OPINIONS

Πρώτος; Μόνο με θαύμα!

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÐÁÏ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
Ουζουνίδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα απανωτά χτυπήματα στον Παναθηναϊκό, ο οποίος - λαβωμένος ων - πολύ δύσκολα θα τερματίσει πρώτος στα play offs.

Μοιάζει, πλέον, με αργό... βασανιστήριο για τον Παναθηναϊκό αυτό το μίνι πρωτάθλημα των play offs. Όχι διότι σήμερα δεν κατάφερε να πάρει το πολύτιμο “διπλό” στη Νέα Σμύρνη. Αλλά διότι είναι τόσες οι απώλειές του και τόσο σημαντικές σε ρόστερ 14-15 παικτών, που μοιάζει απίθανο να φτάσει στην πρώτη θέση.

Βεβαίως, σε τουρνουά έξι αγωνιστικών και με πολύ μικρές βαθμολογικές διαφορές, οι ανατροπές από αγωνιστική σε αγωνιστική δεν συνιστούν έκπληξη. Απόψε – επί παραδείγματι – πήρε κεφάλι στη βαθμολογία η ΑΕΚ, μαζί και τον τίτλο του φαβορί επειδή έκανε εκτός έδρας νίκη και έχει τρία ματς στο ΟΑΚΑ. Όμως αυτά μπορεί να αλλάξουν από τριήμερο σε τριήμερο. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών επιλογών στο ρόστερ του Παναθηναϊκού: με έξι ματς σε 18 μέρες το πράγμα δυσκολεύει πολύ όταν έχεις και αποβολές και τραυματισμούς και ατυχίες.

Μάνι – μάνι ο σημερινός απολογισμός γράφει τα εξής. Νοκ άουτ από το ματς με τον ΠΑΟΚ ο Ζέκα λόγω αποβολής, πιθανότατα και ο Κουτρουμπής που έπαιζε στα τελευταία 10 λεπτά με πληγή στον αστράγαλο. Ισως απουσιάσει εκ νέου ο Κουλιμπαλί λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού, σίγουρα θα είναι οφ ο Βιγιαφάνιες, ο οποίος – λόγω διαστρέμματος - θα τρέξει να προλάβει τα 2-3 τελευταία ματς των play offs. Είναι ήδη στα “πιτς” ο Λουντ και ο Μέστο αποχώρησε με διάσειση.

Κι όλα αυτά ενώ καλούνται να... αντέξουν ο Μπεργκ, ο Μολέντο, ο Χουλτ, ο Κουρμπέλης, να αποφύγει τον μυϊκό τραυματισμό ο Κλωναρίδης που κάνει τα περισσότερα σπριντ απ΄όλους και να προσφέρουν ό,τι μπορούν οι αναπληρωματικοί. Σ' αυτούς όμως, δεν μπορεί να στηριχθεί ο Ουζουνίδης. Ισως σε κάποιο ματς στη Λεωφόρο να σκοράρει ο Λέτο. Σήμερα, όμως, στη Νέα Σμύρνη απλώς... δεν υπήρχε. Ίσως σε άλλο παιχνίδι να έχει καταπληκτική απόδοση ο νεαρός Ευαγγέλου ή να βγάλει μια ασίστ ο Μολίνς, να αγωνιστούν με φιλότιμο ο Μαρινάκης και ο Χουχούμης, να είναι μαχητικός και συνεπής ο Ρέις. Θα τους χρειαστεί όλους, αλλά δεν μπορεί να βασιστεί σε κανέναν από όλους ο... βασανισμένος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Σήμερα μπορεί να νιώθει και ανακουφισμένος με την ισοπαλία. Η ομάδα του αγωνιζόταν από το 12' με δέκα παίκτες λόγω της υπέροχης έμπνευσης (υποδοχή με τακουνάκι) του “αγαπημένου” του Μασούντ και το άτσαλο μαρκάρισμα στον Ζέκα. Έχασε τον Βιγιαφάνιες στο 32' και τον Μέστο στο 75', έπαιζε στο τέλος ουσιαστικά με εννιά παίκτες λόγω του τραυματισμού του Κουτρουμπή. Χαμένη ευκαιρία για τον Πανιώνιο. Και μάλιστα μεγάλη! Στο δεύτερο ημίχρονο, όταν οι Κυανέρυθροι άφησαν στην άκρη τα νεύρα, το “θέατρο” και τους τσαμπουκάδες, μπορούσαν να πετύχουν και δύο και τρία γκολ. Δεν τα κατάφεραν και τέτοιου είδους ευκαιρίες δεν θα έχουν πολλές στα play offs. Με 14 παίκτες προχωράει και ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, δεν έχει δα και την... Μπαρτσελόνα! Κάποια στιγμή οι βασικοί του θα κουραστούν και οι λύσεις θα ελαχιστοποιηθούν. Πάντως σήμερα είχε σε σούπερ μέρα τον Γιαννιώτη και τον Μπεν που ταλαιπώρησε τον Χουλτ (ο Εμποκού δεν βοηθούσε ανασταλτικά) και στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να “μαζέψει” την ομάδα του, να της καθαρίσει το μυαλό και να τη στείλει στον αγωνιστικό χώρο για να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να παίξει με το χρόνο...

Ο ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ ΡΙΣΒΑΝΗ

Σωστά είπε ο Ουζουνίδης ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να νικήσει και να ηττηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον Πανιώνιο όμως, που είχε περισσότερες φάσεις στο β' μέρος. Σημαντικότερη στο 78', όταν έχουν χάσει το ίδιο γκολ ο Γεσίλ και ο Σιώπης. Η ίδια φάση στην οποία δεν έχει καταλογίσει πέναλτι υπέρ των Κυανέρυθρων ο σούπερ στο α' μέρος, Στυλιαράς (Μολέδο στον Σιώπη). Αυτή ήταν η πρώτη κακή απόφασή του. Η δεύτερη ήταν στο 92', όταν ο Εμποκού κάνει τον... Μπενζεμά από αριστερά, ο Γιαννιώτης μπλοκάρει την κοφτή σέντρα του Κογκολέζου παρά την προβολή του Μπεργκ και εν συνεχεία κλωτσάει τον πεσμένο Σουηδό προτού κάνει το βολέ: πέναλτι και κόκκινη. Το ίδιο χρώμα κάρτας θα έπρεπε να είχε δει και ο Σπύρος Ρισβάνης σε δύο περιπτώσεις (δεύτερη κίτρινη) όμως χειρότερο δεν ήταν αυτό για τον ικανότατο στόπερ του Ολυμπιακού. Το χειρότερο ήταν το “θέατρο” στο 22', όταν (όπως έδειξε το replay της Nova) σωριάστηκε στο έδαφος χωρίς να έχει δεχθεί αγκωνιά από τον Μπεργκ.

Ο Σουηδός δεν είναι ο πιο ήρεμος και πεντακάθαρος φορ του κόσμου. Ούτε του πρωταθλήματος. Ομως ας το βάλει το σημερινό DVD ο Ρισβάνης στον καναπέ του για να διαπιστώσει πόσα λάθη έκανε λόγω νεύρων. Συνήθως είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος: ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο ατού του! Δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κάποιον. Ούτε να “μεταλλαχθεί”. Η χειραψία που αντάλλαξε με τον Μπεργκ μετά τη λήξη του ματς ήταν ένα θετικό σημάδι για το πόσο γρήγορα “συνήλθε” ο πρώην στόπερ του Τριφυλλιού. Η αλλαγή ομάδας δεν συνεπάγεται και αλλαγή ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Την "πάτησαν" πολλοί έτσι στο παρελθόν, υπάρχουν και ολόφρεσκα παραδείγματα. Ας τα θυμηθεί και ας ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, αυτόν που έχει χαράξει ως τώρα. Όχι τον δρόμο άλλων Ελλήνων οι οποίοι "άλλαξαν" όταν πήγαν στον Ολυμπιακό και... συνήλθαν όταν αποχώρησαν από τον πρωταθλητή.


ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης 7 - Βλάχος 6, Οικονόμου 6, Ρισβάνης 3, Τασουλής 6, Σιώπης 6, Κόρμπος 5, Μπεν 7, Μασούρας 6 (70' Λάμπρου 5), Μασούντ 6 (90'+5' Σαββίδης -), Γεσίλ 4 (81' Ταποκό -).

Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος 6, Μέστο 4 (75' Ρέις 4), Κουτρουμπής 5, Μολέντο 7, Χουλτ 5, Κουρμπέλης 5, Ζέκα -, Βιγιαφάνιες 5 (32' Μαρινάκης 4), Εμποκού 4, Κλωναρίδης 5 (62' Λέτο 2), Μπεργκ 7.

* Follow me on Twitter: Seretinio


Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ