OPINIONS

Οι τρεις με "ασυλία" στο Survivor των προπονητών

Οι τρεις με "ασυλία" στο Survivor των προπονητών

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον προγραμματισμό και την "προπονητοφαγία" των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, καθώς μόλις μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της regular season μόνο τρεις τεχνικοί μπορούν να αισθάνονται απόλυτα βέβαιοι για τις θέσεις τους.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα σε σχετικό αφιέρωμα του Sport24.gr είχαν καταγραφεί συνολικά 86 αλλαγές στις 34 ομάδες της Super League και της Stoiximan Football League.

Αν θα θέλαμε να περιορίσουμε το... δείγμα στην κορυφαία τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία, θα βλέπαμε ότι μόνο τέσσερις ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου χωρίς αλλαγή στον πάγκο τους. Ο ΠΑΟΚ με τον Βλάνταν Ίβιτς, η Ξάνθη με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο ΠΑΣ Γιάννινα με τον Γιάννη Πετράκη και ο Πλατανιάς με τον Γιώργο Παράσχο. Εξ αυτών, μόνο η συνεργασία της κρητικής ομάδας με τον προπονητή της θεωρείται απόλυτα σίγουρη για τη σεζόν 2017-2018!

Με μια ματιά αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι δύσκολα μακροημερεύουν στους πάγκους των ελληνικών ομάδων "40άρηδες" προπονητές, αν και το ελληνικό στοιχείο έχει πλέον μεγαλύτερα ποσοστά. Νεότερος Έλληνας παραμένει ο 41χρονος Στάικος Βεργέτης, ενώ στο "Big - 4" εκτός απροόπτου μόνο ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα εκπροσωπεί την... πατρίδα στην εκκίνηση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Αν ο Απόλλων και η Λαμία επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά, δεν λοξοδρομήσουν στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές και συνεχίσουν με τον Απόστολο Μάντζιο και τον Μπάμπη Τεννέ στη Super League, πιθανότατα το εναρκτήριο λάκτισμα του προσεχούς Αυγούστου θα γίνει με Έλληνες προπονητές στο +50%. Το ίδιο ισχύει αν προβιβαστεί ο Άρης με τον Νίκο Κωστένογλου στο τιμόνι του.

Αναλυτικά το status των 16 ομάδων με τους head coaches έχει κάπως έτσι..

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ (Παναθηναϊκός)

Ανέλαβε μετά τον Αντρέα Στραματσόνι και έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Ωστόσο, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η χρονική διάρκεια στα συμβόλαια των προπονητών δεν αποτελεί εχέγγυο παραμονής. Ο 48χρονος προπονητής ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός έως το τέλος της σεζόν σε Κύπελλο και play offs, θα παραμείνει στον πάγκο του Τριφυλλιού, έχοντας αξιολογηθεί ως ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με τον Νίκο Λυμπερόπουλο έβαλε τάξη σε μια σχεδόν διαλυμένη ομάδα.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ EUROKINISSI SPORTS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ (Πλατανιάς)

Ο πιο έμπειρος τεχνικός της Λίγκας έχει ήδη συμφωνήσει με τον Πλατανιά για την επόμενη σεζόν. Χωρίς συμβόλαιο. “Λογοτιμίτικα” όπως λέει μια ψυχή... Έχτισε μια ομάδα με έντονο ελληνικό στοιχείο και αποτελεσματικό 3-5-2 σε πολλά παιχνίδια, διεκδίκησε και την πεντάδα κατά διαστήματα, αποκλείστηκε στους “8” του Κυπέλλου από την ΑΕΚ, παίζοντας από νωρίς με δέκα παίκτες στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Είχε από τον πρώτο γύρο συγκεκριμένο DNA ο εφετινός Πλατανιάς, που παρουσίασε στην τρέχουσα σεζόν την καλύτερη έκδοσή του στη σύντομη ιστορία του στην Σούπερ Λίγκα και απολύτως λογικά κρατά τον προπονητή του. Τον πρώτο σκόρερ του (και κορυφαίο Έλληνα σκόρερ της σεζόν), τον έχει ήδη χάσει και θα ψάξει για αντικαταστάτη του Γιώργου Γιακουμάκη.

ΜΑΚΗΣ ΧΑΒΟΣ (Παναιτωλικός)

Ακούγονται πολλά σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή και το μάνατζμεντ του Παναιτωλικού, τον οποίο ο Φώτης Κωστούλας καθιέρωσε όχι μόνο ως σταθερό μέλος της Σούπερ Λίγκας, αλλά και με καθαρό κούτελο, με γηπεδικές εγκαταστάσεις και με υγιή φυσιογνωμία ενός κλαμπ της επαρχίας. Ωστόσο, η απόφαση για τον προπονητή της επόμενης σεζόν έχει ληφθεί για τον Μάκη Χάβο, ο οποίος μετά από μικρό διάστημα παραμονής του “υπηρεσιακού” Γιάννη Νταλακούρα που ακολούθησε τον Γιάννη Ματζουράκη, οδήγησε την ομάδα του Αγρινίου (που έχει “δώσει” Βιγιαφάνιες και Ουάρντα σε μεγάλες ομάδες εντός ενός έτους) σε απάνεμα νερά. Είναι η δεύτερη θητεία του Χάβου στο Αγρίνιο και θα έχει ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει την επόμενη σεζόν.

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

ΜΑΝΟΛΟ ΧΙΜΕΝΕΘ (ΑΕΚ)

Ο τρίτος προπονητής της ΑΕΚ εφέτος, μετά τον Τιμούρ Κετσπάγια και τον Νούνο Μοράις. Βρίσκεται ένα βήμα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, επανέφερε την Ένωση στην πεντάδα εξασφαλίζοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο, υπό τις οδηγίες του και με τη βοήθεια των μεταγραφών η ΑΕΚ έχει υποστεί μόνο μία ήττα, κι αυτή στο 90' με το γκολ του Μάρκους Μπεργκ στο ΟΑΚΑ. Αν δεν προκύψει κάτι απρόοπτο με σούπερ προσφορά από ομάδα της πατρίδας του, ο Μανόλο θα ξεκινήσει την καινούρια προσπάθεια στην εκκίνηση της επόμενης σεζόν.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΧΙΜΕΝΕΘ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ ICON

ΒΛΑΝΤΑΝ ΜΙΛΟΓΕΒΙΤΣ (Πανιώνιος)

Παρέλαβε την ομάδα από τον Μαρίνο Ουζουνίδη χωρίς να έχει επιμεληθεί της προετοιμασίας, χωρίς να έχει λόγο για το ρόστερ που είχε διαμορφωθεί. Έχασε και τον καλύτερο παίκτη του τον Ιανουάριο (Ανσαριφάρντ). Μα ο Πανιώνιος ήταν σταθερά στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας για πολλές αγωνιστικές, κοίταξε στα μάτια όλους τους “μεγάλους”, είχε ποδοσφαιρική ταυτότητα και απέτυχε μόνο στο Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων από τον Κισσαμικό και τον Λεβαδειακό. Θα είναι έκπληξη αν δεν παραμείνει ο Σέρβος, υπογραφές δεν έχουν πέσει ακόμη.

ΣΤΑΪΚΟΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ (Αστέρας Τρίπολης)

Χάβoς – Ελευθερόπουλος – Χαραλαμπίδης και... επιστροφή στο παρελθόν με τον Στάικο Βεργέτη για τον Αστέρα Τρίπολης, στην πλέον αποτυχημένη σεζόν των τελευταίων ετών για την ομάδα των Μπάκου – Καϋμενάκη. Ανέλαβε στα πολύ δύσκολα ο 41χρονος κόουτς, όταν η ομάδα πια είχε φτάσει στο σημείο κινδύνου με υποβιβασμό και η απόφασή του να φύγει από την κυπριακή Νέα Σαλαμίνα, δεν ήταν απερίσκεπτη. Εκτός απροόπτου θα τον δούμε στον πάγκο του Αστέρα και στην εκκίνηση της νέας σεζόν.

ΣΤΟ 50% - 50%

ΒΛΑΝΤΑΝ ΙΒΙΤΣ (ΠΑΟΚ)

Η παραμονή του εξαρτάται από τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ περισσότερο στο Κύπελλο (ρεβάνς με Παναθηναϊκό, ίσως και τελικός), και λιγότερο στα play offs, εκτός κι αν γίνει κάτι απίθανο και ο τίτλος κριθεί στα χαρτιά. Υπό την καθοδήγησή του ο Δικέφαλος βρήκε ταυτότητα και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο για 2-3 μήνες συνολικά, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι (ακόμη) ομάδα όπου σχεδόν όλα καθορίζονται από τα αποτελέσματα. Ο Γιώργος Σαββίδης έχει ποστάρει υπέρ της μακροημέρευσης του κόουτς, αλλά στη Θεσσαλονίκη με βάσει τα τωρινά δεδομένα ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για την παραμονή του και την επόμενη σεζόν.

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΣΑ ΠΙΝΤΟ (Ατρόμητος)

Ο τρίτος προπονητής του Ατρόμητου μετά τον Τραϊανό Δέλλα και τον Γιώργο Κορακάκη. Δεν δοκιμάστηκε σε συνθήκες πίεσης ο Πορτογάλος, καθώς ο Ατρόμητος ούτε κινδύνευε, ούτε είχε προσδοκίες για πεντάδα. Δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στο Κύπελλο, όπου αποκλείστηκε (σχετικά δύσκολα) από τον Ολυμπιακό και συμπορεύτηκε με τη γραμμή της διοίκησης για αξιοποίηση σχεδόν όλων των αξιόλογων “μικρών” στον β΄ γύρο. Οι Περιστεριώτες συζητούν μαζί του για ανανέωση, έχει ακουστεί και το όνομα του Σάββα Παντελίδη, μοιρασμένες οι πιθανότητες για τον Πορτογάλο.

ΑΝΤΡΕ ΠΑΟΥΣ (Λάρισα)

Δεν τα κατάφερε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ούτε ο Σάκης Τσιώλης. Ο Θοδωρής Βουτιρίτσας ανέλαβε για λίγο μέχρι να βρεθεί ο Ολλανδός Αντρέ Πάους. Στα 51 του, με θητεία πενταετή στην άσημη ολλανδική Έμεν και όντας άνεργος για έναν χρόνο μετά την Ανόρθωση, ανέλαβε το βάρος στις τελευταίες κρίσιμες για την παραμονή αγωνιστικές, με την προοπτική να σχεδιάσει και τη Λάρισα της επόμενης σεζόν. Επειδή όμως και με τον Αναστασιάδη και με τον Τσιώλη η αρχική πρόθεση και προοπτική του Αλέξη Κούγια ήταν για μακρόπνοο σχεδιασμό, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

ΠΡΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ (Ολυμπιακός)

Ανέλαβε αμέσως μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, όταν οι διοικούντες την ερυθρόλευκη ΠΑΕ αποφάσισαν το “διαζύγιο” με τον υπηρεσιακό Βασίλη Βούζα που είχε αναλάβει μετά τον Μπέντο και είχε ήδη αποκλειστεί από την Μπεσίκτας. Αν προκριθεί στο Κύπελλο επί της ΑΕΚ (και μάλιστα με υπερβατικό πλέον τρόπο) ίσως αυξήσει τις ήδη λιγοστές πιθανότητες παραμονής του, η οποία εξ αρχής ήταν άρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του Ολυμπιακού στο Κύπελλο και όχι στο πρωτάθλημα. Ισπανία και Γαλλία οι βασικές χώρες αναζήτησης του διαδόχου του χωρίς να αποκλείεται έκπληξη, λόγω των πολύ καλών σχέσεων της ΠΑΕ με ορισμένους από τους κορυφαίους Ευρωπαίους μάνατζερς.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα)

Ο κορυφαίος προπονητής της Σούπερ Λίγκας στην περυσινή σεζόν σύμφωνα με την ψήφο παικτών και προπονητών, πιθανότατα αποχωρεί μετά από 2 1/2 χρόνια παραμονής στον πάγκο του ΠΑΣ! Είχε αναλάβει στις 28 Ιανουαρίου 2014, έφτασε μέχρι και στην Ευρώπη, αλλά ο εφετινός β΄ γύρος δεν ήταν καλός και παρότι ο ΠΑΣ δεν έχασε την ταυτότητά του, μάλλον έχει χάσει την φρεσκάδα του. Από τους διοικούντες δεν έχει εκφραστεί βούληση για διαζύγιο, αλλά μετά από 127 ματς στον πάγκο του ΠΑΣ, ο Πετράκης μάλλον θα ψάξει μια καινούρια πρόκληση. Ας κρατήσουμε ανοιχτή μια χαραμάδα, αλλά φαίνεται δύσκολη η συμφωνία για έναν επιπλέον χρόνο.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ (Ηρακλής)

Λίγες και επιλεκτικές κινήσεις τον Ιανουάριο (Δώνης, Τζανετόπουλος, Γροντής, Μπαστακός τον βοήθησαν) και σούπερ δεδομένων των δυσκολιών πορεία στον β΄γύρο, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στη σωτηρία του Γηραιού βάσει βαθμολογίας. Βάσει... άδειας όλα είναι στον αέρα. Απορίας άξιον το τόσο οξύ οικονομικό πρόβλημα σε μια ομάδα που δεν έχει βαριά συμβόλαια και πούλησε Βέλλιο και Λάμπρου μέσα σε έξι μήνες. Απόλυτα επιτυχημένος ο Παντελίδης, έβαλε δύσκολα και σε ορισμένους “μεγάλους”, αλλά δεν θα μείνει στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία θα παίζει του χρόνου ο Ηρακλής.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ”

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ (Ξάνθη)

Ο μακροβιότερος μετά τον Γιάννη Πετράκη προπονητής της Λίγκας στον ίδιο πάγκο ετοιμάζεται να πετάξει σε άλλες πολιτείες. Έχει γραφτεί ότι τον γλυκοκοίταζε η ΑΕΚ, ο ίδιος θα ήθελε σίγουρα Ολυμπιακό ή και ΠΑΟΚ, αλλά μάλλον δεν θα έχει αυτή την τύχη στη χώρα μας.

SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÎÁÍÈÇ (Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÁÓÔÅÑÁÓ ÔÑÉÐÏËÇÓ - ÎÁÍÈÇ (Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η Ξάνθη προσπάθησε πολύ για την πεντάδα εφέτος, αλλά στον δεύτερο γύρο έχασε αρκετούς βαθμούς εναντίον ισοδύναμων ή και κατώτερων ομάδων, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε δύσκολα από τον ΠΑΟΚ. Campionato ο πρώτος στόχος του Λουτσέσκου, που είπε χθες ότι είχε συμφωνήσει πριν από έναν χρόνο με τον Πανόπουλο για τη λήξη της συνεργασίας τους τον Μάιο του 2017. Ήδη έχει ακουστεί το όνομα του Γιάννη Ματζουράκη για την Ξάνθη.

ΡΑΤΚΟ ΝΤΟΣΤΑΝΙΤΣ (Βέροια)

Ελευθερόπουλος – Βοσνιάδης – Τερζής – Γράφας – Ντόστανιτς. Ρεκόρ εφέτος η Βέροια η οποία υποβιβάστηκε παρότι το έμψυχο δυναμικό της δεν ήταν κατώτερο συγκριτικά με ομάδες που διασφάλισαν σχετικά εύκολα την παρμονή τους... Ο 58χρονος Σέρβος τεχνικός θα ψάξει για κάτι καλύτερο από την Football League, αλλά μάλλον το σημαντικότερο για την ομάδα είναι το ιδιοκτησιακό και το οικονομικό θέμα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΡΑΝΤΟΣ (Λεβαδειακός)

Μετά τον Ντόστανιτς ο Γιάννης Χριστόπουλος και στο τέλος ο Δημήτρης Φαράντος, που... τα κάνει όλα και συμφέρει στο Λεβαδειακό, όντας ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Γιάννη Κομπότη τα τελευταία χρόνια. Με πάσα βεβαιότητα δεν θα είναι ο κόουτς του Λεβαδειακού την επόμενη σεζόν, είτε (παραφράζοντας την κομπότειο ρήση) πέσει η Ακρόπολη, είτε μείνει όρθιο το ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου και γίνει το θαύμα να “πέσει” ο Λεβαδειακός.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΗΣ (Κέρκυρα)

Ο προπονητής της Κ-20 ανέλαβε για τα δύο τελευταία ματς μετά την απόφαση του Μιχάλη Γρηγορίου να παραιτηθεί, λόγω των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων τους τελευταίους δύο μήνες εναντίον ασθενέστερων ή και κατώτερων αντιπάλων. Κυρίως λόγω του... 7-0 από Ηρακλή και Βέροια και όχι λόγω του... 7-0 από Ολυμπιακό και ΑΕΚ με τέσσερις σερί ήττες. Η παραμονή είχε διασφαλιστεί από νωρίς, αλλά το τέλος δεν ήταν καλό μετά τις δύο σερί νίκες επί Αστέρα (στην Τρίπολη) και Ξάνθης, με αποτέλεσμα η Κέρκυρα να αναζητεί προπονητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ