OPINIONS

Τεράστιος παίκτης, τεράστιο ρίσκο

Τεράστιος παίκτης, τεράστιο ρίσκο
© EPA

O Γιάννης Σερέτης εξετάζει και αναλύει τις παραμέτρους της υπόθεσης ενδεχόμενης απόκτησης του Μάικλ Εσιέν από τον Παναθηναϊκό.

Προς το παρόν, μόνο σημειώσεις. Και υπομονή για τις επόμενες εξελίξεις αναφορικά με την προοπτική απόκτησης του Μάικλ Εσιέν από τον Παναθηναϊκό.

Δεν είναι, βεβαίως, καθόλου νωρίς. Πρόκειται για θέμα ενός μηνός, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία φάση του. Δηλαδή στο μεταίχμιο της οριστικής απόφασης των διοικούντων για το αν θα υλοποιηθεί μια από τις πιο βαρύγδουπες μεταγραφές στην ιστορία της ομάδας, ταυτόχρονα όμως ίσως και η πιο βαρύνουσα στην πρόσφατη «μνημονιακή» περίοδο του Τριφυλλιού. Εχουμε και λέμε, λοιπόν…

  • Η μεταγραφή του είναι στο τελικό στάδιο, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Το αγαπημένο παιδί του Ζοζέ Μουρίνιο μένει ελεύθερος από τη Μίλαν, δεν θα μείνει στην Ιταλία. Ο Παναθηναϊκός του προσφέρει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως με μπόνους συμμετοχών. Εχει προτάσεις για να αναχωρήσει σε… άλλες πολιτείες (ΗΠΑ, Ινδία, ΗΑΕ), αλλά και για να μείνει στην Ευρώπη (Ρωσία, Μπεσίκτας, Γουότφορντ έχουν αναφερθεί στα media τις τελευταίες ημέρες). Με 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως «καθαρά», ο Γκανέζος θα κοστίζει στον Παναθηναϊκό περίπου 2,2 εκατ. ευρώ (μαζί με την εφορία αν δεν αυξηθεί στο 60% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους φορολογούμενους «μεγάλου πλούτου»).

  • Αυτό είναι το τεράστιο ρίσκο και ένα από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός σε περίπτωση απόκτησής του, ειδικά αν ο Εσιέν δεν καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα: το κόστος, οι ανισορροπίες στο ρόστερ και τα (πολύ λιγότερα, που καταβάλλονται σε δόσεις) οφειλόμενα σε πρώην παίκτες.

  • Πάντως, η υπόθεση Εσιέν ανεβάζει τον πήχη στα ουράνια και δείχνει ότι… λεφτά υπάρχουν. Αν όχι… γενικώς, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη θέση του αμυντικού μέσου/συντονιστή. Του «Ζιλμπέρτο του 2015». Εκτός αυτού, προκαλεί και μεγάλες προσδοκίες στους φίλους του Παναθηναϊκού, εξ ου και η σημερινή (λογική βάσει των δεδομένων της υπόθεσης) διάψευση από την ΠΑΕ. Επειδή το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό. Όμως, ακόμη κι αν τελικά ο Εσιέν δεν φορέσει τη φανέλα με το Τριφύλλι, τόσο η προσφορά της ομάδας, όσο και το τεράστιο βεληνεκές του παίκτη, τονώνουν την ελπίδα για έναν αμυντικό μέσο κλάσης (όπως ήταν εξ αρχής το πλάνο των διοικούντων), που θα έχει και ισχυρότατο επικοινωνιακό αντίκτυπο. Πάντα, βεβαίως, το «επικοινωνιακό» όφελος είναι πρόσκαιρο εάν η μεταγραφή τελικά δεν «πιάσει».

  • Μάνατζέρ του είναι ο Φαμπιάν Πιβετό. Μάνατζερ, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, συναντήθηκε και με ανθρώπους του Ολυμπιακού για ορισμένους πελάτες του, όπως ασφαλώς και με τον Παναθηναϊκό για τον Εσιέν. Τον Ιανουάριο ο Εσιέν είχε απορρίψει προτάσεις από την ΚΠΡ και την Γουέστ Μπρομ.

  • Η ηλικία του δεν είναι πρόβλημα. Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1983, 32 στα 33. Υπάρχουν παικταράδες όπως ο Ριβάλντο και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα που ήρθαν στην Ελλάδα σε αντίστοιχη ηλικία και ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις όχι μόνο της… Σούπερ Λίγκας, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ. Και πολλοί νεότεροί τους, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα (και με… όνομα) αλλά έφυγαν ως αποτυχημένοι.

  • Το πρόβλημα είναι ασφαλώς το ρίσκο που θα πάρει ο Παναθηναϊκός αν τον αποκτήσει, λόγω των προβλημάτων στο γόνατό του. Εφέτος αγωνίστηκε μόνο σε 13 ματς με τη Μίλαν (σε σεζόν χωρίς καταπόνηση, λόγω απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), με συνολικό χρόνο συμμετοχής 684 λεπτά. Δηλαδή περίπου 7 ματς. Ο Αλεχάνδρο Αλφάρο, ο οποίος πέρυσι είχε «κοπεί» στις ιατρικές εξετάσεις, εφέτος «έγραψε» μόνο 5 συμμετοχές με τη Βαγιαδολίδ στην Segunda Division και η τελευταία του καταγράφεται στις 5 Οκτωβρίου (0-0 με την Μπέτις).

  • Εξ αυτών των 13 αγώνων, μόνο 5 φορές συμπλήρωσε το 90λεπτο ο Εσιέν εφέτος, ενώ 11 φορές κάθισε στον πάγκο χωρίς να χρησιμοποιηθεί (Ντε Γιονγκ, Μουντάρι, Πόλι οι κεντρικοί μέσοι της Μίλαν στα περισσότερα παιχνίδια, μαζί με Μποναβεντούρα σε ορισμένα ματς και στον β΄ γύρο τον 22χρονο Ολλανδό Φαν Χίνκελ από την Τσέλσι, «θρέμμα» της Φιτέσε).

  • Πέρυσι είχε αγωνιστεί σε περισσότερα ματς, 9 με την Τσέλσι (604 λεπτά) και 9 με τη Μίλαν (485 λεπτά), με την οποία, μάλιστα, ήταν και βασικός στις δύο αναμετρήσεις εναντίον της Ατλέτικο Μαδρίτης, στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλεισμός με δύο ήττες, 1-4 και 0-1).

  • Πρόπερσι, στη Ρεάλ Μαδρίτης, είχε αγωνιστεί συνολικά σε 35 αγώνες όλων των διοργανώσεων, τη σεζόν 2011-2012 με την Τσέλσι είχε παίξει σε 20 ματς, ουσιαστικά η τελευταία πολύ «γεμάτη» σεζόν του ήταν η περίοδος 2010-2011, με 44 συμμετοχές στην Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι.

  • Δύο ρήξεις χιαστών έχει υποστεί στην καριέρα του. Η πρώτη το 2008 στην Τσέλσι και η δεύτερη το 2011 στην ίδια ομάδα. Από την πρώτη επανήλθε πλήρως. Το ίδιο φάνηκε ότι θα συνέβαινε και από τη δεύτερη μετά από τις συμμετοχές του στη Ρεάλ, αλλά η εφετινή «λειψή» σεζόν στην ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη Μίλαν, ήταν απογοητευτική.

  • Ο Παναθηναϊκός δείχνει με αυτή την πρωτοβουλία ότι θέλει να προσθέσει και πείρα/προσωπικότητα/κλάση στην ομάδα του και αυτό είναι απολύτως θετικό, διότι το επίπεδο δεν ανεβαίνει μόνο με τον Μπεργκ και τον Σίλντενφελντ που φεύγει, δηλαδή τους δύο παίκτες που συνδυάζουν ποιότητα και πείρα/προσωπικότητα. Πιθανότατα οι μεταγραφές του ενός («ηγετικού») στόπερ και του αμυντικού μέσου θα είναι σ’ αυτό το πλαίσιο. Όμως αν αποκτηθεί ο Εσιέν θα μιλάμε για μεταγραφή ενός τεράστιου παίκτη, με τεράστιο ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ