OPINIONS

Σαν τον Ιβάν τον τρομερό...

ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÊÕÐÅËËÏ ÅËËÁÄÁÓ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον τελικό των αυτοκόλλητων, της βίας και της... γέφυρας, για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δύναμη του Ιβάν Σαββίδη που ένιωσε και η ΑΕΚ.

Ήταν γραφτό να γίνει έτσι. Ήταν γραφτό να στεφθεί ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδας μετά από 14 χρόνια. Άδικο για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ βάσει διαιτητικών αποφάσεων; Σίγουρα. Μα οι παίκτες του Δικέφαλου δεν κατέβαλαν μικρότερη προσπάθεια από τους αντιπάλους τους και έχουν κάθε λόγο να το χαρούν, όπως και οι οπαδοί του Δικέφαλου.

Γραφτό από το κάρμα αυτό το Κύπελλο. Το κάρμα που έδωσε την πρόκριση στον ημιτελικό με ρεβάνς – θρίλερ στην Τούμπα επί της Ξάνθης. Το κάρμα της Λεωφόρου με τις εκπληκτικές αποκρούσεις του Παναγιώτη Γλύκου που είχε κρατήσει το σκορ στο επίπεδο του 2-0. Το κάρμα των απωλειών Ζέκα – Λέτο και εν συνεχεία της Τούμπας: με τα χαμένα τετ α τετ του Κλωναρίδη, τις “ομορφιές” του Κύζα΅, τις δυο ευκαιρίες του Μπεργκ στο β' ημίχρονο και τα πραγματικά πανέμορφα γκολ του ΠΑΟΚ σαν σε παραγγελιά, σε καίρια χρονικά σημεία του 4-0.

Κάρμα και με την ΑΕΚ. Κάρμα διαιτητικό. Δυστυχώς και πάλι. Sorry καρντάσια, αλλά – το ξέρετε και εσείς – ο Ιβάν θα είχε ξεσηκώσει Ρωσία και Ελλάδα αν η ΑΕΚ έπαιρνε αυτή την κούπα με γκολ από ένα μέτρο οφσάιντ. Λάθος σίγουρα όχι σκόπιμο από τον επόπτη Καλφόγλου. Μη σου τύχει τέτοια φάση. Σέντρα πάνω στην “έξοδο” από τη μεγάλη περιοχή αμυνόμενων και επιθετικών. Τη στιγμή που και εσύ ως επόπτης τρέχεις προς τη σέντρα, προσπαθώντας να κρατήσεις την ευθεία σου. Δύσκολο μεν, καθαρό οφσάιντ δε.

ΕΝΙΩΣΕ ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Είναι η πρώτη κούπα του Ιβάν που χαιρετούσε τον... λαό του α λα Πούτιν πριν από την έναρξη του αγώνα. Σημεία των καιρών... Πέντε χρόνια στον ΠΑΟΚ, nada. Εφέτος, όμως, που προβάλλει το προφίλ του ηγέτη της εξυγίανσης πιο έντονα παρά ποτέ μετά την εγκαθίδρυση της ΠΔΕ, αντί της προηγούμενης “αμαρτωλής” διοίκησης της ΕΠΟ, το σήκωσε το Κύπελλο. Το άγγιξε πολλές φορές, και με ημιτελικούς και με τελικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Εφέτος το πήρε. Σαν τον Ιβάν τον τρομερό, σαν τον Μέγα Αλέξανδρο που τραγουδούσε ο Πασχάλης...

Την δύναμη του ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρική και εξωαγωνιστική, την είχε νιώσει για τα καλά ο Ολυμπιακός. Και στο Φάληρο όπου είχε νικήσει με διαιτητική εύνοια, και στη Τούμπα όπου ηττήθηκε καθαρά και στα δικαστήρια προσφάτως. Τη δύναμη του ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρική και εξωαγωνιστική, την ένιωσε ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς της Τούμπας. Τη δύναμη του ΠΑΟΚ, ποδοσφαιρική και εξωαγωνιστική, την ένιωσε χθες και η ΑΕΚ. Το αμφισβητούμενο δεν θα είναι πια εναντίον του Δικέφαλου. Θα είναι υπέρ του.

Αυτή είναι η χρονιά του Ιβάν. Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε δεν το θέλουν, είναι η σεζόν του Σαββίδη. Ποδοσφαιρικά, επιχειρηματικά, ακόμη - ακόμη και πολιτικά ίσως. Αν σταθμίσει κάποιος μόνο και μόνο πόσο ασχολούνται τα media και ο φίλαθλος κόσμος με τον ΠΑΟΚ και τον μεγαλομέτοχό του, θα το συνειδητοποιήσει, αν δεν το έχει ήδη χωνέψει για τα καλά.

ΝΙΚΗΣΕ ΣΤΑ 1 Vs 1 O ΠΑΟΚ, ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΑΡΑΟΥΧΟ

Όσο για το παιχνίδι; Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα πως η ΑΕΚ άξιζε να πάρει αυτή την κούπα, πετυχαίνοντας ένα... αυτογκόλ (του Γλύκου) και δημιουργώντας μία ευκαιρία (Μάνταλος – Ντίντακ, σουτ Πατίτο στο 47', μοναδικό σουτ της Ένωσης εντός περιοχής). Ήταν και πάλι φοβική στο δεύτερο ημίχρονο. Άξιζε, όμως, να έχει δεύτερη ευκαιρία στην παράταση, ίσως και στα πέναλτι. Το σφάλμα του επόπτη Καλφόγλου θα μπορούσε να είναι φανερό και δια γυμνού οφθαλμού. Χωρίς καν το ριπλέι, στο γραφείο είχαμε ήδη τις αμφιβολίες μας παρακολουθώντας live τη φάση. Όταν ένας τελικός κρίνεται στις λεπτομέρειες, είναι κρίμα κι άδικο για τον οποιοδήποτε να το χάνει από ένα λανθασμένο σφύριγμα. Οχι, δεν ήταν “στημένος” ο Καλφόγλου, όπως είπε εκνευρισμένος αποχωρώντας από το γήπεδο ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ούτε ο Κομίνης έπαιξε με κιτρινόμαυρη ή ασπρόμαυρη διάθεση. Η κάρτα (κίτρινου ή και κόκκινου χρώματος) στον Μάτος, μόλις στο 7' για αγκωνιά στον Πατίτο, είναι το μοναδικό σοβαρό σφάλμα του ρέφερι.

Η ΑΕΚ προσπάθησε στο πρώτο 45λεπτο να παίξει με την άμυνά της “ψηλά”. Κατάφερε να βγάζει τον Πρίγιοβιτς στις πτέρυγες. Ήταν μαχητική και συγκεντρωμένη, συνολικά καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, με ορεξάτους Μάνταλο – Πατίτο. Όμως υστέρησε στα “1 Vs 1”, είχε σε κακή μέρα τον Σιμόες, πήρε ελάχιστα δημιουργικά από τον Γιόχανσον, δεν μπόρεσε να ακουμπήσει πολλές φορές τη μπάλα στον Μάνταλο και να “ταϊσει” αξιοπρεπώς τον Αραούχο, σε όλο το ματς. Ο ΠΑΟΚ πήρε καλή απόδοση από τον Κάμπος στον Ντίντακ και από τον Μπίσεσβαρ στον Γκάλο. Πήρε αξιοθαύμαστο πείσμα, πολύ έξυπνο παιχνίδι και πολλές βοήθειες από τον Πρίγιοβιτς. Δεν επέτρεψε στον εξαφανισμένο Αραούχο να πάρει έστω μία φορά τη μπάλα με φάτσα προς την εστία. Είχε καλές καλύψεις από τον Κάνιας και θετικές συνεργασίες Τσίμιροτ – Μπίσεσβαρ. Ίσως να είχε επικρατήσει πιο εύκολα αν ο MVP του στους ημιτελικούς εναντίον του Παναθηναϊκού δεν είχε προσφέρει ένα επιπλέον blooper, το οποίο ο Σαββίδης χαρακτήρισε “αστείο γκολ”. Όμως ο Παναγιώτης Γλύκος ήταν εκείνος που “έστειλε” τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό και αυτό έχει καταγραφεί στην ιστορία.

ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

Όπως στην ιστορία καταγράφηκαν και όσα συνέβησαν πριν από την έναρξη του αγώνα. Στον άλλο “αγώνα”, περίπου 90 λεπτών κι αυτός. Υπεύθυνοι; Κυρίως εκείνος που έδωσε την εντολή για τη διεξαγωγή του αγώνα από το Μέγαρο Μαξίμου (μακάρι να γνωρίζαμε ποιος είναι και να μπορούσαμε να το γράψουμε χωρίς τον κίνδυνο αγωγών). Δευτερευόντως η Αστυνομία. ΕΠΟ και Δήμος Βόλου δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τις σκηνές τρόμου. Με μαχαίρια και λοστάρια. Με καρέκλες και σίδερα. Με ό,τι διέθετε ο καθένας. Ας ρωτήσουν, ως σοβαρή και "διαφορετική" κυβέρνηση που θέλουν να λένε ότι είναι, την διευθύντρια του ΕΚΑΒ, Βασιλική Αυγέρη, η οποία μίλησε σχεδόν σπαρακτικά στον Sport24 Radio. Ας ρωτήσουν το προσωπικό και τη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για την κατάσταση που αντιμετώπισαν με τους δεκάδες τραυματίες. Ας ρίξουν μια ματιά στα διεθνή media.

Αυτός ο τελικός ήταν ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρουν ΟΛΟΙ κι ας μην το παραδεχθούν ποτέ δημοσίως. Το ξέρει και ο Τσίπρας και ο Παππάς, το ξέρει ο Τόσκας και ο Βασιλειάδης που προσπάθησε μάταια, το ξέρει ο Κοντονής και ο συμπαθέστατος Ευκλείδης Τσακαλώτος που προφανώς θα χάρηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Ήταν ο τελικός του Μπέου, των αυτοκόλλητων και της... γέφυρας των στεναγμών, όπου το ξύλο έπεφτε ράι θρου. Μάθημα για το μέλλον. Ένας πέρυσι χωρίς θεατές, ένας εφέτος, ντροπιαστικός για όλους: 2/2. Συγχαρητήρια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΟΚ: (Βλάνταν Ιβιτς): Γλύκος 3 – Μάτος 5, Λέοβατς 6, Βαρέλα 5, Κρέσπο 5 – Κάνιας 6, Τσίμιροτ 6 (86' Μαλεζάς), Σάχοβ 6, Πρίγιοβιτς 7, Μπίσεσβαρ 7 (90' Κίτσιου), Κάμπος 6 (73' Eνρίκε 6).

ΑΕΚ: (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης 5 - Γκάλο 5, Ντίντακ 4, Τσιγκρίνσκι 5, Βράνιες 6 – Σιμόες 4 (84' Αλμέιδα), Γιόχανσον 4 – Ροντρίγκες 5 (68' Γαλανόπουλος 5), Χριστοδουλόπουλος 6 (86' Βάργκας), Μάνταλος 6 – Αραούχο 3.

Photo credits: EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ