OPINIONS

Το νέο μοντέλο του Αλαφούζου

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ / Eurokinissi Sports)
Αλαφούζος, Μαυροκουκουλάκης EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή προέδρου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, συνολικά για την αλλαγή μοντέλου διοίκησης και για την "απόσταση" του Γιάννη Αλαφούζου από τη "λάντζα" της καθημερινότητας.

Τον - άνω των 80 πια - σούπερ καλοστεκούμενο Μάνο Μαυροκουκουλάκη δεν τον λες και τον πιο... "μαχητικό" παράγοντα. Επί Γιώργου Βαρδινογιάννη μάλλον δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη για το πιο σικάτο στέλεχος στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, του οποίου το προφίλ παραπέμπει απευθείας στο παρατσούκλι "Mr. Manos".

Nowadays, όπως θα' λεγε πιθανώς και ο ίδιος, αυτή η ανάγκη είναι σίγουρα μεγαλύτερη για τον Παναθηναϊκό, παρότι οι αλλαγές στο πώς σφυρίζουν πλέον οι διαιτητές είναι ολοφάνερες...

Ο Mr. Manos που αναλαμβάνει σήμερα τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα μπλέκεται με την UEFA όπως επί Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ούτε θα αφιερώνει 10ωρο καθημερινά στον Παναθηναϊκό, όπως έκανε επί πολλούς μήνες ο Γιάννης Αλαφούζος και αναλώνει πλέον ο Χρήστος Παναγόπουλος. Θα είναι κάτι σαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας. Θα εκπροσωπεί το club θεσμικά, είναι ικανότατος για τα "τυπικά", μπορεί να καταθέτει την άποψή του σε συζητήσεις ακόμη και για μείζονος σημασίας ζητήματα, μα δύσκολα θα έχει βαρύνουσα σημασία ο λόγος του.

Ο ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τον εδώ και περίπου έναν χρόνο "Πρωθυπουργό" της ομάδας. Δηλαδή, τον Παναγόπουλο, ο οποίος ασκεί διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε ζητήματα “εξωαγωνιστικής” πολιτικής, όπως είναι οι σχέσεις με τις άλλες ΠΑΕ, η ΕΠΟ, η Λίγκα, η Νova. Είναι εκείνος, άλλωστε, που συναντήθηκε πρωτίστως και με τον Μαρίνο Ουζουνίδη και με τον Νίκο Λυμπερόπουλο προτού ανάψει το οριστικό πράσινο φως από τον Αλαφούζο για την πρόσληψή τους.

Αν είχε προτιμηθεί για τη θέση του προέδρου ο Τάκης Μπαλτάκος – ο οποίος παρεμπιμπτόντως είχε προταθεί και επί Τζίγκερ στην εκκίνηση της πολυμετοχικότητας προτού προτιμηθεί τελικά ο Νικόλας Πατέρας – το status στη διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ήταν πλέον διαφορετικό.

Ο Μπαλτάκος δεν έχει μόνο γνώση, αλλά και γνώμη με ισχύ. Δεν θα ήταν για τα “θεσμικά”, τα τυπικά, δεν θα είχε ρόλο "εκπροσώπου". Όμως ο καταξιωμένος νομικός – η σημαντικότερη ίσως “μεταγραφή” της οικογένειας Γιαννακόπουλου από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην μακρόχρονη συνύπαρξή τους στα ηνία του Παναθηναϊκού – κινείται σε άλλο μήκος κύματος από τον Παναγόπουλο. Και ο Γιάννης Αλαφούζος είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον “Πρωθυπουργό” του ως τώρα...

ΑΠΟ ΤΙ "ΑΠΕΧΕΙ" ΠΛΕΟΝ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν πως η απόφαση Αλαφούζου να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και να παραμείνει τυπικά ένα απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου αποτελεί ένα επιπλέον – και μάλιστα ηχηρό και ισχυρό - σημάδι για την πρόθεση αποχώρησής του.

Διόλου παράλογη σκέψη. Ο Αλαφούζος απέχει από τα media. Δεν συζητά με δημοσιογράφους. Twittάρει για θέματα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβάλλοντος. Retwittάρει ενίοτε posts κάποιων παικτών του Τριφυλλιού. Aλλά το τελευταίο παναθηναϊκό “τιτίβισμά” του ήταν το βιντεάκι από την υπέροχη "λόμπα" του Μάρκους Μπεργκ εναντίον της εθνικής Ολλανδίας, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016!

Ο Αλαφούζος σπανίως εμφανίζεται στα γραφεία της ΠΑΕ και στο "Γ. Καλαφάτης". Δεν πηγαίνει πια στη Λίγκα. Ούτε στα περισσότερα εκτός έδρας ματς του Παναθηναϊκού. Ενίοτε απουσιάζει και από τη Λεωφόρο. Αραιά πλέον συζητά τηλεφωνικά ή εκ του σύνεγγυς με παράγοντες άλλων ομάδων. Κουβεντιάζει τηλεφωνικά με τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή, αλλά όταν πρέπει. Ως μεγαλομέτοχος και χρηματοδότης. Όχι ως... οπαδός για παναθηναϊκό chat.

Από το 3-0 του "Γ. Καραϊσκάκης" στον πρώτο γύρο, το... παρκάρισμα του πούλμαν στη Μεσογείων για να φύγουν με ταξί και ασφάλεια οι παίκτες προς τα σπίτια τους και την "ανάκριση – κράξιμο" σε διοίκηση – Στραματσόνι – αρχηγούς από μερίδα οπαδών την ίδια βραδιά έξω από το “Γ. Καλαφάτης”, ο Αλαφούζος σταδιακά πήρε αποστάσεις από την καθημερινότητα του Παναθηναϊκού. Άλλαξε σιγά - σιγά, αλλά ολικά, μοντέλο στο management της εταιρείας. Έμεινε στην άκρη, έδωσε χώρο στον Παναγόπουλο για να παίξει μπάλα. Και δεν του έχει πάει άσχημα ως τώρα, δεδομένης της πορείας της ομάδας του. Δεν “μπλέκεται” με το ποδοσφαιρικό τμήμα παρά μόνο όταν του τo ζητούν Ουζουνίδης – Λυμπερόπουλος. H' μετά από κάθε ματς για να πει ένα “μπράβο” ή για να συζητήσει τα περί διαιτησίας.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ "ΨΥΧΩΣΗ"

Όλα αυτά δεν συνεπάγονται απάθεια και αδιαφορία από πλευράς του για τον Παναθηναϊκό. Ακόμη και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, ο Αλαφούζος είναι ενημερωμένος σχεδόν για τα πάντα!

Όμως, από την άλλη πλευρά, ούτε ο ΣΚΑΪ ούτε η ναυτιλία είναι πεδία στα οποία δραστηριοποιείται από το.... 2017. Δεν προέκυψε... τώρα η ανάγκη να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις υπόλοιπες επαγγελματικές υποχρεώσεις του ώστε να... πιεστεί για να αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ.

Ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό δεν αφιερώνει τόσες πολλές ώρες για το Τριφύλλι. Δεν ψήνει παϊδάκια με τον Γιάννη Σαμαρά και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα όπως είχε κάνει μια ωραία παρεϊστικη παναθηναϊκή βραδιά του 2013 στο Κορωπί. Δεν καλεί στο κότερο τους αρχηγούς για δείπνο και κους κους.

Δεν μιλάει... δέκα φορές την ημέρα με τον προπονητή, ούτε πηγαίνει πρωί χειμωνιάτικου Σαββάτου στο Χολαργό για να παρακολουθήσει ματς της Κ – 17. Ο Παναθηναϊκός είναι πια για τον Γιάννη Αλαφούζο “δουλειά” με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά όχι... ψύχωση για τον ηγέτη της ΠΑΕ. Και αυτό – όπως αποδεικνύεται – μάλλον είναι ωφέλιμο για την ομάδα του.

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ, Η ΦΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑ

Το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς φίλους του Τριφυλλιού είναι εύλογο: “Θα φύγει ο Αλαφούζος;”. Το σωστό ερώτημα που θα διατυπωνόταν πιθανότατα και σε μια συνέντευξη Τύπου είναι το εξής: “Κάνει κινήσεις εντός ή και εκτός Ελλάδας για να βρεθεί αξιόπιστος επενδυτής;”. Απάντηση με απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορούμε να δώσουμε. Με σιγουριά, ωστόσο, είναι δυνατόν να κατατεθούν τα εξής:

1. Οι δεσμευτικές προσωπικές εγγυήσεις του αφορούν ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

2. Δεν πρόκειται ποτέ να “παρατήσει” την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή να την αφήσει να “σκάσει” οικονομικά ή να την οδηγήσει σε πτώχευση. Για λόγους κύρους, πρεστίζ, συναισθηματικούς, για όλα!

3. Δεν είναι αρνητικός ούτε για “συμπαίκτες”, ούτε για αλλαγή στην ιδιοκτησία. Όμως είναι άγνωστο το τίμημα για την αλλαγή σκυτάλης.

Ποιος ξέρει, ίσως με το Γουδή η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να γίνει πιο ελκυστική για υποψήφιους μνηστήρες. Αν και, εδώ που τα λέμε, η ιστορία διδάσκει ότι τη ζωή των ομάδων πρέπει να την παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα και όχι χρόνο με τον χρόνο...

* Follow me on Twitter: Seretinio

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ