OPINIONS

Ο X - Factor του Παναθηναϊκού

Ο X - Factor του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης προσεγγίζει την κατάσταση στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και καταγράφει τα δεδομένα με το βλέμμα στο καλοκαίρι, μετά τη λήξη της σεζόν.

Στην τεράστια παρέα του Sport24.gr δεν θα πρέπει να προκάλεσε έκπληξη η είδηση για τις περικοπές σε υπαλληλικό προσωπικό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ή στο Κορωπί, με την απόλυση των Μάρκου - Βονόρτα και της ψυχολόγου Μαρίας Ψυχουντάκη. Από τις συχνές αναφορές της ιστοσελίδας για τις προσφυγές, το πετσοκομμένο μπάτζετ του προσεχούς καλοκαιριού, τις οφειλές και το νέο “Μνημόνιο” της ΠΑΕ, έχουν αντιληφθεί την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το είχε πει, άλλωστε, και ο Χρήστος Παναγόπουλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του για την “επιστροφή στο “2013- 2104”. Αναφερόμενος τότε και στο δίδυμο Λυμπερόπουλου - Ουζουνίδη, το οποίο παραπέμπει συνειρμικά στο Νταμπίζας -Αναστασίου, αλλά και στα νέα δεδομένα του Παναθηναϊκού ως προς τα οικονομικά του. Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι κάπως διαφορετική. Διότι ως προς το χρήμα, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη επιστρέψει στη σεζόν 2012-2013, στη σκληρή “μνημονιακή” χρονιά, όταν πάλι παρόντος του Παναγόπουλου επιχειρήθηκε η δραστική μείωση δαπανών σε όλους τους τομείς, με στόχο τον εξορθολογισμό βάσει των πενιχρών εσόδων και την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Απέτυχε τότε ο Παναθηναϊκός και έμεινε - παρότι είχε νικήσει την Ξάνθη στο μπαράζ της Νέας Σμύρνης - εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Τότε, ωστόσο, είχε κληρονομήσει τα αβάσταχτα χρέη και μια ΠΑΕ υπό διάλυση. Τώρα, οι αμαρτίες φέρουν βαριά την υπογραφή της σημερινής διοίκησης. Θα τα καταφέρει, άραγε, εφέτος με την άδεια;

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ

Όταν προσφάτως είχε επισημανθεί ότι μετά από τις απίστευτες υπερβολές ενός ολόκληρου χρόνου με 19 μεταγραφές και πάμπολλες αποχωρήσεις (Ιανουάριος 2016 – Ιανουάριος 2017), βασικός στόχος του Τριφυλλιού πλέον είναι η αδειοδότηση, πολλοί είχαν παραξενευτεί. Αυτή, όμως, ήταν η ωμή αλήθεια και αυτή είναι τώρα η σκληρή πραγματικότητα! Ο,τι έκανε ο Νίκος Λυμπερόπουλος στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και οτιδήποτε συμβεί στο εγγύς μέλλον μέχρι και τον Μάιο, καταλήγει στην ίδια συνισταμένη. Την απόκτηση της άδειας! Γι' αυτό και δεν ήταν καθόλου υπερβολικό όταν γράφτηκε πως η μεταγραφή του Δημήτρη Κουρμπέλη με 700.000 ευρώ από τον Αστέρα Τρίπολης ήταν σουρεαλιστική ως προς το κόστος της δεδομένων των συνθηκών στον Παναθηναϊκό.

Ήταν αυτή η περίπτωση σαν να έχει ένας κατασκευαστής ανελκυστήρων ανοιχτά δάνεια, περισσότερες από 20 μικρές και μεγαλύτερες οφειλές σε παλιούς εργαζόμενους, χρέη στους τωρινούς, αλλά να δεσμεύεται για την απόκτηση ενός χρήσιμου μηχανήματος με υπέρογκο κόστος, χωρίς καν επιδότηση από την Ε.Ε., αφού τα χρήματα από το Europa League είχαν ήδη ληφθεί! Νομίζω ότι πέραν του όποιου εγωισμού και των τεράστιων ποσών του Εσιέν, η περίπτωση του Ουσμάν Κουλιμπαλί, για τον οποίο η ΠΑΕ πλήρωσε 63.000 ευρώ αφού προηγουμένως ο Πλατανιάς έφτασε την υπόθεση στα δικαστήρια, είναι απολύτως ενδεικτική του... σουρεαλισμού στο συγκεκριμένο timing. Διότι μην νομίζετε πως εμείς τα ξέρουμε όλα! Ούτε το 1/4 δεν γνωρίζουμε! Ο Παναθηναϊκός χρωστούσε στον Ταυλαρίδη, στον Μπούρμπο, στον Καρέλη, στον Νίνη, ακόμη εξοφλεί τον Γιώργο Καραγκούνη, ίσως κι άλλους από το 2013, οφείλει χρήματα σε μάνατζερς, σε ξένους παίκτες που έχουν αποχωρήσει, ποιος ξέρει και σε πόσους άλλους. Σε ορισμένους είναι συνεπής ως προς τις διακανονισμένες δόσεις, σε άλλους όχι. Γι' αυτό και αναφέρεται το παράδειγμα της οφειλής προς τον Πλατανιά, η οποία είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης. Ας αρκεστούμε σ' αυτό προκειμένου να καταδειχθεί η αντίφαση της στιγμής συγκριτικά με τη μεταγραφή Κουρμπέλη, η οποία δεν επρόκειτο να γίνει με αυτό το ποσό αν ήδη είχε αναλάβει ο Λυμπερόπουλος που κατάφερε να “κόψει” ήδη 3 εκατ. ευρώ.

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ Ο ΝΟ 1 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Για να συμβούν, βεβαίως, όλα αυτά και να περιέλθει ο Παναθηναϊκός σε κατάσταση “Μνημονίου Νο 3” προηγήθηκαν όλες οι “τρέλες” επί Στραματσόνι. Δίχως, ασφαλώς, να ευθύνεται αποκλειστικά ο Ιταλός τεχνικός, στον οποίο είναι εύκολο και “ανώδυνο” να επιρρίπτονται και όλες οι ευθύνες του management, εκτός από εκείνες που σίγουρα του αναλογούν ως προς το coaching και πολλά άλλα. Δεν ήταν όλες οι μεταγραφές δικές του εισηγήσεις και δεν ήταν εκείνος ο οποίος άναβε αδιαλείπτως το πράσινο φως για τα ποσά που δαπανήθηκαν με την προοπτική όχι μόνο της συμμετοχής σε ομίλους του Europa League (τα κατάφερε), αλλά και της πρόκρισης στους “32” της διοργάνωσης (απέτυχε) και του πρωταθλητισμού. Ο Γιάννης Αλαφούζος ήταν ο υπεύθυνος και αυτός σηκώνει τώρα το βάρος.

“Εστριψε” στην πορεία του με την πρόσληψη Λυμπερόπουλου, άρχισε η μείωση των δαπανών με τη φυγή πέντε παικτών, τέθηκε ως στόχος η απόκτηση της άδειας, άλλαξαν οι προτεραιότητες άμεσα. Μα μια εταιρεία, άπαξ και δεν υπάρχει ζεστό χρήμα, δεν είναι διακόπτης με “on – off”. Κι εφόσον όλο το μπάζτετ του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι μαζί με την εφορία θα ισούται με την πώληση του Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας ή του Ιντέγε στην Κίνα (12 – 13 εκατ. Ευρώ), λογικό είναι οι περικοπές να αρχίσουν από τώρα.

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ 'ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ...

Βεβαίως η εξοικονόμηση χρημάτων από τη διακοπή συνεργασίας με υπαλλήλους ή με κάποιους εργαζόμενους στο Κορωπί, δεν μειώνει δραστικά τις δαπάνες. Ούτε διασφαλίζει την αξιοπιστία του πλάνου βιωσιμότητας που θα κληθεί να καταθέσει (όπως κάθε χρόνο όλες οι ομάδες) η ΠΑΕ στην UEFA εντός του Μαρτίου. Γι' αυτό, θα χρειαστούν περισσότερα! Θα μάθουμε για επιπρόσθετες απολύσεις; Θα “κοπούν” κάποια τμήματα μικρών παιδιών (κάτω των 12) στην Ακαδημία; Θα κληθούν παίκτες για μειώσεις συμβολαίων; Και αν ναι, πόσοι θα συμφωνήσουν και πόσοι θα αποχωρήσουν το καλοκαίρι “α λα Γουακάσο”; Εδώ προκύπτει και ένας σοβαρός κίνδυνος για τους Πράσινους αν αυτό συμβεί προσεχώς. Να γίνει πάλι άνω – κάτω η ομάδα, εν μέσω ντέρμπι στο πρωτάθλημα και ημιτελικών Κυπέλλου. Είναι ένα ενδεχόμενο σοβαρό που θα κληθεί να εξετάσει βασικά ο Νίκος Λυμπερόπουλος...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γιάννης Αλαφούζος δεν δείχνει διατεθειμένος προς το παρόν και βάσει όσων συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό να... βγάλει από το πορτοφόλι 5 εκατ. Ευρώ (επί παραδείγματι) και να “καθαρίσει”. Θα προχωρήσει βάσει του 3ου Μνημονίου και θα περιμένει “συμπαίκτες” ή κάποια σοβαρή πρόταση από αξιόπιστη πλευρά για να παραχωρήσει την ΠΑΕ. Μέσα στα αμέτρητα λάθη του, παρεμπιπτόντως, έχει προκύψει και ένα καλό για το Τριφύλλι: δεν ασχολείται με το ποδοσφαιρικό τμήμα, έχοντας αφήσει τον Ουζουνίδη και τον Λυμπερόπουλο να παίξουν τη μπάλα τους.

ΚΑΚΟ TIMING ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΪ

Όλα αυτά συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό την ίδια ώρα που ο ΣΚΑΪ επελαύνει! Θεαματική αύξηση των ποσοστών του κεντρικού δελτίου ειδήσεων μετά την αλλαγή στην ώρα μετάδοσής του (“1-2” με τον Alpha στην κορυφή), Voice με σούπερ σταρς Ρουβά - Παπαρίζου - Μαραβέγια - Μουζουράκη και... όλη η Ελλάδα Survivor με “Διάσημους” και “Μαχητές”. Και έρχεται και το “X - Factor” με Μπάμπη Στόκα (!!!), Τάμτα, και “Μαζώ” μόλις ολοκληρωθεί το “Voice”. Χαμός και ο ΣΚΑΪ κάνει πλεόν πρωταθλητισμό! Πολλά τα εκατομμύρια για τα δικαιώματα των shows, πολλά και τα εκατομμύρια που είχαν δοθεί για την τηλεοπτική άδεια, τα οποία ακόμη... περιμένουν πίσω ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης και ο Κυριακού.

Λογικές οι συγκρίσεις για τον φίλο του Παναθηναϊκού, άσχημες οι εντυπώσεις για τον Γιάννη Αλαφούζο που φαίνεται να δίνει μεγαλύτερο βάρος (και χρήμα) στο τηλεοπτικό και όχι στο ποδοσφαιρικό “μαγαζί”. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που συνέβη στη διετία 2012-2014, όταν όλος ο ΣΚΑΪ έτρεμε για το πόσα χρήματα θα “χαθούν” από τον ιδιοκτήτη στο Τριφύλλι. Και είχαν δίκιο, διότι ο Αλαφούζος έχασε πολλά. Έβαλε πολλά, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό και αυτό του αναγνωρίζεται από όλους, “εχθρούς” και φίλους. Προσωπικά χρήματα, όχι “εταιρικά”! Μα τώρα πια - το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος - τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Όχι τώρα για να ακριβολογούμε. Από τη μεταγραφή του Μάικλ Εσιέν και έπειτα.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 - με τις όποιες μικρές υπερβάσεις - η διαχείριση ήταν με μέτρο. Η μεταγραφή του Γκανέζου τα... διέλυσε όλα. Όχι, δεν τίναξε στον αέρα το μπάτζετ ο Εσιέν. Αλλά κατέλυσε ολοκληρωτικά πλέον τη λογική και άλλαξε τη νοοτροπία στη διοίκηση του club. Μετά ήρθε ο “Στράμα” και ο Ιμπάρμπο με 1 εκατ. Ευρώ χωρίς καν να έχει πωληθεί έστω ένας παίκτης, σχηματίστηκε το ρόστερ με 7 στόπερ και 0 αμυντικούς μέσους και τώρα είναι εν εξελίξει το “μπαμ”. Τελευταία υποσημείωση: Μέχρι το καλοκαίρι να κρατάμε μικρό καλάθι για τον Παναθηναϊκό. Όλα είναι ρευστά, ήδη έχουν γραφτεί αρκετά σενάρια (Νικόλας Πατέρας, Νίκος Βαρδινογιάννης, Κινέζοι) μα ας είμαστε προσκετικοί και επιφυλακτικοί διότι το παρελθόν (Δημήτρης Γιαννακόπουλος) κάτι έχει δείξει...

Προς το παρόν Καπετάνιος παραμένει ο Γιάννης Αλαφούζος και οι κινήσεις του δεν δείχνουν αποχώρηση. Τα “αν”, θα εξεταστούν αν όντως έχει πρόταση. Και ακόμη περιμένουμε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου...

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ