OPINIONS

O Πούκι Νο 9 για 9 λόγους

Pukki Teemu of Brondly IF celebrates a goal against Omonia Nicosia during a third qualifying round, second leg soccer match between Omonia  and Brondly IF at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 6, 2015. (AP Photo/Philippos Christou)
Pukki Teemu of Brondly IF celebrates a goal against Omonia Nicosia during a third qualifying round, second leg soccer match between Omonia and Brondly IF at GSP stadium, in Nicosia, Cyprus, Thursday, Aug. 6, 2015. (AP Photo/Philippos Christou) AP

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις δυσκολίες στην απόκτηση του Τεέμου Πούκι και τους λόγους για τους οποίους είναι – σε θεωρητικό επίπεδο- μια αξιόπιστη για τα δεδομένα αυτού του Παναθηναϊκού, μεταγραφή.

Δεν είναι σαν τα προηγούμενα καλοκαίρια το τρέχον για τον Παναθηναϊκό επί Γιάννη Αλαφούζου. Πρώτη φορά επί των ημερών του το μπάτζετ “πετσοκόβεται” (πιθανότατα ενόψει και πώλησης για να γίνει πιο “ελκυστική” η εταιρία) στο 50%, πρώτη φορά προκύπτουν τόσες προσφυγές, πρώτη φορά συμπληρώνουν σήμερα, τελευταία ημέρα Ιουλίου, πάλι πέντε μήνες “μέσα” οι περισσότεροι εργαζόμενοι.

Πρώτη φορά καλείται να βρει και τον διάδοχο του καλύτερου παίκτη του. Εκείνου ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013 ως ελεύθερος με ποσοστό μεταπώλησης από το Αμβούργο και επί τετραετία έβαλε τόσο ισχυρή σφραγίδα ώστε να συγκρίνεται σε προσφορά και στατιστικά με τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Τζιμπρίλ Σισέ! Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν για τέσσερα χρόνια συνολικά και σε μέσο όρο ο καλύτερος παίκτης της Σούπερ Λίγκας, αλλά δικαιωματικά στα 31 του θέλησε να εξασφαλίσει οικονομικά τα μετα-ποδοσφαιρικά χρόνια της ζωής του. Ο Παναθηναϊκός προσπορίστηκε ελάχιστα συγκριτικά με τη ρήτρα του χρήματα και αναζητεί τον διάδοχο, ο οποίος φυσιολογικά θα συγκρίνεται με τον προκάτοχό του.

Ο Τεέμου Πούκι στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική πιάτσα έχει αυτή τη στιγμή μέγεθος ελάχιστα μεγαλύτερο απ' αυτό που είχε ο Μπεργκ όταν ήρθε στα 26 του στην Ελλάδα. Και μικρότερο απ' αυτό με το οποίο αποχώρησε, όντας πλέον ο βασικός φορ της εθνικής Σουηδίας, στην οποία δεν αγωνιζόταν όταν φόρεσε την πράσινη φανέλα. Η διαπραγμάτευση μεταξύ Μπρόντμπι – Παναθηναϊκού, η οποία άρχισε χθες στη Δανία, μόνο εύκολη δεν θα είναι για τους Πράσινους. “Όπλο” τους η συμφωνία με τον ίδιο τον παίκτη για τριετούς διάρκειας συμβόλαιο. Εμπόδιό τους οι απαιτήσεις της Μπρόντμπι που ξεκινούν από 1,5 εκατ. Ευρώ για τον Νο 1 παίκτη και σκόρερ της, που αρνήθηκε δις την ανανέωση συμβολαίου και ζητά το ταξίδι στην Ελλάδα. Το βαλάντιο του Παναθηναϊκού τόσο υψηλό δεν είναι, κι ας έχει εξασφαλίσει ο Μαρίνος Ουζουνίδης από τον Γιάννη Αλαφούζο σημαντικό ποσό για τον καινούριο Νο 9. Πάνω από ένα εκατ. Ευρώ μάξιμουμ δεν μπορούν να φτάσουν οι Πράσινοι, οι οποίοι ξεκίνησαν από πολύ πιο χαμηλά (600.000 ευρώ) τις προσφορές τους για το deal. Πιθανότατα σήμερα, σε συνέχεια των χθεσινών συζητήσεων, να είναι η πιο κρίσιμη ημέρα. Ως εναλλακτική επιλογή φέρεται ο 24χρονος Ολλανδός Λουκ Καστάινος της Σπόρτινγκ Λισσαβώνας που... έπεσε πάνω στον εκκωφαντικό πέρυσι Μπας Ντοστ, ο οποίος λίγο έλειψε να “κλέψει” και το χρυσό παπούτσι από τον Λιονέλ Μέσι!

Είτε, κλείσει, είτε όχι, ο Πούκι συγκεντρώνει αρκετές από τις “προδιαγραφές” που τεκμηριώνουν μια αξιόπιστη επιθετική επιλογή για τον Παναθηναϊκό. Οι μεταγραφές, βεβαίως, είναι μερικές φορές σαν τα καρπούζια: δεν ξέρεις τι θα δεις όταν το ανοίξεις: σκεφτείτε μόνο τα πρόσφατα παραδείγματα των “άγνωστων” Μολέντο και Χουλτ, σε αντίθεση με τους πασίγνωστους Ιμπάρμπο και Λεντέσμα. Ποτέ δεν ξέρεις ποια θα είναι η πορεία και η προσφορά τους. Για τον Πούκι, όμως, συντρέχουν αρκετοί λόγοι για να είναι αισιόδοξος ένας φίλος του Παναθηναϊκού. Εχει ακριβώς το αντίθετο “πακέτο” από τον Εσιέν, για τον οποίο υπήρχαν ουκ ολίγα στοιχεία που οδηγούσαν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

ΟΙ 9 ΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΚΙ

1. Είναι στα 27 του. Ισως στην πιο παραγωγική και μεστή ηλικία για έναν επιθετικό. Ο Μπεργκ είχε μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό στα 26 του. Προερχόμενος από τραυματισμό και 26 ματς στις δύο προηγούμενες σεζόν του στο Αμβούργο, στις οποίες είχε πετύχει 3 γκολ, εκ των οποίων τα δύο στο Κύπελλο.

2. Ο Πούκι προέρχεται από την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Με 29 γκολ σε 46 ματς με την Μπρόντμπι σε Ευρώπη – Πρωτάθλημα – Κύπελλο. Ναι, στο πρωτάθλημα... Δανίας. Αλλά στην Bundesliga και σε καλύτερη από του Μπεργκ ομάδα (Σάλκε) είχε περισσότερες συμμετοχές στα 21 και στα 22 του!

3. Eχει πείρα και από πρωταθλητισμό (Ελσίνκι, Σάλκε των Ραούλ – Χούντελααρ, Σέλτικ, Μπρόντμπι) και από ευρωπαϊκά ματς: ομίλους Τσάμπιονς Λιγκε με Σέλτικ – Σάλκε, προκριματικά με Ελσίνκι και δυο σεζόν στο Europa League με την Μπρόντμπι.

4. Ταιριάζει σ' αυτό που θέλει ο Ουζουνίδης, διότι δεν είναι κλασικός φορ περιοχής, στυλ Ιντέγε – Φιγκερόα – Πρίγιοβιτς. Σκαδιναβική ποδοσφαιρική παιδεία, 10 ασίστ πέρυσι, μπορεί να ταιριάξει με τον Λουτσιάνο.

5. Έχει “σύνδεσμο” στον Παναθηναϊκό – τον συμπατριώτη του Ρόμπιν Λουντ – συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ουζουνίδη, έπαιξε πέρυσι στη Λεωφόρο, ξέρει πού θα έρθει και δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί γενικώς...

6. Παρότι είναι ο Νο 1 παίκτης της Μπρόντμπι, συμφώνησε προφορικά με τον Παναθηναϊκό και δεν δίστασε μετά τη λήξη του χθεσινού αγώνα της εναντίον της Λίγκμπι “είναι μεγάλη ομάδα, φυσικά με ενδιαφέρει”: τη θέλει αυτή τη μεταγραφή και δεν το κρύβει ο Φινλανδός. Άλλος στη θέση του ίσως να μην μιλούσε και να μην πίεζε...

7. Το συμβόλαιό του δεν είναι υπερβολικό, ούτε θα διαταράξει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια. Με 600.000 ευρώ ετησίσως, απλώς θα μπει στην “πρώτη κλίμακα”. Και, προφανώς, αν πάει στον Παναθηναϊκό, δεν θα το κάνει για τα χρήματα: περίπου 500.000 παίρνει στην Μπρόντμπι...

8. Αν αποκτηθεί, ο Παναθηναϊκός θα “φωνάξει” ότι... είναι ακόμη εδώ και στο μεταγραφικό παζάρι, όχι μόνο εντός γηπέδου, όπου η περυσινή ταυτότητα Ουζουνίδη δύσκολα φθείρεται. Ο Πούκι δεν είναι “Σισέ”. Δεν είναι όμως και... Τοτσέ που είχε αντικαταστήσει τον Γάλλο. Εν ενεργεία διεθνής με 50 συμμετοχές στην εθνική Φινλανδίας, προερχόμενος από σούπερ σεζόν και με συμμετοχές σε πρωταθλήτριες και σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ είναι (ο Μπεργκ δεν έπαιξε τελικά ποτέ σε ομίλους, δεν έχει σημασία βεβαίως αυτό για την αξία του).

9. Καλός ο ανέτοιμος Λουτσιάνο, ελπιδοφόρος ο Καμπέσας, δείχνει καλά στοιχεία ο Άλτμαν, αλλά ο Παναθηναϊκός χρειάζεται και έναν παίκτη με όνομα + προσωπικότητα σ' αυτή τη μεταγραφική σεζόν, στην οποία έχασε μετά από τέσσερα χρόνια το σημείο αναφοράς του και Νο 1 παίκτη του. Θα τονωθεί και το ηθικό των φίλων του με τη μεταγραφή Πούκι, χωρίς να προκαλεί βεβαίως και... παροξυσμό. Θα είναι, όμως μια μεταγραφή επιπέδου “ανταγωνιστικού” Παναθηναϊκού και όχι “φτωχού συγγενή”.

Photo credits: AP Photo/Philippos Christou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ