OPINIONS

ΠΑΟ - ΠΑΟΚ νικητές του Α' γύρου

ΠΑΟ - ΠΑΟΚ νικητές του Α' γύρου
Ντε Λα Μπέγια Τσιγκρίνσκι Ιμπάρμπο Κάνιας

Ο Γιάννης Σερέτης καταγράφει τα δεδομένα και τα ζητούμενα του ελληνικού "Big–4" στο τέλος του… πρώτου γύρου της μεταγραφικής περιόδου.

Είχε διαφανεί από νωρίς, μα τώρα γίνεται πιο χειροπιαστό και αντιληπτό από όλους. Η εφετινή μεταγραφική περίοδος επιμερίζεται σε δύο γύρους για το «Big – 4» της Σούπερ Λίγκας, στην πρώτη σεζόν της ιστορίας τους που ξεκινούν ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ το ευρωπαϊκό ταξίδι τους, την επόμενη εβδομάδα. «Νικητές» στον… πρώτο γύρο, λοιπόν, είναι αναμφισβήτητα ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Όχι μόνο λόγω ποσότητας. Αλλά και λόγω ποιότητας.

Λογικό από τη μια πλευρά: ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ είχαν πολύ πιο «δεμένα» σύνολα την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και αυτό αποδείχθηκε στον αγωνιστικό χώρο, παρά το ντεμαράζ του ΠΑΟΚ με Ίβιτς στον πάγκο κατά τη διάρκεια των play offs. Παράλογο από την άλλη: ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός ήταν οι ομάδες οι οποίες και πέρυσι είχαν κάνει συνολικά στη σεζόν τις περισσότερες κινήσεις, μα η χρονιά – ειδικά για τους Πράσινους – δεν τους «βγήκε». Διότι ανέκαθεν ρόλο σημαντικό δεν παίζει μόνο το μπάτζετ και ο αριθμός των νέων παικτών, αλλά το συνολικό πλάνο της ομάδας, η δομή της, η λειτουργία του προπονητικού τιμ και η χημεία της ομάδας: σε όλα αυτά τα στοιχεία Ολυμπιακός και ΑΕΚ πέρυσι υπερτερούσαν έναντι Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Κι ας άλλαξε η ‘Ενωση δύο φορές κόουτς…

Όλα αυτά δεν συνεπάγονται «κάτι» για το πρωτάθλημα και συνολικά για την προσεχή σεζόν. Αποτίμηση της «στιγμής» καταγράφεται σ’ αυτό το κείμενο, μιας και οι ομάδες βάζουν «άνω τελεία» στα μεταγραφικά τους πριν από τα δυο πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια τους. Συνεχίζουν, δηλαδή, τις επαφές και τις συζητήσεις για ενίσχυση, όμως πιθανότατα Βίκτορ, Ίβιτς, Κετσπάγια και Στραματσόνι θα αξιοποιήσουν το υλικό όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα χωρίς προσθήκες στην ενδεκάδα τους κατά τη διάρκεια των δύο αγώνων στα προκριματικά του Champions και του Europa League.

Πρώτη «σούμα» επιχειρούμε, με την εξής υποσημείωση: όσο υπερβολικό είναι να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ πάνε για τίτλο, άλλο τόσο πασιφανές είναι πως ο πρωταθλητής και η Ένωση χρειάζονται βελτιώσεις στο ρόστερ τους. Ο Ολυμπιακός διότι αν μείνει ως έχει θα δει μειούμενη την «ψαλίδα» από τους ανταγωνιστές του και η ΑΕΚ διότι παρότι έχω εμπιστοσύνη στον «μάστορα» Τιμούρ, με αυτό το ρόστερ όχι μόνο δεν θα καταφέρει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από την περυσινή περίοδο, αλλά θα κινδυνεύσει να χάσει νωρίς και τα δύο καρπούζια που καλείται να κουβαλήσει για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Eν συντομία, λοιπόν, έχομεν και λέμε…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Αν εξαιρέσει κάποιος τη θέση του τερματοφύλακα (Λεάλι αντί Ρομπέρτο), δεν έχει αποδυναμωθεί, ούτε έχει ενισχυθεί ουσιαστικά. Φιγκέιρας και Ντε λα Μπέγια είναι αμφίβολο αν μπορούν να δώσουν περισσότερα από Ομάρ και Μαζουακού, δεν αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά. Δεν έχει αποχωρήσει βασικό στέλεχος πλην του Ρομπέρτο, πολύ θετικό ότι έμεινε ο Καμπιάσο, έχει και τον Μανιάτη ξανά. Τα ερωτηματικά είναι δύο και έχουν όνομα: Κασάμι – Ντουρμάζ. Όποιος φύγει, πρέπει να αντικατασταθεί με καλύτερο, αν και εξτρέμ θα πάρει σίγουρα! Αν φύγει ο Κασάμι, το κενό δεν καλύπτεται ποιοτικά, παρά μόνο αριθμητικά από Μανιάτη – Μπουχαλάκη. Ο Πουλίδο θα βοηθήσει περισσότερο εφέτος, αλλά σίγουρα χρειάζεται αναπληρωματικό σέντερ φορ (πιο κλασικό φορ περιοχής από τον Ιντέγε) και τουλάχιστον έναν «ηγετικό» (και ταχύ) στόπερ. Τα τρία ελληνόπουλα (Βούρος, Μανθάτης, Ρέτσος) καλό θα ήταν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής με τους «μικρούς» και τους «μικρομεσαίους» της Λίγκας, χωρίς «διαφημιστικές» υπερβολές.

ΠΑΟΚ

Πολύ πιο έτοιμος και μεθοδικός στις κινήσεις του συγκριτικά με πέρυσι, καθώς ο Λούμπος Μίχελ φαίνεται να έχει πάρει – επιτέλους – το πράσινο φως από τον Ιβάν Σαββίδη για κινήσεις και πρωτοβουλίες χωρίς πολλά – πολλά με συσκέψεις, συζητήσεις και εγκρίσεις. Είναι αυτή τη στιγμή η πληρέστερη ελληνική ομάδα στη μεσαία γραμμή με Τζιόλη – Χαρίση – Τσίμιροτ – Κάτσε από πέρυσι και Σάχοβ – Κάνιας καινούριους! Του Κάνιας είναι πολύ σημαντική μεταγραφή είτε στο 4-2-3-1, είτε στο 4-3-3, είτε φύγει ο Κάτσε, είτε όχι. Έχει πάρει τον Τζάλμα σε περίπτωση πώλησης του Μακ, έχει και Κουλούρη, Φακούντο Περέιρα που επέστρεψαν, έχει και Κλάους, Πέλκα, Γκάρι Ροντρίγκες, Μυστακίδη από πέρυσι, πήρε και Μπίσεσβαρ για παραγωγή φάσεων! Τα problems εντοπίζονται στην άμυνα. Ερωτηματικό ο ασταθής και με συχνούς τραυματισμούς Μπρκιτς, ο δεξιός μπακ Μάτος και το δίδυμο των κεντρικών αμυντικών. Λύθηκε η συνεργασία με τον Βίτορ, καταγράφονται ερωτηματικά για τον Κρέσπο, θέλει τον Βαρέλα, έχει και Τζαβέλλα – Μαλεζά – Χατζηισαϊα: μπέρδεμα! Και ο Ίβιτς καλείται να καταλήξει σύντομα… Ο Άγιαξ δεν ήταν κακή κλήρωση, θα το παλέψει σοβαρά ο ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ

Πήρε τέσσερις παίκτες, εκ των οποίων μόνο ένας μπορεί από εφέτος να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας. Είναι, άλλωστε, ο Τσιγκρίνσκι, ο μοναδικός από τους καινούργιους που χρησιμοποιείται από τον Κετσπάγια ως βασικός στα φιλικά. Μπάρκας, Μπακασέτας και Ντίας θα δώσουν μάχη για θέση στην ενδεκάδα με «αντιπάλους» Ανέστη, Μάνταλο και Ντίντακ. Δεν έχει χάσει κάποιο στέλεχος του περυσινού ρόστερ (μόνο του Τζιμπούρ μπορεί να θεωρηθεί μικρή απώλεια), αλλά δεν έχει ενισχυθεί στον επιθυμητό για πρωταθλητισμό βαθμό. Όπλα της η χημεία, η δεδομένη ποδοσφαιρική ταυτότητα (ταιριάζει στην περυσινή του Πογέτ ο Κετσπάγια) και τα αποδυτήριά της. Χρειάζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ έναν (ή και δύο) εξαρο-οκτάρια μαζί με Σιμόες – Γιόχανσον, χρειάζεται οπωσδήποτε και σέντερ φορ και εξτρέμ, ίσως και στόπερ. Ως τώρα έχει διαθέσει το μικρότερο ποσό συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους, πέρασε από αρκετά κύματα στα θέματα του προπονητή και δύο μεταγραφών (χαφ και φορ), έφυγε ο Μιλοβάνοβιτς, όμως φαίνεται πιο «ομάδα» από όλους έως τώρα. Μην την ξεγράφει κανείς εναντίον της Σεντ Ετιέν, αν «πέσει», θα αποκλειστεί με μάχη!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Έχει πάρει τέσσερις στόπερ σε έναν χρόνο (Σάντσεθ – Τελάντερ – Μολέντο – Ιβανόφ) και πάλι έχει πρόβλημα στους… στόπερ! Ο Ιβανόφ έδειξε προβληματικός με ταχείς, τεχνίτες και δυναμικούς στράικερς εναντίον της Φενέρ, αλλά στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν υπάρχουν πολλοί «Εμενίκε» και αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό όντως χρειάζονταν οι Πράσινοι. Ήδη έχει ξετινάξει τον αρχικό προϋπολογισμό με τις μεταγραφές του Ιμπάρμπο και του Λεντέσμα και θα τον… εκτινάξει αν αποκτήσει και τον Σίλντενφελντ ή άλλον αντίστοιχης αξίας στόπερ. Το δίδυμο Λεντέσμα – Ζέκα σε 4-2-3-1 μπορεί να είναι και το καλύτερο του πρωταθλήματος αν αντέξει ο Αργεντινός (καλός αθλητής, σοβαρός επαγγελματίας), ο Χουλτ θα είναι του «6-7» σταθερός, μεγάλο ερωτηματικό και πολύ σημαντική μεταγραφή συνολικά για όλες τις διατάξεις ο Γουακάσο. Ανεβασμένοι οι Βιγφιαφάνιες – Λουντ, ας μην περιμένουμε θαύματα από τον καταπονημένο Λέτο. Αν έχει χρήματα για μια – δυο επιπλέον μεταγραφές, ωφέλιμο θα ήταν να μην τα «ρίξει» για ψηλό - σωματώδη φορ περιοχής: υπάρχει ο Ιμπάρμπο γι’ αυτή τη θέση. Ας τα ρίξει για στόπερ ή χαφ αν φύγει ο Αμπέντ. Βασικό ζητούμενο να βρει χημεία με τόσους νέους στο ρόστερ και να καταλήξει κάπου ο «Στράμα» ως προς τις δύο βασικές διατάξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Υ.Γ. Eύχομαι για πολλοστή φορά όλα όσα συμβαίνουν τόσο κοντά μας (και η Γαλλία κοντά μας είναι) αλλά ακόμη – ακόμη κι αυτές οι 10 -15 ημέρες διακοπών (όπου και όπως περάσει κάποιος αυτό το διάστημα μαζί με τα αγαπημένα του οικογενειακά πρόσωπα ή την παρέα του) να ωθήσουν ορισμένους να αντιληφθούν την αληθινή θέση του – ωραίου και υγιούς πολλές φορές - οπαδισμού σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και λοιπά… σπορ. Για πολλοστή φορά είμαι απαισιόδοξος: στα έξι χρόνια ελληνικού μνημονίου και κρίσης σε όλα τα επίπεδα (2010-2016) συνέβησαν στα ελληνικά γήπεδα πολλαπλάσια «περιστατικά» συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Βρήκαν χώρο και έπαιξαν τη δική τους μπάλα στην κερκίδα πολλοί με τον «μανδύα» του οπαδού, ξέσπασαν πολλοί εναντίον οικείων και αντιπάλων ακόμη και όταν ο τίτλος είχε κριθεί, άλλαξε η νομοθεσία, θεσπίστηκαν υψηλότατα πρόστιμα και βαρύτερες κυρώσεις (αποκλεισμοί έδρας, ακόμη και θυρών), διεκόπη πρωτάθλημα και κύπελλο, αμέτρητα τα γεγονότα. Για να δούμε τι θα δούμε από την επόμενη σεζόν…

* Follow me on Twitter: Seretinio

Δείτε τις ειδικές προσφορές των footshirts σε τιμές από 13 ευρώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ