OPINIONS

Παϊρότζ, εμφανίσου!

Παϊρότζ, εμφανίσου!

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση της πώλησης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στο "Pan Asia Investement" fund μετά από το χθεσινό επικοινωνιακό μπάχαλο που ανέδειξε μόνο "ηττημένους"…

Σαββατιάτικο μπάχαλο λοιπόν. Μπάχαλο, με "ηττημένους" και τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά και τον Παϊρότζ Πιεμπογκσάντ. Και "νικητή" προσώρας τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. "Νικητή" όχι στο σπριντ για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός που χαροπαλεύει, αλλά στα μάτια και στο νου των φίλων της ομάδας.

Επαναλαμβάνουμε: προς το παρόν. Διότι όπως είχαν επισημάνει και τις προηγούμενες ημέρες οι πιο έμπειροι παρατηρητές της παναθηναϊκής επικαιρότητας, τέτοιου είδους θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά από τα media, καθώς κάθε μέρα ενδέχεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση και συνολικά στην υπόθεση.

ΤΟ ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Σύνοψη σαββατιάτικων πεπραγμένων: νωρίς το απόγευμα και αφού αρχικά είχε συσκέψεις με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες "άστεγων" τηλεοπτικά ομάδων και εν συνεχεία με τους συνεργάτες του στην ΠΑΕ, ο Γιάννης Αλαφούζος δημοσιοποιεί στα media την αποδοχή της πρότασης του Πιεμπογκσάντ μαζί με την επιστολή – απάντηση στο fund. Περίπου τρεις ώρες αργότερα, κατά τις 8, από Έλληνες συνεργάτες του Ταϊλανδού επιχειρηματία εξωτερικεύεται θετική διάθεση στην πρωτοβουλία Αλαφούζου.

Kατά τις 10 το βράδυ, όμως, έρχεται η ανακοίνωση του Ταϊλανδού με τις αιχμές κατά του Αλαφούζου για την ανάληψη των δικών του χρεών: "Ο κ. Αλαφούζος ισχυρίζεται ότι την αποδέχτηκε. Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την πρότασή μας, επέλεξε το απόγευμα του Σαββάτου για να απαντήσει πλην όμως όχι στην δική μας πρόταση. Διότι σιωπά ως προς τα υπόλοιπα χρέη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα οποία έχει δεσμευτεί τόσο σε εμάς όσο και δημοσίως. Χρέη που διατεινόταν ότι τα αναλαμβάνει".

Και το ρεπορτάζ κλείνει τα μεσάνυχτα με την ενημέρωση από την πλευρά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ότι έχει αποδεχθεί την πρόταση Πιεμπογκσάντ και δεν πρόκειται να μπει σε δημόσιο διάλογο. Σαν να του λέει "stop μέχρι εδώ με τα media, δεν θα μπω σ’ αυτό το τριπάκι, αν θες έλα να τα βρούμε".

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΕΝΤΙΝΓΚ

Δεν ξέρω αν οι Έλληνες συνεργάτες και δικηγόροι του Ταϊλανδού το έχουν αντιληφθεί, ή αν τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν επαφή μαζί του το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά από χθες ο Πιενμπογσκάντ έχει χάσει αμέτρητους πόντους στη συνείδηση των οπαδών του Τριφυλλιού. Ας τον ενημερώσει κάποιος σχετικά, διότι ο Παναθηναϊκός στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ ευαίσθητος οργανισμός. Τα κατάλοιπα της εποχής του 2012 είναι πολύ βαθιά. Οι ρίζες της "εποχής Τσάκα" έχουν φτάσει πολλά μέτρα στην παναθηναϊκή γη. Ο Παναθηναϊκός σ΄ αυτό το θέμα δεν είναι ούτε Πόρτσμουθ, ούτε Ρέντινγκ, ούτε Μουσκρόν. Ούτε ασφαλώς Μάντσεστερ Σίτι.

Το θέμα της πρότασής του δεν δημοσιοποιήθηκε από την πλευρά Αλαφούζου. Και άπαξ ο Πιεμπογσκάντ αποφάσισε να βάλει και τα media πολύ γερά στο παιχνίδι, θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανακτήσει μέρος της χαμένης από χθες αξιοπιστίας του. Αλίμονο, ο άνθρωπος ούτε άγνωστος είναι, ούτε… μπατίρης. Και χρήμα έχει, και σπουδαία deals έχει φέρει εις πέρας και άνθρωπος του ποδοσφαίρου και της αγοράς είναι και διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη διαθέτει! Όμως, από τη στιγμή που δίνει τρεις συνεντεύξεις (μία σε αθλητική, μία σε πολιτική και μία σε κυριακάτικη εφημερίδα) σε δέκα μέρες (!!!) επαναλαμβάνοντας σχεδόν τα ίδια πράγματα, καλείται να είναι πιο προσεκτικός και πιο… αποκαλυπτικός προς τους φίλους του Παναθηναϊκού.

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΕΜΠΟΝΓΚΣΑΝΤ

Ποιοι μετέχουν στο fund; Μόνο ο ίδιος ή και άλλοι ξένοι επενδυτές; Υπάρχουν, κι αν ναι ποιοι είναι οι Έλληνες "συμπαίκτες" του; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που "τρέχουν" το θέμα στην Ελλάδα χωρίς να μετέχουν οικονομικά στο fund; Ποια η σχέση του με την κυβέρνηση με την οποία ακούγεται ότι είναι σε "ανοιχτή γραμμή"; Έχει ήδη αποφασίσει να επενδύσει σε άλλους τομείς πλην ποδοσφαίρου στην Ελλάδα; Τι ακριβώς έχει ζητήσει από τον Γιάννη Αλαφούζο για την πληρωμή των χρεών του μεγαλομετόχου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Πόσο σημαντικό στοιχείο για την ολοκλήρωση του deal είναι η κατηγορία στην οποία θα παίζει την επόμενη σεζόν η ομάδα; Ποια είναι τα δικά του εχέγγυα για να προλάβει ο Παναθηναϊκός να μην αγωνίζεται του χρόνου στην Β΄ ή στην Γ΄ Εθνική; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η λέξη "χρόνος" για την ολοκλήρωση του deal; Πόσα χρήματα βάζει το fund ΤΩΡΑ και πόσα ζητά από τον Αλαφούζο να βάλει ΑΜΕΣΑ για τις οφειλές και τη σωτηρία της ομάδας από τον υποβιβασμό; Όλα αυτά είναι ένα… μέρος των ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα από την πλευρά του Ταϊλανδού επενδυτή.

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει συνέντευξη Τύπου για να κλείσει τη συμφωνία με τον Αλαφούζο. Εφόσον, όμως μπήκαν και τα ΜΜΕ στην υπόθεση, είναι υποχρεωμένος να γίνεται πιο σαφής στα "θέλω" του από τον Αλαφούζο, διότι η χθεσινή ανακοίνωσή του επεξηγηματική και πειστική δεν ήταν… Ούτε ως προς τις οφειλές που ζητά από τον Αλαφούζο να καλύψει, ούτε ως προς τις αιχμές του στυλ "Είναι ώρα να κατανοήσουν οι επαΐοντες ότι στο μέλλον του Παναθηναϊκού δεν χωρούν επικοινωνιακά τερτίπια και εγωισμοί". Αν θέλει να δηλώσει κάτι, ας το πει καθαρά. Κι αν τελικά το deal δεν φτάσει στις υπογραφές για την πώληση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα πρέπει να δώσει κάποιες εξηγήσεις και απαντήσεις προς τους φίλους της ομάδας, αν τον ενδιαφέρει ασφαλώς η όποια αξιοπιστία του στη χώρα μας. Μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει…

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ… ΜΠΟΛΤ

Όσο για τον Αλαφούζο; Είναι σαφές ότι τουλάχιστον σ’ αυτή την υπόθεση δεν έχει κωλυσιεργήσει. Και τις συναντήσεις του έκανε και τις συζητήσεις του προχώρησε με τον ίδιο τον Ταϊλανδό και τους συνεργάτες του. Και τα οικονομικά στοιχεία είχαν δοθεί γρήγορα στους επενδυτές και την απάντησή του στην πρόταση σχετικά σύντομα την έδωσε. Όλα αυτά, όμως, δεν αρκούν για τη σωτηρία της ΠΑΕ. Ο Αλαφούζος δεν έχει το πάνω χέρι σε καμία υπόθεση! Μα σε καμία! Δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει χρόνο για τις πληρωμές και να προτείνει 36 δόσεις στον Βέμερ κατόπιν εορτής. Δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει στην… άκρη το "Athens Alive" πρότζεκτ επειδή δεν συμφωνεί με τον όρο της "αποκλειστικότητας" ή επειδή πιστεύει ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για τη συμφωνία του κονσόρτσιουμ με την κυβέρνηση για το ΟΑΚΑ. Δεν είναι δυνατόν να τα αφήνει όλα την τελευταία στιγμή. Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά έχει υποβιβαστεί, ζει με τεχνητή αναπνοή και αν δεν πωληθεί δύσκολα θα παραμείνει στην Σούπερ Λίγκα!

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει τρεις δρόμους:

α) να βάλει άμεσα όσα χρήματα απαιτούνται για την άμεση διευθέτηση των υποθέσεων που αφήνουν τον Παναθηναϊκό με ελλιπή φάκελο αδειοδότησης (απίθανο).

Β) Να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις διαπραγματεύσεις με το “Pan Asia Investment” fund του Πιεμπονγσκάντ είτε αναλαμβάνοντας τα χρέη που του ζητούν, είτε κλείνοντας οριστικά την πόρτα για να χτυπήσει άλλες.

Γ) Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας ταυτόχρονα και με την "Athens Alive" κοινοπραξία, ώστε να έχει πλήρη γνώση των δεδομένων κι αυτής της υπόθεσης, μήπως τελικά και με το πράσινο φως της κυβέρνησης ή με την πίεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στους κυβερνώντες και στους επενδυτές, σωθεί ο Παναθηναϊκός απ’ αυτή την "οδό".

ΑΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΕΝΑ ΘΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ

Χρόνο δεν έχει. Χρήμα είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να βάλει περισσότερο, τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται από την υπόθεση του Βέμερ για 445.000 ευρώ. Έχει όμως ένα τεράστιο βάρος! Το είχαμε σημειώσει και στο παρελθόν: τον σήκωσε τον "σταυρό" το 2012 όταν ανέλαβε, θα πρέπει να τον σηκώσει και το 2018 για να τον βγάλει από την πλάτη του, εφόσον με τα διαδοχικά λάθη του από το 2015 και έπειτα έφερε τον Παναθηναϊκό εδώ που τον έφερε. Αν θέλει ασφαλώς να τον σώσει... Διότι υπάρχουν και αρκετοί που υποστηρίζουν το αντίθετο, με τους οποίους εγώ ως καλόπιστος διαφωνώ, μέχρι να διαπιστώσω με ατράνταχτα στοιχεία το αντίθετο.

Σε διαφορετική περίπτωση, το στίγμα θα είναι ανεξίτηλο. Είτε τον ενδιαφέρει, είτε όχι. Δεν θα σβηστεί ποτέ. Σε διαφορετική περίπτωση, η ιστορία θα γράψει το όνομα "Γιάννης Αλαφούζος" δίπλα στον πρώτο υποβιβασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου ο οποίος μαζί με τον Πανελλήνιο και κάποια προσφυγικά σωματεία γέννησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αυτό που ονομάζεται "ελληνικός αθλητισμός". Και μετά από πολλά χρόνια και δεκαετίες, δίπλα στο όνομά του οι ιδιότητες του εφοπλιστή, του ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του επιχειρηματία θα είναι απλώς συμπληρωματικές. Αυτό που θα "μείνει" θα είναι η ιδιότητα του μεγαλομετόχου ο οποίος αρχικά έσωσε και εν συνεχεία "έριξε" τον Παναθηναϊκό από την Α’ Εθνική.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αλλάζει σελίδα ο Παναθηναϊκός, είπε "ναι" στην Pan Asia ο Αλαφούζος
Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ: Αυτός είναι ο αγοραστής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός
Αυτό είναι το deal μεταξύ Αλαφούζου - Πιεμπονγκσάντ
Θετική αντίδραση από τον Πιεμπονγκσάντ
Δυσαρεστημένος ο Γιαννακόπουλος με τον Αλαφούζο
Πιεμπονγκσάντ: "Ο Αλαφούζος απάντησε σε άλλη πρόταση"
Δεν μπαίνει σε δημόσιο διάλογο ο Αλαφούζος
Πιεμπονγκσάντ: "Προσεκτικοί με τα οικονομικά στοιχεία για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ