OPINIONS

Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες

Βροντάκηδες και Φορτουνάκηδες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη νίκη της Ελλάδας επί της Κύπρου με πρωταγωνιστές και ηγέτες τους δυο στόπερ της και το δίδυμο Φορτούνη - Μήτρογλου.

Προθέρμανση, τρία λεπτά προτού σαρώσει τα πάντα αυτός ο μίνι τυφώνας στην Αττική: η ενδεκάδα της Ελλάδας μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση και το μάτι συλλαμβάνει τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Γιάννη Μανιάτη να κάνουν χάι φάιβ, να γελούν και να συζητούν για το ματς. Στα αποδυτήρια σίγουρα κάτι έχει αλλάξει επί Σκίμπε…

Μέσα στον αγωνιστικό χώρο έχει αλλάξει η αύρα. Έχει αποτιναχθεί η γκαντεμιά, έχουν αλλάξει οι φάτσες, σαν να έχει ξορκιστεί η μιζέρια. Μετά τις αστραπές και τις βροντές, τους ανέμους και την τρομακτική καταιγίδα, πέντε φορές βρέθηκαν κοντά στο γκολ οι Κύπριοι, 13 τελικές προσπάθειες έγραψαν, στη μεσαία γραμμή κυριάρχησαν στο 70% του αγώνα, γκολ δεν έβαλαν! Μέχρι και ο σέντερ φορ τους (όχι ο Πιέρρος Σωτηρίου που έμεινε στον πάγκο, αλλά ο Κώστας Μυτίδης της Ρόντα του Ατζαγκούν και του Γιάννη Αναστασίου) απέκρουσε κατά λάθος το σουτ του Εφραίμ στο 54’!

Απέτρεψε το 2-1 και την ολοκληρωτική αλλαγή ενός αγώνα στον οποίο επικράτησε το ατομικό ταλέντο πέντε – έξι παικτών και όχι η καλύτερη ομάδα. Όχι το πιο δουλεμένο σύνολο, όχι η ομάδα με ταυτότητα, σχέδιο, σαφή τακτική. Της έλειψε της Κύπρου η καλή τελική προσπάθεια και η προσωπικότητα. Πλήρωσε τα τραγικά αμυντικά λάθη της στις φάσεις των δύο γκολ (δεν «παγώνεις» όταν ο ρέφερι δεν καταλογίζει το φάουλ του Τζαβέλλα στο 1-0) και τα προσωπικά σφάλματα του ταλαντούχου μα άπειρου 22χρονου κίπερ Κώστα Παναγή της Ομόνοιας. Ασφαλώς δεν διαθέτει Μανωλά και Σωκράτη. Ούτε Φορτούνη και Μήτρογλου.

Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ «ΧΩΣΤΑ – ΚΩΣΤΑ»

Το είχαμε πει και το σημειώνουμε εκ νέου: δεν είναι μόνο το ταλέντο τους, είναι και η μεταξύ τους χημεία που παίζει ρόλο στο να βρίσκονται και να συνεργάζονται ακόμη και με δεμένα μάτια που λέει ο λόγος. Οι δυο τους μπροστά ζωγράφισαν πολλές ομορφιές όταν πήραν σωστά τη μπάλα. Και δεν την πήραν δα και τόσες πολλές…

Δεν την πήραν διότι η μπάλα δεν σερνόταν ούτε με κάρο στον κεντρικό άξονα (Μανιάτης – Σταφυλίδης, άστοχη αλλαγή Σκίμπε), ο Μπακασέτας ήταν εκτός αγώνα, οι ακραίοι μπακ δίσταζαν να πάρουν μέτρα με Χαραλαμπίδη – Εφραίμ στις πτέρυγες. Και κυρίως: διότι η Κύπρος είχε από την αρχή έως το τέλος του αγώνα περισσότερα τρεξίματα.

Το επιθετικό transition της Ελλάδας ήταν τραγικό στο δεύτερο ημίχρονο. Καταγράφηκαν τρεις φάσεις με… κατεβασιές 20-25 μέτρων του Παπασταθόπουλου, του Μανωλά και του Κυριάκου Παπαδόπουλου χωρίς να ακολουθεί κάποιος πλην των Φορτούνη – Μήτρογλου, οι οποίοι στο 50’ έχουν βγάλει μόνοι τους αντεπίθεση εναντίον έξι αντιπάλων, σε ανάπτυξη που μέσω Μάνταλου λίγο έλειψε να καταλήξει και σε σπουδαία ευκαιρία.

Είναι κι αυτός ένας τομέας στον οποίο καλείται να δουλέψει ο Σκίμπε, αλλά δεν θα πετύχει πολλά: η ένταση και η αντοχή δουλεύεται στα clubs, όχι στις εθνικές ομάδες. Μπορεί, όμως, να δει από διαφορετική σκοπιά τη χρησιμοποίηση του Σταφυλίδη και του Μπακασέτα, να χρησιμοποιήσει ενδεχομένως περισσότερο τον Γιαννιώτα, τον Χολέμπας και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Εναντίον της Εσθονίας τη Δευτέρα, η απώλεια του τραυματία στο γόνατο Τζαβέλλα θα προκαλέσει 1-2 αλλαγές και «μετατάξεις»…

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΛΑΪΦΗΣ

Από την Κύπρο, αξίζει κάποιος να σταθεί σε τέσσερις – πέντε παίκτες που άφησαν θετικές εντυπώσεις. Κυρίως στον Κώστα Λαϊφη, στον Γρηγόρη Κάστανο και στον Βίνσεντ Λάμπαν. Ο αριστεροπόδαρος στόπερ της Σταντάρ Λιέγης εύκολα παίζει βασικός σ’ αυτόν τον Ολυμπιακό, των Μποτία – Ντα Κόστα – Βιάνα, αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «ξεπαγώσει» ο… κατεψυγμένος Σιόβας. Ικανότατος με τη μπάλα στα πόδια, έπαιρνε εύκολα μέτρα και έκανε πολλά ανεβάσματα στο δεύτερο ημίχρονο, προσφέροντας μέτρα στον Χαραλάμπους που είχε μετατραπεί σε αριστερό εξτρέμ και δίνοντας το δικαίωμα στον Ευφραίμ να πατάει στην περιοχή ως δεύτερος επιθετικός. Δυναμικός, ψύχραιμος, όχι αποτελεσματικός με τον Μήτρογλου σε δύο φάσεις (γκολ στο 12’ τεράστια ευκαιρία στο 35’).

Ο 18χρονος Γρηγόρης Κάστανος της Γιουβέντους έχει καταπληκτική σωματοδομή για την ηλικία του. Γερά πατήματα, δεν πέφτει εύκολα, καλό timing στην κοντινή και μακρινή πάσα του, αντοχές στο transition, συνεπής τακτικά, όλοι οι ποδοσφαιρικοί ορίζοντες δικοί του!

Ο Λάμπαν ήταν ο… Μανιάτης και το Σταφυλίδης μαζί στη μεσαία γραμμή της Κύπρου. Ο παίκτης που έλειπε από την ελληνική μεσαία γραμμή, κι ας έχει πατήσει στα 32 του ο πρώην μέσος της Ανόρθωσης που αγωνίζεται πλέον στην ΑΕΚ Λάρνακας. Ψύχραιμος συντονιστής, καλά ανοίγματα στις πτέρυγες, πολλά κοψίματα, έκανε καλό ματς χάρη στην πείρα και στις ηγετικές ικανότητές του.

Αξιόλογο ματς στο πρώτο ημίχρονο και από τον δεξιό μπακ της Σαουθέντ, Τζέισον Δημητρίου, πρωταγωνιστής για την Κύπρο στο δεύτερο ημίχρονο ο Εφραίμ από την αριστερή πτέρυγα. Ταλαιπώρησε και τον Μάνταλο και τον Τοροσίδη.

ΕΛΛΑΔΑ: Καρνέζης 6 – Τοροσίδης 5, Τζαβέλλας 6, Παπασταθόπουλος 7, Μανωλάς 7 – Μανιάτης 5, Σταφυλίδης 4 – Μάνταλος 6, Μπακασέτας 3, Φορτούνης 7 – Μήτρογλου 7. ΑΛΛΑΓΕΣ: Κυρ. Παπαδόπουλος 5, Χολέμπας 5, Καρέλης -

ΚΥΠΡΟΣ: Παναγή 4 – Δημητρίου 6, Χαραλάμπους 6, Λαϊφης 6, Ντόσα Τζούνιορ 5, Λάμπαν 7, Αρτυματάς 5 - Εφραίμ 7, Χαραλαμπίδης 6, Κάστανος 6 – Μυτίδης 4.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Χριστοφή 5, Κυριάκου 6, Μακρής -

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ