OPINIONS

"Βοηθήστε, ή κόφτε το!"

"Βοηθήστε, ή κόφτε το!"
Αλαφούζος INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα λόγια του Γιάννη Αλαφούζου, κάνει τη «σούμα» των λόγων του και περιμένει από το καλοκαίρι τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό.

Ήταν ένας σαφές διπλό μήνυμα χθες του Γιάννη Αλαφούζου. Προς τους φίλους του Παναθηναϊκού και προς οποιονδήποτε θέλει ΑΛΗΘΙΝΑ να αναλάβει με το βαρύ πορτοφόλι και την παναθηναϊκή ψυχή του την ευθύνη της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ένα διπλό μήνυμα που συνοψίζεται στο εξής: «Αυτός είμαι, μόνος είμαι, τόσο μπορώ, όποιος έχει άντερα ας έρθει να την πάρει!». Και όποιος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη, αλλά ως πλούσιος φίλος του Παναθηναϊκού θέλει να βοηθήσει πραγματικά την αγαπημένη ομάδα του, ας βάλει χρήματα: αυτό το είπε πλαγίως.

Τι φάνηκε σε μένα; Ο Αλαφούζος τα έχει καλά με την παναθηναϊκή συνείδησή του. Δεν αισθάνεται ενοχές. Θεωρεί ότι στο ταμείο της θητείας του, δεδομένης της κατάστασης που ανέλαβε και των σφαλμάτων του βεβαίως, το πρόσημο είναι θετικό. Τρία χρόνια δεν δημοσιοποιούσε τα ποσά που έχει πληρώσει και για τα οποία έχει δεσμευτεί (με δάνεια ή προσωπικές εγγυήσεις σε πιστωτές 23 εκατ. ευρώ όπως είπε), διότι δεν είναι ο τύπος που θέλει να «διαφημίζει» το όποιο οικονομικό status του και δεν ήθελε να προκαλέσει προβλήματα και συζητήσεις στους εργαζόμενους των επιχειρήσεών του.

Το έκανε τώρα, διότι αισθάνεται ότι πάρα πολλοί (φίλοι του Παναθηναϊκού) είναι «αχάριστοι» απέναντί του. Και διότι ΟΝΤΩΣ είναι διατεθειμένος να φύγει από την ΠΑΕ αν προκύψει σοβαρή πρόταση από αξιόπιστο άνθρωπο ή ομάδα επενδυτών. Ακόμη κι αν δεν προλάβει να δει την εξέλιξη της δικαστικής υπόθεσης για την «εγκληματική οργάνωση». Είτε υπερβάλλει στο λόγο του, είτε αιθεροβατεί κατ’ άλλους, είτε πραγματικά πιστεύει πως « είναι τόσο συντριπτικά τα στοιχεία που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έξι μηνών, θα έχουμε εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου». Αυτός, είναι, άλλωστε και ο βασικός στόχος του! Αυτό που τον «θρέφει» στην παναθηναϊκή καθημερινότητά του! Διότι θα αναρωτηθεί κάποιος: «καλά όλα αυτά, δίκιο έχει σε πολλά, ας τον πιστέψουμε για τα χρήματα, αλλά εφόσον δεν μπορεί παραπάνω, πιέζεται αφόρητα, άνοιξε η διαφορά από τον Ολυμπιακό, γιατί μένει και δεν ψάχνει ο ίδιος για επενδυτή;»

Η απάντηση είναι μία: διότι στόχος του είναι να καταγραφεί ως ένας από τους βασικούς «παίκτες» στο γήπεδο της «εξυγίανσης» του ελληνικού ποδοσφαίρου και ει δυνατόν να εξυγιάνει οικονομικά ΟΛΙΚΑ και τον Παναθηναϊκό, «αφήνοντάς» του ως κληρονομιά και το «Γεώργιος Καλαφάτης». Αυτό δεν συνεπάγεται ότι έχει αγκιστρωθεί με άγκυρα μεγατόνων στη θέση του, παρότι η ΠΑΕ είναι σε αρκετά ζητήματα «εξαρτώμενη» από τις οικονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προσωπικά ο Αλαφούζος. Αν, δηλαδή, ο Νικόλας Πατέρας, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, κάποιος επιχειρηματικός κολοσσός ή άλλος Έλλην ή ξένος ζάπλουτος, του ζητούσε οικονομικό έλεγχο και κατέθετε πρόταση, με αληθινό χαμόγελο και ανακούφιση θα την έδινε την ΠΑΕ. Σήμερα κιόλας, όχι αύριο! Παρότι φιλοδοξία του μεγάλη είναι η «κάθαρση». Θα έβαζε φρένο στην προσωπική του φιλοδοξία και θα έκανε στην άκρη, κρατώντας πιθανώς ένα μικρό δικό του ποσοστό.

Μα η κραυγή του ήταν καθαρή: «Υπάρχει κανείς; Αν υπάρχει, ας έρθει. Αλλιώς, ας βοηθήσουμε την ομάδα και μην της κάνετε κακό». Οποιος διαβάσει προσεκτικά mot à mot τα λόγια του, θα προσέξει και τα πολλά παράπονά του από τους («οργανωμένους» κυρίως, αλλά και τους υπόλοιπους) οπαδούς του Παναθηναϊκού. Έμοιαζε το χθεσινό και σαν μια παραδοχή: «Παίδες, τόσο μπορώ, μην κάνετε κακό στην ομάδα κι αν θέλετε, βοηθήστε την να σταθεί στα πόδια της».

Δεν τελειώνει εδώ, βεβαίως, αυτή η ιστορία. Θα έχει πολλά κεφάλαια ακόμη. Πιθανότατα, όμως, όχι πριν το καλοκαίρι. Μετά τη λήξη της σεζόν νέο «ταμείο» και βλέπουμε. Απλώς, χθες ο Αλαφούζος έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κληθεί να κινηθεί όποιος κάνει την κίνηση για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός…

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – «ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ»

  • «Δεν ήθελα, δεν μπορούσα, αλλά το έκανα»
    «Αν θέλετε να λύσω και μια απορία που υπάρχει, αναγκάστηκα να επενδύσω εγώ σημαντικά ποσά τα οποία τα έδωσα και με κόπο, γιατί ποτέ δεν είχα ούτε την δυνατότητα, αν θέλετε, ούτε την θέληση να επενδύσω αυτού τους είδους τα ποσά στον Παναθηναϊκό. Επειδή όμως είχα αναλάβει ένα έργο το οποίο δεν ήθελα να εγκαταλείψω το έκανα».
  • «Περισσότερα από τον Βγενόπουλο»
    «Θέλω να σας πω ότι εγώ έχω επενδύσει 23 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό, προσωπικά. Τα οποία είναι απλά σας το λέω, συγκριτικά, περισσότερα από όσα είχε επενδύσει ο κ. Βγενόπουλος επί πολυμετοχικότητας, που ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πολυμετοχικότητα».
  • «Κανένας επώνυμος ούτε ευρώ»
    «Δυστυχώς τα οικονομικά του Παναθηναϊκού είναι τόσο άσχημα που θα πρέπει να συνεχίσει με μια ενίσχυση απ' όσους μπορούν. Και αυτή τη στιγμή εκτός από έναν άνθρωπο που συστηματικά βοηθάει δεν υπάρχει άλλος κανένας επώνυμος Παναθηναϊκός που να έχει βάλει έστω και ένα ευρώ στον Παναθηναϊκό. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα".
  • «Χρωστούσαμε 45 εκατ. σε παίκτες και εφορία»
    «Εχουμε μειώσει τα χρέη, είχαμε περίπου 45 εκατ. χρέη, τα οποία ήταν φόροι και αμοιβές ποδοσφαιριστών. Αυτά τα απορροφήσαμε και σήμερα έχουμε λιγότερα από 10 εκατ. παλαιά χρέη και τα περισσότερα απ' αυτά είναι ρυθμίσεις προς την εφορία που έχουμε εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές διατάξεις των 100 δόσεων. Ενδεικτικά σας λέω πως μόνο στην εφορία από το 2012 έχουμε πληρώσει 23,2 εκατομμύρια ευρώ, εκτός από τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουμε μπει».
  • «Μπορείτε να ζητήσετε την παραίτησή μου»
    "Μπορείτε να ζητήσετε και την παραίτηση μου ξέρετε εάν θέλετε, διότι ο Παναθηναϊκός ήρθε δεύτερος δυο χρόνια, ο Παναθηναϊκός κέρδισε το Κύπελλο πρόπερσι. Πέρσι ο Παναθηναϊκός είτε θέλετε να το πιστέψετε εσείς, είτε όχι του έκλεψαν το πρωτάθλημα».
  • «Η περίφημη Καμπάλα μας κόστισε 7 εκατ. ευρώ»
    «Είχαμε δυο άτυχους αγώνες με την Μπριζ και μετά είχαμε την περίφημη Καμπάλα που όλοι ζήσατε και ζήσαμε τα αποτελέσματα αυτής της αναμέτρησης τότε. Αυτό για εμάς σήμαινε ότι χάσαμε 7 εκατ. ευρώ έσοδα φέτος. Τα οποία πάλι καλούμεθα και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Και για να είμαστε εδώ και να μην υπάρχουν παράπονα ότι δεν πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές ή άλλα οικονομικά του Παναθηναϊκό είναι προφανές ότι τις αντιμετωπίσαμε και αυτές».
  • «Πληρώνουμε μόνο μισθούς, συμβόλαια, εφορία, λειτουργικά»
    «Φέτος η ζημιά από το ντέρμπι είναι πάνω από 1 εκατ. Ευρώ και ενώ είχαμε ξεκινήσει κάποια πράγματα, έχουμε σταματήσει τα πάντα. Εκτός από μισθούς, συμβόλαια και εφορία και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να λειτουργούμε. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική επένδυση που δεν αναφέρετε όμως και είναι το προπονητικό κέντρο, το οποίο εγώ το πληρώνω και κάποια στιγμή όταν αποπληρωθεί ένα χρέος, θα έχει ο Παναθηναϊκός ένα δικό του προπονητικό κέντρο. Δυστυχώς αυτές είναι οι δυνατότητες μου δεν είναι απεριόριστες".
  • «Με λένε ‘αφραγκούζο’ ας έρθουν να βάλουν πλάτη!»
    «Αυτό που είπα για τον κ. Βγενόπουλο είπα ότι έχω βάλει περισσότερα λεφτά, δεν έκανα άλλη σύγκριση. Απλώς επειδή κατηγορούμαι, δεν ήθελα να πω τι έχω βάλει αλλά κάποιοι με λένε «αφραγκούζο». Υποχρεώθηκα να το πω και μου είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο που το είπα. Πρέπει να βάλω και άλλα που ούτε τα έχω και να σας πω και κάτι άλλο; Ας έρθει και κάποιος άλλος να βάλει πλάτη!»
  • «Μόνο 8 εκατ. ευρώ παλαιά χρέη πλέον»
    «Τα μόνα μακροχρόνια χρέη που έχουμε είναι τα χρέη στην εφορία τα οποία είναι 5 εκατ. ευρώ και υπάρχει υπόλοιπο 3 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές. Τα άλλα είναι τρέχοντα χρέη λειτουργίας, όπως έχει η κάθε επιχείρηση. Δεν υπάρχει δάνειο μακροχρόνιο που να έχει να αποπληρώσει ο Παναθηναϊκός. Εκτός από τα χρέη που πήραμε τη χρονιά 11-12 είχαμε 26 εκατ. ζημιές τις οποίες απορροφήσαμε και αυτές».
  • «Ας ξαναγίνω φίλαθλος, με τον Πατέρα μιλάω, αλλά…»
    "Με τον κ. Πατέρα μιλάω συχνά, δεν μου έχει αφήσει τέτοια εντύπωση. Θα ήταν ευχάριστο για μένα να υπάρξει κάποιος να πάρει το βάρος από μένα και να το πάει μπροστά. Αν έχω σοβαρή πρόταση, δεν θα στενοχωρηθώ να ξαναγίνω φίλαθλος που θα χαίρομαι την ομάδα μου με διαφορετικό τρόπο και χωρίς το βάρος των ευθυνών. Ο κ. Πατέρας βοηθάει, μιλάω συχνά μαζί του, 2-3 φορές τον μήνα και μου λέει τη γνώμη του".

To φαινόμενο Καρέλης

Οσο για το ματς με τον Αστέρα; Ο Παναθηναϊκός έκανε το χειρότερο και το καλύτερο (παραγωγικά) ημίχρονό του επί Στραματσόνι. Στο πρώτο, μηδέν από μηδέν, μηδέν. Με τέμπο επιπέδου Football League, με παίκτες σε αταίριαστους ρόλους (Καρέλης – Αμπέντ εξτρέμ σε 4-3-3) και καλύτερο τον Εσιέν, δεν μπόρεσε ούτε στην περιοχή να πατήσει. Δύο τελικές, μηδέν φάσεις. Ήταν το χρονικό διάστημα στο οποίο ο Αστέρας μπορούσε να κυνηγήσει περισσότερο το γκολ, αλλά αντιμετώπισε φοβικά το ματς.

Στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε πλάτος, ενέργεια, ταχύτητα και φαντασία ο Καλτσάς και πήραν τον Παναθηναϊκό από το χεράκι ο Πέτριτς με τον Καρέλη. Στις έξι ευκαιρίες του Παναθηναϊκού, οι πέντε έχουν πρωταγωνιστή τον Κρητικό που κινήθηκε πιο άναρχα στους χώρους πίσω από τον Κροάτη, ο οποίος δημιούργησε τις τρεις φάσεις, με τις κινήσεις του ως «δεκάρι» και την οξύνοια/ικανότητα στην πάσα.

Ο “Ηulk” βεβαίως είναι ο πρωταγωνιστής. Χωρίς Μπεργκ, έχασε τρία, έβαλε ένα, έφτιαξε το δεύτερο. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και αν εξαιρεθούν τα πέναλτι (4 ο Φορτούνης, 3 ο Γιάννου, 1 ο ίδιος), πρώτος σκόρερ και του πρωταθλήματος. Σε προβληματικό Παναθηναϊκό, που δεν δημιουργεί πολλές ευκαιρίες εφέτος, χωρίς να εκτελεί φάουλ και πέναλτι, 8 γκολ σε 14 ματς. Not bad. Πιο αξιοπρόσεκτο απ΄ όλα η ανθεκτικότητά του (σπανίως χάνει ματς λόγω τραυματισμών) και η σταθερότητα στη συχνότητα των γκολ.

Το πήρε στις λεπτομέρειες το ματς ο Παναθηναϊκός, αλλά το πήρε καθαρά και δίκαια, διότι ο Αστέρας ήταν άστοχος (κεφαλιά Σανκαρέ, απόκρουση Στιλ σε τετ α τετ με Γιάννου, κεφαλιά Κουρμπέλη στο οριζόντιο δοκάρι) και είχε λιγότερες ευκαιρίες από τον αντίπαλό του.

Ο Παναθηναϊκός κρατάει τον «θυμό» (που λέει και ο Στραματσόνι), τον ζήλο, το τέμπο και την ενέργεια του β΄ μέρους, στο οποίο ο Εσιέν… ψιλοχάθηκε πλην της μαγικής ασίστ προς τον Καλτσά (από τα φάλτσα «ζαλίστηκε» ο Σανκαρέ, αλλά ο Μπαντής το «έβγαλε»). Κρατάει και τον Καλτσά που άρπαξε την ευκαιρία (σε αντίθεση με τον Βέμερ), και τη νίκη που τον εδραιώνει ξανά στην πεντάδα και τον στέλνει για τρίποντο «καλών γιορτών» στην Κομοτηνή του πολύ βελτιωμένου εδώ και έναν μήνα (μετά την ισοπαλία στην Τούμπα), Πανθρακικού.

Ο Αστέρας για να πάει ψηλότερα πρέπει να «σκληρύνει» ως ομάδα. Να βρει κι άλλους «Ιγκλέσιας» (όπως ο Κουρμπέλης) και να κατασταλάξει: νικάμε αν βάλουμε πολλά ή αν φάμε λίγα. Τρώει και βάζει σχεδόν τα ίδια (16-17 τέρματα). Τώρα που τελείωσε και η Ευρώπη, ο Βεργέτης θα έχει πιο καθαρό μυαλό και περισσότερες διαθέσιμες επιλογές στον β΄ γύρο

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ