OPINIONS

Σφραγίδα Αντρέα σε μια Πανάθα νέα

Σφραγίδα Αντρέα σε μια Πανάθα νέα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πειστική νίκη του Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά (3-0), τον Στραματσόνι, τον Μπεργκ, τον Γουακάσο και τη χημεία του νέου "τριφυλλιού".

Πρεμιέρα με 0-3. Αντί 0-6. Με 2-20 τελικές προσπάθειες και 10-0 αποκρούσεις του διεθνή Μολδαβού γκολκίπερ, Στάνισλαβ Ναμάσκο, που σταμάτησε τρεις φορές σε τετ α τετ τον Μπεργκ, δυο τον Γουακάσο, μια τον Ιμπάρμπο και μας «συστήθηκε» χθες (10/9) στη Λιβαδειά ως ένα από τα ενδιαφέροντα καινούρια πρόσωπα της Super League, που επιτέλους άρχισε με «χορταστικό» Παναθηναϊκό, ο οποίος ξεκίνησε με την κεκτημένη από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ταχύτητα.

Από τη μια, λοιπόν, «μπαλάρα», «δυναμίτης», «απόλαυση», «θέαμα» και «πρωταθλητή σε θέλουμε Παναθηναϊκέ», όπως τραγουδούσαν και οι ήσυχοι και ωραίοι στην εξέδρα «μεμονωμένοι» οπαδοί του Τριφυλλιού (νέο αστείο εφεύρημα η «απαγόρευση ΜΟΝΟ οργανωμένης μετακίνησης» από την ούτως ή άλλως ευφάνταστη πολλές φορές στα γήπεδα ελληνική Αστυνομία).

Από την άλλη, θα πει κάποιος «ηρεμήστε παίδες, με τον Λεβαδειακό παίζατε, που αγωνίστηκε χωρίς Σουμπίνιο και τις περισσότερες μεταγραφές του, μια ομάδα της οποίας η ποδοσφαιρική ταυτότητα περιορίζεται στο «πάμε με ταμπούρι και πετάμε τη μπάλα στον Μάντζιο». Σωστό ΚΑΙ αυτό. Πέρυσι, άλλωστε, ο Παναθηναϊκός είχε περάσει νικηφόρα στην πρεμιέρα από πιο δύσκολη έδρα (1-2 στο Αγρίνιο τον Παναιτωλικό) και στη Λιβαδειά είχε νικήσει άνετα 0-2 με σκόρερ μάλιστα τον… Μάικλ Εσιέν (γκολάρα, το μοναδικό του!).

Όταν ο Ζέκα δεν θα είναι ο πολυτιμότερος

Για να επιχειρήσουμε να βρούμε το μέτρο, αρκεί μια κουβέντα ενός «σοφού» ποδοσφαιρικά φίλου μου, που παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό 40 χρόνια. Μου την είχε πει πρόπερσι, όταν οι Πράσινοι «πλησίαζαν» τον προβληματικό εκείνη τη σεζόν, Ολυμπιακό: «Ξέχωρα από τη διαιτησία, να ξέρεις ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να διεκδικήσει πρωτάθλημα, όταν στο ρόστερ του ο Ζέκα δεν θα είναι ο Νο 1-2 παίκτης κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά ο Νο 5-6». Πέρασαν πέντε ματς εφέτος.

Μικρό το δείγμα. Όχι, όμως και αμελητέο. Ο Ζέκα, πια εκτός από τον Μπεργκ έχει και Μολέδο. Εχει και Λεντέσμα και Γουακάσο και Ιμπάρμπο και Χουλτ. Ήταν «αλλαγές» χθες ο Λέτο, ο Βιγιαφάνιες και ο Εμποκού, ακόμη είναι στα πιτς ο Σάμπα και περιμένει τη σειρά του ο Κουλιμπαλί. Μοιάζει ξεχασμένος ο MVP του περυσινού πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, Ολιβιέ Μπουμάλ και ακούγονται ως ανέκδοτο οι γκρίνιες ορισμένων φίλων του Παναθηναϊκού για την πώληση του Νίκου Καλτσά στον Αστέρα Τρίπολης που χθες έφαγε εύκολα τρία από τον εκρηκτικό Πανιώνιο…

Οι μεταγραφές – γεγονός αναμφισβήτητο πια - έχουν ανεβάσει συνολικά το επίπεδο του Τριφυλλιού και κάνουν ορισμένους από τους «παλιούς» να φαίνονται πολύ καλύτεροι. Παίκτες όπως ο Λουντ και ο Μέστο ή ακόμη και ο Μπεργκ, φαίνονται καλύτεροι! Ο Σουηδός, επί παραδείγματι, χθες έχασε τρία γκολ αλλά κέρδισε πέναλτι στο 0-1, έδωσε ασίστ στο 0-2, άνοιξε την άμυνα του Λεβαδειακού με «μαγική» πάσα στο 0-3, έβαλε ένα γκολ – οφσάιντ, σφυρίχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ άλλη μια φορά στο 0-1, έκανε πολύ περισσότερα πράγματα στο τερέν συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. Πάλι στο «1» μόνος του έπαιζε στα περισσότερα ματς με τον Στραματσόνι πέρυσι. Όμως ήταν… «1». Είχε ο Παναθηναϊκός κατοχή μπάλας 60% (στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ επί παραδείγματι) και δημιουργούσε… μισή ευκαιρία. Ο Στραματσόνι το άλλαξε με τις μεταγραφές και ο νέος Παναθηναϊκός έχει αποκλειστικά τη δική του σφραγίδα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ "ΣΤΡΑΜΑ"

Έμαθε κι αυτός από τα λάθη του. Θα μπορούσε χθες να βάλει βασικό τον Βιγιαφάνιες και τον Εμποκού, η να «ξεκουράσει» ενόψει Άγιαξ τον Μέστο με τον έτοιμο Κουλιμπαλί. Όοοοοχι! Έπαιξε με την ίδια ενδεκάδα. Να της δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο, να «τριφτούν», να μάθει ο ένας τα κουσούρια, τις κινήσεις, τη χημεία του με τον διπλανό του, τον μπροστινό του, τον στόπερ και τον ακραίο μπακ του. Πέρυσι έκανε δοκιμές. Προφανώς – τώρα πια είναι ολοφάνερο – για να αξιολογήσει το έμψυχο δυναμικό. Αυτά «κόπηκαν».

Οι μπακ έγιναν εξτρέμ: Μέστο και Χουλτ στον «ασβέστη». Οι εξτρέμ έγιναν μεσοεπιθετικοί: Ιμπάρμπο και Γουακάσο συγκλίνουν προς την περιοχή και τη μεσαία γραμμή για να σουτάρουν, να προσφέρουν χώρο – μέτρα στους ακραίους μπακ, να δώσουν κάθετη για «1-2» στον Μπεργκ, να πατήσουν περιοχή. Και οι Ζέκα – Λεντέσμα ρυθμιστές του μοτέρ της μεσαίας γραμμής, να παίρνουν τα ριμπάουντ, να κλέβουν μπάλες και να απλώνουν τις επιθέσεις. Αυτά τα τρία στοιχεία κρατάμε από το χθεσινό ματς διότι αποτελούν δεδομένα της ταυτότητας που θέλει να δώσει ο Στραματσόνι σε παιχνίδια με ασθενέστερους αντιπάλους. Όσο για τους στόπερ; Χθες δεν είναι δυνατόν να κριθούν οι Κουτρουμπής – Ιβανόφ. Αν, όμως, μπορεί να παίζει τόσο «κόμπακτ» μεσοεπιθετικά ο Παναθηναϊκός, δεν θα είναι πρόβλημα για τον Στραματσόνι να δίνει ανάσες στον επιρρεπή σε μικροτραυματισμούς Μολέδο και στον 33άρη Σάμπα που ετοιμάζεται.

Ο "ΖΕΕΝΤΟΡΦ ΤΣΕΠΗΣ" ΝΟ1 ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ

Ειδική μνεία στον «Ζέεντορφ τσέπης». Τον Μουμπάρακ Γουακάσο τον γνώριζαν στην Ελλάδα μόνο οι φανατικοί οπαδοί και δημοσιογράφοι της La Liga. Τον είχαν δει από το 2010 έως το 2013 με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ και της Εσπανιόλ, προτού φύγει για την Σέλτικ και την Ρουμπίν Καζάν, από την οποία ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε ως ελεύθερο. Στα 26 του, βασικό στέλεχος της εθνικής Γκάνας. Όταν βλέπει τον Μάικλ Εσιέν μπορεί να αναφέρεται ως καλός στρατιώτης, να βαράει δέκα προσοχές να κάνει εκατό χειραψίες και να παίρνει και 50 push ups. Oμως είναι αυτή τη στιγμή δέκα φορές πιο πολύτιμος από τον διάσημο και καταξιωμένο συμπατριώτη του, κοστίζοντας στον Παναθηναϊκό τα μισά λεφτά!

Ένας χαφ με ταχύτητα και εκρηκτικότητα, με ντρίμπλα, πάσα και σουτ εκτός περιοχής, με ομαδικό πνεύμα και τακτική συνέπεια, με ικανότητα και στο επιθετικό και στο αμυντικό παιχνίδι, ένας μέσος που «κουμπώνει» σε τέσσερις θέσεις, ίσως ο πολυτιμότερος για τη λειτουργία του νέου Παναθηναϊκού: το «πακέτο» απίθανο! Όπως και ο Εσιέν, ανατράφηκε ποδοσφαιρικά στην Ευρώπη, από τα 18 του. Και μοιάζει αυτή τη στιγμή η Νο 1 μεταγραφή του Παναθηναϊκού, ένας παίκτης SUV στα χαμηλά κυβικά του ασθμαίνοντος ΙΧ της Super League.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πέρασε άνετα από τη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός με 3-0
Γουακάσο: "Να είμαστε πρώτοι στο τέλος της σεζόν"
Η συνολική εικόνα έκανε τη διαφορά
Στραματσόνι:"Θετικό ότι κρατήσαμε την επιθετικότητα μας και μετά το 2-0"
Ιβανόφ: "Συμπαγείς πίσω και να μη δεχόμαστε γκολ"
Το μήνυμα του Λεντέσμα ενόψει Άγιαξ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ