OPINIONS

Οι Ευρωπαίοι και οι μεταλλαγμένοι

Οι Ευρωπαίοι και οι μεταλλαγμένοι

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τα νέα δεδομένα για τους τέσσερις “μεγάλους” μετά το φίνις της μεταγραφικής σεζόν και τις ευρωπαϊκές κληρώσεις, λίγο πριν την επανεκκίνηση της Σούπερ Λίγκας και το “αβάντι” σε Champions και Europa League.

Σβήστηκε, λοιπόν, και η άνω τελεία λόγω των δύο αγώνων της εθνικής Ελλάδας. Restart για όλους. Για τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ με πρωτάθλημα και Ευρώπη. Με... τόλμη και γοητεία. Για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ με περισσότερες μεταγραφές και μεγαλύτερη πίεση. Από τον καναπέ τους, αλλά με ενισχυμένο στο φινάλε ρόστερ. Η απόπειρα προσέγγισης των νέων δεδομένων έχει ως εξής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο μάστορας Χάσι και όλα του στόπερ δύσκολα

Εκ πρώτης όψεως είναι στην καλύτερη φάση απ' όλους. Όχι μόνο επειδή πήρε φόρα με τις δύο προκρίσεις μέχρι τους ομίλους του Champions League και τις δυο νίκες στην εκκίνηση του πρωταθλήματος επί Λάρισας και Λαμίας. Αλλά και διότι ο Μπέσνικ Χάσι έχει τους λιγότερους μπελάδες με ενσωμάτωση νέων παικτών στο φινάλε των μεταγραφών. Έφυγε ο Ρέτσος, ήρθε ο Ένχελς, προστέθηκε και ο Τζούρτζεβιτς. That' s all. Η ομάδα του έχει αυτή τη στιγμή θεωρητικά την καλύτερη χημεία από τους “4”.

Προσοχή, όμως: το δύσκολο 1-0 επί της Λαμίας ήταν “καμπανάκι” και τα πολύ δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη. Οι δύο “διαβολοβδομάδες” με Νέα Σμύρνη – Βαρκελώνη – ΠΑΟΚ – Λεωφόρο – Μπαρτσελόνα στο δεύτερο 15θήμερο του Οκτωβρίου δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνονται. Μέχρι τότε ο Χάσι έχει έναν μήνα μπροστά του για να ακονίσει το μυαλό του και να τεστάρει την προπονητική οξυδέρκειά του στο rotation.

Πρώτο τεστ, Ξάνθη - Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Και εν συνεχεία, σε 15 μέρες, ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ - Γιούβε στο Τορίνο: μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Aπό τη μέση και μπροστά, no problem. Οτζίτζα, Ζιλέ, Ρομαό, αλλά και Ανδρούτσος, Μάρτινς, Ζντιέλαρ, οσωνούπω και Ταχτσίδης στη μεσαία γραμμή. Καρσελά – Μάριν, Σεμπά – Πάρντο αλλά και Μπεν εξτρέμ. Τζούρτζεβιτς, Εμενίκε, Καρίμ φορ. Θαυμάσια! Θέμα του προπονητή πώς θα διαχειριστεί αποτελεσματικά τα όπλα του.

Από τη μέση και πίσω; Ομάρ - Φιγκέιρας δεξιά, Κούτρης - Μίλιτς αριστερά. Mια χαρά για το πρωτάθλημα, θα τους δούμε στο Champions League. Το μεγάλο ερωτηματικό, πιθανώς και πρόβλημα, εντοπίζεται στο κέντρο της άμυνας. Παρεκτός και κάνει θαύματα ο Βούκοβιτς. Προς το παρόν είναι νοκ άουτ τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες. Τον Μποτία (δεν έχει παίξει ούτε ένα ματς) τον ξέρουμε, τον Ένχελς θα τον δούμε. Ξεκινά με Ρομαό κι όπου τον βγάλει... Επαναλαμβάνουμε: με ποδοσφαιρικά κριτήρια δεν χρειαζόταν έναν “Μιραλάς”, αλλά έναν “Μέλμπεργκ”.

ΑΕΚ

Ο ενθουσιασμός και η μεγαλύτερη υπέρβαση

Η πιο χαρούμενη ομάδα του Αυγούστου! Και πρόκριση σε ομίλους και Αραούχο! Και Κονέ. Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα. Η' μάλλον τα... αγγούρια. Αν το σκεφτούμε συγκριτικά με τους υπόλοιπους, πάει για την πιο δύσκολη σεζόν από τους υπόλοιπους. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα έχουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο ένα ματς την εβδομάδα + κύπελλο κατά διαστήματα. Η Ένωση θα έχει και Μίλαν, Ριέκα, Αούστρια με προσδοκίες για πρόκριση.

Αναντίρρητα δεν διαθέτει την "τεχνογνωσία" του Ολυμπιακού στο μηχανισμό Πρωτάθλημα + όμιλοι. Και επίσης αναμφίβολα δεν διαθέτει πλουσιότερο ή ικανότερο ρόστερ από τους Ερυθρόλευκους στη μεσαία και επιθετική γραμμή της. Όχι ποσοτικά. Ποιοτικά. Μ' αυτά τα δεδομένα, συνεπώς, θα είναι απίστευτο κατόρθωμα να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αρχικά, ας δούμε πώς θα φτάσει μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου. Έχει Ολυμπιακό - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Πλην των ντέρμπι, όμως, η Ένωση για να φτάσει στην απόλυτη υπέρβαση της κατάκτησης του τίτλου, καλείται να μην σκορπίσει εντός έδρας βαθμούς όπως στον περυσινό α' γύρο και να μειώσει τις εκτός έδρας απώλειές της. Τι θα κάνει επί παραδείγματι στην τετράδα Λαμία - Ολυμπιακός - Τρίπολη – Ξάνθη, αμέσως μετά το ματς με τη Λάρισα. Να ένα μικρό, αλλά σαφές δείγμα που θα έχουμε στα χέρια μας.

Από τον Αραούχο θα κριθούν πολλά, το πρόβλημα στο γκολ ήταν φανερό. Όπως και από τις επιλογές του Χιμένεθ στο rotation. Η ΑΕΚ δεν έχει την “πολυτέλεια” να μην παίρνει καλή απόδοση από κάθε παίκτη της. Ούτε από έναν! Το 3-5-2 για την Ευρώπη χρειαζόταν οπωσδήποτε έναν επιπλέον στόπερ κι ας υπάρχει ο Γιόχανσον (α λα Ρομαό) ως υποψήφιος κεντρικός αμυντικός και στη μεσαία γραμμή της χρειάζεται οπωσδήποτε την προσφορά του Κονέ για ενέργεια, προσωπικότητα, ποιότητα, φρεσκάδα και περισσότερες επιλογές στο rotation. Γκολ δεν θα δέχεται εύκολα, αυτό είναι ένα σαφές στοιχείο της ταυτότητας του Χιμένεθ. Και σε τρία ημίχρονα με ΤΣΣΚΑ και Μπριζ άφησε ενθαρρυντικές εντυπώσεις ως προς την ένταση, τον ρυθμό και τη χημεία στη μεσαία γραμμή με Γαλανόπουλο. Τώρα μπαίνει στην εξίσωση και το πρωτάθλημα. Και με πολλά “Χ”, όπως στα Γιάννινα, η υπέρβαση δεν θα' ρθει...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Πολλές αλλαγές, περισσότερες επιλογές, λίγα περιθώρια

Μετά τον Ολυμπιακό, η ομάδα με τις περισσότερες αλλαγές στην ενδεκάδα της. Πέρυσι ο Ουζουνίδης έκανε θαύματα σε τέσσερις μήνες, δηλαδή από τη στιγμή που η ομάδα αποκλείστηκε από την Ευρώπη τον Δεκέμβριο και “μαζεύτηκε” μετά το Κόπα Άφρικα του Ιανουαρίου. Με ένα ματς την εβδομάδα και με την εξάδα Κουρμπέλη - Ζέκα, Εμποκού - Βιγιαφάνιες, Κλωναρίδη - Μπεργκ. Από τους έξι, έχει μόνο τον Κουρμπέλη και τον “Βίγια” στα πιτς μέχρι... ουδείς γνωρίζει πότε.

Διαθέτει περισσότερες λύσεις από τη μέση και μπροστά με Κουρμπέλη - Σιλά - Χίλιεμαρκ στον κεντρικό άξονα, Μουνιέ - Καμπέσας εξτρέμ, Λουσιάνο - Τσάβες - Μολίνς στην επίθεση και τους Λουντ - Βίγια - Αλτμαν “μπαλαντέρ”. Όμως δεν έχει χημεία και χρόνο. Τον έχασε το χρόνο που χρειαζόταν στις δύο ισοπαλίες με Πλατανιά και Λεβαδειακό και έβαλε έξτρα πίεση στον εαυτό του, που δεν θα είχε, παρά τον αποκλεισμό του από την ανέωτερη Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Περισσότερες και καλύτερες επιλογές έχει και για τα άκρα της άμυνάς του με Γιόχανσον - Ινσούα να πλαισιώνουν τους Κουλιμπαλί - Χουλτ ενώ πολλή κουβέντα γίνεται για το κέντρο της άμυνας, όπου ενισχύθηκε με τον Κολοβέτσιο αντί του ανενεργού Τελάντερ, παρότι διαθέτει τον καλύτερο (να δούμε και τον Σαμπράνο...) στόπερ του πρωταθλήματος. Μάλλον για το “άντε γεια” του Μολέντο θα πρέπει να ανησυχούν οι Πράσινοι και όχι τόσο για την απόδοσή του...

Είναι ήδη στο -6 από τον Ολυμπιακό και στο -4 από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, έχει τα λιγότερα περιθώρια απωλειών από όλους ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. Αν θέλει να μπει στη διεκδίκηση του τίτλου με σοβαρές πιθανότητες, πρέπει να γράψει διαδοχικά τρίποντα με Κέρκυρα (Ε), Απόλλωνα, Παναιτωλικό (Ε), ΠΑΣ, Λάρισα, Λαμία (Ε) μέχρι το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό στη δέκατη αγωνιστική: δύσκολα πράγματα, αλλά όχι και απίθανο.

Η δικαιολογία της “καινούριας ομάδας” στέκεται ως επιχείρημα, αλλά έως έναν βαθμό. Να προηγείσαι με τον Πλατανιά αλλά να κινδυνεύεις με ήττα και από τους Χανιώτες και από ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του Λεβαδειακού στη Λεωφόρο είναι μάλλον αδικαιολόγητο αν θες να κάνεις πρωταθλητισμό με τρεις (και όχι έναν όπως παλαιότερα...) σοβαρούς ανταγωνιστές.

ΠΑΟΚ

Έχτισε ρόστερ για πρωτάθλημα, αλλά...

Και ηγετικός στόπερ (Σαμπράνο) και σούπερ ενίσχυση στη μεσαία γραμή (Ελ Καντουρί - Μαουρίτσιο) και ο Βιεϊρίνια για “αμαπαλέο”, γκολ και ασίστ, είτε σε 4-3-3, είτε σε 4-4-2. Ήταν ο “φτωχότερος” σε ενίσχυση μέχρι την τελευταία εβδομάδα, σάρωσε στο φίνις. Έχει ρόστερ για πρωτάθλημα, δεδομένου ότι - σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό - δεν θα φθείρεται ψυχολογικά (ήττες) και σωματικά (ταξίδια – αγώνες) από ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μεσαία γραμμή με Τσίμιροτ, Κάτσε, Κάνιας, Σάκχοφ, Καντουρί, Μαουρίτσιο, Πέλκα, Μπίσεσβαρ (είτε μείνει, είτε φύγει) δεν είχε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία του!

Εξαρτάται πάρα πολύ από τον Πρίγιοβιτς (γκολ, κινήσεις, συνολική λειτουργία) επιθετικά, έδωσε τον Ενρίκε που δεν είχε πρόβλημα να κάθεται στον πάγκο και συνολικά ο Λουτσέσκου έχει αγκάθια στη διαχείριση, διότι... μαζεύτηκαν πολλοί και με ένα παιχνίδι ανά εβδομάδα δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι όταν τεθούν 100% στη διάθεσή του και οι τέσσερις νέοι. Για να πάρει πρωτάθλημα πρέπει να αντιμετωπίζει τα εκτός έδρας “Χ” ως ήττες, να “ξυρίζει” στην Τούμπα (κι ας είναι κενή μέχρι τον Δεκέμβριο) και να πάρει βαθμούς στα εκτός έδρας ντέρμπι: κάθε πόντος είναι “διπλός” στα ματς των “4”, σε ένα ιδιότυπο μίνι “δικό” τους πρωτάθλημα.

Θετικό ότι με τις μεταγραφές αποσυμπιέστηκε ο επιβαρημένος μετά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ οργανισμός και ότι ο προπονητής ξέρει τις παγίδες της Σούπερ Λίγκας και έχει απίστευτα δυνατά κίνητρα στην πρώτη μεγάλη εν Ελλάδι πρόκληση πρωταθλητισμού. Αρνητικό ότι η ομάδα δεν έχει χτίσει ταυτότητα. Έχει, όμως, πλέον, πολλές προσωπικότητες στην ενδεκάδα της. Θα ανταποκριθούν στην πίεση και τις great expectations;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ