OPINIONS

Πρώτη φορά "μπροστάρης"

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏ (ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις απροσδόκητες για πολλούς δηλώσεις του Μάρκους Μπεργκ, o οποίος λειτούργησε ως αρχηγός και αθλητής με φιλοδοξίες.

Είναι ο καλύτερος φορ του πρωταθλήματος. Ίσως και ο κορυφαίος παίκτης της Λίγκας συνολικά στην τετραετή παραμονή του στη χώρα μας, ανεξάρτητα από τις κατά έτος επιδόσεις του σε γκολ και ασίστ. "Leader", όμως, στα αποδυτήρια, δεν θα τον έλεγες τον Μάρκους Μπεργκ.

Εφέτος με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει αναλάβει σταδιακά περισσότερες πρωτοβουλίες συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Και εντός αγωνιστικού χώρου με το περιβραχιόνιο όταν έλειπε ο Ζέκα και εκτός αυτού. Κορύφωση αυτής της αλλαγής του Σουηδού ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του στη Nova.

Θα μπορούσε να “καθίσει” στο συμβόλαιό του. Να είναι απολύτως "βολεμένος". Χρήματα πολλά (1,1 εκατ. Ευρώ πλέον τα πάγια ετήσια έσοδά του), πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και της Λίγκας, σχεδόν μηδενική κριτική στις λίγες φορές που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, παραδοχή των ικανοτήτων και της αξίας του από τους οπαδούς, τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες όλων των ομάδων. Πατέρας τριών παιδιών σε μια υπέροχη οικογένεια που έχει προσαρμοστεί απόλυτα στην καθημερινότητα της ζωής των νοτίων προαστίων με έδρα τη Γλυφάδα, βασικός σέντερ φορ της εθνικής Σουηδίας πια στο δρόμο προς το Μουντιάλ. "Όλα τα προβλήματα λυμένα", όπως λέει και ένας φίλος. Στα 31 του.

Κι όμως, ο Μπεργκ ανασκουμπώθηκε και έστειλε το μήνυμα - "καμπανάκι" προς τον Γιάννη Αλαφούζο. Δεν το έκανε για την πάρτη του. Δεν έχει κάποια χειροπιαστή πρόταση για να ρίξει “άδεια” ώστε να πιάσει “γεμάτα” μετά. Δεν θα το έκανε ποτέ έτσι δημοσίως. Δεν το συνηθίζουν, άλλωστε, οι Σκανδιναβοί που έχουν μάθει να ενεργούν σε τέτοιου είδους διαδικασίες τυπικά, κυρίως μέσω των μάνατζέρ τους. Το έκανε για την ομάδα του. "Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθώ στα πλέι οφ και θα δούμε μετά το τέλος της σεζόν τι θέλει το κλαμπ και τι θα γίνει με τον σύλλογο. Αν θα "μπουν" χρήματα για να πάμε για το πρωτάθλημα ή πώς θα είναι η κατάσταση για το κλαμπ. Ασφαλώς και θέλω να παραμείνω εδώ και να κερδίσω τρόπαια. Όμως θα εξαρτηθεί και από το κλαμπ και από το πόσο θέλει να κερδίσουμε και να κάνουμε μια καλή ομάδα. Έχουμε ήδη μια καλή ομάδα, όμως πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διεκδικεί τρόπαια. Απ' όσα ακούω, το μπάτζετ θα είναι μικρότερο σε σχέση με άλλα χρόνια. Όπως ξαναείπα, έχουμε ήδη μια καλή ομάδα, όμως υπάρχουν και άλλες ομάδες οι οποίες βάζουν πολλά χρήματα και προσπαθούν να κερδίσουν τον τίτλο. Άρα, αν θέλουμε να είμαστε εκεί, πρέπει να γίνουμε μεγαλύτεροι και θέλω να γίνω μέρος αυτού. Θα δούμε": αυτά ήταν τα λόγια του.

Πόσο πιο καθαρά να στείλει το... SMS; Ξέρει ότι για να φύγει ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολος. Πρόταση που θα ικανοποιεί οικονομικά τον Παναθηναϊκό (55%), το Αμβούργο (35%) και τον ίδιο (10%), πρόταση που θα ικανοποιεί τη σύζυγό του και θα προσφέρει προοπτική καλής ζωής σε άλλη πόλη και χώρα, πρόταση που θα καλύπτει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του (ανώτερου επιπέδου πρωτάθλημα) και υψηλότατο τίμημα, με ρήτρα 10 εκατ. Ευρώ, η οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμη κάτω από τα 8 εκατ. Ευρώ. Συμπέρασμα; Δύσκολο να φύγει αφού έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2019, δύσκολο να βρεθεί όλο αυτό το “πακέτο” από κάποια ομάδα του εξωτερικού κι ας είναι στο πικ της καριέρας του.

ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ – ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε αν η “αντίδραση” του Παναθηναϊκού στις χθεσινές ατάκες του Μάρκους Μπεργκ είναι εις γνώσιν του Γιάννη Αλαφούζου. Το περίφημο "O Παναθηναϊκός θα έχει τη νέα σεζόν την ομάδα που επιθυμεί ο Λυμπερόπουλος και ο Ουζουνίδης σε συνεργασία με τον πρόεδρο", δεν "μοιράστηκε" ως θέση της ΠΑΕ από το Γραφείο Τύπου, επισήμως ή ανεπισήμως. Το μυαλό όλων πάει στον Χρήστο Παναγόπουλο, ο οποίος εξακολουθεί σταθερά και αταλάντευτα να λειτουργεί ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έχοντας ασφαλώς το πράσινο φως από τον μεγαλομέτοχο. Αλλά το χέρι στη φωτιά δεν το βάζουμε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως τώρα τουλάχιστον ο Λυμπερόπουλος και ο Ουζουνίδης δεν έχουν βοηθηθεί όπως ο Γιάννης Αναστασίου, ο Τάκης Φύσσας και ο Αντρέα Στραματσόνι για να “φτιάξουν την ομάδα που θέλουν". Αν είχαν βοηθηθεί ουσιαστικά...

1. Θα είχε γίνει ήδη το... πολυπόθητο και πολυθρύλητο ραντεβού με τον Γιάννη Αλαφούζο για το μπάτζετ της ομάδας, που είναι στον αέρα. Τεχνικός διευθυντής και προπονητής συζητούν με αρκετούς μάνατζερς και παίκτες, αλλά δεν μπορούν να προχωρήσουν παρακάτω. Με τον Στραματσόνι είχαν γίνει δέκα μεταγραφές μέσα σε έναν μήνα (!) τον περυσινό χειμώνα, ο Αναστασίου είχε ήδη κάνει πλάνο πριν από το Πάσχα του 2015 για την επόμενη σεζόν. Αλλά τώρα Ουζουνίδης – Λυμπερόπουλος ακόμη περιμένουν για ένα ραντεβού που έπρεπε να είχε γίνει μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ.

2. Δεν θα αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός τόσο μεγάλα προβλήματα στη ρευστότητα για τις πληρωμές των παικτών. Ήδη – μετά το μπάχαλο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου με πολλούς ξένους παίκτες, έγιναν δύο συζητήσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών για να πάρουν το 40-45% μιας δόσης, του Φεβρουαρίου. Και επειδή η αποτυχία και οι καθυστερήσεις φέρνουν και γκρίνια, έχει αυξηθεί και ο εκνευρισμός στις προπονήσεις...

3. Γνωρίζοντας το μπάτζετ, θα είχαν ήδη κάνει τις κινήσεις τους για την αποδέσμευση κάποιων παικτών και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις προτάσεις για μειώσεις συμβολαίων σε κάποιους άλλους, ώστε να διαμορφωθεί πλέον η πιο καθαρή εικόνα για το ρόστερ από κάθε άλλη ομάδα του “Big – 4”! Toν προηγούμενο Ιανουάριο, αν υπήρχαν τα χρήματα για πιο γρήγορη αποδέσμευση κάποιων ξένων και δεν φτάναμε στο... τέλος Ιανουαρίου, ο Παναθηναϊκός είχε έτοιμες άλλες δύο μεταγραφές! Αλλά δεν τις έκανε ποτέ, διότι δεν ήξερε πόσα χρήματα θα μπορούσε να διαθέσει και τελικά... δεν είχε χρήματα να διαθέσει. Το ίδιο μπορεί να πάθει και τώρα. Σε μικρότερο βαθμό βεβαίως, διότι είναι μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα των μεταγραφών...

4. Θα είχε ήδη “κλειδώσει” η αγορά του Κλωναρίδη από τη Λανς και η ανανέωση του Εμποκού, ο οποίος όχι μόνο θα ήθελε να μείνει στον Παναθηναϊκό με τα ίδια χρήματα (περίπου 500.000 ευρώ το μερίδιο του συμβολαίου του που καλύπτει ο Παναθηναϊκός), αλλά είχε βάλει και τον μάνατζέρ του να πιέσει την Κιέβο Βερόνα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι του αρέσει το περιβάλλον, ο ρόλος του και η ομάδα του.

5. Θα είχαν κλείσει τουλάχιστον δύο παίκτες ήδη. Ένας εκ των Μασούντ – Βάργκας και πιθανότατα ένας εξτρέμ ή ένας αριστερός μπακ. Ο Παναθηναϊκός, επειδή του λείπει η δύναμη του χρήματος, αλλά έχει την πολυτέλεια να γνωρίζει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τις ανάγκες του και να διαθέτει την καλύτερη ενδεκάδα (όχι ομάδα) του πρωταθλήματος, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χρόνο και το δεδομένο σχέδιο των Λυμπερόπουλου – Ουζουνίδη. Αυτό είναι το μοναδικό “όπλο” του στη μεταγραφική περίοδο έναντι των ανταγωνιστών του που θα έχουν ισχυρότερο μπάτζετ. Αλλά μέχρι τώρα, δεν το έχει αξιοποιήσει. Ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και θα συνεχίσει να χάνει, αν δεν στηριχθούν ουσιαστικά και ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ τεχνικός διευθυντής και προπονητής.

6. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζεται αυτό που συνέβη με τον Κύζα στην Τούμπα. Διότι οι Λυμπερόπουλος – Ουζουνίδης θα μπορούσαν ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ, ΑΝΕΞΟΔΑ, ίσως και με δόση “λαϊκισμού” σε πάντα ευήκοα ώτα, να το “γυρίσουν” και να αρχίσουν να μιλούν για τη διαιτησία και το πόσο δεν “προστατεύεται” η ομάδα τους, ρίχνοντας εμμέσως βέλη προς τη διοίκηση. Θα μπορούσαν να το προβάλλουν ως δικαιολογία και στον ίδιο τον Αλαφούζο. Δεν έκαναν τίποτα από τα δύο. Λειτουργούν ως μέλη μιας ΟΜΑΔΑΣ και σε διοικητικό επίπεδο, γνωρίζοντας και τα όρια και τους κινδύνους, χωρίς ως τώρα να έχουν τη στήριξη που θα ήθελαν.

O AΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δημοσιογράφοι καταγράφουν την καθημερινότητα μιας ομάδας και προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις, συνθέτοντας γεγονότα και ενδείξεις. Δεν είναι μάντεις. Και όταν ασχολούμαστε με ανθρώπους της δύναμης και της οικονομικής εμβέλειας των Μαρινάκη – Σαββίδη – Αλαφούζου – Μελισσανίδη (με σειρά... βαθμολογικής κατάταξης για να μην παρεξηγηθούμε και σ' αυτό), ή των αδελφών Αγγελόπουλου και της οικογένειας Γιαννακόπουλου, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν μιλάμε για ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Δεν είναι ούτε ποτέ θα γίνουν “ένας από εμάς”, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα καθενός.

Όπως μπορεί κάποια στιγμή να μας την “βαρέσει”, να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να πάμε να αγοράσουμε το νεό Ι-phone, ένα ολοκαίνουριο τουρμπάτο air condition, ή ένα ακριβό για τα δικά μας δεδομένα ρούχο που λαχταράμε και μας έχει “γυαλίσει”, έτσι όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες μπορούν να ξυπνήσουν και να πάρουν έναν παικταρά. Για την “τρέλα” τους και το κέφι τους. Θέμα βούλησης είναι. Αν γουστάρουν να το κάνουν, θα το κάνουν!

Ειδικότερα δε στην περίπτωση του Γιάννη Αλαφούζου, ο βαθμός “επικινδυνότητας” στις προβλέψεις των exit polls, είναι ακόμη μεγαλύτερος, διότι μάλλον είναι ο πιο απρόβλεπτος από τους “4”. Μόνο και μόνο ότι ο Παναθηναϊκός έκανε την επί των ημερών του πιο ακριβή μεταγραφή (Κουρμπέλης), ακριβώς τη στιγμή που γύριζε ο τροχός της... ασυδοσίας επί Στραματσόνι σε “μνημόνιο Νο 2”, αρκεί για να καταδείξει τι είναι ικανός να κάνει. Γι' αυτό, να κρατάμε μικρό καλάθι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ΟΛΕΣ οι ενδείξεις έχουν ως κοινή συνισταμένη τη μείωση του μπάτζετ και την περιορισμένη μεταγραφική δυναμική του Παναθηναϊκού.

Καθυστερήσεις σε πληρωμές παικτών και εργαζόμενων, περικοπές, απολύσεις, πρσοφυγές, προσπάθεια μέχρι το... 90' για τις υπογραφές των πιστωτών στον φάκελο της αδειοδότησης, όλα έχουν τον ίδιο παρονομαστή. Αυτόν στον οποίο αναφέρθηκε με το “καμπανάκι” του και ο Μάρκους Μπεργκ και θα δούμε σύντομα αν ελήφθη και πώς ελήφθη. Επειδή, όμως, δεν μιλάμε για μαθηματικά, αλλά για ζάπλουτους εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ας διατηρήσουμε και μικρές επιφυλάξεις για τον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος στο παρελθόν έχει κάνει και ορισμένες οικονομικές υπερβολές τύπου Εσιέν και Ιμπάρμπο...

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ