Γ. ΣΕΡΕΤΗΣ

Το βασικό πρόβλημα του Κοντονή

Το βασικό πρόβλημα του Κοντονή

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την απάντηση του Σταύρου Κοντονή στην UEFA και τη FIFA, τα επιχειρήματα που του παρέχουν οι ίδιες οι ομοσπονδίες και το ερώτημα αν η υπόθεση φτάσει ένα βήμα από το «Grexit».

Ο Κοντονής και το επιτελείο του αποφάσισαν να απαντήσουν με 1.509 λέξεις στην επιστολή των FIFA – UEFA. Και το ζουμί «κρυβόταν» στις πέντε – έξι σειρές πριν από τον επίλογο – πρόσκληση για συζήτηση στην Αθήνα.

"Η απόφαση, την οποία θα λάβετε χωρίς την συμμετοχή ή επιρροή τρίτων είναι αποκλειστικό δικαίωμα σας, το  οποίο πιστεύουμε ότι θ’ ασκήσετε με τρόπο ορθό, αδιάβλητο και δίκαιο. Όπως ευκόλως συνάγεται από τα παραπάνω εκτεθέντα η  Ελληνική Κυβέρνηση δεν προτίθεται μονομερώς ν’ ανατρέψει ή έστω να μεταρρυθμίσει την από 03.03.2016 απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ η ασκηθείσα από την ΕΠΟ προσφυγή που σας ανέφερα. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει την ορθότητα της από 03.03.2016 απόφασης κυρίαρχα και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ".

Με λίγα λόγια: "σας ακούμε, σας διαβάσαμε, δεχόμαστε τις αιτιάσεις και τις προτάσεις σας, αλλά – sorry – την απόφαση για το Κύπελλο θα την πάρει το Σ.τ.Ε. και όχι εσείς".

Ουσιαστικά τους κουνά το δάχτυλο πιο επιδεικτικά συγκριτικά με πέρυσι, όταν είχε γίνει ο χαμός με τον «μικρό» αθλητικό νόμο (να δούμε τι θα γίνει και με το «μεγάλο» νομοσχέδιο σε λίγους μήνες). Ουσιαστικά – κι ας λέει το αντίθετο – το καταργεί με τις ενέργειές του το αυτοδιοίκητο.

Αυτή τη δυνατότητα του δίνει ο νόμος που ΔΕΧΘΗΚΑΝ η UEFA και η FIFA πέρυσι. Ίσως επειδή οι ομοσπονδίες δεν τον περίμεναν τόσο «σκληρό». Ίσως επειδή πέρυσι τους έβαλε… 100 στο μίνι νομοσχέδιο για να δεχθούν τα… 50. Και τα δέχθηκαν! Ένα και ένα, κάνουν δύο: «Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε, ότι η από 03.03.2016 εκδοθείσα απόφαση περί οριστικής διακοπής της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας της τρέχουσας αθλητικής  περιόδου, εκδόθηκε δυνάμει του νόμου 4326/2015, ήταν δηλαδή νόμιμη», αναφέρεται στην επιστολή.

Και επιπροσθέτως, τους υπενθυμίζει ότι έχουν ήδη ληφθεί «ηπιότερα» μέτρα πέρυσι, με μίνι διακοπή του πρωταθλήματος και αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Μόλις χθες, ο αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, Τζανκάρλο Αμπέτε είπε μετά το βαρύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη: "Το Euro 2016 είναι ένα γεγονός που δεν μπορούμε να αναβάλλουμε ή να ματαιώσουμε. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνουν αγώνες κεκλεισμένων των θυρών καθώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την τρομοκρατία".

Πρώτη φορά κλειστά τα δέκα γήπεδα σε Euro; Πρώτη φορά χωρίς Κύπελλο. Για λόγους ασφαλείας εσύ; Για λόγους ασφαλείας και εγώ. Μια απολύτως λογική σκέψη, ένα απολύτως λογικό επιχείρημα.

Όπως απόλυτα λογικό θα είναι να επικαλεστεί τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με απόφαση της κυβέρνησης και όχι της ομοσπονδίας ή της UEFA το 1985.

Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως εκείνος ο νόμος έδωσε λύση στο πρόβλημα του χουλιγκανισμού στην Αγγλία. Αλλιώς το άλλαξαν οι Άγγλοι. Με τη βελτίωση του προϊόντος και την αλλαγή νοοτροπίας.

Από γενιά σε γενιά, σταγόνα – σταγόνα, γήπεδο – γήπεδο, ματς με ματς, σεζόν με σεζόν. Αρχικά, όμως, ναι, χρειάστηκαν και η αυστηροποίηση και οι βαριές ποινές. Μπας και βάλουν μυαλό και οι ομάδες…

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τούτες τις μέρες; Μάλλον ναι. Με μια συνάντηση στο γραφείο του γενικού γραμματέα της UEFA. Έχουν πάει στην Ελβετία και ο Κοντονής και ο Γκιρτζίκης. Χωριστά. Μπορούν να πάνε μαζί για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Πριν το «κραχ». Διότι αν το Σ.τ.Ε απορρίψει το αίτημα της ΕΠΟ – το Grexit απίθανο δεν θα είναι πλέον. Μια συζήτηση των τριών εκπροσώπων των εμπλεκόμενων αρχών θα μπορούσε να λάβει χώρα αν το ήθελαν και οι τρεις. Δεν νομίζω ότι το επιθυμούν. Διότι δεν νομίζω ότι είναι διατεθειμένοι και οι τρεις να υποχωρήσουν σε κάποιες από τις θέσεις τους.

Ο Κοντονής φαίνεται να έχει το «πάνω χέρι» στην υπόθεση αυτή τη στιγμή, όμως μάλλον τα φαινόμενα απατούν. Στα νομικά, «κότσο» δεν τον πιάνεις. Και σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει «περάσει» ότι θέλει να είναι αυστηρός με όλους (να δούμε, βεβαίως, τι θα κάνει και με τη Θύρα 4 μόλις ανακοινωθεί η απόφαση της πειθαρχικής για το ματς Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, αν και για τον Παππά και τους «διαφορετικούς» χειρισμούς του σε Λεωφόρο και Τούμπα έχει ήδη μιλήσει).

Γιατί απατούν τα φαινόμενα; Διότι ενώ ο ίδιος μάλλον έχει ρίξει όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι – του απομένει ίσως η διακοπή του πρωταθλήματος ή η απόφαση για να μην αρχίσει το επόμενο – η FIFA έχει ακόμη ένα: τον αποκλεισμό της εθνικής Ελλάδας από τα προκριματικά του Μουντιάλ και όλων των «μικρότερων» εθνικών ποδοσφαιρικών κλιμακίων από όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν. Είναι αποφασισμένος να το φτάσει μέχρι εκεί; Εκτιμώ πως όχι, χωρίς να παίρνω και όρκο.

Αυτό θα είναι το βασικό πρόβλημα του Υπουργού στην περίπτωση που επιχειρήσει να το φτάσει στα άκρα. Μπορεί, μάλιστα, αυτό το πιο σημαντικό, να μην… ενδιαφέρει τους περισσότερους οπαδούς, που θυμούνται την εθνική Ελλάδας μόνο στις επιτυχίες και για να γκρινιάξουν στις (μη) κλήσεις συγκεκριμένων παικτών. Η εθνική Ελλάδας οπαδούς δεν είχε, ούτε θα έχει.

Είναι όμως αυτή που – από σπόντα – μπορεί να τους «επιτρέψει» να παρακολουθήσουν από την κερκίδα του ΟΑΚΑ έναν τελικό Ολυμπιακού – ΑΕΚ και τις καλοκαιρινές προσπάθειες όλων των ελληνικών ομάδων να συμμετάσχουν σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

 
SHARE

Mεγάλωσε γράφοντας στα μαθητικά τετράδιά του τα στατιστικά όλων των αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και η θεά Τύχη του έδειξε το δρόμο από ένα τηλεφώνημα του αείμνηστου Γιώργου Παγιωτέλη στην “Αθλητική Ηχώ” πριν από 22 χρόνια. Μπουσούλησε στον “902 αριστερά στα Fm” με ελεύθερο ρεπορτάζ, εξ ου και η λατρεία του για το ραδιόφωνο, το οποίο θεωρεί πιο ζεστό, άμεσο και αγαπημένο μέσο εις τους αιώνες των αιώνων. Σκράπας στα new media και στις νέες τεχνολογίες, τρέχει μπας και προλάβει τις εξελίξεις παντού και η 24media του παρέχει μια θαυμάσια ευκαιρία. Θιασώτης της σχεδόν εξαφανισμένης μαχητικής και ερευνητικής δημοσιογραφίας, ψάχνει πάντα χρόνο που δεν βρίσκει για κολύμπι, διάβασμα, ταινίες, ταξίδια, τσίπουρα και ποτά. Όπως όλοι…

BEST OF NETWORK

Αν λες 'καταδικάζω τη βία, αλλά' για τον Μπουτάρη, κάτι κάνεις πολύ λάθος

Μερικές σκέψεις για όσους τόλμησαν έστω να δικαιολογήσουν την άθλια επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24