OPINIONS

Ο Θόδωρος και το δίκανο

Ο Θόδωρος και το δίκανο

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ημέρα του απόλυτου σουρεαλισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για τον Κοντονή και τις αποφάσεις του, τον νέο "πρόεδρο" της UEFA και τον τρόπο της κάθαρσης -μόνο- από την κυβέρνηση.

Ξημέρωσε η μέρα του απόλυτου σουρεαλισμού στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μέρα που η Ελλάδα καθίσταται η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η κυβέρνηση απαγορεύει τη διεξαγωγή μιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης υπό τον κίνδυνο πλέον σοβαρών επεισοδίων και ανίκανη να αντιμετωπίσει το θέμα της βίας, ενώ ταυτόχρονα ένα δικό της παιδί θα ανέρχεται ουσιαστικά στο πρώτο βάθρο του κορυφαίου ποδοσφαιρικού οργανισμού παγκοσμίως.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αυτός είναι η UEFA: η αθλητική ομοσπονδία που διαχειρίζεται το περισσότερο χρήμα, η ομοσπονδία υπό της οποίας τη σκέπη λειτουργούν οι κορυφαίες διαχρονικά ομάδες στην υφήλιο και θέτει κανόνες στους οποίους καλούνται να υπακούσουν εκατοντάδες μεγαλοεπιχερηματίες, με τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ στις εξωποδοσφαιρικές μπίζνες τους.

Ο Θόδωρος και ο Γκιρτζίκης

Απόψε ο Νο 1 στην UEFA θα είναι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης: γενικός γραμματέας. Απλή η σπόντα: Πλατινί γιοκ, Ινφαντίνο πρόεδρος FIFA (με μπόλικη προεκλογική δουλειά από τον Θεοδωρίδη ασφαλώς), γενικός γραμματέας της UEFA ο γιος του Σάββα Θεοδωρίδη. Για έξι μήνες, μέχρι την εκλογή προέδρου, θα είναι… τα πάντα στην UEFA. Και μετά την εκλογή του διαδόχου του Πλατινί, όμως, αυτός θα είναι ο Νο 1. Ένας ακόμη Ελληνας που προόδευσε όταν έφυγε από την πατρίδα του: τόσο σύνηθες πια. Αν είχε μείνει εδώ, τι θα ήταν σήμερα ο Θόδωρος; Να ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ; Να ήταν «Βρέτζος» στον Ολυμπιακό, από τον οποίο «γεννήθηκε» παραγοντικά, όπως ο φίλος του Σοφοκλής Πιλάβιος στον Παναθηναϊκό και ο συνεργάτης του (στην UEFA), Πατρίκ Κομνηνός, στην ΑΕΚ; Πού να είχε φτάσει; Να είχε γίνει «Κοντονής» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας και προέρχεται από τον «κεντροαριστερό» χώρο; Χλωμό.

Ο «πρόεδρος της UEFA στην Ελλάδα», όπως τον αποκαλούσε χαριτολογώντας πριν από δέκα χρόνια ο έχων μακρά όραση, Νίκος Αναστόπουλος, γίνεται απόψε ουσιαστικά πρόεδρος της UEFA… στην UEFA. Τη μέρα που η ομοσπονδία από την οποία αναδείχθηκε βλέπει να βάλλουν εναντίον οι τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες ελληνικές ομάδες. Τη μέρα που ο πρόεδρος της ΕΠΟ λέει «Δεν είδα το ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός»! Τη χρονιά που για πρώτη φορά μετά από περίπου 20 χρόνια ο πρωταθλητής Ελλάδας καλείται -εκτός απροόπτου- να παίξει σε προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και η βαθμολογία των ελληνικών ομάδων είναι στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Τη χρονιά που το ξύλο πέφτει «ράι θρου» με ένα και μοναδικό σφύριγμα ή με αφορμή τη ματαίωση ενός αγώνα (Τούμπα και Λεωφόρος αντίστοιχα), παρότι το πρωτάθλημα έχει… κάτοχο από τον Νοέμβριο! Τη σεζόν που εμφανίζεται ο κίνδυνος μείωσης της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρώπη κατά μία ομάδα από την σεζόν 2017-2018, ο Υφυπουργός Αθλητισμού μοιράζει πρόστιμα παντού, κλείνει θύρες, διακόπτει το Κύπελλο και σκέφτεται να διακόψει και το πρωτάθλημα, την πρώτη σεζόν που ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ «μεγάλοι» θα παίξουν τουλάχιστον έναν αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και πιθανότατα οι τρεις εξ αυτών (ΠΑΟ-ΑΕΚ-ΠΑΟ) θα τερματίσουν με αφαίρεση βαθμών στον πίνακα.

Τι είναι και τι δεν είναι «κάθαρση»

Όλα αυτά, τη χρονιά που αποκαλύφθηκαν τα τεράστια σκάνδαλα σε FIFA και UEFA. Όπως λέει και ένας «σοφός» της πιάτσας «είναι σχεδόν αδύνατον να μην λερώσεις τα χέρια σου σε έναν χώρο που βρωμάει παντού, είναι δυνατόν όμως να μην βρωμίσεις τους άλλους». Η «κάθαρση» δεν είναι κάτι εύκολο. Για πολλούς, «κάθαρση» είναι «να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός». Λάθος. Ο Ολυμπιακός να παίρνει το πρωτάθλημα αν έχει καλύτερη ομάδα, όπως εφέτος και πολλές άλλες χρονιές.

Για να γίνει η κάθαρση -έχει αναφερθεί πολλάκις- ο Κοντονής χρειάζεται συμμάχους του την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη. Τρία Υπουργεία. Μαζί με το δικό του, τέσσερα. Να συντονιστούν ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ; Πώς γκένεν αυτό, όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος Πάτρικ Ογκουνσότο… Για να γίνει η κάθαρση, χρειάζεται η πολιτική βούληση. Ένα και ένα, κάνουν δύο: θυμηθείτε τις υποθέσεις της «17Ν» και της «Χρυσής Αυγής». Ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε: αυτό, για όσους αμφισβητούν το «μπορώ». Διαδικασία εξπρές. Το «θέλω» είναι το ζητούμενο. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα το κάνει. Δεν θέλει; Δεν θα το κάνει, όπως δεν το έκανε κανένας στο παρελθόν. Ίσως επειδή «βολεύει» κάθε κυβέρνηση να έχει το ποδόσφαιρο εκεί που είναι: στον βούρκο της βίας και της ανομίας. Να ασχολούμαστε και με κάτι άλλο από τα σοβαρά, βρε αδερφέ... Κάθαρση είναι παρακολούθηση, καταγγελία, ΕΥΠ, κοριοί, άνοιγμα λογαριασμών, δικαστήριο, καταδίκη, γεια σας. Αποβολή από το ελληνικό ποδόσφαιρο ή και φυλακή (με αναστολή ή όχι) βάσει των κατηγοριών. Αυτό, ανεξαρτήτως χρώματος. Εχει γίνει στη Γερμανία, στην Ιταλία (πολλάκις), στην Τουρκία, ίσως και αλλού.

Τα λίγα και τα περισσότερα του Κοντονή

Δεν είναι λίγα αυτά που έχει κάνει ο Κοντονής. Είναι πάμπολλα συγκριτικά με τους προκατόχους του μέσα σε 1 ½ χρόνο! Τακτικοί δικαστές, αφόρητη πίεση στην ΕΠΟ, απειλή με Grexit, πρόστιμα στους «μεγάλους», ύβρεις από οπαδούς του Ολυμπιακού (πάλι από χθες…) και του Παναθηναϊκού, νέος αθλητικός νόμος, αυστηροποίηση ποινών, πρόστιμα «δικά» του, παρακολούθηση των διαιτησιών, συνομιλίες με πολλούς για πληροφόρηση, εμβάθυνση, γνώση. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με την ματαίωση του Κυπέλλου, όσο μεγάλος κι αν είναι ο κίνδυνος διεξαγωγής του ΑΕΚ-Ολυμπιακός με οπαδούς αμφότερων στον τελικό του ΟΑΚΑ. Το πρόβλημα δεν λύνεται από την «οικογένεια του ποδοσφαίρου». Δεν υπάρχει «οικογένεια» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει «συνεταιρισμός», ούτε προσπάθεια για το προϊόν. Ας μην περιμένει σύμπνοια και συνεργασία, γιατί τα συμφέροντα είναι τεράστια. Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο ο κυβέρνηση.

Θα μπορούσε να σκεφτεί ως εξής ο Κοντονής: «αφήστε τους να σφαχτούν στον τελικό, θα βγάλω ένοχη την διοργανώτρια ΕΠΟ και δεν αρχίζει ούτε το επόμενο πρωτάθλημα, ούτε το επόμενο Κύπελλο». Δεν το έκανε. Σωστά δεν το έκανε! Όμως η ματαίωση του Κυπέλλου, όσο ηχηρό καμπανάκι κι αν είναι ως κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια, λύση δεν δίνει. Περνά μήνυμα ηχηρό. Ότι «δεν μασάει» να το διακόψει. Και αφού δεν «μασάει» με το Κύπελλο, μπορεί να μην «μασήσει» (ο Τσίπρας αυτή τη φορά) ούτε με το πρωτάθλημα. Αυτό, ναι, θα ήταν κάτι πιο «μεγάλο». Όχι «λύση». Αλλά ένα ακόμη πιο γερό ταρακούνημα στον Ελληνα Νο 1 της UEFA, που γενικώς δεν θέλει να ασχολείται με τα «εσωτερικά» μας.

Τώρα, όμως, καλείται και η FIFA και η UEFA, να πάρουν θέση. Κάτι είναι κι αυτό. Διότι έως τώρα, έκλειναν τα μάτια σε όσα συνέβαιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Υ.Γ. Ας κρατήσουμε σε μια άκρη του μυαλού μας την ατάκα της πηγής, να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μελλοντικά: «Αν μετά από καιρό αντιληφθούμε ότι έχει «σπάσει» η «συμμαχία των τριών», αυτό θα έχει συμβεί το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή μετά την απόφαση Κοντονή. Και θα έχει σπάσει λόγω ΑΕΚ». Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ