OPINIONS

Χιου Ντάλας και Αναστασίου challenge

Χιου Ντάλας και Αναστασίου challenge

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα… παρεπόμενα του χθεσινού ματς στο Ολυμπιακού Σταδίου και την κατάσταση που προέκυψε στον Παναθηναϊκό μετά την 1η αγωνιστική.

Eίσαι ο Χιου Ντάλας. Ξένος μεταξύ όλων. Ερχεσαι από τη Σκωτία. Ούτε από την Πορτογαλία, ούτε από την Ιταλία, ούτε από την Τουρκία ή τα Βαλκάνια. Δεν είσαι εξοικειωμένος στην ατμόσφαιρα. Ακούς πολλά από διάφορους.

Μα θες πρωτίστως να δεις ο ίδιος. Να έχεις το δικό σου κριτήριο. Γιατί είσαι αξιοπρεπής, ήρθες ως «συνταξιούχος» για να πάρεις σούπερ χρήματα και θέλεις να ανταποκριθείς επαγγελματικά στο καθήκον σου, ως σωστός Βρετανός. Βλέπεις στην πρώτη αγωνιστική έναν σχετικά καλό ρέφερι που έχει την φιλοδοξία να καταστεί διεθνής, να μην καταλογίζει ένα οφθαλμοφανές από την οπτική γωνία του πέναλτι. Επαναλαμβάνω: οφθαλμοφανές από την οπτική γωνία του ρέφερι.

Διότι ο Θάνος είναι ακριβώς στο ημικύκλιο της περιοχής και όταν ο Τομάς αρχίζει να τραβάει τον Μπεργκ, (στο 0:07 του video) τους βλέπει και τους δύο πεντακάθαρα, προτού ο Σουηδός «βάλει πλάτη» τον στόπερ του Λεβαδειακού και πέσει άτσαλα με όλο το βάρος του σώματός του πάνω στον δεξιό ώμο του.

Τι κάνεις λοιπόν ως νέος επικεφαλής της διαιτησίας; Θεωρώντας «ανθρώπινο» το λάθος (πάντα καλοπροαίρετος εγώ!!!). «Ανθρώπινο» μεν, σοβαρό δε. Τι κάνεις; Του «παίρνεις το κεφάλι»; Όχι βέβαια. Τον τιμωρείς όμως! Ένα – ενάμιση μήνα. Από την πρώτη αγωνιστική! Και το «βγάζεις». Το «κυκλοφορείς». Όχι σιωπηρά. Φωναχτά. Να περάσει το μήνυμά σου στην πιάτσα των διαιτητών. «Κύριοι, sorry, αλλά κάνουμε νέα αρχή. Τα σοβαρά λάθη που καθορίζουν αποτελέσματα θα επιφέρουν και ποινές. Προς παραδειγματισμό. Όχι προς… ‘αποκεφαλισμό’ Για να μάθετε τι σημαίνει σκωτσέζικη, ακριβοδίκαιη αξιολόγηση και πώς θα λειτουργούμε στο εξής».

Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να τιμωρήσεις τους πάντες. Θα ξεμείνεις από σφυρίχτρες στο τέλος (τρομάρα μας). Στους νέους, να είναι πιο επιεικής η συμπεριφορά. Στους παλαιότερους πιο αυστηρή. Ειδικά στους διεθνείς. Και σε όσους θέλουν να καταστούν διεθνείς. Να διαδοθεί ότι αυτός θα αποφασίσει ποιος θα προταθεί για να διευθύνει «ευρωπαϊκά» ματς. Και αυτό να επισημοποιηθεί από την ΕΠΟ, η οποία έκανε κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό το καλοκαίρι με την «επένδυση» στον Ντάλας. Δεν με πειράζει που δεν ήταν ο… Κολίνα. Μου άρεσε η πρόθεση, η λογική, η κατεύθυνση. Θα το κάνει ο mister Χιου; Δεν το νομίζω. Ας περιμένουμε όμως…

Όπως πρέπει να περιμένουμε και τον Γιάννη Αναστασίου. Τον «προπονητή της χρονιάς» απολύτως δικαίως πέρυσι στη Σούπερ Λίγκα, ο οποίος στις 21/8/2014, αμέσως μετά το 4-1 επί της Μίντιλαντ, είπε: «Έχουμε 22 παίκτες συν 3 τερματοφύλακες. Αριθμός αρκετά ικανοποιητικός. Από τη στιγμή που είναι fit ο Πέτριτς και ο Μπαϊράμι θα επιστρέψει μετά τη διακοπή, το ρόστερ μας είναι καλό. Πρέπει να δώσουμε χώρο στην ακαδημία μας. Αν φορτώσουμε το ρόστερ απλά για να πούμε ότι κάνουμε μεταγραφές, δεν θα έχει νόημα. Θα προτιμούσα το ρόστερ να μείνει όπως έχει. Ίσως πάμε με μια προσθήκη. Δεν ξέρω τι γίνεται με τον Μπερίσα και σε συνδυασμό με τα παιδιά από την ομάδα Νέων θα έχουμε βοήθειες. Απομένουν δέκα μέρες και πολλά μπορούν να γίνουν».

Πολλοί θεωρούν λανθασμένα ότι τα είπε για να «καλύψει» τους διοικούντες. Ότι δεν διαθέτει χρήματα ο ΠΑΟ και βγήκε επισήμως ο Αναστασίου να χαμηλώσει τον πήχη. Αμ δε! Λάθη έγιναν πολλά στην εφετινή μεταγραφική σεζόν. Για τις περισσότερες από τις αστοχίες, δεν ευθύνεται ο κόουτς. Όμως ο Παναθηναϊκός – όπως είχε αποδειχθεί πριν από το 4-1 επί της Μίντιλαντ με την περίπτωση του Αλφάρο – χρήματα ήταν διατεθειμένος να δαπανήσει. Όχι τεράστια ποσά. Όχι για 4-5 παίκτες. Για δύο. Έναν μεσοεπιθετικό και έναν φορ «στυλ Φιγκερόα», εφόσον υπάρχει σαφές πρόβλημα με τον Πέτριτς.

Ο Αναστασίου ήταν διστακτικός. Ο μόνος που ήταν διστακτικός. Επαναλαμβάνω: όχι για 4 μεταγραφές που ενδεχομένως θα έκαναν άνω – κάτω την ομάδα (4 μεταγραφές έκανε πέρυσι ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ!). Για δύο προσθήκες. Η μία έγινε. Του Μπερίσα. Νεαρός, με κίνητρα, σε στυλ Φιγκερόα: δυνατός, αν και όχι ιδιαίτερα ψηλός, με καλές τοποθετήσεις στην περιοχή, εκτελεστικός με το κεφάλι και με τα δύο πόδια. Δεν είναι δα και «Λούτσο». Δεν είναι όμως και «Μπαλμπόα». Ούτε αποκτήθηκε για την ομάδα Νέων.

Τώρα, μετά τον τραυματισμό του Μπεργκ, τι; Μεταγραφή έκτου (!!!) επιθετικού, επειδή εκτός του Σουηδού, ουδείς άλλος είναι αξιόπιστος στην τελική προσπάθεια και χαφ με τα οκτώ γκολ του Αμπεϊντ δεν υφίσταται πια; Η’ μήπως μεσοεπιθετικού, επειδή ίσως το πιο βασικό πρόβλημα της ομάδας φαίνεται πως είναι η δημιουργικότητα στη μεσαία γραμμή απέναντι σε «κλειστές» άμυνες όπου χρειάζονται οι εξτρέμ που δεν έχεις και οι «κάθετες» τις οποίες «έμαθαν» πλέον οι αντίπαλοι (πέντε και έξι παίκτες στη μεσαία γραμμή έβαλε χθες σωστά ο Σάββας Παντελίδης και δεν πέρασε ούτε μία!); Δύσκολη η απόφαση.

Από τη μια, υπάρχει το άμεσο πρόβλημα. Η απουσία του Μπεργκ, στις κινήσεις του οποίου (χωρίς τη μπάλα) στηρίζεται το 60%- 70% στη δόμηση των πράσινων επιθέσεων, προσδιορίζεται περίπου στα 15 ματς. Αν απουσιάσει για δύο μήνες. Αν απουσιάσει τρεις μήνες, όπως πριν από τρία χρόνια για τον ίδιο τραυματισμό στο Αμβούργο, χάνει όλα τα ντέρμπι του πρώτου γύρου και σχεδόν όλα τα ματς του Europa League. Εμπιστεύεσαι Πέτριτς και Μπερίσα; Αν ναι, δεν παίρνεις έκτο επιθετικό. Παίρνεις μόνο έναν δημιουργικό χαφ, εφόσον έχεις καταλήξει πια στο 4-4-2. Αν ήθελες 4-3-3, θα ήταν απαραίτητη η μεταγραφή εξτρέμ.

Αν ΔΕΝ εμπιστεύεσαι τον νεαρό Αλβανό και τον διεθνή Κροάτη ο οποίος «έβγαλε» τέταρτου διαφορετικού είδους ελαφρύ μυϊκό τραυματισμό, προχωράς στην απόκτηση ΕΤΟΙΜΟΥ επιθετικού και ταυτόχρονα προετοιμάζεις το έδαφος για τη λύση του (βαρύτερου στην εφετινή σεζόν!) συμβολαίου του Πέτριτς τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, διαφωνούσα και διαφωνώ με την άποψη του κόουτς, την οποία κατέθεσε στη Nova μετά το 4-1 με την Μίντιλαντ, όταν εξασφαλίστηκαν (θεωρητικά) και τα 4-6 εκατ. ευρώ από το Europa League: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καλό ρόστερ, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι έχουμε ένα ρόστερ με το οποίο μπορούμε να πάμε μέχρι τον Γενάρη και από εκεί και πέρα αν υπάρξει η δυνατότητα ή κάποια ανάγκη για να κάνουμε κάποια προσθήκη, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να την κάνουμε πολύ πιο ήρεμα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσουμε με τους διοικούντες και θα δούμε τι θα αποφασίσουμε».

Koντός ψαλμός, αλληλούια. Την Κυριακή ολοκληρώνεται η μεταγραφική σεζόν.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ