OPINIONS

Ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ(Α) ΜΟΥΝΙΕ(Κ) ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΣ(Α) ΜΟΥΝΙΕ(Κ) ΧΙΛΙΕΜΑΡΚ(Δ) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πεντακάθαρη νίκη του Παναθηναϊκού επί του άτολμου Ολυμπιακού, ο οποίος επί 70 λεπτά αγωνιζόταν λες και είχε απέναντί του την... Μπαρτσελόνα.

Όλοι οι κανόνες επιβεβαιώθηκαν σ' αυτό το 1-0 του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού. Μα όλοι! Οι δυο βασικοί τουλάχιστον... Πρώτος: με Ουζουνίδη οι Πράσινοι όχι μόνο δεν χάνουν εντός έδρας, αλλά δεν δέχονται ούτε γκολ! Συμπλήρωσαν πλέον 10 1/2 ώρες ποδοσφαίρου με απαραβίαστη εστία: δις με ΟΣΦΠ, ΑΕΚ - τρις με ΠΑΟΚ. Δεύτερος: ο Ολυμπιακός εδώ και δύο χρόνια απλώς... δεν μπορεί μακριά από το Φάληρο στα ντέρμπι. Έκτη ήττα! Έχει μείνει μόνο ο... Φορτούνης και ο Μποτία από το επιβλητικό “διπλό” στην Τούμπα πρόπερσι.

Ναι, χρειάστηκε τελικά τον υπέροχο Οδυσσέα Βλαχοδήμο ο Παναθηναϊκός για να νικήσει. Δεν του βγήκε του Ουζουνίδη η αλλαγή Μολίνς – Μουνιέ (έπρεπε να βάλει τον ταχύτερο και πολύ πιο σωματώδη Καμπέσας ως υπηρεσιακό φορ αντί του εξαντλημένου Μολίνς), έβαλε φρέσκα πόδια ο Λεμονής (Καρσελά – Καρίμ επιθετικά και Ζιλέ στη μεσαία γραμμή), το γύρισαν το ματς οι Ερυθρόλευκοι μετά το 70΄. Και θα μπορούσαν να πάρουν την ισοπαλία. Όμως ποιος άραγε μπορεί να ισχυριστεί ότι η επικράτηση του γηπεδούχου δεν ήταν πεντακάθαρη; Ουδείς!

ΤΟ ΕΧΑΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΟΧΙ Ο ΛΕΜΟΝΗΣ

Ο Παναθηναϊκός νίκησε χάρη στις αποκρούσεις του Βλαχοδήμου στα τελευταία δέκα λεπτά, αλλά έχτισε τον θρίαμβό του φάση με φάση. Μάχη με μάχη. Λεπτό προς λεπτό. Χάρη στη μαχητικότητα, το πάθος, το ποδοσφαιρικό φιλότιμο και τη συγκέντρωση ενός εκάστου από όλους τους παίκτες του στα 3/4 του ματς. Οταν, δηλαδή, ο Βλαχοδήμος το μόνο που δεν είχε κάνει ήταν να ανάψει και κάνα τσιγάρο που λέει ο λόγος. Γιατί ήταν θεατής; Διότι ο Ολυμπιακός είχε παραταχθεί με τη νοοτροπία του “να μην πάθουμε και τίποτα” ενώ οι Πράσινοι για να νικήσουν. Δεν έχουν μεσοεπιθετικά τα όπλα του αντιπάλου τους. Ο “Ζιλέ” του Ολυμπιακού είναι ο “Ρέις” του Παναθηναϊκού και παρά την απουσία των Μπεν – Σεμπά, ο Λεμονής είχε στον πάγκο κοτζάμ Καρίμ και εκτός 18άδας τον Τζούρτζεβιτς. Ο Ουζουνίδης έχει στο απουσιολόγιο Λουσιάνο – Τσάβες και δεν μπορούσε να έχει έστω έναν αναπληρωματικό φορ στον πάγκο...

Ναι, οι φίλοι του Ολυμπιακού ίσως δικαίως τώρα να κατηγορούν τον Λεμονή. Οι παίκτες όμως τι έκαναν; Τι έκανε ο Κούτρης συγκριτικά με τον Χουλτ που είναι και δυο - τρία levels ανώτερός του; Ο Ομάρ συγκριτικά με τον Κουλιμπαλί; Ο Ρομαό και ο “πολύς” Οφόε συγκριτικά με την προσπάθεια, με τα τάκλιν, με το καθαρό μυαλό του Κουρμπέλη; Τι έκανε ο Πάρντο συγκριτικά με τον Βιγιαφάνιες και ο Ανδρούτσος σε σχέση με τον Λουντ; Τι έκανε ο Προτό που σερβίρει το 1-0 στον Βιγιαφάνιες, συγκριτικά με τον Βλαχοδήμο; Πόσο έτρεξε, πόσο πίεσε τους δυο στόπερ του γηπεδούχου ο Εμενίκε που παίρνει τα πενταπλάσια από τον Μολίνς που έτρεχε σαν σκυλί; Καλό timing για πρόστιμο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη...

Το ματς δεν το έχασε ο Λεμονής. Έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την πρώτη ήττα του στη Λεωφόρο. Το ματς, όμως, το έχασαν οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες του Ολυμπιακού που αντιμετώπιζαν συναδέλφους τους οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι καλύτεροί τους. Για να το κλείσουμε: από αυτόν τον Ολυμπιακό της Λεωφόρου, μόνο ο καταπληκτικός/αρχοντικός/δυναμικός Σισέ και ο δαιμόνιος Καρίμ άξιζαν να συμπεριληφθούν στην καλύτερη “μικτή” ενδεκάδα του ντέρμπι. Το πάλεψε και ο Φορτούνης. Δεν ήταν καθοριστικός, αλλά το πάλεψε. Με εγωισμό, με φάουλ, με τσαμπουκά, με τρεξίματα: ήταν "μέσα" στο ντέρμπι.

ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΙΣΕ - ΚΑΡΙΜ

Τι θα θυμόμαστε απ' αυτό το 1-0 όταν περάσουν τα χρόνια; Τις τρεις αποκρούσεις του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, ο οποίος ανήκει ήδη στην Μπενφίκα. Έδωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάσα στην ομάδα του στο κρισιμότερο χρονικά σημείο με τα πορτογαλικά Euros που μπήκαν στο πράσινο ταμείο, είπε τρεις φορές “όχι” στον Ολυμπιακό, δίνοντας και μια highlight απόκρουση για να' χουμε να τον θυμόμαστε όταν θα αποχωρήσει. Δεν ήταν, όμως, μόνο ο νεαρός κίπερ στους πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού. Ναι, ήταν ο MVP.

Καταπληκτικό ματς, έχει κάνει και ο Μολέντο που “κατάπιε” τον Εμενίκε με τη βοήθεια του Κολοβέτσιου (επιθετικό φάουλ του Νιγηριανού στα χασομέρια...). Και ο Βιγιαφάνιες παρά τα λάθη του σε εύκολες πάσες για τελική φάση σε αντεπιθέσεις και ο Κουρμπέλης στη μεσαία γραμμή. Και οι δυο ακραίοι μπακ Κουλιμπαλί - Χουλτ, οι οποίοι βοήθησαν πολύ επιθετικά και “εξαφάνισαν” Πάρντο – Ανδρούτσο, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν σωστά από τον Λεμονή.

ΟΠΟΥ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΟ, ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει με την ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια των παικτών και του προπονητικού τιμ του. Και με τρομερή στήριξη από την εξέδρα του, η οποία σ' αυτό το ντέρμπι έπαιξε ίσως την καλύτερη μπάλα όλων των εποχών. Οπως σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ: τραγούδια – συνθήματα – θετική ενέργεια, κανένα καπνογόνο, ουδεμία ακρότητα. Όχι "παταράγουδα". Η μεγαλύτερη απόδειξη: αν θέλουν (οι οπαδοί ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ) μπορούν θαυμάσια να "αυτοπεριφρουρούνται". Αν δεν θέλουν, μπορούν υπέροχα να σπάνε, να καίνε, να τραμπουκίζουν.

Πού θα τον βγάλει τον Παναθηναϊκό αυτός ο δρόμος, ουδείς ξέρει. Ήδη ακροβατεί στο επικίνδυνο μονοπάτι της οικονομικής κατάρρευσης και αυτό προκαλεί εκπληκτική συσπείρωση εντός ομάδας. Χωρίς το “-2” από πέρυσι, θα ήταν σε ανώτερη θέση από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία! Χωρίς Μπεργκ και Ζέκα, χωρίς Τσάβες και Λουσιάνο, τις δυο ακριβότερες μεταγραφές του! Παίζει χαμηλά τη μπάλα και καλά κάνει γιατί... δεν τον παίρνει. Αν δεν πουλήσει παίκτες τον Ιανουάριο, δύσκολα θα τη βγάλει καθαρή.

Όσο για τον Ολυμπιακό; Πέταξε στα σκουπίδια τεράστια ευκαιρία! Με τόσο ήρεμη εξέδρα στη Λεωφόρο όπου έχουν γίνει απίστευτες καφρίες στο παρελθόν. Με νορμάλ διαιτησία. Με Παναθηναϊκό στα μαύρα οικονομικά χάλια του, χωρίς φορ στον πάγκο, με τον... Μουνιέ στα τελευταία 20 λεπτά! Με καλή αύρα από τη νίκη επί του ΠΑΟΚ. Όλα υπέρ του. Αλλά έπαιξε ποδόσφαιρο για 20 λεπτά, μετά από μια ώρα παθητικότητας, νωχελικότητας και ανικανότητας να δημιουργήσει μισή ευκαιρία! Ποια οφέλη μπορεί να βρει απ' αυτό το ντέρμπι; Τον θαυμάσιο Σισέ (που κοστίζει...15 αν ο Ενχελς αποκτήθηκε με 7 εκατ. Ευρώ), μια "αρχηγική" εμφάνιση από τον Φορτούνη και τον Καρίμ που έχει δείξει ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στη μάχη για τον τίτλο. Την πιο δύσκολη μάχη του για τον τίτλο από το 2011 και μετά...

Υ.Γ. Ουδέν παράπονο πρέπει να έχουν αμφότεροι από τη διαιτησία. Ούτε ο Παναθηναϊκός για “χέρι” του Ανδρούτσου στο 15', ούτε ο Ολυμπιακός. Μπορεί να καταλογίσει πέναλτι στη μάχη Καρσελά-Χουλτ ο Παπαπέτρου (δεν έχει καθαρό οπτικό πεδίο, μόνο με υπόδειξη του βοηθού θα πήγαινε στην άσπρη βούλα), μπορεί να αποβάλει και τον Οφόε δύο φορές! Σωστά τα περισσότερα φάουλ που έδωσε υπέρ του Ολυμπιακού μετά το 70' κι ας γκρινιάζουν οι γηπεδούχοι. Το πρόβλημα, βεβαίως, το έχουν οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι σε δεύτερο διαδοχικό εκτός έδρας ντέρμπι (μετά το 3-2 από την ΑΕΚ) δεν μπορούν να “πατήσουν” στη διαιτησία για την αποτυχία τους.

Το έχουν επίσης και όσοι αποφάσισαν κάθε μέρα μετά τον ορισμό του Παπαπέτρου να... προειδοποιούν στα πρωτοσέλιδά τους για τα σφυρίγματά του. Πάει καλά προς το παρόν το εφετινό πρωτάθλημα σ' αυτόν τον τομέα, παρά τα σφάλματα που έχουν γίνει (πέντε – έξι εκ των οποίων είναι “χοντρά”) και το γενικά μετριότατο επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας που περιμένει πολύ καλύτερα πράγματα μελλοντικά από τους νέους που μπήκαν εφέτος στους πίνακες και ως τώρα δεν έχουν απογοητεύσει εκείνους που τους επέλεξαν. Λάθη θα γίνουν και στο μέλλον. Όμως ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ έχει δίκιο ο Βαγγέλης Γραμμένος: " Σαφώς υπάρχουν λάθη και πολλά από αυτά σοβαρά. Όμως η εικόνα είναι διαφοροποιημένη παρά τα λάθη που όλοι έχουμε δει. Και πρέπει να είσαι πολύ κακόπιστος για να μην παραδεχθείς πως είναι φανερό ότι δεν υφίσταται τάση εύνοιας για οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα".
Νίκη από τις ένδοξες πράσινες Glory Days! Δείτε το σχέδιο των footshirts!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η τρομερή απόκρουση του Βλαχοδήμου στην κεφαλιά του Ανσαριφάρντ
Δύο σερί νίκες για Παναθηναϊκό απέναντι στον Ολυμπιακό μετά από 40 χρόνια
Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού
Με Βιγιαφάνιες ο Παναθηναϊκός 1-0 τον Ολυμπιακό


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ