OPINIONS

Οι κίνδυνοι του ντέρμπι

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις παραμέτρους του «ντέρμπι αιωνίων» στο «Γ. Καραϊσκάκης» και εστιάζει στους κινδύνους που ελλοχεύουν για κάθε ομάδα σε ένα ματς που έχει πεντακάθαρο φαβορί τον γηπεδούχο.

Κάθε ντέρμπι, ναι, έχει τη δική του ιστορία. Εντούτοις, στην πραγματικότητα, δεν τα θυμόμαστε όλα μετά από πολλά χρόνια. Λίγα μένουν στη μνήμη. Ε, λοιπόν, αυτό το σημερινό έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία και στο σκληρό δίσκο όλων προτού καν αρχίσει! Θα το θυμόμαστε ως το πρώτο «κεκλεισμένων των θυρών» στην ιστορία των δύο αντιπάλων!

Και ως ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ημι-διαλυμένο με πολύ φτωχό για τα δεδομένα του ρόστερ και τον Ολυμπιακό σε πολύ κακή σεζόν, αλλά «αναγεννημένο» και με φλόγα πρωταθλητισμού που άναψε ένα ρολό ταμειακής μηχανής στην Τούμπα!

Είναι από τα ελάχιστα ντέρμπι στην ιστορία των δύο ομάδων με τόσο μεγάλη διαφορά ποιότητας στο έμψυχο δυναμικό τους. Αλλά υπάρχει και «αλατοπίπερο» λόγω του παντοτινού αξιώματος περί των «απρόβλεπτων αποτελεσμάτων σ’ αυτά τα ματς», του καλού momentum του Παναθηναϊκού και του… «άγνωστου» Ολυμπιακού που έχει αγωνιστεί μόνο σε ένα παιχνίδι μετά τους επτά χαμένους βαθμούς με Αστέρα, ΑΕΚ και Ατρόμητο. Επιχειρώντας συνοπτικά να προσεγγίσουμε τις σημαντικότερες παραμέτρους για τις δύο ομάδες, καταγράφουμε τα εξής στο… pre game show.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

+ Δεν έχει ιδιαίτερο άγχος και η ατμόσφαιρα είναι θετική. Στην ομάδα περιμένουν με πολλές πιθανότητες τους τρεις βαθμούς από την Τούμπα και το -3 του ΠΑΟΚ μετά την επιβαρυντική για τον Δικέφαλο συμπληρωματική έκθεση του Αρετόπουλου. Ό,τι έγινε – έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και το μπούλινγκ από τους οπαδούς σε συνδυασμό με την απογοήτευση και τον εκνευρισμό από τα ανεπιτυχή αποτελέσματα με Αστέρα – ΑΕΚ – Ατρόμητο έχουν ξεχαστεί προσώρας. Η ομάδα είναι αρκετά συσπειρωμένη μετά την Τούμπα.

+ Δεν υπάρχει πίεση, αλλά αδημονία. Η προοπτική της «νίκης στα χαρτιά» επί του ΠΑΟΚ και του -3 του Δικέφαλου, σε συνδυασμό με το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ της επόμενης αγωνιστικής, γεννά συνθήκες πρωταθλητισμού και πάλι. Ακόμη κι αν απορριφθεί η έφεση για το -3 από το ματς με την Ένωση. Οι παίκτες και το προπονητικό τιμ έχουν μόνο μία δουλειά: να πάρουν επτά τρίποντα στα ισάριθμα σχετικά εύκολα ματς μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος.

+ Δεν υπάρχει περίπτωση υποτίμησης του αντιπάλου. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που θα αγωνιστούν αύριο είχαν παίξει και στην ήττα με 1-0 στη Λεωφόρο, ξέρουν όλοι ότι «αφαιρείται» ο παράγων έδρα λόγω της απουσίας οπαδών, θυμούνται ότι νίκησαν με το ζόρι 1-0 τον «μισό» Πανιώνιο λόγω αστοχίας στην τελική προσπάθεια, έχει επισημανθεί σε άπαντες ότι ο Παναθηναϊκός είναι σε «καλό φεγγάρι» μετά τις δύο νίκες επί ΑΕΛ – Λαμίας, παρά τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και το «φτωχό» συγκριτικά με το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν ρόστερ.

+ Δεν έχει ρυθμό, δεν έχει χημεία. Ο Όσκαρ Γκαρθία, όμως, συνεκτιμώντας αρκετές παραμέτρους ελάττωσε την ένταση στις τελευταίες προπονήσεις θέλοντας να παρουσιάσει μια ενδεκάδα με φρεσκάδα. Ας περιμένουμε μεγάλη ένταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

+ Φουλ από καλές επιλογές ο πάγκος και διόλου τυχαίο ότι ο Γκαρθία πήρε 22 (!) παίκτες στην αποστολή, αποφεύγοντας αποκλεισμούς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μουρμούρες 24 ώρες πριν από το ματς. Πλήρης ίσως για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν, χωρίς τραυματίες και τιμωρημένους.

+ Η ομάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και για το καλύτερο και για το χειρότερο σενάριο. Γενικά ο Ολυμπιακός είναι απρόβλεπτο σύνολο και έχει δείξει ότι μπορεί να χάσει προβάδισμα ακόμα και από 0-2 ή ακόμη και από 1-0 σε κατάμεστο «Καραϊσκάκης» μέσα σε δέκα λεπτά (ΑΕΚ ο «θύτης» και στις δύο περιπτώσεις). Η προσοχή στα μετόπισθεν είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι ο πολύ κατώτερος σε ποιότητα Παναθηναϊκός θα «φουσκώσει» από αυτοπεποίθηση και θα πιστέψει πολύ σε θετικό αποτέλεσμα αν προηγηθεί.

+ Μεγάλη (θεωρητική) υπεροχή στις στατικές φάσεις και υπεροπλία στις πτέρυγες, όπου ο Παναθηναϊκός θα παίξει πολύ προσεκτικά και φουλ αμυντικά. Σε «σετ» παιχνίδι, είναι πολύ πιθανό ανά διαστήματα ο Ολυμπιακός να παίξει και… «μονότερμα». Σ’ αυτά τα κομμάτια του παιχνιδιού θα χρειαστεί την ευστοχία στην τελική προσπάθεια. Η αστοχία – εκτός της ατομικής επίδρασης στον παίκτη που χάνει την ευκαιρία – προκαλεί και εκνευρισμό στο σύνολο όταν είναι επαναλαμβανόμενη…

+ Τεράστια απώλεια η δύναμη των οπαδών του, οι οποίοι στο «Καραϊσκάκης» έχουν… «γυρίσει» ματς και έχουν συμβάλει πολύ σε αρκετές νίκες σε ντέρμπι. Μικρότερη – λογικά, διότι τίποτα δεν είναι βέβαιο – και η πίεση προς τον ρέφερι Ευαγγέλου, ο οποίος είχε ευνοήσει σαφέστατα τον Ολυμπιακό στο τρίποντο της Νέας Σμύρνης.

+ Πολύ μεγάλο το κόστος σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττας. Ανυπολόγιστο! Σε όλα τα επίπεδα. Και εντός της ομάδας και στους οπαδούς και στην κοινή φίλαθλη γνώμη. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός θα τεθεί οριστικά εκτός πρωταθλήματος από τις αρχές Μαρτίου για πρώτη φορά μετά 25 χρόνια, η κριτική από τα media θα είναι έντονη, η κρίση που φαίνεται να εκτονώνεται θα ενταθεί και πάλι, ποιους θα πάρει η μπάλα ουδείς γνωρίζει…

+ Παίκτες ευέξαπτοι όπως ο Μιραλάς (κυρίως) και ο Ταχτσίδης (δευτερευόντως) καλούνται να είναι ψύχραιμοι και να μην μπλέκονται σε παντός είδους «τσαμπουκάδες». Αν ο Ολυμπιακός χάσει παίκτη με κόκκινη κάρτα μπορεί να ανατραπούν οι ισορροπίες. Επίσης, το πολύ «μπλα – μπλα» στον διαιτητή (Μποτία, Ρομαό, Οφόε) δεν ωφελεί. Ειδικά χωρίς οπαδούς στην εξέδρα, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι… τσαντίλα στον ρέφερι.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΕΝΑΡΞΗ ΟΜΑΔΙΚΗ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ / ΕΝΑΡΞΗ ΟΜΑΔΙΚΗ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΤΟ ΚΑΛΟ MOMENTUM ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ

+ Δεν έχει πολλά να χάσει. Θα κερδίσει σε εντυπώσεις ακόμη κι αν… πέσει μαχόμενος. Ο πράσινος μικρόκοσμος και η κοινή γνώμη συνολικά έχουν κάνει κτήμα τους ότι ο Παναθηναϊκός πάει να παίξει σ’ αυτό το ντέρμπι με πολλούς «αναπληρωματικούς» ή και «εξεδράτους» του α’ γύρου (Αυλωνίτης, Οικονόμου, Ινσούα, Τζανδάρης, Δώνης, Γιόχανσον αν αγωνιστεί) και όλοι αντιλαμβάνονται τη διαφορά ποιότητας έναντι του Ολυμπιακού.

+ Μόνο μία περίπτωση υπάρχει για να βγει και ηττημένος και… δαρμένος απ΄αυτό το παιχνίδι. Να χάσει με διαφορά πολλών γκολ ή με ένα «σβηστό» 2-0 ή 3-0, απειλώντας ελάχιστα την αντίπαλη εστία. Είναι δύσκολο, αλλά αν «πέσει» πρέπει να «πέσει» ως Παναθηναϊκός και όχι ως «μικρή ομάδα», παρότι οι περισσότεροι παίκτες του δεν θα συμπεριλαμβάνονταν ούτε στην 20άδα του τελευταίου (πολυμετοχικού) Παναθηναϊκού που σήκωσε την κούπα.

+ Το timing είναι καλό για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτος, οι δυο εύκολες νίκες επί ΑΕΛ – Λαμίας, οι οποίες αποφόρτισαν ρόστερ και προπονητικό τιμ από την «υποψία» κινδύνου για μπλεξίματα στα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας. Δεύτερος, η σχετική ενότητα, συσπείρωση και χημεία ενός «πτωχού πλην τίμιου» γκρουπ παικτών που συγκροτήθηκε οριστικά μετά τη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. «Είχα καλύτερο ρόστερ, αλλά μόνο το σώμα, όχι το μυαλό τους» είπε προχθές ο Ουζουνίδης απαντώντας σε σχετική (συγκριτική για τα ρόστερ) ερώτηση από τη Nova… Tρίτον: οι πληρωμές επέφεραν σχετική ηρεμία στο γκρουπ των παικτών και οι επιστροφές των Κουρμπέλη – Κουλιμπαλί προσφέρουν στον κόουτς δύο έξτρα επιλογές παικτών με προσωπικότητα και ικανότητες τις οποίες είδαμε πεντακάθαρα στον περυσινό β΄ γύρο, όταν είχαν και καλύτερους συμπαίκτες…

+ Σημαντικός ο κίνδυνος να «παρασυρθεί» από την πολύ θετική ατμόσφαιρα των τελευταίων 15 ημερών. Όχι στο επίπεδο του… «πάμε να παίξουμε επίθεση»: αυτό δεν μπορεί να το κάνει επί του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο ρόστερ. Αλλά στον τομέα της μαχητικότητας, του πάθους και της συγκέντρωσης. Αν δεν έχει στο μυαλό του τον κίνδυνο (προσοχή, τον κίνδυνο, όχι τον φόβο!) για το ενδεχόμενο να «στραβώσει» το ματς από νωρίς και να αποχωρήσει από το Φάληρο με πολλά έξτρα… μπαγκάζια – γκολ στις αποσκευές, τότε όντως μπορεί να φύγει φορτωμένος με βαριά ήττα από το κενό «Γ. Καραϊσκάκης»! Οι δυο διαδοχικές νίκες μπορεί να είναι και παραμορφωτικός φακός για μια ομάδα που ακόμη δεν έχει δώσει ούτε ένα από τα πιο δύσκολα ματς του β΄γύρου εναντίον της πρώτης επτάδας!

+ Με αμιγώς ποδοσφαιρικά κριτήρια, αν ο Παναθηναϊκός φύγει αήττητος από το Φάληρο, θα πρόκειται για τεράστια έκπληξη. Ο Ουζουνίδης το ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα στις στατικές φάσεις, στο δίδυμο των κεντρικών αμυντικών δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη (πρέπει να κάνουν μεγάλη υπέρβαση οι Αυλωνίτης – Οικονόμου ή ακόμη και ο Κουρμπέλης αν αγωνιστεί ως στόπερ) από τις πτέρυγες η πίεση του Ολυμπιακού θα είναι δεδομένη και το γκολ ήταν – είναι και θα είναι μεγάλο πρόβλημα!

+ Για να πάρει αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να σκοράρει. Το «μηδέν» είναι απίθανο να το διατηρήσει. Σημαντικότατο ρόλο θα παίξουν οι αποστάσεις των γραμμών και οι συνεργασίες μέσων – εξτρέμ (ούτως ώστε να αποφορτίζεται η άμυνα και να μην παίζει «ταμπούρι»), όπως και η ευστοχία στις αναμενόμενα λιγοστές φάσεις που θα δημιουργήσει. Μιλάμε για μια ομάδα που αγωνίζεται χωρίς σέντερ φορ και έκανε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της τον Φεβρουάριο, στο 12ο παιχνίδι της μακριά από τη Λεωφόρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ