OPINIONS

Θα γίνει… χαμός!

Θα γίνει… χαμός!
Ολυμπιακός ΠΑΟΚ Παναθηναϊκός σήμα png

Ο Γιάννης Σερέτης ακτινογραφεί το μεταγραφικό τοπίο στις τρεις ομάδες που διεκδίκησαν εφέτος τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ως είθισται σχεδόν σε κάθε σεζόν, αμέσως μετά το… ξεκαθάρισμα στο πρωτάθλημα, η προσοχή όλων στρέφεται στο ρόστερ της επόμενης περιόδου, εφόσον πλέον σπανίως φτάνει ελληνική ομάδα τον Μάρτιο να συμμετέχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η προσοχή όχι μόνο των φιλάθλων, αλλά και των στελεχών των ομάδων, αν κάποιος παρατηρήσει τις – αθόρυβες τις περισσότερες φορές - κινήσεις τους πριν και αμέσως μετά το Πάσχα. Όπως λένε, άλλωστε, οι μάνατζερς «το δικό μας δίμηνο ξεκούρασης είναι Ιανουάριος – Φεβρουάριος»…

Αν θα θέλαμε να εστιάσουμε στους τρεις που έφτασαν κατά διαστήματα στη διεκδίκηση του εφετινού τίτλου, θα λέγαμε ότι επίκειται… χαμός αυτό το καλοκαίρι! Πολλές αλλαγές και στους τρεις! Για την ΑΕΚ θα αφιερωθεί ξεχωριστό κείμενο, όταν εξασφαλίσει την άνοδό της αφού προσδιοριστεί ο στόχος της επόμενης σεζόν, που δεν πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι ο πρωταθλητισμός από την πρώτη σεζόν, κι ας γκρινιάξουν οι φίλοι της! Εχουμε και λέμε…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Κλειδί» οι πωλήσεις

Ηταν η χειρότερη σεζόν επί Βαγγέλη Μαρινάκη. Ισως όχι σε αποτελέσματα τελικά σίγουρα σε απόδοση/εικόνα, ενώ άλλαξε και ο προπονητής. Αν τελικά κατακτήσει το νταμπλ και δεν γίνει κάποια έκπληξη στο Κύπελλο από Ηρακλή ή Ξάνθη που θα μνημονεύεται για δεκαετίες, η σεζόν «σώνεται» από το γκολ του Χάρα στο ΟΑΚΑ! Διότι αν είχε αποκλειστεί από την ΑΕΚ ο πρωταθλητής, η σεζόν θα κρινόταν ως αποτυχημένη και από εκείνους που θα τη «βαφτίσουν» επιτυχημένη. Μισοάδειο το «Καραϊσκάκης», φτωχά αποτελέσματα στα ντέρμπι, ελάχιστα ματς με καλό ποδόσφαιρο, αποκλεισμός εύκολος τελικά από την Ντνίπρο. Μένει στον «σκληρό δίσκο» ο Ρομπέρτο, ο Τσόρι, ο Μήτρογλου ενός διμήνου και τα τρία υπέροχα ματς με τη Γιουβέντους (μέσα, κυρίως έξω!) και την Ατλέτικο. Κέρδος σε νέους Ελληνες παίκτες; Μόνο ο Κώστας Φορτούνης, εφόσον ο Αυλωνίτης επέστρεψε στις θέσεις μεταξύ πάγκου και εξέδρας. «Κλειδί» για το ρόστερ θα είναι οι πωλήσεις, οι οποίες δεν εξαρτώνται για μια ελληνική ομάδα μόνο από τις δικές της αποφάσεις. Το έχουμε ξαναπεί: πολύ δύσκολα μένει στη Σούπερ Λίγκα ο «Χ» Μανωλάς και ο «Ψ» Μαζουακού, αν φτάσει προσφορά από top class πρωτάθλημα!

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μαζουακού, Κασάμι. Τέσσερις παίκτες για τους οποίους είναι πολύ πιθανό να φτάσουν προτάσεις στο λιμάνι. Κομβικές για το ρόστερ οι εξελίξεις, πολύ δύσκολος ο γρίφος. Θα είναι μεγάλης διάρκειας η εφετινή μεταγραφική περίοδος για τους Ερυθρόλευκους. Αν κάναμε την υπόθεση εργασίας για παραμονή όλων, ο Ολυμπιακός χρειάζεται στον βασικό κορμό του για να ανέβει επίπεδο… Έναν στόπερ, ανάλογα με την απόφαση του προπονητή για το αν θα είναι βασικός με τον Μποτία ή τον Σιόβα (για μένα με τον Σιόβα). Έναν εσωτερικό μέσο καλύτερο του τραυματία Γιάννη Μανιάτη (αν θεωρήσουμε ότι μένουν Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι). Έναν εξτρέμ: για μένα ο Αφελάι είναι «επιπέδου Ολυμπιακού» και πρέπει να μείνει. Και έναν ή δύο επιθετικούς, ανάλογα με το τι θα γίνει με τον Μήτρογλου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

«Σπάσιμο» συμβολαίων και ευστοχία

Στον Παναθηναϊκό τα λεφτά και τα… κουκιά είναι πιο μετρημένα. Θεωρείται πάρα πολύ πιθανή η πώληση του Καρέλη, που τρέχει σεζόν με σπουδαία πρόοδο στα «νούμερά» του (γκολ/συμμετοχές) και χρίστηκε διεθνής. Σημαντικές είναι δύο ιδιαιτερότητες στους Πράσινους. Η απαίτηση για ευστοχία στις κινήσεις (όπως με τον Ταυλαρίδη) διότι δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλες και άστοχες κινήσεις επιπέδου Μπούρμπου/Μπούι/Μπερίσα και η ανάγκη για σπάσιμο συμβολαίων, όπως συνέβη με τον Εμίρ Μπαϊράμι. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστικός, καλείται να διακόψει τη συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μέντες και με τον Ντάνιελ Πράνιτς κατά τη γνώμη μου (αμφότερων τα συμβόλαια λήγουν το 2016). Στην… έσχατη περίπτωση, μπορεί να κρατήσει τον Κροάτη με μικρότερο συμβόλαιο ως εναλλακτική επιλογή (πώς θα καθίσει στον πάγκο είναι… άλλου Αναστασίου Ευαγγέλιο).

Κατά τα λοιπά, οι σημαντικότερες ανάγκες του εντοπίζονται στη μεσαία γραμμή. Για να κλείσει ακόμη περισσότερο η ποιοτική «ψαλίδα» από τον Ολυμπιακό και να είναι καλύτερος στην Ευρώπη, χρειάζεται για τον βασικό κορμό του: δεξιό μπακ, αμυντικό μέσο, «μέσα αριστερά», αριστερό εξτρέμ, έναν επιθετικό στυλ «Φιγκερόα» (Πέτριτς καλός με μικρότερο συμβόλαιο ως αναπληρωματικός) και έναν στόπερ: το «στυλ» του θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει με τον Γκόρντον Σίλντενφελντ. Αν μείνει ο Μαυρίας (πιθανό να μείνει ελεύθερος από την Σάντερλαντ) δεν χρειάζεται αριστερό εξτρέμ, δεδομένης της απόκτησης Καλτσά.

ΠΑΟΚ

Πρώτα τεχνικός διευθυντής – προπονητής

Για τον εφετινό ΠΑΟΚ μπορεί κάποιος να γράψει… βιβλίο. Μια σημείωση με βάσει τα πρόσφατα γεγονότα μόνο: σε ΚΑΜΙΑ σοβαρή ομάδα του κόσμου δεν «αποκλείονται» παίκτες μεσούσης της σεζόν, με κριτήριο την άρνησή τους για ανανέωση συμβολαίου ή την ενδεχόμενη συμφωνία τους με άλλο κλαμπ.

Πρώτιστο μέλημα του Ιβάν Σαββίδη είναι να βρει (ξανά) ανθρώπους και ρόλους στη δομή της ΠΑΕ. Τεχνικός διευθυντής που θα επιλέξει προπονητή και έπονται τα μεταγραφικά θέματα. Στόπερ, παραγωγικός μέσος, εξτρέμ και ένας ή δύο επιθετικοί τα βασικά ζητούμενα στον κορμό του κατά τη γνώμη μου. Αν υπάρχει τόλμη και χρήμα, ίσως και στον Δικέφαλο να υπάρχει υποχρέωση «σπασίματος» ορισμένων συμβολαίων. Για μένα έχει ήδη χαθεί… άπειρος χρόνος και για τον τεχνικό διευθυντή και για τον προπονητή της επόμενης σεζόν: η επιλογή του ΓΧ Γεωργιάδη ήταν απόδειξη της δυσκολίας εύρεσης των κατάλληλων. Εκτός κι αν ισχύσει για πρώτη φορά σ’ αυτή την περίπτωση το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»…

Δεν αποκλείεται – το αντίθετο μάλιστα – να προκύψουν δελεαστικές προσφορές και για πωλήσεις. Ειδικά για τον (αδικημένο από τον Σέρχιο Μαρκαριάν) Γιάννη Σκόνδρα, ίσως και για τον Κλάους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ