OPINIONS

Πήρε μπρος η μηχανή!

Πήρε μπρος η μηχανή!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη σταδιακή βελτίωση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, τα 11 πλεονεκτήματά της και την αλλαγή στην επιθετική της "λειτουργικότητα" με τον Γκόμεθ στην ενδεκάδα.

Οδοστρωτήρας, ως αναμενόταν με τους άχρωμους Σλοβάκους. 3-0 αντί 6-1. Με ρελαντί στο β΄ ημίχρονο. Σαν προθέρμανση ενόψει των Ιταλών ή των Ισπανών στο πιο δύσκολο ματς της Γερμανίας μέχρι την κατάκτηση του Euro, αν θέλει να κατακτήσει την κούπα μετά από 20 χρόνια. Φωτιά στο προσεχές Σαββατόβραδο μετά την αυριανή ματσάρα των μαχητών του Μπουφόν εναντίον της παρέας του Ινιέστα…

Στο προηγούμενο ματς, με τους «Will Griggs», η Γερμανία έπρεπε να νικά 4-0 στο ημίχρονο. Έληξε με το ελάχιστο 1-0. Ήταν, όμως, το παιχνίδι της αλλαγής! Το ματς στο οποίο – μετά τα αμέτρητα προβλήματα εναντίον των Πολωνών - ο Γιόακιμ Λεβ αποφάσισε να αφήσει εκτός τον Ντράξλερ, να παίξει με σέντερ φορ τον Γκόμεθ και να βγάλει τον Μίλερ επιτέλους εκτός περιοχής για να κάνει τα δικά του. Δηλαδή τα πάντα εκτός από γκολ έως τώρα: μαρκάρισμα, πάσες, μάχες, διαδρόμους, «στηρίγματα», όλα.

Σήμερα (26/6) διατήρησε την ίδια ενδεκάδα με μια αλλαγή: Ντράξλερ μέσα, Γκέτσε εκτός. Μια χαρά. Πάλι γκολ ο Γκόμεθ: 2/2. Η μηχανή πήρε μπρος! Είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχθεί γκολ σε τέσσερα παιχνίδια και έχει μια ενδεκάδα λόγους η παγκόσμια πρωταθλήτρια για να προσδοκά σε άρση δεύτερου Κυπέλλου, δύο χρόνια μετά την επικράτηση επί της Αργεντινής. Και εξηγούμαστε…

1. Είναι ομάδα που βελτιώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του τουρνουά και δεν έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, αν εξαιρέσει κάποιος το «όσα πάνε – όσα έρθουν» στο πρώτο ημίχρονο της πρεμιέρας με την Ουκρανία (1-0), όταν το ματς θα μπορούσε να είναι στο 2-2, λόγω της υπέρμετρης επιθετικότητάς της και του γρήγορου γκολ που μετέδωσε υπεροψία.

2. Της λείπουν οι προσωπικότητες του Λαμ και του Κλόζε, αλλά βρήκε (επιτέλους Λεβ!) τον winner, διψασμένο και λειτουργικό Γκόμεθ και έναν κανονικό αριστερό μπακ (Χέκτορ), ενώ καταθέτουν ηγετικά στοιχεία ο Κρόος, ο Χούμελς, ο Μίλερ. Του Γκουϊντογκάν το κενό δεν μπορεί να το αναπληρώσει γι’ αυτό και παίζει ο Κεντίρα…

3. Παρότι προέρχεται από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν δείχνει κορεσμένη. Κίμιχ, Χέκτορ, Ντράξλερ είναι νέα στελέχη και ουδείς από τον «κορμό» έχει κατακτήσει Euro. Όταν μπαίνουν χαμογελαστοί ως «αλλαγές» ο Ποντόλσκι και ο Σβαϊνστάιγκερ, γίνεται αντιληπτό ότι στα αποδυτήρια μόνο ατμόσφαιρας γκρίνιας δεν αναδύεται…

4. Μπορούν να σκοράρουν οι πάντες! Όχι μόνο οι στόπερ της, Χούμελς – Μπόατενγκ, αλλά και οι ακραίοι μπακ της Κίμιχ – Χέκτορ με σουτ εκτός περιοχής ή με διείσδυση. Και ο Κρόος με σουτ και ο Κεντίρα που μοιάζει δυο ταχύτητες πιο αργός από όλους. Και ο Γκόμεθ ασφαλώς και όλοι οι «γύρω – γύρω»: Ντράξλερ, Εζίλ, Μίλερ. Και οι παγκίτες Σίρλε – Γκέτσε – Ποντόλσκι και οι Σβαϊνστάιγκερ – Σανέ (πουλενάρα που δεν τον έχει βάλει ο Λεβ).

5. Μπορεί να σκοράρει με πολλούς τρόπους. Σε σετ επίθεση, σε αντεπίθεση, σε στατική φάση, από σέντρες, με σουτ εκτός περιοχής, από κλέψιμο στη μεσαία γραμμή. Δεν μπορεί ο αντίπαλος να σταματήσει κάτι συγκεκριμένο. Πρέπει να σταματήσει τα πάντα!

6. Ο αντίπαλος, επίσης, δεν μπορεί να σχεδιάσει περιορισμό 2-3 συγκεκριμένων παικτών για να κερδίσει πάρα πολλά. Δεν είναι η Γερμανία ομάδα του ενός, ούτε των 2-3, ούτε 4-5 παικτών. Είναι σύνολο!

7. Στην οργάνωση και στην επιθετική ανάπτυξη είναι η πιο μοντέρνα ομάδα μετά την Ισπανία της προηγούμενης γενιάς (η οποία ασφαλώς συνεχίζει να βαδίζει σε όμορφο μονοπάτι κι ας απέτυχε στο προηγούμενο Μουντιάλ). Κερδίζει πολλά από τους στόπερ της (Μπόατενγκ – Χούμελς) που εναλλάξ παίρνουν μέτρα και ενισχύουν τη μεσαία γραμμή, παίρνουν πολλά μέτρα οι ακραίοι μπακ, απλώνεται σε όλο το πλάτος του γηπέδου, αλλά έχει και το βάθος του «χαμηλά» στην αντίπαλη περιοχή με Εζίλ – Μίλερ πίσω από τον Γκόμες.

8. Παίζουν όλοι πολύ έξυπνα ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΠΑΛΑ σε φάση επίθεσης. Προσέξτε τις κινήσεις των ακραίων μπακ, τον συγχρονισμό Μπόατενγκ – Χούμελς και Κρόος – Κεντίρα, το «Euro – Euro όλοι» των Εζίλ – Μίλερ – Γκέτσε/Ντράξλερ, μαζί με τα στηρίγματα των κεντρικών μέσων.

9. Για όλους τους παραπάνω λόγους και την ικανότητα όλων στην κυκλοφορία της μπάλας, περιορίζουν το ποσοστό κατοχής μπάλας του αντιπάλου σε ποσοστό 35%-40%. Άρα, και τις πιθανότητες να δεχθούν γκολ. Ήταν τυχεροί στα δύο πρώτα «κακά» παιχνίδια τους με Ουκρανία – Πολωνία, αλλά «πάτησαν» Βορειοϊρλανδούς και Σλοβάκους.

10. Πρεσάρουν ΟΛΟΙ από ψηλά. Ακόμη και ο Γκόμεθ που δείχνει βαρύς, ο Εζίλ που φαίνεται «νουνού και light», ο Ντράξλερ που μοιάζει «δαντέλα». Ολοι. Αν δεν κλέψουν τη μπάλα, «χαλούν» την επίθεση του αντιπάλου σχετικά εύκολα. Και τον ωθούν σε «γιόμα», όπου πολλές φορές βεβαίως ο Νόιερ πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα γιατί μια γκέλα/ματς κάποιος θα την κάνει. Σήμερα την έκανε ο Χέκτορ, αλλά την έσβησε ο «γίγαντας» με σπριντ.

11. Έχει τον κορυφαίο κίπερ της τελευταίας 20ετίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (κορυφαίος γιατί είναι ο πληρέστερος), ο οποίος συμμετέχει στο ματς, κάνει τα δύσκολα να μοιάζουν εύκολα, μεταδίδει αίσθηση ασφάλειας και είναι ο αρχηγός, χωρίς να βεντετίζει.

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν συνεπάγονται ότι η Γερμανία θα κατακτήσει το Euro. Είναι «πελάτισσα» της Ιταλίας, η Ισπανία είναι αντίστοιχου επιπέδου ομάδα, οι γηπεδούχοι Γάλλοι «κεντάνε» μεσοεπιθετικά, ουδείς πρέπει να υποτιμά το πάθος και το ταλέντο αυτής της Αγγλίας. Αλλά αν φτάσει στον τελικό, από ομάδες με τη φανέλα του Βελγίου και της Πορτογαλίας θα το χάσει μόνο με θαύμα αντίστοιχο του… 2004.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ