OPINIONS

Τα χρέη και οι συμπαίκτες

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐËÅÉ ÏÖ / ÐÁÏ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / PLAY OFF / PANATHINAIKOS - FENERBAHCE (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το μικρό καλάθι, τις μεγάλες προσδοκίες, το άγνωστο "άνοιγμα" της ΠΑΕ, την καθοριστική απόφαση του Αλαφούζου και την απαραίτητη προϋπόθεση για να αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το βάρος της ευθύνης για ολόκληρο τον σύλλογο.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι ακόμη αναρωτιούνται: “Ήθελε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να δημοσιοποιήσει την απόφασή του να προσπαθήσει για το πηδάλιο και της ΠΑΕ ή του... ξέφυγε στον διάλογο με τους οπαδούς της ομάδας στο Instagram, αμέσως μετά την ήττα από την Κέρκυρα;”. Απάντηση δεν υπάρχει.

Το δεδομένο, ωστόσο, είναι πως αυτή η κίνηση του ηγέτη της Πράσινης ΚΑΕ γεννά μεγάλες προσδοκίες στον ανώνυμο οπαδό του Παναθηναϊκού. Πολύ περισσότερες από μια αντίστοιχη πρωτοβουλία του Γιαννακόπουλου το 2013, η οποία είχε “ξεφουσκώσει” γρήγορα...

Ο ίδιος το έχει πει, το έχει “χωνέψει”, το έχει συνειδητοποιήσει. Μόνος του, με την ολόδική του τσέπη, δεν μπορεί καλά – καλά να τα φέρει βόλτα ούτε στην ΚΑΕ για το μπάτζετ του Εξάστερου στο επίπεδο που θα ήθελε. Στο επίπεδο της διεκδίκησης της Eurolegaue. Θα ήταν ευτυχής αν έβρισκε “συμπαίκτες” οι οποίοι θα εμπιστεύονταν τον ίδιο ως leader και το πρότζεκτ του ως σχέδιο εργασίας, ώστε ο Εξάστερος να διεκδικεί συστηματικά και μεθοδικά τον τίτλο του Επτάστερου και του Οκτάστερου.

Πώς και γιατί λοιπόν, ο Γιαννακόπουλος θα καταφέρει να δημιουργήσει και έναν ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και έναν ερασιτέχνη, ο οποίος όχι μόνο θα... συμμετέχει με όλα τα τμήματά του στα πρωταθλήματα (ιστορικό ναδίρ και απίστευτη κατάντια αυτό που συμβαίνει εφέτος), αλλά θα διεκδικεί και τίτλους, θα αναδεικνύει/καλλιεργεί αθλητές, θα ανταποκρίνεται σε όσα περιγράφει ο ύμνος του συλλόγου;

Δεν είναι πια ο “τρελαμένος” με τον Παναθηναϊκό έφηβος ή 25άρης – 30άρης οπαδός. Το dna του με τις εκρήξεις του το γνωρίζουμε όλοι. Πάμπολλες από τις πράξεις και τις αντιδράσεις του έχουν προκαλέσει στο παρελθόν, απολύτως δίκαια. Και δεν είναι λίγοι οι φίλοι του Τριφυλλιού που αν μη τι άλλο δεν τις γούσταραν. Είναι πια ένας επιχειρηματίας με μεγάλο βάρος ευθύνης. Επαγγελματικά και "παναθηναϊκά". Και ειδικά στην ΚΑΕ, πίσω και πέρα από την “επιφάνεια” (παίκτες, προπονητές, νίκες, ήττες, τίτλοι, χαρές, λύπες), έχει στο ενεργητικό του πολλά θετικά από τότε που ανέλαβε τα ηνία οριστικά και αμετάκλητα, σε πολύ πιο “τεχνοκρατική” κατεύθυνση συγκριτικά με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, με στόχο την εταιρική ανάπτυξη και εξέλιξη της ΚΑΕ.

ΔΕΝ ΘΑ "ΜΠΕΙ" ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 2ΟΣ-4ΟΣ

Ταυτόχρονα, όμως, παραμένει ένας winner! Ποιος άραγε πιστεύει ότι ο Γιαννακόπουλος θα αποφασίσει να μπει μπροστάρης σε μια νέα εποχή για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και να βλέπει μόνιμο πρωταθλητή τον Ολυμπιακό; Ουδείς! Ποιος πιστεύει ότι θα πάρει τελικά αυτή τη βαρύτατη ευθύνη για να είναι ο Παναθηναϊκός σε πολλά επίπεδα κατώτερος των Ερυθρόλευκων και να παλεύει κάθε χρόνο για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα μεταξύ 2ης – 4ης θέσης; Ουδείς! Ο Γιαννακόπουλος έχει απόλυτη αίσθηση των τόνων που κουβαλά το όνομα της οικογένειάς του στη συνείδηση κάθε φίλου του Παναθηναϊκού. Είτε είναι 20, είτε 70 και 80 ετών και θυμάται τον Παύλο και τον Θανάση νεότατους να εμπλέκονται στα διοικητικά του συλλόγου

Η κληρονομιά είναι βαριά και η τόλμη του ως μπροστάρης για να βγει από το αδιέξοδο ο ερασιτέχνης και από το τέλμα ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, αυτή τη φορά είναι δεδομένη. Προσοχή όμως! Ο Γιαννακόπουλος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει χωρίς να ικανοποιούνται δύο συνθήκες.

Οι παράγοντες από τους οποίους βασικά θα εξαρτηθεί το... “deal or no deal” είναι δύο: τα χρέη της ΠΑΕ και οι συμπαίκτες του. Και για τα δύο ζητήματα έχουν ακουστεί ήδη αμέτρητα. Δαυίδ, Κασιδόκωστας, Χατζηιωάννου, ασφαλώς οικογένεια Βαρδινογιάννη. Κι άλλοι, οι οποίοι μετείχαν στην “ΠΕΚ” του Ανδρέα Βγενόπουλου το 2008, ή ήδη βοηθούν τα τελευταία χρόνια τον Γιάννη Αλαφούζο. Για τα χρέη της ΠΑΕ; Περισσότερα! Τα ποσά ακούγονται γύρω – γύρω λες και μιλάμε για... πενηντόευρα. Άλλος λέει “30”, άλλος 20”, άλλος “45”... Την αλήθεια και για τα δύο θέματα την ξέρει μόνο ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος!

Η ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ Η ΡΕΑΛΙΣΤΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ

Το ποσό του χρέους που θα αναλάβει να αποπληρώνει - ίσως με χορηγίες – ο Γιάννης Αλαφούζος, θα είναι βασικό κριτήριο. Ήδη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, ο οποίος δεδομένα θέλει να αποχωρήσει. Οι συμπαίκτες στην ομάδα του Γιαννακόπουλου, θα είναι το δεύτερο. Αν βρει εκείνους που θέλει και τα χρήματα που θέλει, θα προχωρήσει για την αναγέννηση του Παναθηναϊκού. Αν όχι, δεν θα το αποτολμήσει. Ας μην βιαζόμαστε. Δεν χρειάζονται βιαστικές εκτιμήσεις.

Έχουν ήδη γίνει αρκετές επαφές, όμως πιθανώς ο ορίζοντας να είναι η εκκίνηση της επόμενης σεζόν. Πλάνο υπήρχε και για την προηγούμενη άνοιξη, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε μετά τις τριβές στον Ερασιτέχνη. Και επειδή σ' αυτές τις περιπτώσεις – ειδικά στην Ελλάδα - “τρέχουμε”, ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Προς το παρόν, ο Γιαννακόπουλος δεν έχει υποσχεθεί τίποτα παρά “προσπάθεια”. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Και οι συνθήκες ως προς τον ανταγωνισμό και συνολικά το οικονομικό περιβάλλον αυτής της Super League Σουρωτή για έναν Παναθηναϊκό που αγωνίζεται στο αρχαιότερο γήπεδό της, δεν είναι ιδανικές. Η πηγή είναι το συναίσθημα. Το αποτέλεσμα, όμως, θα το φέρει ο ρεαλισμός, αν τελικά γίνει αυτό το deal με τον Γιαννακόπουλο στον πυρήνα μιας ομάδας ανθρώπων που θα αναλάβουν να γυρίσουν οριστικά τη σελίδα που έκλεισε αρχικά το 2008 και οριστικά το 2012...

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ