. Περισσότερο για τον Αστέρα Τρίπολης και τον ΠΑΟΚ, λιγότερο για τον Ολυμπιακό, τον οποίο πλέον έβαλε σε διαφορετικό «τριπάκι» η σκληρή και ενθουσιώδης στην έδρα της, Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Μετά από την «αυτοκτονία» του Παναθηναϊκού στα δύο ματς με την Γκαμπάλα (παρεπιμπτόντως η Μπριζ έφαγε στεγνά πέντε και θα μπορούσε να φάει επτά από τη Νάπολι…), η πρώτη αγωνιστική των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έφερε πολύ άσχημα μαντάτα για τις τρεις ελληνικές εκπροσώπους. Τόσο άσχημα, που πλέον απαιτούνται «υπερβάσεις» και από τους τρεις για να συνεχίσουν και στο 2016 την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους! Χωρίς υπερβάσεις σε κάποια από τα υπόλοιπα πέντε ματς, θα αποκλειστούν και οι τρεις.

Ο Ολυμπιακός και η Αρσεναλ

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα decent στην αμυντική λειτουργία του (και μόνο!) τακτικά ματς, απέναντι σε μια από τις τρεις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες, μαζί με την Ρεάλ και την Μπάρτσα. Δεν έχει συνοχή και χημεία ακόμη, πολλές οι ελλείψεις στη μεσαία γραμμή, ψάχνονται οι εξτρέμ με τον Ιντέγε, ο Τσόρι δεν αντέχει πολύ σ’ αυτό το επίπεδο, ο Φορτούνης χρειάζεται παραστάσεις για να ατσαλωθεί ως ηγέτης σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, το σύνολο είναι καινούριο.

Λογική η ήττα, εφόσον ο Ρομπέρτο δεν έπιανε τα άπιαστα αυτή τη φορά, όπως με την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους, όταν ήταν η βασική αιτία των επιτυχιών του πρωταθλητή. Μετά το αποτέλεσμα στο Ζάγκρεμπ, ο Ολυμπιακός έχει μόνο έναν δρόμο για να κατακτήσει την τρίτη θέση. Να πάρει περισσότερους από τρεις βαθμούς στα δύο εντός έδρας ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και την Αρσεναλ και να μην ηττηθεί στην Κροατία. Η’ – ακόμη καλύτερα - να κάνει δύο νίκες επί της Ντινάμο και να περιμένει τους Αγγλους στο τελευταίο ματς με στόχο το «1Χ». Και τα δύο σενάρια συνιστούν υπέρβαση για μια ομάδα που σπανίως κάνει «διπλό» σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, γι’ αυτό και τα θυμόμαστε όλα.

Οποιος θεωρεί ότι μετά από τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση, σίγουρα υπερβάλλουν, για να μην πούμε ότι πετούν στα σύννεφα. Εκτός κι αν δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μία φορά την «τρέχουσα» Αρσεναλ (που ασφαλώς μπορεί να πάρει βαθμούς και από τη Μπάγερν) ή δεν γνωρίζουν πως η ομάδα του Βενγκέρ δεν έχει αποκλειστεί ΠΟΤΕ από την πρώτη φάση των ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, για να υποστηριχθεί πρακτικά το φανταστικό σενάριο της δεύτερης θέσης, ο Ολυμπιακός καλείται να μην ηττηθεί σε κανένα από τα δύο ματς εναντίον των Αγγλων. Αυτό κι αν θα συνιστά υπέρβαση!

Αουτσάιντερ ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έχασε την τεράστια ευκαιρία του να κάνει καθοριστικό «διπλό» στο Μπακού και πλέον είναι αουτσάιντερ για τη δεύτερη θέση, αν θεωρήσουμε ότι η πρώτη είναι «κλειδωμένη» από την Ντόρτμουντ. Ποιο είναι το φαβορί για τη δεύτερη θέση; Μα ασφαλώς η Κράσνονταρ. Μια ομάδα που σταδιακά και πολύ σταθερά προοδεύει τα δύο τελευταία χρόνια και χθες ηττήθηκε μετά δυσκολίας (και με ανατροπή) στη Γερμανία από την ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου.

Θα μπορούσε να είχε αποκτήσει ελαφρύ πλεονέκτημα ο Δικέφαλος αν είχε φύγει από το Μπακού με τρίποντο, αλλά η ισοπαλία ήταν το δίκαιο αποτέλεσμα βάσει και της απόδοσης και των ευκαιριών των δύο αντιπάλων. Πάλι καλά για τον ΠΑΟΚ που ήταν σε καλή ημέρα ο Ολσεν, όπως – όμως- και ο Μπεζότοσνι, ο οποίος είχε δείξει τις ικανότητές του εναντίον και του Παναθηναϊκού. Είναι «ύπουλη» ομάδα η Γκαμπάλα, στήνεται καλά πίσω, τρέχει, παίζει δυνατά, μπορεί να κόψει βαθμούς από όλους εντός έδρας.

Όμως για να προκριθεί ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί 6+ βαθμους στην Τούμπα, όπου δύσκολα παίρνει νίκες στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του και παράλληλα σίγουρα να μείνει αήττητος στη Ρωσία από την Κράσνονταρ. Εκτός κι αν πάρει εντός έδρας τρίποντο επί της Ντόρτμουντ, η οποία εύκολα έχει τις φάσεις και τα γκολ μακριά από την έδρα της…

Πιο δύσκολα απ’ όλους ο Αστέρας

Βάσει απόδοσης και χαμένων ευκαιριών θα μπορούσε να νικήσει χθες ο Αστέρας του Μπερτόλιο, αλλά βάσει… διαιτησίας θα έπρεπε να ηττηθεί με το γκολ των Τσέχων στη τελευταία φάση του αγώνα. Για να προκριθεί πρέπει να βγάλει κάπου, κάπως, κάποτε ένα «διπλό». Στη Γερμανία επί της Σάλκε; Το πιο δύσκολο. Στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ που χάνει δύσκολα από πολύ καλύτερους; Πρέπει να το παλέψει. Όπως και στην Πράγα. Διότι διαφορετικά θα μείνει τρίτος ή τέταρτος.

Ηταν μεγάλη χαμένη ευκαιρία η χθεσινή, διότι στον όμιλό του οι βαθμοί θα «σπάσουν» και το τρίποντο είναι δυσεύρετο και πολύτιμο. Θετική για τον Αστέρα η εντός έδρας ήττα του ΑΠΟΕΛ από τη Σάλκε, αλλά από τις τέσσερις συμμετέχουσες στον όμιλό του, είναι η λιγότερο «ψημένη» σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, επειδή με τον Στάικο Βεργέτη είναι πάντα πολύ επικίνδυνος εκτός έδρας, μια ομάδα που ξέρει να χτυπά στις αντεπιθέσεις, πρέπει να βάλει πίεση στον εαυτό του.

Να διεκδικήσει τη νίκη σε όλα τα ματς, να μην αρκεστεί απλώς στην παρουσία του στους ομίλους. Το βήμα παραπάνω το έχει ήδη κάνει, αλλά για να τα καταφέρει και στο επόμενο καλείται να (μάθει να) παίζει για το αποτέλεσμα, όχι για τη συμμετοχή, ούτε για τις… εμπειρίες. Είναι πια μια ελληνική ομάδα στο γκρουπ των «ευρωπαίων».

Αν δεν βάλει τον πήχη αληθινά υψηλότερα μέσα στο κλαμπ, θα αρκεστεί τελικά πάλι στα καλά λόγια. Για τη μεγαλύτερη επιτυχία, θα χρειαστεί την υπέρβαση. Το «περισσότερο». Την «ξεχωριστή», τη μεγάλη νίκη. Όπως και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ