OPINIONS

Το μάθημα απ' τον Μολέντο

Το μάθημα απ' τον Μολέντο

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει με αφορμή την παρουσία του Ροδρίγκο Μολέντο για την ελληνική κριτική "των άκρων". Και επισημαίνει τη διαφορά στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού με τον Λέτο δίπλα στον Μπεργκ.

Ηταν μια "ασπιρίνη" αυτό το 4-0 επί του Ηρακλή για τον Παναθηναϊκό . Ενα ανακουφιστικό παυσίπονο που παρέχει 15 ημέρες (διακοπή πρωταθλήματος) ηρεμίας και καλύτερης ατμόσφαιρας στην καθημερινότητα του "Γ. Καλαφάτης". Με ορισμένα θετικά στοιχεία που πλέον φαίνεται να τα αντιλαμβάνεται ο Αντρέα Στραματσόνι...

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη σημερινή εντυπωσιακή απόδοση του Ροδρίγκο Μολέντο και την ουσιαστική προσφορά του Λούκας Εβανζελίστα, δυο είναι οι βασικές διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού του. Η πρώτη και βασικότερη είναι η παρουσία ενός επιθετικού ΚΟΝΤΑ στον Μάρκους Μπεργκ. Είχε επισημανθεί από το ντέρμπι με την ΑΕΚ : δεν μπορεί ο Σουηδός να είναι αποτελεσματικός όταν έχει σε μεγάλη απόσταση δυο ακροβολισμένους εξτρέμ που δεν πατούν συχνά στη μεγάλη περιοχή και τρεις μέσους σε μεγάλη απόσταση. Είναι, τώρα, ο Λέτο. Με τα καλά του και τα κακά του. Έχω την εντύπωση πως η ανάκαμψη του Μπεργκ και η βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού θα ερχόταν ακόμη κι αν ο Μάρκους είχε κοντά του τον Καλτσά, τον Βλαχοδήμο, τον Κλωναρίδη.

Ο Λέτο και ο "Βίγια"

Μια φορά με τον Ατρόμητο, δεύτερη στο Φάληρο, τρίτη σήμερα. Ο Παναθηναϊκός δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες, ο Μπεργκ φτάνει σε περισσότερες τελικές προσπάθειες, άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες (του) για γκολ. Σήμερα είχε 17 ο Παναθηναϊκός, τις 6 ο Σουηδός. Η καλύτερη εφετινή "επίδοσή" του. Όχι μόνο λόγω παρτενέρ. Λόγω και του Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντινός δεν ήταν "εκκωφαντικός" σήμερα. Με Εβανζελίστα, Ζέκα, Λέτο, οι μπάλες θα μοιράζονται στη μεσαία γραμμή. Είναι όμως εκεί, για να "ταϊζει" τους επιθετικούς. Αυτή είναι η δεύτερη "μετατροπή" στον Παναθηναϊκό, που παίζει και πάλι με "δεκάρι".

Θετικό για τους Πράσινους ότι πλέον αντιλήφθηκε ο "Στράμα" πως ο Μπεργκ και η ομάδα του συνολικά χρειάζεται έναν "Καρέλη" δίπλα στον Σουηδό. Ο Λέτο, βεβαίως, δεν κάνει τις δουλειές του Νικολάκη. Σήμερα, μάλιστα, ήθελε να παραμείνει στο ματς περισσότερο απ΄ ότι θα ήθελε, γιατί το παιχνίδι είχε "ανοίξει" και τον... καλούσε για το πρώτο γκολ του. Το ήθελε πολύ, το ζήτησε (και με απευθείας φάουλ αντί σέντρας μετά το 4-0), δεν το βρήκε. Αυτά δεν είναι σωστό να επαναληφθούν για τους Πράσινους σε πιο σημαντικό και δύσκολο παιχνίδι. Ο Λέτο και ο "κάθε" Λέτο πρέπει να παίζει όσο μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Και να παίρνει περισσότερο χρόνο ως "αλλαγή" κάποιος φρέσκος από τον πάγκο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί που περιμένουν!

Σήμερα ήταν εκτός 18άδας Κλωναρίδης - Καλτσάς, έμεινε χωρίς λεπτό συμμετοχής ο Βλαχοδήμος και επανεμφανίστηκε ορεξάτος ο Μπουμάλ. Θα πάρει πολλά από τον Καμερουνέζο ο Παναθηναϊκός, αλλά ο "Στράμα" καλείται να.. πείσει ΟΛΟΥΣ τους μεσοεπιθετικούς του ότι η ασίστ, η ντρίμπλα και το γκολ είναι τόσο σημαντικά για τη λειτουργία του συνόλου, όσο και η συνέπειά τους στα μαρκαρίσματα και στις κινήσεις τους όταν ο Παναθηναϊκός αμύνεται.

Ο σοβαρός Βραζιλιάνος και η αξιολόγηση

Όσο για τον Μολέντο ; Είναι πιο έμπειρος από τον Τελάντερ, πιο ήρεμος από τον Σάντσεθ, λιγότερο επιρρεπής στους τραυματισμούς και από τους δύο (παρά τη σημερινή διάταση στον τετρακέφαλο). Το κυριότερο; Είναι ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ. Ο πιο σοβαρός από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου, μαζί με τον Μέστο. Η σοβαρότητα και ο επαγγελματισμός φαίνονται κάθε μέρα στη δουλειά του προπονητικού κέντρου. Όχι μόνο (ή πάντα) στα παιχνίδια. Και πρόκειται για τα στοιχεία εκείνα της καθημερινής εργασίας, του τρόπου ζωής, της νοοτροπίας και της εξωγηπεδικής ζωής τα οποία μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν σε ποσοστό 30%-40% την απόδοση ενός παίκτη.

Δεν ξέρω αν... βρήκε για 2, 3 ή δέκα χρόνια στόπερ ο Παναθηναϊκός στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου, όπως σπεύδουν να δηλώσουν πολλοί οπαδοί. Θα περιμένω να (τον) δω. Σε περισσότερα παιχνίδια, με καλύτερους αντιπάλους, σε αρκετά δύσκολα ματς. Όπως έπρεπε να περιμένουν και όσοι χλεύαζαν τη μεταγραφή. Διαφορετική η σημείωση για την αποχή ενάμιση χρόνου από επίσημα ματς, διαφορετική η ειρωνεία, η λοιδορία και οι ακρότητες. Καλό μάθημα για όλους μας. Να μάθουμε να αξιολογούμε όλους τους παίκτες από τη δουλειά τους στην προπόνηση και από την απόδοσή τους σε βάθος χρόνου. Όχι από 2-3 ή 5-10 ματς. Σήμερα, πάντως, εκτός από τα δύο γκολ του και το παρολίγον χατ τρικ (απέκρουσε ο Μπουκουβάλας την προβολή του στο 83') ήταν αποτελεσματικός με αντίπαλο τον Γιάννου, ο οποίος πανέξυπνα πήγαινε προς τον Κουτρουμπή.

Ματς χωρίς πολλές πάσες προς τον φορ του Ηρακλή που απογοήτευσε και έδειξε επικίνδυνος μόνο στο διάστημα 45' – 60'. Οταν ρίσκαρε με 4-1-4-1 και δημιούργησε δύο προϋποθέσεις για γκολ. "Τελείωσε" το παιχνίδι με τη ζωγραφιά του Μπεργκ στο 3-0, πέτυχε το 4-0 ο Μολέντο και μετά ακολούθησαν τα... χάιλαϊτς με Μαμούτε και Μπουμάλ. Pas mal για τον Παναθηναϊκό που θα μπει με φόρα στα πλέι οφ αν κλείσει με εννέα βαθμούς εναντίον Βέροιας, Αστέρα, Πανθρακικού...

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στιλ 5 - Μέστο 5, Νάνο 6, Μολέντο 8, Κουτρουμπής 5 - Ζέκα 6, Λουντ 5, Εβανζελίστα 7, Βιγιαφάνιες 6 - Μπεργκ 7, Λέτο 5.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Αμπέντ 5, Μαμούτε 4, Μπουμάλ 5

ΗΡΑΚΛΗΣ

Χουάντερσον 3 - Μπουκουβάλας 4, Σαραμαντάς 4, Ζιαμπάρης 4, Καρασαλίδης 4, - Κυριακίδης 5, Ιντζόγλου 4, Μοντέιρο 5, Τσιλιανίδης 4 - Λεοζίνιο 3, Βέλλιος 4.

ΑΛΛΑΓΕΣ: Μπουλούτ 4, Στάμου 3, Ζαμπάζης -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ