OPINIONS

Το "καυτό" καλοκαίρι του Παναθηναϊκού

Το "καυτό" καλοκαίρι του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Μπεργκ και το μπάτζετ, για την "ευρωπαϊκή" άδεια και την Παιανία, για το Γουδή και τη σχέση της ΠΑΕ με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, για τη θέση του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό, για τον Ερασιτέχνη και το μέλλον της ΠΑΕ.

Οι περισσότεροι φίλοι του Παναθηναϊκού ασχολούνται με την αναδόμηση της αγαπημένης ομάδας τους επί Ουζουνίδη – Λυμπερόπουλου, με τις νίκες στα ντέρμπι και την προοπτική της κατάκτησης του Κυπέλλου, με τα επιτεύγματα του Μάρκους Μπεργκ και την αποτελεσματική ενδεκάδα του Τριφυλλιού που βελτιώθηκε εντυπωσιακά από τον Φεβρουάριο και έπειτα.

Αν εστιάσει, όμως, κάποιος στο “μεγάλο κάδρο” και επιχειρήσει να ξεφύγει από την επικαιρότητα, θα διαπιστώσει ότι σε δύο μήνες δεν θα ασχολούμαστε με τη ρεβάνς της Τούμπας και τα έργα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, να καταγράψουμε τα βασικά και πιο θεμελιώδη ανοιχτά ζητήματα για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ανεξάρτητα από την τελική θέση του Τριφυλλιού στα play offs και την κατάκτηση ή την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας.

1. ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ

Σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν γίνει πολλά μικρά – αλλά ουσιαστικά – βήματα προόδου και όλοι περιμένουν πλέον τις επίσημες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα (πιθανώς και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας) προκειμένου το όλο θέμα να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω. Το κομβικό ζήτημα είναι ασφαλώς το νομοθετικό πλαίσιο που (θεωρητικά και μόνο) θα θωρακίσει τη διαδικασία από προσφυγές, αλλά ενόσω θα ριζώνουν τα νομικά θεμέλια του εγχειρήματος, θα πρέπει να “τρέξουν” κι άλλες διαδικασίες. Η ΠΑΕ παρακολουθεί τα πάντα, ο γενικός διευθυντής της, Αγησίλαος Τουμαζάτος, προσφάτως συμμετείχε μαζί με τον Δημήτρη Μπαλτάκο στη σύσκεψη με ανθρώπους της Alpha Bank, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει τονίσει ξεκάθαρα: “οδηγός η ΠΑΕ και ακολουθούν ο Ερασιτέχνης και η ΚΑΕ”.

Ο Ερασιτέχνης και η ΚΑΕ από το καλοκαίρι θα έχουν τον ίδιο ως leader! Άρα, το πλαίσιο συνεργασίας για τη Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο και Γουδή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο συνεργασίας των στελεχών Αλαφούζου με τα στελέχη Γιαννακόπουλου και όλων αυτών με την κυβέρνηση, την Alpha Bank, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στις συμφωνίες, τις συμβάσεις και όλες τις επαφές/συζητήσεις/διαπραγματεύσεις για τη δρομολόγηση του έργου. Ζητούμενα πολλά σ' αυτή τη συνεργασία για το αν θα υπάρξει κοινή γραμμή, ίδιος στόχος, θετική διάθεση.

2. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ EΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

PRE GAME / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
PRE GAME / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει καλή σχέση με τον Τάκη Μπαλτάκο, παρότι το πρώην (μεγαλο)κυβερνητικό στέλεχος μόνο τυπικά παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και δεν λαμβάνει μέρος στις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων σε εξωαγωνιστικής φύσης θέματα, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο συνεργασίας. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει ακόμη καλύτερη σχέση με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Δημήτρη Μπαλτάκο, στον οποίο αναγνωρίζει ότι (όπως και ο ίδιος το 2012) βγήκε μπροστά σε πολύ δύσκολη στιγμή για τον σύλλογο και ανέλαβε την ευθύνη του “μνημονίου” με στόχο τη σταδιακή οικονομική εξυγίανση.

Όμως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι πανέτοιμος για να αναλάβει τα ηνία του Ερασιτέχνη και η σχέση μεταξύ των ηγετών ΠΑΕ και ΚΑΕ είναι εντελώς τυπική και περιορίζεται σε “θεσμικό” επίπεδο. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Αλαφούζος “καλοδέχτηκε” την είδηση της απόφασης Γιαννακόπουλου να αναλάβει τον Ερασιτέχνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης στελεχών που ήδη προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον σύλλογο, όμως είναι πασιφανές πως στην επόμενη ημέρα της “ομάδας Γιαννακόπουλου” στη διοίκηση του Ερασιτέχνη δεν θα συμπεριλαμβάνεται και ο Δημήτρης Μπαλτάκος. Αλλάζουν τα πράγματα από το καλοκαίρι στη σχέση ΠΑΕ – Α.Ο. Αυτό είναι δεδομένο! Και είναι μεγάλο ερωτηματικό η εξέλιξή της, δεδομένης πλέον της ΑΠΟΛΥΤΗΣ εξάρτησης του ενός από τον άλλο στο θέμα του νέου γηπέδου.

3. Η ΠΑΙΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ “Γ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ”

Η σχέση με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη έχει εξομαλυνθεί πλήρως και αυτό φαίνεται από πολλά. Όχι μόνο από τη σχεδόν μόνιμη πλέον παρουσία του “Καπετάνιου” στη σουίτα της οικογένειας στη Λεωφόρο, αλλά και από τη συμφωνία για τις προπονήσεις της αθλητών της Ακαδημίας στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας, μα και από την επαφή με τον Χρήστο Παναγόπουλο. Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά οριστική απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί για το αν θα μετακομίσει και η ανδρική ομάδα στην Παιανία. Υπάρχει σκέψη για απλή διαμονή της αποστολής στους ξενώνες της Παιανίας πριν από τους εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού, υπάρχει και Plan B για μόνιμη επανεγκατάσταση της ομάδας στο πρώτο μοντέρνο (τότε) αθλητικό κέντρο της χώρας αν βρεθεί λύση για την αξιοποίηση του “Γ. Καλαφάτης”, το οποίο αποπληρώνεται από τον Γιάννη Αλαφούζο στον Κωνσταντίνο Τσακίρη. Σύνθετο ζήτημα με πολλές παραμέτρους, για το οποίο βαρύνουσας σημασίας θα είναι η άποψη του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

4. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΔΕΙΑ

Από την πλευρά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διακηρύχθηκε σε όλους τους τόνους πως διευθετήθηκαν όλες οι υποθέσεις χρεών προς τρίτους και πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τον φάκελο που κατατέθηκε στην επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ. Πρωτίστως θα πρέπει να περιμένουμε για την αξιολόγηση αυτού του φακέλου και για το φως που αναμένεται να είναι πράσινο για τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στη Σούπερ Λίγκα της επόμενης σεζόν. Δευτερευόντως, οι Πράσινοι έχουν δεύτερο σκόπελο μπροστά τους, την άδεια συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η έγκριση του πρώτου φακέλου από την ΕΠΟ θα είναι θετικό πρόκριμα, ωστόσο δεν διασφαλίζει και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το δεύτερο εμπόδιο είναι υψηλότερο, διότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι συνεπής στην τήρηση των διακανονισμών και ασφαλώς όχι μόνο για τις οφειλές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 (όπως για την άδεια της ΕΠΟ), αλλά για τα χρέη μέχρι και τον Μάιο του 2017. Δύσκολο, αλλά όχι και ακατόρθωτο εγχείρημα...

5. ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΕΤ

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΟ EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν αιθεροβατούν. Ξέρουν τα δεδομένα, γνωρίζουν τις δυσκολίες. Κάποιες εξ αυτών, άλλωστε, επηρέασαν και το ποδοσφαιρικό τμήμα τον Ιανουάριο. Ο ίδιος ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού είχε πει στους παίκτες ότι η ΠΑΕ είναι σε θέση να πληρώσει για τη δόση Φεβρουαρίου μόνο το 30%. Είναι “υποψιασμένοι” για την παραιτέρω μείωση του μπάτζετ συμβολαίων μετά την πρώτη μείωση που επιτεύχθηκε μετά κόπων και βασάνων τον Ιανουάριο (Ιμπάρμπο κυρίως, Σαμπά, Ιβανόφ, Λεντέσμα, Γουακάσο). Όμως απόλυτα δεδομένα στα χέρια τους δεν έχουν για το ύψος των περικοπών, από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι κινήσεις στο μεταγραφικό πεδίο. Οι διοικούντες περιμένουν να δουν τι θα γίνει στο Κύπελλο και στα play offs, το “haircut” είναι βέβαιο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (Αλαφούζος δίχως πολλές βοήθειες από “συμπαίκτες”), αλλά Λυμπερόπουλος - Ουζουνίδης περιμένουν τον οριστικό... προϋπολογισμό.

6. ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ “ΜΠΕΡΓΚ”

Ο Σουηδός φορ είναι στο “πικ” της καριέρας του. Ουδέποτε στο παρελθόν ήταν ταυτόχρονα το βασικό “εννιάρι” της εθνικής Σουηδίας, ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και της Λίγκας που συμμετέχει, με ρεκόρ επιδόσεων ματς + ασίστ ανά αγώνα! Η ρήτρα του είναι υψηλότατη (10 εκατ. Ευρώ), όμως για ορισμένες αγγλικές, ισπανικές και γερμανικές ομάδες δεν είναι απλησίαστη. Αρκεί να πιστέψουν με θέρμη τη μεταγραφή και το πρότζεκτ του 30χρονου επιθετικού. Ο Σουηδός είναι πλέον απόλυτα ικανοποιημένος και με την αμοιβή του (1.1 εκατ. Ευρώ ετησίως) εκτός από τη διαμονή, την καθημερινότητα και την οικογενειακή ζωή στη Γλυφάδα, μα ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για το δέλεαρ της Bundseliga, της Premier League και της Primera Division.

Και επειδή... έχουσι γνώσιν οι φύλακες, ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχει σε μια άκρη του μυαλού του το ενδεχόμενο κάλυψης της ρήτρας, από την οποία ο Παναθηναϊκός θα καρπωθεί 5,2 εκατ. Ευρώ. Σ' αυτή την περίπτωση και αν ο Μπεργκ δεχθεί την όποια πρόταση, ο Παναθηναϊκός πολλά περιθώρια αντίδρασης δεν θα έχει. Θα χάσει τον ηγέτη του και Νο 1 παίκτη του πρωταθλήματος και θα κληθεί με τα χρήματα που θα πάρει να βρει, να πείσει και να αποκτήσει έναν ισάξιο ή και καλύτερο αντικαταστάτη του.

7. ΟΙ “ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ” ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Εν αντιθέσει με ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι, ο Γιάννης Αλαφούζος ασχολείται και... παρα-ασχολείται με όλα τα τεκταινόμενα της ομάδας. Απλώς, δεν “φαίνεται”. Δεν μιλά συχνά με δημοσιογράφους, αποφεύγει δηλώσεις και twitter, έχει αφήσει μεγάλο όγκο δουλειάς στον Χρήστο Παναγόπουλο. Ομως το τηλέφωνό του είναι πάντα ανοιχτό και στον Νίκο Λυμπερόπουλο και στον Μαρίνο Ουζουνίδη, τους οποίους εμπιστεύεται απόλυτα. Τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ, ωστόσο, δεν φαίνεται πολύ πιθανό να διαφοροποιηθούν, αν ο ηγέτης της ΠΑΕ δεν βρει συμπαίκτες. Πρόθυμους είτε να συνεισφέρουν οικονομικά με σημαντικά ποσά, είτε ακόμη και να συμμετάσχουν μετοχικά στην ΠΑΕ.

Αν έβρισκε αξιόπιστο επενδυτή, ο οποίος θα ήθελε πάρει ολοκληρωτικά στα χέρια του την ομάδα, ουδείς θα απέκλειε το ενδεχόμενο αλλαγής στο πηδάλιο. Όμως αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν. Αντιθέτως, δεν είναι τόσο απίθανη η εύρεση περισσότερων υποστηρικτών οι οποίοι (όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επί παραδείγματι) δεν επιθυμούν οφίτσια και συμμετοχή στην άσκηση διοίκησης. Το καλοκαίρι παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της ομάδας στην τελική ευθεία της αγωνιστικής περιόδου.

8. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Το "καυτό" καλοκαίρι του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από την περίοδο του οριστικού διαζυγίου με τον Γιάννη Σαμαρά, ο Τάκης Φύσσας και ο Νίκος Λυμπερόπουλος αναζητούσαν τον άνθρωπο ο οποίος θα αναλάμβανε το πόστο του επικεφαλής του αθλητικού σκέλους λειτουργίας της πράσινης Ακαδημίας, δεδομένου ότι τη διοίκησή της έχει αναλάβει ο Φύσσας. Η πρόσληψη του πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, Θόδωρου Ελευθεριάδη, ήταν κεφαλαιώδης για την επόμενη μέρα της Ακαδημίας, στην οποία αναμένονται αρκετές αλλαγές από το καλοκαίρι, όταν θα αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του. Αναμένονται τα πρώτα δείγματα γραφής αναφορικά με την αναδιάρθρωση, τους προπονητές, την επιλογή παικτών, το κομβικό δίκτυο σκάουτινγκ για πιτσιρικάδες.

* Follow me on Twitter: Seretinio

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ