OPINIONS

Πρόκληση για ΠΑΟ, υποχρέωση για ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ

Πρόκληση για ΠΑΟ, υποχρέωση για ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την κλήρωση των τριών εκπροσώπων της Ελλάδας στο Europa League, θεωρώντας ότι για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ ο αποκλεισμός θα συνιστά αποτυχία.

Για τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, η κλήρωση θα μπορούσε να είναι μόνο χειρότερη. Για τον Παναθηναϊκό και πολύ χειρότερη και λίγο καλύτερη, αν είχε ντριμπλάρει τη Θέλτα. Όμως σε κάθε περίπτωση, για τους Ερυθρόλευκους και τον Δικέφαλο, ο αποκλεισμός θα είναι αποτυχία, διότι η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού τους είναι ανώτερη τουλάχιστον από δύο εκ των τριών αντιπάλων τους. Αντιθέτως, για τους Πράσινους, θα είναι μίνι υπέρβαση η πρόκριση. Αναλυτικά…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Επικίνδυνοι Αστάνα και ΑΠΟΕΛ, κακό πρόγραμμα

Αλαλούμ! Πιθανότατα θα τον δούμε στη φάση των ομίλων με 8/11 αλλαγές συγκριτικά με τα παιχνίδια του εναντίον της Χάποελ Μπερ Σεβά και της Αρόουκα. Αν φύγει και ο Μιλιβόγεβιτς, θα έχουν απομείνει ως βασικοί από τα ματς των προκριματικών μόνο ο Καπίνο, ο Καμπιάσο και ο Φορτούνης! Νέος αριστερός μπακ (έτσι γράφεται), Ομάρ δεξιά, καινούριοι στόπερ, φρέσκος αμυντικός χαφ και Μαρτίνς στη μεσαία γραμμή, νέοι εξτρέμ και φορ ο γκολτζής Όσκαρ Καρντόσο! Δεν έχει ξαναγίνει τόσο ριζική αλλαγή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στην πρόσφατη ιστορία όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά όλων των «μεγάλων» της ελληνικής Λίγκας.

Και με το προηγούμενο και με το… επόμενο ρόστερ, ο Ολυμπιακός ήταν και παραμένει φαβορί για μια από τις δύο πρώτες θέσεις. Επειδή, όμως, ποδόσφαιρο δεν παίζουν «θεωρητικά» τα ρόστερ, ούτε η χρηματιστηριακή αξία των παικτών, το έργο του δεν είναι εύκολο. Όχι μόνο λόγω του μεταβατικού σταδίου που περνά, αλλά και λόγω των αντιπάλων του! Είναι πιο δύσκολο από του ΠΑΟΚ. Εξηγούμαστε…

Ο ΑΠΟΕΛ χάνει πάρα πολύ δύσκολα στην Κύπρο και εκτός έδρας «τσιμπάει» βαθμούς. Ομάδα που δύσκολα δέχεται γκολ, ομάδα «ψημένη» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που κράτησε τον κορμό της και πήρε τον Ιβάν ντε Καμάργκο αντί του Τόμας ντε Βινσέντι.

Η Αστάνα πέρυσι αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, Γαλατά και εντός έδρας δεν ηττήθηκε από καμία! Τρεις ισοπαλίες! Kι’ όλα αυτά, αφού είχε περάσει από τρεις γύρους, καθαρίζοντας στο Καζακστάν Μάριμπορ, Ελσίνκι και ΑΠΟΕΛ. Εφέτος αποκλείστηκε δύσκολα από την Σέλτικ στον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και πέταξε έξω από το Europa League την πλουσιότερη και θεωρητικά ανώτερη, Μπάτε Μπορίσοφ.

Η ελβετική Γιουνγκ Μπόις προέρχεται από καλύτερο πρωτάθλημα, αλλά μάλλον είναι ο αδύναμος κρίκος του ομίλου. Η πιο άπειρη από τις τέσσερις του ομίλου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έκανε το «μπαμ» αποκλείοντας κοτζάμ Σαχτάρ στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (δείγμα του τι είναι ικανή να σκαρώσει), αλλά δέχθηκε εννέα γκολ σε δύο αναμετρήσεις των play offs από την Γκλάντμπαχ. Ποια είναι η ατυχία του Ολυμπιακού; Παίζει μαζί της εκτός έδρας στο πρώτο ματς στο οποίο ακόμη οι νέοι παίκτες θα μαθαίνουν τα ονόματα των συμπαικτών τους που λέει ο λόγος!

Συμπέρασμα: Όλοι λέμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κλαμπ συνολικά και ότι θα εμφανιστεί ένα σχεδόν ολοκαίνουριο σύνολο με νέο προπονητή, χωρίς «χημεία» και δέσιμο. Όμως στην πραγματικότητα οι αντίπαλοί του δεν είναι τόσο… ανίσχυροι όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Θα έχουν δίψα και κίνητρα, δεν θα υποτιμήσουν κανέναν, δεν θα βάλουν αναπληρωματικούς, θα «σκυλιάσουν» σε κάθε ματς. Οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να μην ηττηθούν στο πρώτο ματς της Ελβετίας και να εκμεταλλευτούν την έδρα τους.

ΠΑΟΚ

Μπορεί και την πρωτιά

Ο αποκλεισμός του θα είναι τεράστια έκπληξη και μεγάλη αποτυχία. Μεγαλύτερη και από του Ολυμπιακού αν οι Ερυθρόλευκοι μείνουν εκτός της επόμενης φάσης. Ο Ίβιτς περιμένει ακόμη την προσαρμογή του Βαρέλα και του Κάνιας, αλλά οι αρχές της ομάδας είναι δεδομένες, ήδη ο ΠΑΟΚ ξέρει τι παίζει και γιατί, το ρόστερ του είναι σωστά δομημένο με εξαίρεση την απουσία δεύτερου σέντερ φορ, αν και διαφωνώ με το «φύγε» στον Αλέξανδρο Τζιόλη. Έχει τον τρόπο και τους παίκτες για να πάρει εκτός έδρας βαθμούς, είναι έμπειρος πια για ματς αυτού του επιπέδου. Το πρόγραμμά του είναι θετικό, διότι ακόμη κι αν κάνει «στραβοτιμονιά», υποδέχεται στο τελευταίο ματς την πιο αδύναμη του ομίλου, την Σλόβαν Λίμπερετς. Αν, δε, νικήσει την Φιορεντίνα στην πρεμιέρα, μπορεί να αναδειχθεί και πρώτος.

Η Φιορεντίνα του 3-4-3 και του Πάουλο Σόουσα έχασε Μπλαστικόφσκι και Ρονκάλια, χάνει πιθανότατα τον (αναπληρωματικό) Τζιουζέπε Ρόσι, αλλά μεσοεπιθετικά είναι σούπερ. Αν το πάρει… σοβαρά το θέμα, θα τερματίσει πρώτη. Πιθανότατα, όμως, θα κάνει rotation με στόχο απλώς την πρόκριση, το «καθήκον».

Αν υπάρχει μια απειλή για τον ΠΑΟΚ, αυτή είναι η Καραμπάγκ. Πρωταθλήτρια μόνιμη στο Αζερμπαϊτζάν, αφήνει πίσω της την Γκαμπάλα. Πέρυσι δυσκόλεψε πάρα πολύ Άντερλεχτ και Μονακό στον όμιλο του Europa League, στην έδρα της είναι πολύ επικίνδυνη, έχει πολλούς διεθνείς, δυο Βραζιλιάνους, δεκάρι τον Μουαρέμ από την ΠΓΔΜ και δυο Ισπανούς, μεταξύ των οποίων ο Μίτσελ της ΑΕΚ. Ικανή για ζημιά.

Αντιθέτως, η Σλόβαν Λίμπερετς δεν μπορεί να διεκδικήσει μια από τις δυο προνομιούχες θέσεις. Μπορεί, όμως, να «κόψει» βαθμούς, όπως είχε κάνει και πέρυσι, όταν είχε νικήσει εκτός έδρας Μαρσέιγ και Γκρόνιγκεν, τερματίζοντας τελικά τρίτη στον όμιλο με επτά βαθμούς, πίσω από την Μπράγκα και τους Γάλλους. Στην έδρα της δεν τα καταφέρνει καλά, είναι ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στη δεύτερη αγωνιστική

Συμπέρασμα: Βάσει της ποδοσφαιρικής ταυτότητας που δείχνει να διαμορφώνει αυτός ο ΠΑΟΚ, μόνο με «αυτοκτονικές» τάσεις θα αποκλειστεί. Δηλαδή, μόνο με εντός έδρας «γκέλες», στις οποίες είναι επιρρεπής στην Ευρώπη. Αν πιστοποιήσει την εκτός έδρας αξιοπιστία του (πολύ δύσκολα χάνει), θα εξασφαλίσει την πρόκριση, ίσως και πιο εύκολα απ’ ότι φαντάζονται πολλοί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Δύσκολη αποστολή, θετικό πρόγραμμα

Ήταν τυχερός στην κλήρωση από το πρώτο (Άγιαξ) και το δεύτερο (Σταντάρ Λιέγης) γκρουπ, αλλά άτυχος από το τρίτο, με τη Θέλτα, που είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου. Πληρώνει τα «σπασμένα» της τελευταίας πενταετίας, όντας μέλος του τέταρτου γκρουπ πλέον… Αλλά μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση σε έναν από τους πιο «ισορροπημένους» και απρόβλεπτους ομίλους του Europa League. Θετικό το πρόγραμμά του, διότι υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική τη Θέλτα, που ενδέχεται να έχει διασφαλίσει την πρόκρισή της. «Δίκοπο μαχαίρι» όμως, διότι μπορεί να φτάσει στην τρίτη αγωνιστική χωρίς βαθμό, αν ηττηθεί στην πρεμιέρα από τον Άγιαξ (δεύτερη αγωνιστική ταξιδεύει στο Βίγκο, δεν έχει νικήσει ποτέ, καμιά ομάδα στην Ισπανία!). Γι’ αυτό είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, στον οποίο βασικό μέλημά του θα πρέπει να είναι η «μη ήττα».

Τον Άγιαξ τον είδαμε στα ματς με τον ΠΑΟΚ και δεν αλλάζει. Άπειρη ομάδα, με πολλούς κάτω των 21 ετών. Αστέρι της ο Κλάασεν πια, αφού πούλησε τον Μίλικ στην Νάπολι. Ικανότατος μεσοεπιθετικά, αλλά πίσω μπάζει. Αναξιόπιστος και στην έδρα του, μπορεί να τερματίσει και… τέταρτος αν δεν παίξει για το αποτέλεσμα, παρά μόνο για το… ονόρε.

Η Σταντάρ Λιέγης δεν είναι η προ διετίας ομάδα που είχε αποκλείσει δύσκολα τον Παναθηναϊκό του Αναστασίου. O Kαβασίμα στη Μετς, ο Καρσελά στην Μπενφίκα, ο Εζέκιελ στην Αλ Αράμπι, ο Μπιά στη Σιόν, ο Σιμάν και ο Βαν Ντάμε στο MLS, o Eμποκού στο Καμπιονάτο, ίσως και στον… Παναθηναϊκό! Ο Μπατσουαγί που είχε φύγει για τη Μαρσέιγ λίγο πριν από τα ματς με τους Πράσινους, έφτασε στην Τσέλσι! Έβδομη πέρυσι, «σώθηκε» από το Κύπελλο που σήκωσε και ο Γιάννης Μανιάτης και ο Ματιέ Ντοσεβί. Κακό ξεκίνημα στην Jupiler League, υπ’ ατμόν ο προπονητής της, Βίτορ Περέιρα και Σέρτζιο Κονσεϊσάο οι βασικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή. Μπορεί να πάρει τέσσερις βαθμούς ο Παναθηναϊκός, αλλά ας έχει υπόψιν του ότι οι βελγικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις «διαφημίζουν» το ρόστερ τους προς πώληση και είναι ικανές για τα πάντα.

Η Θέλτα πέρυσι ήταν η ευχάριστη έκπληξη της Primera. Ελκυστική ομάδα για τον (τηλε)θεατή, επιθετικό ποδόσφαιρο, 4-5-1 και 4-4-2, έχασε όμως τον μπόμπερ Νολίτο που πήγε στην Μάντσεστερ Σίτι. Διατήρησε τον κορμό της, γράφεται ότι κλείνει και τον Ρόσι από την Φιορεντίνα, έχει και Γκουϊντέτι, Ιάγο Άσπας και Σίστο στην επίθεση, εκτός από τον Χιλιανό κοντούλη μα θαυματουργό μαέστρο, Φαμπιάν Ορεγιάνα. Άπειρη, ωστόσο, σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις και χωρίς βαριά φανέλα. Δεν είναι ούτε Βιγιαρεάλ, ούτε Αθλέτικ Μπιλμπάο των τελευταίων ετών…

Συμπέρασμα: Όλα ανοιχτά. Μπορεί και δεύτερος, μπορεί και τέταρτος. Δεν θα είναι αποτυχία αν αποκλειστεί σ’ αυτόν τον όμιλο, η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ του είναι μικρότερη και από αυτής της Σταντάρ! Αν νικήσει τον Άγιαξ και τους Βέλγους εντός έδρας, θα έχει σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης, διότι είναι όμιλος στον οποίο πιθανότατα θα «μοιραστούν» οι βαθμοί και κάθε τρίποντο θα είναι πολύτιμο. Μπορεί η πρόκριση να κριθεί και στους 8-9 πόντους αν προκύψουν πολλές ισοπαλίες…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ