OPINIONS

Ρουλέτα με Μπριζ

Ρουλέτα με Μπριζ
Εσιέν Νάνο Κλωναρίδης Σάντσεθ 350 INTIME SPORTS

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τα δεδομένα και τις επιπτώσεις του ζητήματος «Εσιέν», για το ρίσκο του Παναθηναϊκού και τις ανησυχητικές ενδείξεις συνολικά στα ιατρικά θέματα του Τριφυλλιού.

Ήταν Σάββατο, 9 του Μάη, όταν ο φίλος του Παναθηναϊκού είδε κρεμασμένες τις αθλητικές εφημερίδες με τον Μάικλ Εσιέν στο πρωτοσέλιδο. Πέρασαν δυόμιση μήνες από την ημέρα που αναφέραμε - κόντρα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα υπεραποθέωσης της επικείμενης τότε μεταγραφής του Γκανέζου - πως επρόκειτο για μια μεταγραφή τεράστιου παίκτη, με τεράστιο ρίσκο.

Ρίσκο σε διπλό ταμπλό: οικονομικό και αγωνιστικό. Ήδη, μετά τις πρόσφατες δυσάρεστες για τον Παναθηναϊκό και τον παίκτη εξελίξεις, πολλοί προβαίνουν σε προβλέψεις και εκτιμήσεις για το διάστημα που θα απαιτηθεί προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Η’ ακόμη – ακόμη και για το πότε θα παίξει για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα ο Γκανέζος… Πόσο ανόητο! Ούτε ο αρμόδιοι γιατροί του Παναθηναϊκού δεν γνωρίζουν! Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Άλλο DNA, άλλο παρελθόν, άλλες ευπάθειες, επιβαρύνσεις, επεμβάσεις. Ούτε ο Εσιέν ξέρει, ούτε κάποιος άλλος!

Εφυγε σήμερα, πάει στην εξειδικευμένη Γερμανίδα που θεωρείται «κορυφή» για το σύνδρομο κοιλιακών - προσαγωγών, θα επιστρέψει και… βλέπουμε! Ποια είναι τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό;

  • Ο Εσιέν δεν παίζει με την Μπριζ και φαίνεται δύσκολο να αγωνιστεί και στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ή του Γιουρόπα Λιγκ. Η απουσία του στα δύο ματς με τους Βέλγους ήταν πολύ πιθανή ούτως ή άλλως, σύμφωνα με όσα έβλεπαν στην προετοιμασία οι απεσταλμένοι του ελληνικού Τύπου.

  • Θα μπορούσε ο Εσιέν να έχει κάνει αυτή την επέμβαση όταν αποκτήθηκε και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν από την επανένταξή του; Ασφαλώς! Αν είχε γίνει σχετική διάγνωση-πρόβλεψη και δεν είχε αποφασιστεί να αποφευχθεί η επέμβαση και να εφαρμόσει ο παίκτης συντηρητικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης (και σε ειδικό κέντρο στις διακοπές του) προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες συμμετοχής του στα δύο πρώτα ευρωπαϊκά ματς.

  • Ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το αν και πότε θα παίξει το πρώτο του παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ο Γκανέζος. Ο περιπτεράς μου μπορεί να πει ότι θα παίξει με τον Παναιτωλικό στην πρεμιέρα, εγώ μπορεί να ισχυριστώ ότι η πρώτη χρονιά θα κυλήσει «α λα Πάουλο Σόουζα», ο κολλητός μου ότι θα αγωνιστεί στα μέσα του α’ γύρου. Το μόνο δεδομένο είναι πως το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού στα δυο πιο κρίσιμα ματς της εκκίνησης, δεν θα βοηθήσει την ομάδα του.

  • Η απόφαση για την επέμβαση δεν αμφισβητείται ότι ήταν η σωστή και ενδεδειγμένη στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, μετά την υποτροπή που υπέστη ο Εσιέν την προηγούμενη εβδομάδα. Επτά ημέρες μετά την υποτροπή, θα μπει στο χειρουργείο.

  • Τη θέση του αμυντικού μέσου μπορούν σε 4-1-4-1 ή σε 4-3-2-1 να καλύψουν ο Τάσος Λαγός και ο Γιώργος Κουτρουμπής, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στα φιλικά, εναντίον του Λεβαδειακού. Ο καθένας με τα χαρίσματα και τις αδυναμίες του. Μόνο να θυμόμαστε ότι το επίπεδο στα «ευρωπαϊκά» ματς είναι διαφορετικό. Όλα – σ΄ αυτό το επίπεδο των προκριματικών - κρίνονται στις λεπτομέρειες, όπως συνέβη και πέρυσι, εναντίον της Σταντάρ Λιέγης. Δεν… χρειάζονται πέντε λάθη για ένα γκολ. Αρκούν ένα – δυο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτά τα ματς, «καταργείται» ένα θεμελιώδες «ελληνικό» πλεονέκτημα αυτού του Παναθηναϊκού, του Γιάννη Αναστασίου: οι ξένοι δεν παρουσιάζονται σε κατώτερο επίπεδο φυσικής κατάστασης/ενέργειας/έντασης…

  • Πλέον λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις η παρουσία του Σάντσεθ. Ουδείς από τον αμυντικό λόχο του Παναθηναϊκού έχει τις παραστάσεις του Σάντσεθ και του Εσιέν. Ούτε στα πρωταθλήματά τους, ούτε στην Ευρώπη. Ο Στιλ; Ο Νάνο; Ο Βέμερ; Ο Λαγός και ο Κουτρουμπής; Μόνο ο Στάθης Ταυλαρίδης έχει αγωνιστεί στο γαλλικό πρωτάθλημα και μια φορά (με τη Λιλ) σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Καταλανός καλείται εντός μιας εβδομάδας να «αποφορτίσει» για να είναι fit και να δοκιμάσει το «κούμπωμά» του στην ομάδα, εναντίον της Ουντινέζε την Τετάρτη.

  • Μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει και το αποτέλεσμα των αναμετρήσεων με την Μπριζ. Και επικοινωνιακά και επί της ουσίας. Σε περίπτωση πρόκρισης, το θέμα του Εσιέν θα μπει στη γωνία και ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει χρόνο, έχοντας πετύχει το βασικό στόχο του και παίζοντας εν συνεχεία ως αουτσάιντερ με πάθος, δίχως άγχος, για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν αποκλειστεί; Επιβάρυνση ατμόσφαιρας, μεγέθυνση του ζητήματος «Εσιέν», μπόλικο άγχος στο επόμενο ζευγάρωμα. Γιατί ένας «καναπές» από τον Σεπτέμβριο, θα είναι καταστροφικός, βάσει του εφετινού οικονομικού «ανοίγματος» της ΠΑΕ.

  • Ωφέλιμο για τους διοικούντες την ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ήταν να σκύψουν από τώρα με πολλή ζέση στο «ιατρικό» ζήτημα της ομάδας και να στύψουν το μυαλό τους για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση του ιατρικού τιμ, το οποίο ήδη έχει υποστεί μια αλλαγή από το καλοκαίρι, μετά το «διαζύγιο» με τον Νίκο Τζουρούδη, την «επιστροφή» του Παναγιώτη Κουλουμέντα και τη συνεργασία με τον ορθοπαιδικό, χειρουργό – τραυματιολόγο, Στάθη Χαραλαμπίδη.

  • Ο Τζουρούδης που έχει εργαστεί από την Ιταλία έως την Premier League και από τους δυο κορυφαίους της Ελλάδας ως την Αλ Αϊν, δεν συμμετείχε σε επεμβάσεις (Μπεργκ), τις οποίες είχε αναλάβει ο Κουλουμέντας, αλλά σύμφωνα με την άποψη πολλών παικτών ήταν ειδικός και εξόχως αποτελεσματικός σε τρεις κομβικούς τομείς: πρόληψη, αποκατάσταση, επικοινωνία – εμπιστοσύνη με τον ασθενή αθλητή. Ηδη ο Στιλ φαίνεται πως λόγω του προβλήματος στη μέση δεν παίζει στο 100% (εμφανές το πρόβλημα στα πατήματα και τα άλματά του στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό), ενώ ο Νάνο, ο Κλωναρίδης και ο Τελάντερ είναι off «κανονικών» προπονήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Παναθηναϊκός χωρίς να έχει ατυχίες κατά τη διάρκεια των αγώνων, βαδίζει χωρίς τέσσερις παίκτες, εκ των οποίων οι δύο νεοαποκτηθέντες και ο ένας (Νάνο) με «θέμα» σε κοιλιακούς – προσαγωγούς. Χωρίς ούτε ένα επίσημο ματς!

  • Περίπτωση μεταγραφής αμυντικού μέσου δεν διαφαίνεται προς το παρόν και ο Παναθηναϊκός τονίζει πως πήρε τον Εσιέν για δύο χρόνια και όχι για δύο μήνες. Θα δούμε τον Δεκέμβριο… Αν και η μεταγραφική περίοδος πάντα κρύβει εκπλήξεις και επισημαίνεται ότι λήγει στις 31 Αυγούστου!

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ