OPINIONS

Οι τρεις που έσβησαν τη "γιούχα"

Οι τρεις που έσβησαν τη "γιούχα"
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις δοκιμές του Γιάννη Αναστασίου, τη νίκη επί της Ξάνθης και τη… φόρα του Παναθηναϊκού ενόψει των πλέι οφ.

Είναι σαφές ότι ο Γιάννης Αναστασίου έχει αποφασίσει να πειραματιστεί σ΄ αυτά τα τελευταία ματς του πρωταθλήματος, μετά την ήττα από τον Ατρόμητο. Αν θα είναι προς όφελος του Παναθηναϊκού μακροχρόνια, θα φανεί.

Βραχυπρόθεσμα, αποβαίνει εις βάρος του. Όχι μόνο λόγω των εμφανίσεων με τη Βέροια και τον Αστέρα Τρίπολης και την ήττα από τον Παναθρακικό, αλλά επειδή όλα αυτά συσσωρεύονται και… να που ακούστηκαν και οι πρώτες αποδοκιμασίες στη Λεωφόρο. Από μια κερκίδα που έχει στηρίξει αυτή την ομάδα και αυτή τη γενιά στη διετία Αναστασίου, όσο καμία άλλη τα τελευταία 20 χρόνια στον Παναθηναϊκό! Κι αν η μουρμούρα ήταν εμφανής από τα πρώτα λεπτά σε κάθε λάθος του Μπούι και του Τριανταφυλλόπουλου, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, στο 0-0 με 0 πράσινες ευκαιρίες, ακούστηκε δυνατά, σχεδόν συνολικά. Όχι με οργή. Με απογοήτευση. Σαν μήνυμα: «Μάγκες, ήμαρτον, δεν μας αρέσει αυτό που παίζετε».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί βάσιμα πως τα «πειράματα» εστιάζονται στην απουσία του Μάρκους Μπεργκ, ο οποίος έλειψε από το ματς στη Βέροια και χθες. Δεν είναι έτσι όμως. Διότι ο Σουηδός έπαιξε ως αριστερός εξτρέμ στην Κομοτηνή, διότι ο Μπούι συμμετείχε στο αρχικό σχήμα δύο διαδοχικών αγώνων, διότι ο Πράνιτς μένει στον πάγκο χωρίς να είναι πολύ καλύτερος ή πολύ χειρότερος από τον εφετινό Πράνιτς, γιατί αλλάζει το σχήμα σε κάθε ματς, κυρίως διότι ο Παναθηναϊκός χάνει την ταυτότητά του προσαρμόζοντας τον τρόπο παιχνιδιού του στον αντίπαλο, ειδικά εντός έδρας.

Είπε χθες χαρακτηριστικά ο κόουτς: « Παίξαμε στην ουσία χωρίς σέντερ φορ με δύο επιθετικά χαφ και δύο ακραίους. Ήταν δουλεμένο, το βγάλαμε αρκετές φορές αλλά μας έλειπε το καθαρό μυαλό στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε πάλι κάτι. Δοκιμάζουμε πράγματα που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια. Αν παρατηρήσατε, κόντρα στον Πανθρακικό παίξαμε με μια ομάδα που έπαιζε με τρεις στόπερ και εμείς παίξαμε με τρεις επιθετικούς για να τους αναγκάσουμε να παίξουν πιο πίσω και να γυρίσει ο Ντιγκινί αριστερό μπακ.

Ανάλογα με τον τρόπο που παίζουν προσαρμοζόμαστε και θέλουμε να καλύψουμε και κάποιες αδυναμίες δικές που έχουμε λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Θα δημιουργήσουμε μια συνθήκη. Η ομάδα έπαιξε με 4-2-3-1 στην Βέροια, με 4-3-1-2 με τον Αστέρα, με 4-3-3 στον Πανθρακικό και σήμερα 4-2-2-2. Οπότε τα παιδιά δείχνουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους στα πράγματα που ζητάμε. Τακτικά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας και καταλαβαίνουν τον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε και αυτό είναι πολύ θετικό για την ομάδα".

Ενσταση Νο 1: Το «παίζω σωστά» έχει διαφορά από το «παίζω καλά» και από το σκέτο «παίζω». Μια ομάδα μπορεί να παίξει και 2-3-5, όπως στη δεκαετία του ’60. Και στα τέσσερα τελευταία ματς ο Παναθηναϊκός έχει παίξει σωστά και καλά μόνο 70 λεπτά. Στο πρώτο 10λεπτο και αφού έμεινε με δέκα παίκτες στην Κομοτηνή και 30 λεπτά χθες, στο β΄ μέρος.

Ενσταση Νο 2: Οι δοκιμές σχημάτων και προσώπων δεν είναι ανώφελες ή χωρίς στόχο. Θα έπαιζε και ο Μαυρίας βασικός σ΄ αυτά τα ματς αν δεν είχε τραυματιστεί. Προφανώς κάτι βλέπει στον Μπούι ο κόουτς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Το ερώτημα είναι γιατί δεν δοκιμάζεται – σ’ αυτό το πλαίσιο – και ο Μαρινάκης ή ο Μπερίσα λόγω απουσίας του Μπεργκ, για να μην μιλήσουμε για Νίνη και Δώνη, οι οποίοι θα συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό και μετά το καλοκαίρι, εν αντιθέσει με τον Μπούι, τον Μπερίσα και πιθανότατα τον Μαρινάκη;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ενσταση Νο 3: « Καταλαβαίνω τον κόσμο και ότι ίσως υπάρχουν απαιτήσεις για τα παιδιά. Δεν είναι ότι δεν προσπαθούν ή δεν θέλουν και ίσως η πίεση του κόσμου επειδή δεν έχουμε και πολλά παιδιά με ωριμότητα… Δεν είναι εύκολο να παίζουν όταν ακούν τις αποδοκιμασίες. Θα πρέπει να υπάρχει υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Έχουμε δείξει ότι έχουμε μια καλή ομάδα. Έχουμε κερδίσει όλους τους μεγάλους αντιπάλους και μπορούμε να το κάνουμε ξανά»: χθεσινές ατάκες του κόουτς. Αληθείς. Ατάκες, όμως, που δείχνουν πως η δική του πίστη για το restart στα πλέι οφ οφείλεται περισσότερο στο παρελθόν και όχι στο παρόν. Το restart μετά τις δύο εβδομάδες από το «-3» και την ήττα από τον Ατρόμητο, γίνεται μόνο με νίκες! Φαίνεται σήμερα, που όλα είναι ήρεμα, μετά από το χθεσινό τρίποντο. Παρά τη «γιούχα», την οποία σταμάτησαν ουσιαστικά χθες τρεις παίκτες. Ο Νίκος Καρέλης, ο Μλάντεν Πέτριτς και ο Κάρλος Ζέκα.

Ο «Hulk», που πάντα βρίσκει περισσότερους χώρους όταν δεν παίζει ο Μπεργκ, πέτυχε ένα υπέροχο γκολ (όχι τόσο για το πλασέ - το έχει ξανακάνει - αλλά κυρίως για το τέλειο «κατέβασμα» με το δεξί), κέρδισε ένα πέναλτι με ατομική προσπάθεια και έδειξε ότι είναι πιο χρήσιμος κοντά στην περιοχή και όχι στη «γραμμή» ως εξτρέμ (άλλη αποτυχημένη δοκιμή αυτή…).

Ο Πέτριτς ήταν από τους λίγους με καθαρό μυαλό στο εντελώς μπερδεμένο πρώτο μέρος με το αποτυχημένο 4-2-2-2, διότι παρά τα αμέτρητα προβλήματα στον άξονα (Λαγός – Μπούι, «χαμένος» τακτικά Ατζαγκούν), ζητούσε τη μπάλα, έπαιζε σωστά στους χώρους του, έκανε αυτό που τού ζητούσε η ομάδα, ανεπιτυχώς λόγω συνολικής δυσλειτουργίας. Και έτρεξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά (εξ ου ίσως και το «τράβηγμα» στη γάμπα)! Το ίδιο έκανε καλύτερα στο β΄ μέρος. Η ασίστ του στον Καρέλη θα ξεχαστεί γρήγορα λόγω «αδιάφορου» ματς, αλλά προσέξετε την στα highlights, είναι «ποίημα» κλάσης και ποδοσφαιρικής αντίληψης.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Κάρλος Ζέκα δεν έκανε κάτι «φανταχτερό». Μα στο β΄ μέρος, όταν πια – επιτέλους – «ανοίχτηκαν» στα δύο άκρα οι στόπερ για να πάρουν και να «κατεβάσουν» μπάλα κερδίζοντας μέτρα αφού η Ξάνθη δεν πίεζε «ψηλά» όπως ο Αστέρας Τρίπολης, έπαιξε περισσότερο ως μέσος. Κατέθεσε ενέργεια, ζήτησε και πήρε μπάλα, μετέδωσε πείσμα και πάθος, συμμαζεύτηκε – λόγω και Πράνιτς – το «αχούρι» του α΄ μέρους στον άξονα.

Όλα αυτά – για να μην ξεχνιόμαστε και να βάζουμε τα πράγματα στο σωστό μέτρο - εναντίον μιας Ξάνθης η οποία: αγωνίστηκε χωρίς τους τιμωρημένους Καπετάνο – Μπέρτο – Παπάζογλου β) είχε στον πάγκο τον βασικό Βασιλακάκη και τον βασικό αριστερό μπακ Γουάλας (και στα δύο γκολ φέρει ευθύνη ο αντικαταστάτης του, Γκομσί) γ) είχε το μυαλό της στη ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ηρακλή, την Τετάρτη.

Ο Παναθηναϊκός θα βοηθηθεί πολύ από τη χθεσινή νίκη. Κυρίως για την ατμόσφαιρα στα αποδυτήριά του. Μα αν τα πειράματα συνεχιστούν – κυρίως στη μεσαία γραμμή- με Κέρκυρα και ΠΑΣ Γιάννινα, δεν θα πάρει φόρα ενόψει των πιο δύσκολων και αμφίρροπων πλέι οφ των τελευταίων ετών…

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ