OPINIONS

Πρωτάθλημα για όλους, πώς γκένεν αυτό;

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την σοκαριστική αλλαγή εικόνας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την καταλυτική παρουσία και επιρροήFIFA – UEFA –Περέιρα στις διαιτησίες και για τα βάσανα των “μεγάλων” που δεν σταματούν να χάνουν βαθμούς...

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό. Η ΑΕΚ είναι δύο εβδομάδες στην κορυφή και πάει για πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1989, αλλά “κωλώνει” να φτάσει τη διαφορά στο +8 από τον πρωταθλητή. Ο Ολυμπιακός είναι στην 7η θέση, δεν έχει νικήσει σε τέσσερα διαδοχικά ματς για πρώτη φορά από τα “πέτρινα χρόνια”. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να νικήσει εκτός έδρας και όσοι αποκαλούσαν “νέο χαλίφη” τον Ιβάν το έχουν βουλώσει. Σε καμία από τις πρώτες έξι αγωνιστικές δεν νίκησαν και οι τέσσερις του “Big – 4”!Είναι αήττητοι ο Πανιώνιος και ο Ατρόμητος. Ναι, και ο Λεβαδειακός και όλοι λένε τι ομάδα έχει φτιάξει ο Κομπότης! Ζούμε ιστορικές μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν το έχουμε καταλάβει;

Να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως αυτό θα συνεχιστεί για πάρα πολύ. Ακόμη κι έτσι, όμως, ας... απολαύσουμε αυτό το 15θήμερο, περιμένοντας και το σημερινό Λαμία – Πανιώνιος, στο οποίο δεν αποκλείεται να δούμε μια ακόμη έκπληξη! Σε βάθος χρόνου οι ομάδες με το μεγαλύτερο βάθος και την ποιότητα στο ρόστερ τους, ασφαλώς θα συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς από τους υπόλοιπους. Ας ελπίσουμε, όμως, να μην αλλάξει η μαχητική νοοτροπία των “μικρομεσαίων” και η συμπεριφορά των διαιτητών, οι οποίοι προς το παρόν – σε γενικές γραμμές και με εξαίρεση το “παπουτσέλειο” πέναλτι του Βάτσιου στο Λαμία – ΑΕΚ 0-1, δεν σφυρίζουν υπέρ του “μεγάλου”!

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ "ΜΕΓΑΛΩΝ"

Ο Ολυμπιακός έχει δικαιολογημένα παράπονα για πέναλτι που δεν του δόθηκαν εναντίον της Ξάνθης και του Ατρόμητου. Ο Παναθηναϊκός για αποβολή του Κρος με τον Πλατανιά και πέναλτι στον Καμπέσας εναντίον της Κέρκυρας. Ο ΠΑΟΚ φωνάζει για δύο κόκκινες και ένα πέναλτι εναντίον της Λάρισας. Ναι, η ΑΕΚ είναι η μοναδική που δεν έχει αδικηθεί σε κάποιο παιχνίδι της ως τώρα. Χθες όμως, που δεν βλεπόταν, δεν την “έσπρωξε” κάποιος ρέφερι για να πάει στο “+8” από τον Ολυμπιακό! Και στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό ο Αλμέιδα δέχθηκε κόκκινη στο 28' (για αγκωνιά) που είναι σωστή, αλλά δεν δίνεται “εύκολα” στον “ισχυρό”.

Οι “μεγάλοι” - όπως πάντα – χάρη σταmedia,στους οπαδούς και σε ορισμένους δημοσιογράφους με οπαδική συμπεριφορά, “ακούγονται” περισσότερο! Μπορούν ορισμένες φορές να καμουφλάρουν και τις δικές τους εύνοιες, όταν το ματς δεν κρίνεται υπέρ τους από μια απόφαση. Το πέναλτι υπέρ της Λαμίας (Βουό) με τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, η αποβολή του Μολέντο (“κλάδεμα”) εναντίον της ΑΕΛ στη Λεωφόρο, η αγκωνιά του Βιεϊρίνια στο 1-0 επί του Παναιτωλικού είναι φάσεις που πέρασαν “μπάι”... Και ο Ατρόμητος – επί παραδείγματι – που έχασε δύο βαθμούς στη Λάρισα επειδή ουδείς από την τριάδα των διαιτητών είδε ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή στην “δοκάρι και μέσα” κεφαλιά του Σπύρου Ρισβάνη, θα μπορούσε να είναι τώρα στη δεύτερη και όχι στην τέταρτη θέση. Αλλά αυτά όταν συμβαίνουν στους “υπόλοιπους” πλην του “Big -4”συνήθως χάνονται, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων...

ΔΕΝ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΜΕ "ΓΡΑΜΜΗ" ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ

Γεγονός ένα και αναμφισβήτητο: έως τώρα οι διαιτητές στην συντριπτική πλειονότητα των αγώνων δεν μπαίνουν στο γήπεδο για να σφυρίξουν με “πολιτική” ή με “γραμμή” για να ωθήσουν συστηματικά μία ή δύο ομάδες προς τη νίκη. Μπορεί, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις να παίζουν και εναντίον του “ισχυρού” (σε ματς του Ολυμπιακού) μόνο και μόνο για να δείξουν συνεπείς στην ισονομία που είναι η απόλυτη βούληση του Μέλο Περέιρα και τηςFIFA.Θέλουμε να πιστεύουμε και της ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου, ο οποίος ως πρόεδρος δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να πάρει το πρωτάθλημα ο Πανιώνιος ή ο Ατρόμητος. Δεν ήταν διατεθειμένος να μιλάει με πακιστανικά κινητά, ούτε να είναι ανδρείκελο κανενός κι ας είναι τοις πάσι γνωστό ότι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ τον υποστήριξαν με επιμονή στη διαδικασία της εκλογής του.

ΗFIFAείναι εδώ, ηUEFAείναι εδώ, το ίδιο και ο Γιώργος Βασιλειάδης! Η ΚΕΔ το πάει καλά, τα σεμινάρια γίνονται σε τακτική βάση, ένας μετά τον άλλο οι διαιτητές παραδέχονται τα λάθη τους όταν γίνονται και δέχονται τις ποινές τους με αποκλεισμό από αγώνες. Η αξιολόγηση γίνεται σε τακτική βάση και οι εκθέσεις των παρατηρητών δεν μας βγάζουν τρελούς όπως συνέβαινε πολλάκις τα προηγούμενα χρόνια. Το σφάλμα τιμωρείται, ανάλογα με τη βαρύτητά του. Όποιος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα έπρεπε βάσει απόδοσης να είναι πρώτος και ο Παναθηναϊκός δεύτερος (διότι αυτοί έχον αδικηθεί έως τώρα σε δύο ματς έκαστος) να σηκώσει το χέρι ψηλά και να κάνει ένα βήμα μπροστά! Και όποιος πιστεύει ότι σε άλλες εποχές ο Κύζας που έχει ευνοήσει τον θεωρητικά “ισχυρό” στον ημιτελικό Κυπέλλου θα υποβιβαζόταν στη Β' Εθνική (αν και διεθνής!!!) και θα εξωθούνταν σε παραίτηση, να γυρίσει πλευρό και να συνεχίσει το ροχαλητό του!

ΠΩΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ... SMS OI ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Πώς και γιατί πέρυσι ο ίδιος διαιτητής, ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος, είχε “σφάξει” τον ΠΑΟΚ στο “Γ. Καραϊσκάκης” και χθες στο ίδιο γήπεδο δεν έδωσε καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Σεμπά που έγινε σάντουιτς από δύο παίκτες του Ατρόμητου, δεν το γνωρίζουμε. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου... Ίσως να πήρε και εκείνος το μήνυμα για το 50%-50% και να το έκανε “λύσσα” μες στο μυαλό του. Διότι άλλο το 50% - 50% και άλλο “σφυρίζουμε και ελαφρώς εναντίον του Ολυμπιακού” για να καταδειχθεί η αλλαγή. Πάντως η αλήθεια είναι ότι και με την περίπτωση του Κύζα από το περυσινό ΠΑΟΚ – ΠΑΟ 4-0 στον ημιτελικό της Τούμπας και με την περίπτωση του Καλφόγλου που αδίκως κατά τη γνώμη μας αποχώρησε μετά το οφσάιντ “γκολ – κούπα” του ΠΑΟΚ στον τελικό επί της ΑΕΚ, μάλλον κατάλαβαν πολλοί ότι ο Σαββίδης δεν ήθελε να γίνει “νέος χαλίφης” (σε όσους το λένε, να μας πουν και τον “παλιό”...). Δεν πίστευαν τότε όσους υποστηρίζαμε ότι ο Έλληνας διαιτητής είναι... περίεργη φάρα και πολλές φορές πάει με το “Ο.Φ.Α”. χωρίς να έχει εντολή από κάπου. Ναι, ο άνεμος δεν φυσάει πια προς μία κατεύθυνση, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν οι ξένες δυνάμες. Μην γελιέστε. Από τη στιγμή που ο Μέλο Περέιρα το έχει πάρει σοβαρά και ζεστά το θέμα, από τη στιγμή που όλοι οι διαιτητές γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται και αξιολογούνται σε κάθε παιχνίδι, τα πράγματα αλλάζουν. Και το...SMSτο έχουν πάρει όλοι οι ρέφερις αν διαθέτουν κοινό νου!

Διότι στον πίνακα τηςSuper Leagueδεν βρίσκονται πλέον διαιτητές όπως ο Δελφάκης του περυσινού Πανιώνιος – Ολυμπιακός 0-2, ο Λαμπρόπουλος του περυσινού Ατρόμητος – Ολυμπιακός 0-1 και άλλοι που είχαν δώσει επανειλημμένως δικαιώματα, όπως ο Παππάς, ο Βοσκάκης, ο Μήτσιος, ο Δημητρόπουλος και ο αλησμόνητος Σπάθας...

Υ.Γ. Όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι τώρα, αρχές Οκτωβρίου. Στο μέλλον μπορεί να αλλάξουν. Ποιος ξέρει, στην Ελλάδα βρισκόμαστε! Αν αλλάξουν, εδώ θα είμαστε, να τα καταγράψουμε και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ