OPINIONS

Το αστράκι στην "καταραμένη" Τούμπα

Το αστράκι στην "καταραμένη" Τούμπα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις λεπτομέρειες που θα κρίνουν την πρόκριση στο ΠΑΟΚ – Άγιαξ και την ποδοσφαιρική τύχη που θα χρειαστεί ο Δικέφαλος για να πανηγυρίσει.

Τείνει πλέον να καταστεί ποδοσφαιρικό αξίωμα για τον ΠΑΟΚ. Με διαφορετικούς παίκτες, προέδρους, προπονητές. Το μέταλλο που έχτισε επί πέντε – έξι χρόνια στις εκτός έδρας ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του, δεν λιώνει εύκολα. Είτε σε νοκ άουτ, είτε σε φάση ομίλων, τον ΠΑΟΚ εναντίον ανώτερης, ακριβότερης και “φαβορί” ομάδας, εκτός έδρας μην τον φοβάσαι!

Θα τον βρει τον τρόπο να τα βγάλει πέρα. Πέρυσι, ίσως στη χειρότερη “ευρωπαϊκή” σεζόν του, πήγε και νίκησε 1-0 μέσα στο Signal Iduna Park κοτζάμ Ντόρτμουντ! Ναι, στο τελευταίο και “αδιάφορο” ματς, όντας ήδη αποκλεισμένος, αλλά εναντίον του Ρόις, του Χούμελς, του Καγκάβα, του Σούμποτιτς, του Μπέντερ, και των Ομπεμαγιάνγκ, Μχιταριάν που είχαν μπει στο β΄ μέρος.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα, για να μην θυμηθούμε βραδιές Λονδίνου (Τότεναμ) και Κωνσταντινούπολης (Φενέρμπαχτσε). Ούτε βραδιές Άμστερνταμ, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ απλώς δεν χάνει, τελεία και παύλα. Τον ΠΑΟΚ να τον φοβάσαι στην “καυτή”, εκπληκτική, φανατική, φαντασμαγορική, επική, μοναδική (και κλισέ επιθέτων ουκ έστιν τελειωμός) Τούμπα. Εκεί λυγίζει. Με τον Αγιαξ, με τη Σάλκε, με την Ουντινέζε. Εκεί, υπό το βάρος της πρόκρισης, την πίεση του μυαλού, την απαίτηση του οπαδού και των media, κολώνει!

Το καρμικό του ΠΑΟΚ

Και είναι και το άλλο. Το καρμικό ντε. Αυτό που δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με τακτική, ανάλυση, πλάνο, προετοιμασία, μελέτη, απόδοση. Αλλά με την ποδοσφαιρική συγκυρία. Τη στιγμή, το λάθος, την έμπνευση, τη στραβοκλωτσιά, το δοκάρι, το φάλτσο, το διαιτητικό σφύριγμα. Σχεδόν πάντα το ποδοσφαιρικό κάρμα τον ευνοεί και του χαμογελά στα ταξίδια του. Αλλά του γυρίζει την πλάτη και τον χαντακώνει στην έδρα του! Να, δείτε τι συνέβη χθες.

  • Έξω οι Μίλικ – Γκούντελι – Μπαζούρ, οι τρεις από τους τέσσερις καλύτερους παίκτες του Άγιαξ, μαζί με τον Κλάασεν που βούτηξε δυο φορές για πέναλτι και γνωρίστηκε από κοντά με το psycho βλέμμα του θεούλη Τζαβέλλα. Οι Ολλανδοί έπαιξαν το 4-3-3 τους σχεδόν με αναπληρωματική μεσαία γραμμή, δίχως τον βασικό φορ τους.

  • Γκολ του Αγιαξ στο 17' (Ντόλμπεργκ) ακυρώνεται σωστά διότι ο Δανός είναι σε θέση οφσάιντ για... εκατοστά και μπράβο στον βοηθό διαιτητή. Δεν “πληρώνεται” η ασταθής απόκρουση του Γλύκου στο σουτ του Κλάασεν.

  • Το μοναδικό “συνολικό” λάθος της άμυνας στα 90 λεπτά δεν “πληρώνεται” στο 20', καθώς η οβίδα του Ρίντεβαλντ τραντάζει το δοκάρι.

  • 0-1 στο 27' με την περατζάδα του Σίλεσεν εκτός περιοχής.

  • Παραλίγο 1-2 με κεφαλιά του “ξεχασμένου” από κόρνερ Τζαβέλλα στο 66' από νηπιακού επιπέδου εφαρμογή τεχνικού οφσάιντ των Ολλανδών (μπλόκαρε ο Σίλεσεν). Μοναδική ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο!

Προσοχή: όλα αυτά δεν συνεπάγονται ότι ο ΠΑΟΚ πήρε το 1-1 χθες λόγω τύχης και συμπτώσεων. Ήταν μελετημένος. Ήταν πειθαρχημένος. Κάθε παίκτης ήξερε τον ρόλο του. Είχε αντοχές και τρεξίματα και ομαδικότητα. Κατέθεσε συγκεκριμένο πλάνο για τις αντεπιθέσεις και αμυντική προσήλωση. Είχε σωστές επιλογές ενδεκάδας. Και κυρίως: ήταν “ταπεινός”! Ίσως υπερβολικά ταπεινός στο πρώτο 20λεπτο. Μα ο Ίβιτς δεν έπεσε στην παγίδα του “είμαστε στο 50%-50%". Κι ας ήταν στην πραγματικότητα 50%-50%, κάτι που προφανώς δεν αντιλήφθηκαν οι πιτσιρικάδες του Άγιαξ παρά μόνο όταν το “έσταξε” ο Τζάλμα Κάμπος. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε με αυτή τη γόνιμη αθλητική “ταπεινότητα”, η οποία ουδεμία σχέση έχει με το στιλ του Γιώργου Σαββίδη που έγραψε χθες: «Πετάω πίσω στο σπίτι με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο, έτσι ομαδάρα μου και τώρα Τούμπα!».

Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, έχω την αίσθηση πως ο οργανισμός του ωριμάζει και μαθαίνει από κάποια λάθη του παρελθόντος. Μαζί και οι οπαδοί του. Θα μπορούσε βάσιμα να χαρακτηριστεί και χαμένη ευκαιρία αυτό το “Χ”, βάσει της ροής του αγώνα και του “κατεβασιά και ευκαιρία” στο 10λεπτο 22' – 32', όταν ο ζαλισμένος Άγιαξ δεχόταν απανωτά χτυπήματα (γκολ, δύο ευκαιρίες Γκάρι Ροντρίγκες, μία του Κλάους). Όμως, ας είμαστε μετριοπαθείς, διότι είχε και ο Άγιαξ τις στιγμές του.

Η πίεση τώρα είναι αναπόφευκτη για τον Δικέφαλο. Επιπρόσθετη μάλιστα. Όχι τόσο λόγω του 1-1. Αλλά λόγω της παρελθοντολογίας και της “κατάρας της Τούμπας” η οποία θα αναπαραχθεί ως παράμετρος και της ρεβάνς. Ο Ίβιτς δεν ήταν αγχωμένος χθες. Δεν είχε το “πρέπει” στο μυαλό του. Τώρα θα το έχει! Να σπάσει αυτή την κατάρα, να υπογράψει μια από τις πιο βαριές εκπλήξεις του γ' προκριματικού γύρου του Champions League, να εξασφαλιστεί νωρίς – νωρίς ο... Δεκέμβριος στην Ευρώπη (πρόκριση συνεπάγεται διασφάλιση συμμετοχής στους ομίλους του Europa League), να γεννήσει γοητευτικές, παθιασμένες οπαδικές προσδοκίες. Σίτι – Πόρτο – Σαχτάρ – Βιγιαρεάλ – Άντερλεχτ (ή Γκλάντμπαχ) οι πιθανές αντίπαλοί του στα play offs του Champions Legaue. Why not με λίγη τύχη;

To αστράκι και ο σούπερ Μάτος

Να, σαν κι αυτή που θα χρειαστεί στη ρεβάνς. Είμαι βέβαιος ότι ο ΠΑΟΚ θα μπει και πάλι σοβαρός. Χωρίς υπεραισιοδοξία, χωρίς έπαρση. Μόνο για μάχη! Θα έχει και πάλι σωστό σχέδιο κι ας παίξουν και ο Μίλικ και ο Γκούντελι και ο Μπαζούρ. Μα για να τα καταφέρει θα χρειαστεί αυτό το αστράκι που συνήθως χάνεται στον ουρανό της Τούμπας. Αυτό το τόσο δα αστράκι που θα καθορίσει την πρόκριση στις λεπτομέρειες. Ευκαιρίες θα βρει. Χωρίς ιδιαίτερη πίεση, τρία γκολ χάρισε χθες η άμυνα του Άγιαξ! Μπήκε το ένα, χάθηκαν τα υπόλοιπα (τάκλιν Τέτε στο 14' στον Ροντρίγκες, μπλοκάρισμα του Σίλεσεν στην κεφαλιά του Τζαβέλλα στο 66'). Και η άμυνα των Ολλανδών δεν θα αλλάξει με τον Μίλικ. Η ίδια θα μείνει, με τις γκάφες της, την επιπολαιότητά της, τη “Nounou και light” συμπεριφορά της. Τα τρία μέτρα εκτός περιοχής θα πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ (πολλά σουτ χθες οι Ολλανδοί), τα ατομικά σφάλματα (Γλύκος επί παραδείγματι που “έβγαλε” και δυο δύσκολα χθες) και τα “μικρά – μικρά”. Τις στιγμές που κρίνουν τις λεπτομέρειες.

Το αστράκι στην "καταραμένη" Τούμπα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πρώτη εικόνα για τους νέους; Ο Τζάλμα Κάμπος επιπέδου Μακ. Ταχύτητα, τεχνική σίγουρα, να τον δούμε και στην τελική προσπάθεια, μην βιαζόμαστε με ένα (θαυμάσιο και δύσκολο) γκολ. Ίσως και πιο δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες από τον Σλοβάκο. Ο Μάτος σούπερ! Αυτός έκλεψε τις εντυπώσεις! Ταχύς, δυνατός, απλός, σωστός τακτικά. Ο Σακχόφ αργός. Έξυπνος, μαχητικός, ομαδικός, φιλότιμος, αλλά αργός. Περισσότερο “8-10άρι”, όχι για πολλά τρεξίματα. Ο Κρέσπο χωρίς να κάνει το φοβερό λάθος, χωρίς να κάνει και κάτι εντυπωσιακό. Με τέτοιο Τζαβέλλα (Νο 2 σε απόδοση μετά τον Τζάλμα), μάλλον θα πάει στον πάγκο όταν είναι έτοιμος ο Βαρέλα. Αυτά ως πρώτες εντυπώσεις εκ του τηλεοπτικού δέκτη...

* Follow me on Twitter: Seretinio

PHOTO CREDITS : ACTION IMAGES


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ