OPINIONS

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης κρατά τις πρώτες σημειώσεις της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, μετά το 10-0 επί της ερασιτεχνικής Αρνεμ. Τα δύο σχήματα του Αναστασίου, ο MVP Πέτριτς και πολλά ακόμα.

Σ’ αυτό το σουρεαλιστικό καλοκαίρι που ζούμε, την ίδια ώρα που έκλειναν οι κάλπες σε μια από τις θεωρητικά (στην πράξη θα δούμε τι θα γίνει…) πιο κρίσιμες ψηφοφορίες στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, ένας νεαρός ξανθομάλλης Ολλανδός ρέφερι σφύριζε την έναρξη φιλικού αγώνα στο Αρνεμ. Του πρώτου ματς στο οποίο ο Μάικλ Εσιέν, ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει μέρος σε «διπλό», πήρε μια πρώτη γεύση από τους νέους συμπαίκτες του. Εβγαλε δεκάδες φωτογραφίες, μοίρασε αυτόγραφα (μπορεί και στους αντιπάλους της Αρνεμ, δεν είναι ντροπή), χαμογελούσε ακατάπαυστα, μα ακόμη η παρθενική παρουσία του σε αγώνα, έστω και φιλικό, αργεί. Προσέχει τώρα, για να… έχει αργότερα ο Παναθηναϊκός. Αν, άλλωστε, παίξει ο Γκανέζος 25 ματς στη σεζόν, όλοι ευχαριστημένοι θα είναι στους Πράσινους…

10-0 λοιπόν. Εντυπωσιακά τα μισά. Ειδικά το 1-0 του Πέτριτς και δύο του Μπεργκ («λόμπα», τακουνάκι). Αν είχαν επιτευχθεί σε επίσημη αναμέτρηση, θα έπαιζαν τα ραδιόφωνα και τα videos που έλεγε και μια ψυχή… Ηταν οι πρώτες εικόνες του Εσιέν, έστω σε ματς εναντίον ομάδας από την οποία θα μπορούσε εύκολα να διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα η μικτή «Sport 24-Contra-News 247», με προπονητή τον Στέφανο Τριαντάφυλλο χωρίς να έχει δικαίωμα ούτε για time out, ούτε για… hedge out, ούτε για box out. Eχομεν και λέμε λοιπόν, για εσάς τους πολλούς που ασφαλώς τέτοια μέρα δεν παρακολούθησαν το πλέον αδιάφορο ματς του καλοκαιριού για το Τριφύλλι (με τη Μπριζ την Τρίτη και τον Αγιαξ την Παρασκευή είναι άλλη ιστορία).

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS
  • Ο Αναστασίου χρησιμοποίησε δύο σχήματα. Αν πορευτεί μόνο με αυτά θα το δούμε στο εγγύς μέλλον... Ξεκίνησε με 4-2-2-2 και συνέχισε από το 30’ με 4-2-3-1, το οποίο άλλαξε και πάλι στα μέσα του β’ μέρους.

  • Από τους νέους απουσίαζαν ο Εσιέν και ο Θελάντερ. Από τους «παλιούς» ο Ντάνιελ Πράνιτς και ο Λουκ Στιλ που έχει (μάλλον σοβαρό) πρόβλημα στη μέση. Εκαναν την πρώτη εμφάνισή τους ο Καλτσάς, ο Βέμερ με το «11» και ο Λουντ. Επεται ο νέος – άγνωστος προς το παρόν – κεντρικός αμυντικός.

  • Αν δεν κλείσει – ο Σάντσεθ ή κάποιος άλλος – εντός της εβδομάδας, θα αρχίσει να αχνοφαίνεται ο… κίνδυνος ο Παναθηναϊκός να παραταχθεί δίχως τον «καινούριο» στα πρώτα ματς για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (πρώτο ματς στις 29 Ιουλίου). Εκτός κι αν αποκτηθεί στόπερ που ήδη έχει αρχίσει προετοιμασία, κάτι που φαίνεται δύσκολο…

  • Πιο εύκολα από τους νέους φαίνεται πως προσαρμόζεται ο πρώην αρχηγός της Βέροιας, παρότι έχασε τις περισσότερες ευκαιρίες μαζί με τον Καρέλη. Είχε σωστές κινήσεις χωρίς τη μπάλα είτε ως παρτενέρ του Μπεργκ, είτε ως ακραίος από την αριστερή πλευρά σε 4-2-3-1.

  • Ο Λουντ φάνηκε βαρύς για εξτρέμ, πολύ πιο λειτουργικός και χρήσιμος ως «μέσα αριστερά». Με καλή πάσα, δεξί – αριστερό, πάτησε περισσότερο στην περιοχή, πέτυχε γκολ με σουτ από ασίστ του Βέμερ ως «κρυφός» επιθετικός. Ο Γερμανός μπακ δεν μπορεί να αξιολογηθεί στα αμυντικά καθήκοντά του. Κοντρολαρισμένος γενικά, με καλές προωθήσεις. Μέχρι εκεί.

  • Αν… ψηφιζόταν MVP, αυτός θα ήταν ο 35χρονος Μλάντεν Πέτριτς, με υπέροχα γκολ και θαυμάσιες ασίστ. Ενδιαφέρον το 4-2-2-2 με τον Νίνη μαζί του, πίσω από Μπεργκ – Καλτσά στο πρώτο ημίχρονο. Είναι πιθανό να το δούμε αυτό το δίδυμο με κλειστές άμυνες, σε θεωρητικά «εύκολα» ματς, διότι Κροάτης και Σωτήρης έχουν ικανότητες και στην ασίστ και στην τελική προσπάθεια και στις στατικές φάσεις. Ουσιαστικά, λόγω της απουσίας του Κροάτη στο φίνις της σεζόν και στα πλέι οφ, πρώτη φορά τον είδαμε σε «ντουέτο» με τον διεθνή Ελληνα μεσοεπιθετικό.

  • Επίσης ενδιαφέρον ότι μπροστά από την τετράδα της άμυνας, έπαιζαν δύο παίκτες. Όχι ένας. Ζέκα – Αγγελόπουλος στο πρώτο μέρος, Λαγός – Δώνης στο β΄ μέρος. Όταν η επίθεση ξεκινούσε από τους δυο στόπερ, θεωρητικά υπήρχαν τέσσερις επιλογές για το χτίσιμο της ανάπτυξης με τη μπάλα κάτω και όχι με «γιόμα» που απαγορεύεται δια Αναστασίου. Οι δυο μέσοι και οι δύο ακραίοι μπακ, οι οποίοι ήδη είχαν πάρει μέτρα προς τη μεσαία γραμμή.

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS
  • Λιγότερες τελικές προσπάθειες στο β’ μέρος, προσπαθούσε πάρα πολύ ο Ατζαγκούν να παίξει «κάθετα». Επειδή, πλέον, ο Καρέλης έχει περάσει από πολλές πίστες προόδου σε δύο χρόνια, πρέπει να προσέχει και τις λεπτομέρειες για να ανεβαίνει το επίπεδό του. Εναντίον ερασιτεχνικής ομάδας, ας δει ξανά πόσο εύκολα συλλαμβανόταν σε θέση οφσάιντ…

  • Σε γενικές γραμμές, ήταν χαλάρωση, ξεμούδιασμα, διάλειμμα και γνωριμία με τους νέους παίκτες. Τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, ακόμη και τέτοιου είδους φιλικό, που θα μπορούσε να λήξει 20-0, χρήσιμο είναι για πολλά. Για τη θετική ενέργεια, για να μπαίνει το μυαλό σε διαδικασία «εργασίας», για να προσαρμόζονται τα καινούρια μέλη.

  • Το επικίνδυνο και το απολύτως απευκταίο στα φιλικά ματς είναι οι τραυματισμοί. Όπως του άτυχου Αθανασιάδη που θα μείνει 1 ½ μήνα νοκ άουτ μετά από το πρώτο φιλικό του ΠΑΟΚ! Καλή ήταν η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο ομάδων, καλό είναι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις να γίνονται συζητήσεις εκ των προτέρων για αποφυγή σκληρών μαρκαρισμάτων. Θα δούμε με την Μπριζ και τον Αγιαξ…

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS
  • Πάλι έβαλε παίκτη σε «διαφορετική» θέση ο Αναστασίου. Αριστερός στόπερ ο Νίκος Μαρινάκης για 45 λεπτά! Η μαθητεία συνεχίζεται. Ο νεαρός άκουσε πολλές φορές το επώνυμό του από την μικρή πράσινη εξέδρα. Αλλά αυτή τη φορά δεν ρώτησε ο Νάνο «γιατί φωνάζουν για τον Μαρινάκη;», όπως στο προπέρσινο πρώτο ματς του Ισπανού με την πράσινη φανέλα. Οι δικές του απορίες έχουν λυθεί από τότε. Ισως να είχαν αντίστοιχα ερωτήματα ο Λουντ, ο Βέμερ και ο Εσιέν.

  • Απίστευτο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά το ματς διακόπηκε στο 33’ υπό τον κίνδυνο των επιπτώσεων κεραυνών! Υπάρχει σχετική οδηγία από την ολλανδική ομοσπονδία στους διαιτητές. Όταν σφύριξε τη διακοπή ο ρέφερι, είχε σκοτεινιάσει ο ουρανός. Εβρεξε, βρόντηξε, σε 10-15 λεπτά λιακάδα! Αθήνα έγινε το Αρνεμ…

  • Το «αλήτες – ρουφιάνοι – δημοσιογράφοι» έγινε της μόδας. Τόσο ώστε να ακουστεί στο 87’ από δέκα οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Αρνεμ!

Τι είδε ο Εσιέν στο φιλικό του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS
  • Η σύνθεση του Παναθηναϊκού (για να αντιλαμβανόμαστε από την αρχή της νέας σεζόν και τα «κουτάκια» του Αναστασίου στις θέσεις, δεδομένων των απουσιών βεβαίως). Αναγνωστόπουλος (46’ Κοτσόλης), Μπούρμπος (46’ Βέμερ), Νάνο (46’ Χουχούμης), Τριανταφυλλόπουλος (46’ Ταυλαρίδης), Μαρινάκης (46’ Κουτρουμπής) – Ζέκα (46’ Λαγός), Β. Αγγελόπουλος (46’ Δώνης), Νίνης (46’ Ατζαγκούν), Καλτσάς (46’ Λουντ), Πέτριτς (46’ Κλωναρίδης), Μπεργκ (46’ Καρέλης).

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ