OPINIONS

ΠΑΟΚ, ο ωφελημένος της διακοπής

ΠΑΟΚ, ο ωφελημένος της διακοπής
INTIME SPORTS

O Γιάννης Σερέτης επιχειρεί τη σύνοψη του «ευρωπαϊκού» τριήμερου, πριν από το ράλι - restart του πρωταθλήματος.

Δεκαοκτώ (18) ημέρες χωρίς επίσημο ματς. Από τις 9 Νοεμβρίου. Ολυμπιακός – Πανθρακικός 5-1 εκείνο το μεσημέρι στο Φάληρο, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2 το απόγευμα στην Τούμπα. Όταν το «+5» έγινε «+2» στην κορυφή και ο Παναθηναϊκός ξαναμπήκε στο χορό και δημιούργησε προσδοκίες πρωταθλητισμού με την πιο πειστική εφετινή νίκη του. Αντε, να κάνουμε και λίγο προθέρμανση για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, το οποίο επιφυλάσσει (τρομάρα μας/τους) τρία ματς σε οκτώ ημέρες από μεθαύριο μέχρι και την επόμενη Κυριακή. Και τι ματς!

«Παγίδες» μεθαύριο (ΠΑΟΚ – Πανθρακικός, Κέρκυρα – Ολυμπιακός, ΠΑΟ – Βέροια), ντέρμπι και πολύ επικίνδυνη πράσινη έξοδος μεσοβδόμαδα (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός). Και… ερυθρόλευκη αναμονή για γκέλες των «δύο» στο τέλος της επόμενης εβδομάδας (Ολυμπιακός – ΠΑΣ, Ξάνθη – ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός).

Όχι, δεν… εξαιρώ τον Αστέρα, που αγωνίζεται μεθαύριο στην Κρήτη εναντίον του Εργοτέλη. Είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα της εφετινής σεζόν. Και θα παίξει και ωραίο ποδόσφαιρο, όταν θα αφήσει το ένα καρπούζι στην άκρη. Δεν θεωρώ, όμως, ότι διαθέτει ακόμη το μέταλλο για να κάνει πρωταθλητισμό, δηλαδή να μείνει σε κοντινή απόσταση από την κορυφή για μεγάλο μέρος της αγωνιστικής περιόδου.

Είναι ο Αστέρας που ξεκίνησε τον Ιούλιο η πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη εφέτος. Αναμφισβήτητα ως τώρα. Μελλοντικά δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί. Μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά ο Ολυμπιακός σε 2-3 θέσεις τον Ιανουάριο και να κάνει σπουδαία πορεία στο Europa League.

Μπορεί και να γίνει πατατράκ στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη μεθεπόμενη εβδομάδα και να προκριθεί η Μάλμε. Μπορεί να πάει η Ατλέτικο στο Τορίνο και να κάνει «κηδεία» στην Γιούβε (δύσκολο, αλλά όχι απιθανο-απίθανο). Ως τώρα, ωστόσο, η «πρωτάρα» ομάδα της Τρίπολης κλέβει δικαίως τις εντυπώσεις και μάλιστα σε όμιλο με ξεκάθαρα φαβορί (Τότεναμ, Μπεσίκτας).

«Κλάταραν» ΟΣΦΠ και ΠΑΟ

Οσο για τους υπόλοιπους; Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι από την παρατεταμένη διακοπή του πρωταθλήματος ωφελημένος αναδεικνύεται ο ΠΑΟΚ! Όχι επειδή νίκησε χθες, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που πέταξε λευκή πετσέτα στην Ισπανία και τον Παναθηναϊκό που για ακόμη μια φορά ήταν… «goal – goal» (άχαστος ο μπαγάσας στο στοίχημα) και έχασε σπουδαία ευκαιρία για βαθμό ή και βαθμούς «ηθικού» στη Μόσχα.

Αλλά διότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ήταν ολοφάνερο ότι επηρεάστηκαν πάρα πολύ από τη διακοπή! Σε ρυθμό. Σε διάρκεια έντασης και τρεξιμάτων. Δεν θεωρούμε ότι αν δεν είχε διακοπεί το πρωτάθλημα οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν… νικήσει την Ατλέτικο και οι «πράσινοι» την Ντινάμο. Ηταν σαφές όμως, ότι ο πρωταθλητής ήταν μεταμορφωμένος σε πάρα πολλούς τομείς προς το χειρότερο (συνοχή, αντεπιθέσεις, τρανζίσιον επιθετικό, καλύψεις στον άξονα και στα άκρα) συγκριτικά με τις προηγούμενες «ευρωπαϊκές» εμφανίσεις του εφέτος. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος και απόδοσης του Ρομπέρτο.

Όπως ξεκάθαρο ήταν ότι ο Παναθηναϊκός που στο πρώτο ημίχρονο και ειδικότερα από το 10’ως το 45’ ήταν «δεμένος», επικίνδυνος, κυριαρχικός, μετά το 55’-60’ έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια στη Ρωσία. Για τον Παναθηναϊκό, βεβαίως, το γνωρίζαμε. Κάθε διακοπή τον επηρεάζει. Είναι κλασική ομάδα «ρυθμού» και έχει δίκιο ο Αναστασίου όταν το επισημαίνει συχνά στις δηλώσεις του. Ισως κάποια στιγμή βρει τη λύση («χλωμό» το βλέπω…).

Το «γιατρικό» του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ όμως; Ο ΠΑΟΚ πρόλαβε να γιατρέψει τις περισσότερες πληγές του. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και την πληγή της ήττας από τον Παναθηναϊκό (εσωτερικά) και τις πληγές των παικτών που είχαν τεθεί νοκ άουτ. Ολων πλην του Μακ! Επιπρόσθετα, «ντρίμπλαρε» το εκτός έδρας ματς στην Τρίπολη με τη ματαίωση της αναβολής (αμέσως μετά το 1-2 στην Τούμπα), βρήκε το χρόνο να ηρεμήσει και να ανασυνταχθεί, «βρήκε» εντός έδρας παιχνίδι στο οποίο είναι φαβορί (με τον Πανθρακικό την Κυριακή), ώστε να πάει πρωτοπόρος στο ντέρμπι του Φαλήρου.

Και επιπλέον: για μια ομάδα με σχετικά «κοντό» ρόστερ για τρία «καρπούζια», της οποίας ο προπονητής έχει κάνει ήδη πολλά και σοβαρά λάθη στη διαχείριση έμψυχου δυναμικού (με συνέπεια εκτός όλων των άλλων και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από το Κύπελλο), η διακοπή ήταν «βάλσαμο».

Διότι αυτός ο ΠΑΟΚ, με τα πολλά καλά και τα πολλά «στραβά» του Αγγελου Αναστασιάδη, με διαδοχικά παιχνίδια εναντίον δύσκολων αντιπάλων και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις ανάμεσα στα ντέρμπι, δύσκολα τα βγάζει πέρα. Ως τώρα, άλλωστε η – μετά κόπων και βασάνων – εντός έδρας νίκη του επί του Ατρόμητου είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: από τον Παναθηναϊκό ηττήθηκε και με Ολυμπιακό/Αστέρα δεν έχει αγωνιστεί ακόμη…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ