OPINIONS

Tόσο large ο Αλαφούζος;

Tόσο large ο Αλαφούζος;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την εμπιστοσύνη του Γιάννη Αλαφούζου στον Αντρέα Στραματσόνι και προσθέτει τις «πινελιές» για τον Σταύρο Κοντονή, την απούσα FIFA και τη δύσκολη θέση της ΕΠΟ.

Ότι ο Γιάννης Αλαφούζος ανήκει στην κατηγορία των «αφεντικών» που δεν αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα και θέλει να τους εμπιστεύεται και να τους κρατά έως το… «μη παρέκει», το έχουμε χωνέψει. Και στην περίπτωση του Ζεσουάλδο Φερέιρα και στο πιο «φρέσκο παράδειγμα» του Γιάννη Αναστασίου.

Ότι από ένα χρονικό σημείο και έπειτα δένεται σε ανθρώπινο επίπεδο με ορισμένους προπονητές (όχι με τον Φάμπρι και με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα), επίσης το έχουμε αντιληφθεί. Και ορισμένες φορές αυτός ο δεσμός που αναπτύσσει, επηρεάζει και το κριτήριό του και την καθαρότητα της ματιάς στην αξιολόγηση του κόουτς. Δεδομένα όλα αυτά. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι να ανανεώσει από τώρα το συμβόλαιο του Αντρέα Στραματσόνι μέχρι το καλοκαίρι του 2018, η απόσταση είναι χαώδης!

Το έγραψαν οι Ιταλοί προχθές, πέρασε στα «ψιλά» λόγω της καταιγίδας με τον τελικό του Κυπέλλου. Τι ανέφεραν εν συντομία; Ότι έχει ήδη επιτευχθεί νέα συμφωνία με χρονική «επέκταση» της συνεργασίας, ενώ το πρώτο συμβόλαιο του «Στράμα» έληγε το 2017. Ο ρεπόρτερ του Sport24.gr, Μπάμπης Τσιμπίδας, το έψαξε περισσότερο και έγραψε χθες ότι έχει επιτευχθεί προφορική συμφωνία στους οικονομικούς όρους χωρίς να έχουν πέσει οι υπογραφές, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τα play offs. Και ότι ο κόουτς έχει εξασφαλίσει από τον Αλαφούζο τη διαβεβαίωση πως δεν θα πωληθούν παίκτες που θέλει οπωσδήποτε στο ρόστερ και ότι το τιμ του θα ενισχυθεί με περισσότερους συνεργάτες της δικής του επιλογής.

Η παράμετρος «play offs»

Ο Παναθηναϊκός δεν διέψευσε ούτε την αναφορά των Ιταλών, η οποία αναδημοσιεύθηκε σε όλες τις ελληνικές ιστοσελίδες, ούτε το ρεπορτάζ του Sport24.gr. Πέρασαν ήδη δυο μέρες. Θα μπορούσε να το κάνει και ανεπισήμως, όχι με ανακοίνωση. «Παίδες, να ξέρετε ότι αυτό που έγραψαν οι Ιταλοί δεν ισχύει»: αυτό και πάπαλα. Έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές για σημαντικά ζητήματα, όχι για το όνομα κάποιου παίκτη που αναφέρθηκε ως μεταγραφικός «στόχος». Δεν έγινε η διάψευση. Συνεπώς, μπορεί να στοιχειοθετηθεί συζήτηση επί του θέματος.

Αν ισχύει, λοιπόν, το ρεπορτάζ, η τελευταία «δοκιμασία» του Στραματσόνι προτού πάρει έναν επιπλέον χρόνο συμβολαίου είναι τα play offs. Πάλι καλά! Διότι αν πολλοί το έχουν ξεχάσει, με τον Ιταλό στον πάγκο ο Παναθηναϊκός έφερε δύο εντός έδρας ισοπαλίες με Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και ηττήθηκε εκτός έδρας από την ΑΕΚ. Ανώτεροι από τους αντιπάλους τους ήταν οι Πράσινοι και στα τρία παιχνίδια. Καμία σχέση η απόδοσή του συγκριτικά με τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα επί Αναστασίου (ήττες εκτός έδρας από ΠΑΟΚ, Πανιώνιο, εντός έδρας άγευστη ισοπαλία με ΑΕΚ). Όμως το ταμπλό έδειξε… «0 νίκες» σε κάθε περίπτωση.

Λογικό, λοιπόν, να περιμένει ο Γιάννης Αλαφούζος (τουλάχιστον) τα πλέι οφ. Την εικόνα και τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού σ’ αυτή τη δοκιμασία, τώρα πια που ο Στραματσόνι ξεκινά με «στρωμένη» ομάδα και όλους τους βασικούς πλην Τελάντερ στη διάθεσή του.

Ο Ζιλμπέρτο και το παράλογο

Ποιο είναι το υπερβολικό; Η πρόθεση του Αλαφούζου να δεσμευτεί ο Παναθηναϊκός ΑΠΟ ΤΩΡΑ και για τα επόμενα δυο χρόνια με έναν προπονητή ο οποίος έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις σε αρκετούς τομείς (μεταγραφές, οργάνωση ομάδας, αποδυτήρια, σχέση με παίκτες), αλλά δεν έχει φέρει τρομερά αποτελέσματα, δεν έχει νικήσει σε ντέρμπι και έχει χάσει δύο σπουδαία ματς με σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο coaching (ΠΑΟΚ 2-2 από 2-0 στη Λεωφόρο, Ολυμπιακός 3-1 από 0-1 στο Φάληρο).

Δεν είναι «τρελό» να θέλει ο Αλαφούζος διετές συμβόλαιο με τον Στραματσόνι. Έχει λογική, το ίδιο είχε κάνει και με τον Αναστασίου στην εκκίνηση της συνεργασίας τους. Θέλει να δίνει ευκαιρίες σε νέους επαγγελματίες και θέλει να τους το δείχνει κιόλας! Έχω την εντύπωση, ωστόσο, ότι δείχνει πολύ… large στο συγκεκριμένο timing (αν ισχύει το ρεπορτάζ επαναλαμβάνω), ακόμη και στη λογική της «ένεσης» έξτρα κινήτρων προς τον κόουτς, ενόψει των play offs.

Πιο λογικό θα μου έμοιαζε το εξής: Γίνεται μια πρώτη κουβέντα για τις προθέσεις του Παναθηναϊκού, προσλαμβάνεται ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ή κάποιος άλλος τεχνικός διευθυντής, παρατηρεί τη δουλειά του προπονητή στα play offs - στην προετοιμασία - στα ευρωπαϊκά προκριματικά και έπειτα, τον Σεπτέμβριο με το καλό πριν την έναρξη της σεζόν, κατατίθεται η πρόταση αν υπάρχει το «πράσινο φως» και από τον τεχνικό διευθυντή.

Ο Αλαφούζος, όμως, είναι απρόβλεπτος και παράξενος ορισμένες φορές στις αποφάσεις του. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα (τώρα πια) αποφασίζει χωρίς να ακούει κανέναν, ενώ παλαιότερα συγκέντρωνε απόψεις και ακολούθως έκανε την τελική επιλογή του. Αν του «βγει» ο Στραματσόνι (που τον ήθελαν οι Βόκολος – Φύσσας, όχι ο ίδιος!), θα τού πιστωθεί. Αν όχι, θα πληρώνει πάλι αποζημιώσεις, όπως με τον Ζεσουάλδο και με τον Γιάννη Αναστασίου…

Ο Κοντονής, η FIFA και ο τελικός

Ασφαλώς σημαντικότερο γεγονός του τετραήμερου δεν ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Στραματσόνι, αλλά το θέμα του τελικού. Λόγω της διήμερης απεργίας, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να σχολιάσουμε την απόφαση Κοντονή για αναβολή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας αμέσως μετά την ανακοίνωση των τεσσάρων βοηθών και του «τέταρτου» ρέφερι που ορίστηκαν από την ΚΕΔ, η οποία υπάγεται στην ΕΠΟ. Τρία είναι τα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση.

Α) Η ωμή και απροκάλυπτη πλέον παρέμβαση του Υπουργού στο «αυτοδιοίκητο» και ότι πλέον έχει σαφέστατα το «πάνω χέρι» στην σύγκρουσή του με την ομοσπονδία. Αποφασίζει και… διατάσσει. Και καλά κάνει, αν όντως η ΕΠΟ είχε συμφωνήσει να σφυρίξει η «ευρωπαϊκή ομάδα» του Τάσου Σιδηρόπουλου και τελικά όρισε (για παράδειγμα) «τέταρτο» τον (αλησμόνητο από τα οφσάιντ που έδωσε στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ) Γιάννη Τουμπακάρη, ο οποίος είναι… βοηθός στη Σούπερ Λίγκα! Να ορίζεται βοηθός ως «τέταρτος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ» και μάλιστα σε τελικό Κυπέλλου δεν γίνεται oύτε από την ομοσπονδία της Σουαζιλάνδης!

Β) Η εκκωφαντική σιωπή της FIFA. Πού είναι η «υπερκείμενη αρχή», η «προστάτιδα» της ΕΠΟ και πασών των ομοσπονδιών; Να ακυρώνει Υπουργός τελικό Κυπέλλου για τον ορισμό των διαιτητών; Πού έχει ακουστεί αυτό; Πεντακάθαρη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, έστω και με την επίφαση της… αδυναμίας λήψης μέτρων από την Αστυνομία. Μόνο μία πορεία κάθε χρόνο ΜΠΟΡΕΙ να βρίσκεται σε εξέλιξη στις 20.30 το βράδυ (ώρα τελικού). Η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένες όλες οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, όχι… χθες. Βρήκε με χαρακτηριστική άνεση και ευκολία ο Κοντονής και το «πάτημα» (νομικό έρεισμα και προς την FIFA) για την αναβολή του τελικού: λόγοι ασφαλείας. Τους τρελαίνει (τρολάρει) όλους! Κι όχι μόνο αυτό. Προφανώς έχει πείσει τη FIFA για συγκεκριμένες καταστάσεις στην ΕΠΟ, γι’ αυτό και από την παγκόσμια ομοσπονδία δεν έχει ακουστεί «κιχ» για την αναβολή του τελικού!

Γ) Το απίστευτο «ξεκατίνιασμα» στις τοποθετήσεις ΑΕΚ – Ολυμπιακού. «Αστυνομικό τμήμα», «τρόφιμος φυλακών», «τραμπουκισμοί», «λαθρεμπόριο», «Κοτσώνης», όλα μέσα, όλα στο μίξερ, απάντηση στην απάντηση! «Ομορφιές του ποδοσφαίρου» όπως έλεγε μια ψυχή. Του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο έχει διαλύσει πολλάκις φιλίες και σχέσεις δεκαετιών: το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς…

Τι θα γίνει τελικά; Το χέρι στη φωτιά δεν το βάζω. Κρίμα για τους παίκτες αμφότερων των ομάδων που δεν ευθύνονται για κάτι. Προαίσθημα: αν η ΕΠΟ δεν ορίσει την «ευρωπαϊκή ομάδα» του Σιδηρόπουλου, δεν βλέπω να διεξάγεται ματσάκιον…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ