OPINIONS

Το "Saw" της UEFA

UEFA president Michel Platini of France (R) listens as UEFA General Secretary Gianni Infantino of Italy speaks during a press conference after a UEFA executive comittee meeting on December 10, 2010 in Prague. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK (Photo credit should read MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)
UEFA president Michel Platini of France (R) listens as UEFA General Secretary Gianni Infantino of Italy speaks during a press conference after a UEFA executive comittee meeting on December 10, 2010 in Prague. AFP PHOTO/MICHAL CIZEK (Photo credit should read MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις δηλώσεις του Τζιάνι Ινφαντίνο και τα επόμενα βήματα της υπόθεσης "ελληνικό ποδόσφαιρο" για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Ξέρει λοιπόν, η UEFA, τι γίνεται στην Ελλάδα; Επιλαμβάνεται του θέματος; Εχει ανοιχτά αυτιά και μάτια; "The UEFA disciplinary bodies have provisionally admitted Olympiakos” ήταν η ατάκα του Νο 2 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, χθες στην Πράγα.

Δηλαδή: «Τα πειθαρχικά όργανα της UEFA έχουν προσωρινά δεχθεί τον Ολυμπιακό». Και συνέχισε ο Ινφαντίνο: «Υπάρχουν έρευνες στην Ελλάδα και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει... Oπως όλοι γνωρίζουμε, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, χρειαζόμαστε καθαρά στοιχεία. Πιστεύω ότι τα όργανά μας είναι αυστηρά όταν συναντούν στημένα ματς. Εάν υπάρχει κάποιο στοιχείο, αυτό θα ληφθεί υπόψιν. Αυτός είναι ένας ξεκάθαρος κανόνας, όπως και ότι αυτομάτως αποκλείεται κάθε σύλλογος που εμπλέκεται σε στημένα ματς». Ξέρει χωρίς την ΕΠΟ. Χωρίς τη Σούπερ Λίγκα. Όπως ήξερε και για τον Αστέρα Τρίπολης (υπόθεση του 2011 λόγω της «εμπλοκής» του Γιώργου Μποροβήλου), όπως ξέρει και για τον Ατρόμητο. Το είχαμε πει: «Είτε γουστάρει η ΕΠΟ, είτε δεν γουστάρει, η UEFA θα εξετάσει: να το ξέρουν αυτό όλοι. Το ξέρουν ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τι θα αποφασίσει, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά η ΕΠΟ ρόλο αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο θέμα, της εξέτασης της υπόθεσης, δεν παίζει».

Πάμε παρακάτω. Τι εξετάζει η UEFA; Τα δεδομένα από τις δικαστικές αρχές. Όχι μόνο τις αθλητικές. Μαθαίνει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση, εξετάζει τα στοιχεία. Ασχολήθηκε με τον φάκελο που έστειλε ο Παναθηναϊκός, τον οποίο κάποιοι λοιδωρούσαν; Ασφαλώς. Ευτυχώς για την ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι Ερυθρόλευκοι τους τελευταίους μήνες δεν απαξίωσαν, δεν υποτίμησαν, δεν χλεύασαν την υπόθεση, όπως διάφορα «παπαγαλάκια» και τύποι οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει για το θέμα ούτε με έναν σχετικό με την υπόθεση άνθρωπο. Επραξε τα δέοντα ο Ολυμπιακός για να υπερασπιστεί εαυτόν και συνεχίζει να το κάνει. Σύντομα – ίσως και εντός της εβδομάδας – θα καταθέσει τις απόψεις του και ο ΠΑΟΚ. Ισως να το έχει ήδη κάνει και να μην έχει δημοσιοποιηθεί το γεγονός. Θα εξεταστούν και οι δικές του απόψεις. Και εν συνεχεία θα καταθέσει ο Ολυμπιακός. Με εκπρόσωπό του, ασφαλώς, τον Θόδωρο Γιαννίκο, ο οποίος έχει τρέξει πολύ για το θέμα.

Εκτιμήσεις για την τελική έκβαση είναι ανόητο να γίνουν.

Τα αναμφισβήτητα δεδομένα είναι τα εξής...

1) Η UEFA θα αποφασίσει για τους Ερυθρόλευκους πριν από τη διεξαγωγή των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή πριν από τις 20 Αυγούστου. Και θα συνεχίσει το «monitoring» της υπόθεσης. Θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανάλογα θα πράξει. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο για το ποιοι τελικά θα καθίσουν στο εδώλιο και ποιοι θα απαλλαχθούν. Όμως κάθε σχετική απόφαση της UEFA υπόκειται σε αναθεώρηση. Οι εξελίξεις καθορίζουν πώς και αν ανοίγει εκ νέου ο «φάκελος» μιας ομάδας…

2) Η συγκυρία έχει τη σημασία της μετά από το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA και τις αλυσιδωτές εξελίξεις. Είτε ο Μισέλ Πλατινί αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, είτε όχι, θέλει να έχει πολύ πιο καθαρό προφίλ από τον Γιόζεφ Μπλάτερ, τον οποίο ασφαλώς δεν υποστήριξε στις πρόσφατες εκλογές της FIFA. Το «καθαρό προφίλ» χτίζεται με πολλούς τρόπους. Και σίγουρα δεν είναι η ιδανική στιγμή για όσους Ευρωπαίους θέλουν να κάνουν παγαποντιές στο ποδόσφαιρο…

3) O φάκελος «ποδόσφαιρο στην Ελλάδα» είναι πλέον “case” για την Επιτροπή Ηθικής της UEFA. Εχουν θέμα και ασχολούνται με αυτό. Δεν θα ρισκάρουν απόφαση για την οποία θα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να «πέσει» στο CAS αν ο οποιοσδήποτε τιμωρηθεί προσφύγει στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο για να την προσβάλει. Το είχε κάνει δις η Φενέρμπαχτσε και είχε φάει τα μούτρα της.

4) Οσο περισσότερο αναφέρονται στην υπόθεση ορισμένα από τα κορυφαία διεθνή media, τόσο πιο σοβαρά ασχολείται και η UEFA. Δεν είναι «έρμαιό» τους. Όμως όταν γράψει κάτι η Equipe, ο Guardian, ο Independent, η Gazzetta dello Sport, η Marca, το Reuters και τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία, ναι, τα λαμβάνει υπόψιν της. Ακόμη περισσότερο πλέον, μετά τις διαστάσεις που πήρε το σκάνδαλο της FIFA.

5) Δεν είναι η πρώτη φορά που η UEFA έχει στο πάνω ράφι του συρταριού της την Ελλάδα για θέματα διαφθοράς. Θυμόμαστε τι είχε συμβεί με τον Ολυμπιακό Βόλου, θυμόμαστε τι είχε συμβεί με το Πανιώνιος- Ντινάμο Τιφλίδας. Αυτό δεν συνεπάγεται τιμωρία του Ολυμπιακού. Συνεπάγεται ότι το «Σε βλέπω» είναι ένα θρίλερ με πολλά επεισόδια και αγγίζει πλέον συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όχι μόνο κάποιες ομάδες. Αλλά και την ομοσπονδία.

  • Follow me on Twitter: Seretinio
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ