OPINIONS

Όλα του γάμου δύσκολα

Όλα του γάμου δύσκολα

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τις λογικές «καθυστερήσεις» για το Athens Alive πρότζεκτ και την υποχρέωση του Γιάννη Αλαφούζου να διατηρήσει τον Παναθηναϊκό στην Super League.

Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού μπορεί να απογοητεύτηκαν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Να σκέφτονται "από τώρα Plan B για το Athens Alive, ακόμη δεν… αρχίσαμε;". Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μόλις τώρα μπαίνει στις ράγες το πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και οι εξελίξεις είναι ταχύτατες.

Ας σκεφτούμε μόνο ότι τελικά δεν ακυρώθηκε λόγω των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο η προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα και ότι μόλις τέσσερις μέρες μετά πήγε στο Λονδίνο για συνάντηση με τους "εταίρους" του πρόζτεκτ. Αυτά δεν είναι δείγματα "καθυστέρησης". Είναι ενδείξεις για το ότι… "καιγόμαστε και τρέχουμε"!

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το θετικό από τη συνάντηση με τους "συμπαίκτες" του είναι ότι πήρε το "πράσινο φως" και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν πια στο αρχικό σχέδιο, μετά τους "περιορισμούς" που τέθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης για το ΟΑΚΑ, στη συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής. Ας περιμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση του κονσόρτσιουμ, αλλά όλα δείχνουν ότι η ομάδα Γιαννακόπουλου προχωρά και περιμένει το μίνιμουμ της κυβερνητικής δέσμευσης.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει και η κυβέρνηση να έχει το μίνιμουμ της δέσμευσης από την πλευρά που καταθέτει την πρόταση. Και να συμφωνήσουν στο αρχικό προσχέδιο για τους χώρους και τους όρους που θα εκμεταλλεύεται το κονσόρτσιουμ, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις για το προπαρασκευαστικό στάδιο μεγάλης σειράς διαδικασιών που απαιτούνται σε νομικό και εκτελεστικό επίπεδο μέχρι το τελικό deal.

Το αναφέραμε πρόσφατα. Ο Γιαννακόπουλος είναι ο leader και ο πυρήνας αυτής της ιστορίας, αλλά εξαρτάται από άλλους! Όλα αυτά – αν υλοποιηθούν – δεν γίνονται μέσα σε έναν – δυο μήνες. Η επιστολή που έλαβε ο Αλαφούζος έγραφε για «αποκλειστικότητα» μέχρι τις 31 Ιουλίου, με υποχρέωση "ανανέωσης" της ανά τρίμηνο: έτσι, για να παίρνουμε μια ελάχιστη γεύση του μίνιμουμ απαιτούμενου χρόνου των διαδικασιών, όπως αυτός αξιολογείται από την ίδια την «Athens Alive» κοινοπραξία…

"ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ" ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Και με την ΠΑΕ τι γίνεται άμεσα; Ελα ντε! Ο Γιαννακόπουλος, ίσως λειτουργώντας περισσότερο συναισθηματικά και λιγότερο «τεχνοκρατικά» (διότι το «Athens Alive» πλάνο δεν πρόκειται να ματαιωθεί αν ο Παναθηναϊκός υποβιβαστεί τελικά…), είναι "τρελαμένος" με την πιθανότητα της μαύρης σελίδας στην ιστορία του συλλόγου. Ενημερώνεται καθημερινά για όλες τις εξελίξεις στο θέμα της αδειοδότησης, ξέρει τις διεργασίες των ημερών σε ΕΠΟ και Λίγκα.

Εφόσον, όμως, οι επενδυτές αρνήθηκαν την άμεση οικονομική στήριξη της ποδοσφαιρικής ομάδας αν δεν έχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για το πρότζεκτ, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να πάρει ο ίδιος το ρίσκο; Δηλαδή να διευκολύνει τον Αλαφούζο και την ΠΑΕ από τον προσωπικό του λογαριασμό και στο τέλος να… του μείνει και η ΠΑΕ στα χέρια αν δεν υλοποιηθεί το πλάνο για το ΟΑΚΑ; Λίγες, λέμε εμείς.

Επειδή όμως ο λόγος γίνεται για έναν απρόβλεπτο στις αποφάσεις του επιχειρηματία, ας μην βιαστούμε. Ας κρατήσουμε ως δεδομένο ότι δεν θέλει ούτε να φαντάζεται τον Παναθηναϊκό στον ίδιο βαθμολογικό πίνακα με την "ΑΕ Καραϊσκάκης" και ας περιμένουμε τις επόμενες δέκα μέρες…

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΑΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ "ΤΡΕΧΕΙ"

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Αλαφούζος, που θα’ πρεπε να είναι περιχαρής για την εμφάνιση ενός υποψήφιου αγοραστή μιας και ο ίδιος δεν έχει καταφέρει εδώ και ενάμιση χρόνο (μετά το 3-0 στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό επί Στραματσόνι δηλαδή) να βρει αξιόπιστο διάδοχο, είναι επιφυλακτικός για όλα. Σωστά είναι διστακτικός.

Και ως προς το χρονικό πλαίσιο της συμφωνίας για το "Athens Alive" στη χώρα όπου το θέμα «Ελληνικό» είναι ανοιχτό σχεδόν δέκα χρόνια και ως προς το θέμα της "αποκλειστικότητας" για την επόμενη μέρα, που ζήτησε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην επιστολή του, η οποία υπογράφηκε από τον στενό συνεργάτη το, Σταύρο Κωνσταντινίδη.

Γι’ αυτό και ήδη έχει προχωρήσει ο ίδιος και σε "Plan B", με μπάτζετ τέτοιο, το οποίο θα επιτρέπει στον Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν και να επιβιώσει οικονομικά χωρίς να πολλαπλασιάσει τα χρέη του και να καλύπτει μέρος των οφειλών του. Για "ανταγωνιστικό σύνολο" ας μην το συζητάμε.

Με απαγόρευση μεταγραφών (και ανανεώσεων συμβολαίων) που αναμένεται σύντομα να επιβληθεί από τη FIFA, αν ο Παναθηναϊκός συμμετέχει του χρόνου στην Super League και έχει παραμείνει στα χέρια του σημερινού μεγαλομετόχου, το ρόστερ του λογικά θα έχει ως μοναδικό στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το λάθος στο οποίο έχει υποπέσει ο Αλαφούζος είναι ότι δεν αντιλήφθηκε γρήγορα το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός για την αδειοδότησή του και ότι ίσως πίστεψε (πάλι…) ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν πολλά από πολιτική και οικονομικά, όχι όμως και από τους κανονισμούς που διέπουν το ποδόσφαιρο πανευρωπαϊκά και… «ελληνικά». Ο Αλαφούζος έπρεπε ήδη να έχει λειτουργήσει βάσει του χειρότερου σεναρίου.

Ποιου δηλαδή; Αυτού βάσει του οποίου τίποτα δεν πρόκειται να τροποποιηθεί! Ακόμη κι αν τροποποιηθεί τελικά, διότι το «κραχ» στην πολυθυρύλητη κεντρική διαχείριση και τα έωλα τηλεοπτικά συμβόλαια έχουν φέρει ουκ ολίγες ομάδες της Λίγκας ένα βήμα πριν από τον αποκλεισμό τους από το επόμενο πρωτάθλημα λόγω προβληματικού φακέλου.

Βάσει αυτού του σεναρίου έπρεπε να οδεύει από τον Φεβρουάριο ο Αλαφούζος, βγάζοντας ένα (ακόμα…) κονδύλι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του για να διευθετήσει τις οφειλές της ΠΑΕ κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει ο Παναθηναϊκός την άδεια. Αντ’ αυτού, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και χρήμα σύμφωνα με τις συμβουλές των συνεργατών του, ορισμένοι εκ των οποίων τον διαβεβαίωναν για τη «σίγουρη αδειοδότηση», προτίμησε να δίνει χρήματα "σταγόνα – σταγόνα" σε περιπτώσεις παικτών οι οποίες έφταναν «στο αμήν» και να περιμένει τροποποιητικές πρωτοβουλίες από τη Λίγκα, την ΕΠΟ, την UEFA, την κυβέρνηση.

ΕΠΤΑ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ

Μπορεί, όντως κάποιες εξ’ αυτών να πραγματοποιηθούν. Πότε όμως; Φτάσαμε επτά εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των φακέλων στην επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ. Και μόνο αν η UEFA ανάψει το πράσινο φως για παράταση μέχρι τις 15 ή τις 30 Απριλίου θα έχει ο Παναθηναϊκός μια επιπλέον ευκαιρία.

Ακόμη και σ΄αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αν ο Γιάννης Αλαφούζος δεν αποφασίσει να δώσει σημαντικό ποσό,άνω των 3 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός την άδεια δεν πρόκειται να την πάρει. Εκτός πια κι αν αλλάξει ο κανονισμός περί υποβιβασμού. Βάσει του οποίου πέρυσι υποβιβάστηκε ο Ηρακλής και έμεινε στην Super League ο Λεβαδειακός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Θα τοποθετηθεί δημόσια το κονσόρτσιουμ "Athens Alive"
"Πρώτα οι υπογραφές, μετά η ΠΑΕ"
"Όχι" από ΕΠΟ στον Παναθηναϊκό για "περίοδο χάριτος"
Συνάντηση 90 λεπτών Τσίπρα-Γιαννακόπουλου για το "Athens Alive"
Ο Αλαφούζος ετοιμάζει την απάντηση στον Γιαννακόπουλο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ