OPINIONS

Πλέι ωχ!

Πλέι ωχ!

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα δεδομένα και τα ζητούμενα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και των τριών υποψήφιων για την τέταρτη θέση στο πιο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον «τουρνουά» πλέι οφ των τελευταίων ετών.

Απομένουν τέσσερις αγωνιστικές. Οι διαφορές στην εκκίνηση των πλέι οφ δεν θα είναι μεγάλες. Αν τελείωνε σήμερα το πρωτάθλημα, θα είχε 2 βαθμούς ο Παναθηναϊκός, 1 ο ΠΑΟΚ, 0 ο Αστέρας και ο ΠΑΣ. Οι Γιαννιώτες δύσκολα θα μπουν στην πεντάδα. Φαβορί ο Ατρόμητος με το εντυπωσιακό comeback του.

Μα πολλά θα εξαρτηθούν από το μεταξύ τους παιχνίδι στο Περιστέρι, την προσεχή Δευτέρα. Η Ξάνθη το παίζει σε… διπλό ταμπλό, αλλά για να ταξιδέψει στην Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον μια τεράστια υπέρβαση. Η’ να στεφθεί τροπαιούχος απέναντι στον Ολυμπιακό, ή να καλύψει διαφορά τεσσάρων βαθμών στα τέσσερα τελευταία ματς, εκ των οποίων τα δύο εναντίον του Παναθηναϊκού και του Αστέρα Τρίπολης.

Ο,τι κι αν γίνει, όπως κι αν διαμορφωθεί η αρχική κατάταξη και η σύνθεση της τετράδας, πάμε φουλ για το πιο ενδιαφέρον τουρνουά έξι αγώνων στα πλέι οφ, από τότε που καθιερώθηκαν. Διότι οι διαφορές μεταξύ των ομάδων είναι ελάχιστες. Και βαθμολογικά και ποιοτικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ αν μη τι άλλο δεν φαίνονται στα high τους, εν αντιθέσει με τον Αστέρα, τον Ατρόμητο, τον ΠΑΣ και την Ξάνθη. Αν, μάλιστα σηκώσει το Κύπελλο ο Λουτσέσκου και όχι ο Περέιρα, η κυπελλούχος Ξάνθη παίρνει την απευθείας θέση στους ομίλους του Europa League και αφήνει τον τέταρτο των πλέι οφ εκτός Ευρώπης: χαμός!

Έχουμε και λέμε ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθενός υποψήφιου για Ευρώπη και… έξτρα χρήμα αυτή τη στιγμή…

Πλέι ωχ!

Θετικά

+ Με διαφορετικούς παίκτες και προπονητές, είτε είναι στα καλά του, είτε στα στραβά του, είτε ξεκινά πρώτος είτε δεύτερος, καταφέρνει πάντα να παίρνει την πρώτη θέση στα πλέι οφ! Μέταλλο – φανέλα – προσωπικότητα παίζουν το ρόλο τους.

+ Εχει διευρυμένο ενεργό ρόστερ, το οποίο θεωρητικά θα τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις Τετάρτης – Κυριακής στο τέμπο και την ένταση που θέλει ο Αναστασίου και είναι ανώτερο των υπόλοιπων ομάδων.

+ Οι παίκτες θα έχουν συγκεκριμένο στόχο, μετά το «άδειασμα» από το «-3» και την απώλεια κάθε ελπίδας για τίτλο, μετά την ήττα στο Περιστέρι.

+ Στη Λεωφόρο δύσκολα χάνει βαθμούς. Και δεν θα είναι κενή. Με εννέα εντός έδρας βαθμούς, απίθανο να χάσει την πρωτιά, γιατί δύσκολα θα χάσει και τα τρία εκτός έδρας παιχνίδια…

+ Ο Μπεργκ είναι «καυτός» στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, αλλά ακόμη έχουμε ένα μήνα μέχρι τη λήξη της regular season.

Αρνητικά

- Θα είναι το φαβορί, άρα θα έχει και το άγχος και την πίεση. Η δεύτερη θέση δεν θα είναι καταστροφή, αλλά ούτε αυτή θα είναι κάτι εύκολο…

- Αυτή την περίοδο είναι σε χειρότερη κατάσταση από όλους τους ανταγωνιστές του. Αν δεν σηκώσει κεφάλι στα τέσσερα τελευταία ματς για να φτιάξει η διάθεση όλων και να διατηρήσει το ανεπαίσθητο προβάδισμα στην εκκίνηση, δεν υπάρχει «διακόπτης» για να τον γυρίσει κάποιος από το off στο on.

- Πολλοί παίκτες έχουν αντιληφθεί πως οδεύουν προς τη λήξη της καριέρας τους στο Τριφύλλι. Εγκειται στον επαγγελματισμό τους η απόδοσή τους στην τελική ευθεία.

- Η αμυντική αξιοπιστία/σταθερότητα μέχρι και το ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, έχει εξαφανιστεί. Αν δεν βρεθεί και πάλι ο κρυμμένος θησαυρός, αυτά τα ματς δεν κερδίζονται με την επίθεση…

Πλέι ωχ!

Θετικά

+ Παίζει μόνο για το αποτέλεσμα πλέον, το έχει ξεκαθαρίσει ο Γεωργιάδης, φαίνεται στο γήπεδο. Με κέντρο βάρους πιο σωστή αμυντική λειτουργία και προσπάθεια για συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, όχι «όσα πάνε κι όσα έρθουν».

+ Επανήλθαν ο Τζιόλης και ο Τζαβέλλας, δεν τιμωρείται τόσο συχνά ο Κάτσε, είναι σε φόρμα ο «Παπ», κέρδισε κάποιους παίκτες ενόψει των πλέι οφ, που τους χρειαζόταν λόγω απωλειών Σάλπι, Κόστα, Τζανδάρη, Κατσικά.

+ Πέρασε πολύς καιρός από την απώλεια των πιθανοτήτων για τίτλο και από το διαζύγιο με τον Αγγελο. Ολοι ξέρουν πλέον πού πατάνε και πού πάνε. Δεν υπάρχει ρευστότητα, αβεβαιότητα.

+ Εχει αρκετούς παίκτες με προσωπικότητα και πείρα, οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πίεση του μίνι πρωταθλήματος.

+ Ο προπονητής έχει ισχυρά προσωπικά κίνητρα. Ο Γ.Χ. Γεωργιάδης δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «υπηρεσιακό», θα προσπαθήσει να κερδίσει το στοίχημα για να ξεκινήσει στον πάγκο την επόμενη σεζόν.

Αρνητικά

- Η Τούμπα αδειάζει και δεν αναμένεται να γεμίσει ξαφνικά στα πλέι οφ.

- Λειψανδρία στους κεντρικούς αμυντικούς λόγω του τραυματισμού του Ρικάρντο Κόστα, αλλά και στους κεντρικούς μέσους. Απώλειες σ’ αυτές τις θέσεις, μπορεί να κοστίσουν ακριβά.

- Εναντίον των αντιπάλων του, έχει τα χειρότερα αποτελέσματα στην regular season! Πολλές δυσκολίες απέναντι σε ΠΑΟ, Αστέρα, Ατρόμητο, Ξάνθη, ΠΑΣ…

- Ερωτηματικό μεγάλο αν οι βασικοί του θα αντέξουν Τετάρτη – Κυριακή, παρά τις διαφοροποιήσεις στην καθημερινή προπόνηση. Θα χρειαστεί rotation και ο πάγκος δεν είναι απολύτως γεμάτος.

- Πολύ «εύθραυστος» στην ατμόσφαιρα, λόγω οπαδών και αποτυχίας ως τώρα σε Κύπελλο/πρωτάθλημα. Με μια – δυο γκέλες στην αρχή, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι.

Πλέι ωχ!

Θετικά

+ Μετά από μακρά περίοδο κάμψης, βρήκε πάλι το κέφι και τα κίνητρά του.

+ Ενώ οι εκτός έδρας επιδόσεις του γενικά δεν είναι ικανοποιητικές, με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό στάθηκε πολύ καλά σε Τούμπα και Λεωφόρο.

+Στην έδρα του δεν χάνει εύκολα. Με… αίμα θα τον νικήσει κάποιος.

+ Δεν θα έχει το άγχος του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ, ούτε πίεση από την κερκίδα του, είναι πλέον «ψημένος» από πλέι οφ.

+ Εχει συγκεκριμένη ταυτότητα, είναι σε καταπληκτική φόρμα ο Μπαράλες, μπορεί να παίξει εξίσου καλά αντεπιθέσεις και ποδόσφαιρο κυριαρχίας.

+ Πολλοί παίκτες του θα έχουν έξτρα κίνητρα για ενδεχόμενη μεταγραφή.

Αρνητικά

- Ελαφρύ το βάρος της φανέλας, λίγοι οι παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα και ειδικό βάρος.

- Γι’ αυτό, άλλωστε, σε παιχνίδια που είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του, πολλές φορές δεν παίρνει αυτό που τού αξίζει. Αν δεν γίνει πιο «κυνικός» στα πλέι οφ, δεν θα πάρει μια από τις δύο πρώτες θέσεις.

- Πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία, όταν ο αντίπαλος παίζει γρήγορα και με τη μπάλα κάτω. Εύκολα δημιουργεί και εύκολα «τρώει» ευκαιρίες.

Πλέι ωχ!

Θετικά

+ Απολύτως κανένα άγχος. Θα δώσουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους, θα το απολαύσουν κι ό,τι γίνει…

+ Πολλοί παίκτες – βλέποντας πόσοι έχουν πωληθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια και εφέτος – θα παίξουν και για τη μεταγραφή τους.

+ Κοίταξε στα μάτια όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και τον Ολυμπιακό, από τον οποίο δεν ηττήθηκε στη regular season. Ουδεμία ηττοπάθεια. Αυτοπεποίθηση και πίστη.

+ Η κερκίδα του είναι πιο θερμή από της Τρίπολης και του Περιστερίου και η συνταγή των αντεπιθέσεων δουλεμένη, δοκιμασμένη, επιτυχημένη.

Αρνητικά

- «Μικρό» ρόστερ. Με έξι παιχνίδια σε 20 ημέρες, απίθανο να είναι ανταγωνιστικός σε όλα τα ματς.

- Απειρία στο μίνι πρωτάθλημα. Στη διαχείριση καταστάσεων (νικών ή αποτυχιών) στο (ανά τρεις ημέρες) παιχνίδι με παιχνίδι management.

- Ελάχιστες αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές στη μεσαία γραμμή, αν και ο Πετράκης έχει βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους στο… παιχνίδι.

- Χωρίς εκτός έδρας νίκη υπέρβαση δεν γίνεται, δεδομένου και του βαθμολογικού μειονεκτήματος στην εκκίνηση. Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα «μπαμ»!

Πλέι ωχ!

Θετικά

+ Στο τέλος της σεζόν διανύει την περίοδο ακμής όλης της αγωνιστικής περιόδου του!

+ Μαρσελίνιο – Κατσουράνης τον βοήθησαν, έχει πολλούς παίκτες με εγωισμό, προσωπικότητα, πείρα σε δύσκολα παιχνίδια.

+ Ο Ναπολεόνι σκοράρει και μοιράζει ασίστ ακατάπαυστα, μένει και ελεύθερος… Ο Ατρόμητος βρήκε με τον Ιταλό και τον Μαρσελίνιο πιο εύκολους τρόπους για γκολ.

+ Το Περιστέρι παραμένει απόρθητο! Εκεί έχει νικήσει Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Αστέρα, Ξάνθη και αντιμετωπίζει τη Δευτέρα τον ΠΑΣ.

+ Ο Νίκος Νιόπλιας έχει κίνητρα στο κόκκινο, η ατμόσφαιρα στην ομάδα – ειδικά αν νικήσει τον ΠΑΣ – είναι η καλύτερη μεταξύ όλων των ανταγωνιστών.

Αρνητικά

- Δεν γυρίζει εύκολα παιχνίδι – δεν του «γυρίζεις» εύκολα παιχνίδι. Αν δεχθεί πρώτος γκολ…

- Σε όλη τη σεζόν δέχεται περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν. Κρατά λιγότερο τη μπάλα στα πόδια του.

- Θα χρειαστεί rotation ειδικά στη μεσαία γραμμή, όπου Κατσουράνης και Πίτου δεν είναι νεανίες. Και βοήθειες ουσιαστικές στο γκολ αν κουραστεί η «μπλοκαριστεί» ο Ναπολεόνι.

Πλέι ωχ!

ΞΑΝΘΗ

Τα δύο από τα τέσσερα επόμενα παιχνίδια της είναι εναντίον του Παναθηναϊκού και του Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχει και τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ηρακλή και τον μεγάλο στόχο της συμμετοχής στον τελικό, γιατί όχι και της κατάκτησης του Κυπέλλου. Θα συνιστά κατόρθωμα αν καταφέρει με αυτό το πρόγραμμα και το Κύπελλο να «τρυπήσει» την πεντάδα. Πολύ πιθανό σενάριο: στο τέλος της σεζόν να έχει διεκδικήσει την ευρωπαϊκή συμμετοχή από διπλό μονοπάτι, αλλά τελικά να μείνει στον καναπέ, αν δηλαδή ηττηθεί στον τελικό από τον Ολυμπιακό και μείνει εκτός πλέι οφ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (59β.)

Πανθρακικός*

Ξάνθη

Κέρκυρα*

ΠΑΣ Γιάννινα

ΠΑΟΚ (57 β.)

Κέρκυρα*

ΠΑΣ Γιάννινα

Λεβαδειακός

Πανιώνιος*

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (52β.)

Βέροια*

Πανθρακικός

Ξάνθη*

Κέρκυρα

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (50β.)

Ατρόμητος*

ΠΑΟΚ*

Εργοτέλης

Παναθηναϊκός*

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (49β.)

ΠΑΣ Γιάννινα

Λεβαδειακός*

Πανιώνιος

Καλλονή*

ΞΑΝΘΗ (46β.)

Εργοτέλης

Παναθηναϊκός*

Αστέρας Τρίπολης

Πανθρακικός*

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ