OPINIONS

Ηταν σαν ήττα για τον Παναθηναϊκό

Ηταν σαν ήττα για τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για ένα συναρπαστικό ματς, με απρόβλεπτη εξέλιξη και δυο σπουδαίους πρωταγωνιστές: τον Γκόικο Τσίμιροτ και τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο που αντικαταστάθηκε.

Ο ΠΑΟΚ έφυγε σαν νικητής. Ο Παναθηναϊκός σαν ηττημένος. Λογικό και δίκαιο. Κατάφερε να χάσει το τρίποντο έχοντας προβάδισμα 2-0 από το 52’, παίζοντας στη έδρα του, εναντίον μιας ομάδας που κατέβηκε στην Αθήνα χωρίς πέντε βασικούς παίκτες και έχει ως ισχυρότερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στην ενδεκάδα της τον Γιώργο Τζαβέλλα.

Ετσι είναι αυτά, όμως. Το ποδόσφαιρο όλα τα χωράει. Όλα μπορούν να συμβούν. Ο Τραϊανός Δέλλας έχει στήσει σήμερα πανέξυπνα τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης», βλέπει μέχρι το 60’ την ομάδα του να έχει χάσει 4 ευκαιρίες και άλλες τόσες να έχουν πάει χαμένες στην αντεπίθεση από μια λανθασμένη επιλογή στην (προ)τελευταία πάσα. Φεύγει τελικά ηττημένος καθαρά και δίκαια με 4-0, χάρη στην κλάση και τον πάγκο του Ολυμπιακού. Κανονικά, ο παίκτης πάει στον προπονητή και του λέει «κόουτς, συγγνώμη, σήμερα φταίμε εμείς». Όπως και ο Μπεργκ με τον Βλαχοδήμο πρέπει να πάνε στον «Στράμα» και να του πουν: «Βρε κόουτς, δεν έβλεπες ότι από το 25’ μας είχαν πάρει παραμάζωμα ο Τσίμιροτ και ο Χαρίσης στη μεσαία γραμμή;». Τόσο απλά.

Ο Στραματσόνι, προφανώς, το είδε. Αλλά δεν τη γιάτρεψε ποτέ αυτή την πληγή του Παναθηναϊκού στο ματς. Ισως να ένιωθε ήσυχος βλέποντας ότι ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν να πατήσει στην περιοχή, έχοντας απενεργοποιημένους και τον Μακ και τον Πέλκα στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος, όταν ο Σλοβάκος «τραβήχτηκε» πολλές φορές αριστερά και ο Πέλκας κινήθηκε σαν «ψευτοεννιάρι – ψευτοδεκάρι», κάτι καλύτερο – προφανώς – πέτυχε ο Δικέφαλος, ο οποίος με το 3-4-3 αναμενόμενα βασανίστηκε πολύ από τον Μάρκους Μπεργκ και απροσδόκητα από τον MVP του Παναθηναϊκού, τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο. Ειδικά στο πρώτο μέρος, όταν οι μέσοι του Τριφυλλιού και ο Μπεργκ κατάλαβαν γρήγορα το «miss – match» Βλαχοδήμου – Χατζηισαϊα, προσπάθησαν να ακουμπήσουν πολλές φορές τη μπάλα στον εκρηκτικό εξτρέμ. Όμως με εξαίρεση τον Τάσο Λαγό που το κατάφερε 2-3 φορές με άμεση πάσα, οι Λουντ – Αμπέντ – Πράνιτς (στην ίδια πλευρά με τον Βλαχοδήμο) απέτυχαν.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα για τρεις λόγους. 1. Χάρη στο «πνίξιμο» του αντιπάλου στη μεσαία γραμμή με πρωταγωνιστές τους αεικίνητους Τσίμιροτ – Χαρίση που έτρεχαν, έκοβαν πηδούσαν, πάσαραν, κέρδιζαν τις περισσότερες μονομαχίες και είχαν στηρίγματα τους Λέοβατς – Κίτσιου στις δυο πτέρυγες. 2. Xάρη στην απίστευτη γκολάρα (με γυριστό «σκροπ») του MVP της αναμέτρησης Γκόικο Τσίμιροτ, μόλις 4 λεπτά μετά το 2-0 του Καλτσά από την κόντρα επίθεση σε κόρνερ και τις έξοχες πάσες Πράνιτς και Βλαχοδήμου, προτού η μπάλα φτάσει στον Καλτσά (ο Βελλίδης περιμένει στωικά τον «αργό θάνατο»). Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή, έμεινε μόνο 4 λεπτά «εκτός ματς». Μπήκε ξανά γρήγορα στη διεκδίκηση του αποτελέσματος. 3. Επειδή οι αλλαγές δεν «βγήκαν» στον «Στράμα» που τα άκουσε από ορισμένους στο τέλος της αναμέτρησης. Αποδείχθηκε ότι δεν έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί ταυτόχρονα οι δυο εξτρέμ. Αντιθέτως, θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί η μεσαία γραμμή (με αλλαγή του Λουντ ή και του Αμπέντ νωρίτερα), εκτός της εισόδου του Εβαντζελίστα. Είτε με τον Εσιέν για καλύτερο passing game και πείρα, είτε με τον Βιγιαφάνιες για περισσότερο κράτημα της μπάλας. Αλλαξε δυο φορές τη διάταξη μέσα σε 16 λεπτά (από 4-3-3 σε 4-4-2 με ρόμβο και εν συνεχεία πάλι σε 4-3-3). Με τον Μαμούτε σε θέση αριστερού εξτρέμ: αστείο, γιατί το παλικαράκι φαίνεται πως με τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του μπορεί να βοηθήσει μόνο εντός και γύρω από τη μεγάλη περιοχή.

«Ανωριμότητα» το χαρακτήρισε… όλο αυτό ο «Στράμα» και έχει δίκιο, αν συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του για τη διαχείριση ενός αγώνα που ο Παναθηναϊκός έχασε μέσα από τα χέρια του.

Καλά νέα για τον Παναθηναϊκό; Ότι ο Μπεργκ πατάει ολοφάνερα πολύ καλύτερα πια και ότι ο Βλαχοδήμος καταθέτει αξιοζήλευτη ομαδικότητα και δείχνει σοβαρός και συγκεντρωμένος για να ξανακερδίσει την καριέρα του.

Καλά νέα για τον ΠΑΟΚ; Περισσότερα και πιο ουσιώδη, γιατί αγγίζουν το μαχητικό πνεύμα μιας βασανισμένης εφέτος ομάδας. Το δίδυμο Τσίμιροτ – Χαρίση έκανε τη διαφορά, Μυστακίδης και Πέλκας έχουν ποιότητα, όχι και διάρκεια, αλλά θα μπορούσε να χάσει εύκολα το ματς λόγω της λειψανδρίας του. Του λείπει σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον έναν κανονικός φορ και ένας κανονικός εξτρέμ, γι’ αυτό και πρέπει να κρίνεται με επιείκεια από τους οπαδούς του σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα των απουσιών. Κατά τα λοιπά, λίγα πράγματα από τον Τούντορ, ο οποίος έχει ξεχάσει στον πάγκο τον έμπειρο Τζιόλη μετά το 2-2 και βάζει… Αντόνις και Σάμπο!

Υ.Γ. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να «βαρύνουν» στην κοινή γνώμη οι ανακοινώσεις του (δίκαιες πολλές φορές) για τη διαιτησία, πρέπει να τοποθετηθεί αύριο και για τη μη αποβολή του Μάρκους Μπεργκ (με δεύτερη κίτρινη κάρτα για το μαρκάρισμα στον Τζαβέλλα). Δηλαδή, για μια εξόφθαλμη φάση. Ο Κομίνης θα μπορούσε να έχει αποβάλλει και τον Μαμούτε για την «κουτουλιά» στον Πέλκα στο 90’ και να μην καταλογίσει φάουλ επιθετικό φάουλ στο 45’, όταν ο Χατζηισαϊας πέφτει από την πίεση του Αμπέντ, τη στιγμή που ο Μπεργκ βγαίνει σε τετ α τετ με τον Βελλίδη.

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Στιλ 5 – Μέστο 5, Πράνιτς 3, Τελάντερ 5, Κουτρουμπής 4 – Λαγός 6, Λουντ 4, Αμπέντ 5, Μπεργκ 7, Καλτσάς 6, Βλαχοδήμος 8. ΑΛΛΑΓΕΣ: Εβαντζελίστα 5, Κλωναρίδης 4, Μαμούτε 3.

ΠΑΟΚ: Βελλίδης 4, Μαλεζάς 6, Χατζηισαϊας 4, Τζαβέλλας 6 – Κίτσιου 6, Λέοβατς 5, Χαρίσης 7, Τσίμιροτ 8 – Μυστακίδης 6, Πέλκας 6, Μακ 6. ΑΛΛΑΓΕΣ: Κοροβέσης 4, Αντόνις, Σάμπο -.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ