OPINIONS

O "μικρός" και ο "μεγάλος" Ολυμπιακός

O "μικρός" και ο "μεγάλος" Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Μάρκο Σίλβα, τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και τη διαχείριση του θέματος από τους "ερυθρόλευκους".

Διαβάσαμε πολλά τις τελευταίες 24 ώρες για το διαζύγιο του Μάρκο Σίλβα με τον Ολυμπιακό και το δεδομένο είναι πως πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες μια μεγάλη ελληνική ομάδα ανακοινώνει εντός ολίγων λεπτών χωρισμό με προπονητή και γάμο με τον διάδοχό του. Αν δεν μιλήσουν με ειλικρίνεια δημοσίως οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης – βασικά ο Μάρκο Σίλβα και ο Γιάννης Βρέντζος – απόλυτα βέβαιος για ό,τι έχει συμβεί, ουδείς δημοσιογράφος μπορεί να είναι. Ελάχιστες, βεβαίως, είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως αμφότερες οι πλευρές κινούνται στο όριο των «τυπικών» ανακοινώσεων. Συνήθως, επίσης, τα στόματα ανοίγουν για… παλιές ιστορίες αφού περάσουν αρκετές ημέρες, μήνες ή και χρόνια ολόκληρα: όχι πάνω στην «τούρλα του Σαββάτου» γιατί κάνει «τζιζ» και για την ομάδα και για τον προπονητή.

Ωστόσο, κάποια δεδομένα συμπεράσματα πρέπει να τονιστούν και να καταγραφούν. Όχι κυρίως για την οπτική γωνία του Ολυμπιακού, αλλά για να αντιληφθούμε όλοι το αληθινό status του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ένας 39χρονος (αξιόλογος) Πορτογάλος προπονητής θέλει να αφήσει στα κρύα του λουτρού τον πρωταθλητή Ελλάδας. Έχομεν και λέμε…

1. Ο Σίλβα ΗΘΕΛΕ να φύγει από τον Ολυμπιακό, δεν ήθελε ο Ολυμπιακός να διώξει τον Πορτογάλο. Αν ήθελε να τον διώξει, θα το είχε κάνει μετά την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την ΑΕΚ, όταν θα είχε και λογικό και «ζεστό» πάτημα προς τους οπαδούς και τα media.

2. Oι λόγοι προφανώς δεν είναι οικογενειακής φύσης, όπως ίσχυε για τον Βαλβέρδε και για τον Ρομπέρτο που επέστρεψαν στην πατρίδα τους χωρίς τη θέληση του Ολυμπιακού. Αν δεν είναι επαγγελματικοί οι λόγοι αποχώρησής του, θα πρέπει να μιλήσει δημοσίως ο ίδιος ο κόουτς (πιθανότατα θα βγάλει σήμερα ή αύριο μια δήλωση).

3. Ο Σίλβα είχε «ψηλώσει» από το πολύ έντονο ενδιαφέρον της Πόρτο, που είναι ο «Ολυμπιακός» της Πορτογαλίας παρά την άνοδο της Μπενφίκα τα τελευταία χρόνια και ασφαλώς στα μάτια του κόουτς είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τον Ολυμπιακό. Mπενφίκα – Πόρτο έχουν προπονητές, αλλά μπορεί να περιμένει. Η’ να περιμένει κάτι και από το εξωτερικό. Τα περί Νότιγχαμ είναι παράλογο να αληθεύουν.

4. Όλοι στον Ολυμπιακό είχαν καταλάβει από την περυσινή σεζόν ότι ο Σίλβα δεν είναι από τους πιο «εύκολους» ανθρώπους. Δεν συμβιβάζεται εύκολα. Ούτε στα μεταγραφικά, ούτε στα αγωνιστικά. Και εφέτος ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να τού κάνει όλα τα «χατίρια»: λογικό.

5. Ο Ολυμπιακός σωστά δεν τον απέλυσε μετά την ήττα από την ΑΕΚ στον τελικό που ήταν και το πιο βαρύ πλήγμα της σεζόν. Σωστά, διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός απέδωσε καλό ποδόσφαιρο, διότι ο Πορτογάλος πολύ γρήγορα έδωσε ταυτότητα στην ομάδα, διότι «κράτησε» πολύ δύσκολα αποδυτήρια, καθιέρωσε τον Φορτούνη και είχε ορισμένες σπουδαίες νίκες.

6. Ωστόσο, αν κρίνει κάποιος τη σεζόν ΜΟΝΟ από τα αποτελέσματα, αυτή ήταν ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ για τον Ολυμπιακό. Κι ας προσπαθούσαν πολλοί να θριαμβολογήσουν. Ο αποκλεισμός με εντός έδρας σόου του Ζιρού σε «1Χ» ματς με την Αρσεναλ θα είχε «σβηστεί» αν ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το Κύπελλο και είχε προκριθεί τουλάχιστον επί της Αντερλεχτ. Απέτυχε και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Απέτυχε οικτρά έναντι μιας κατώτερης ομάδας που δεν πήρε ούτε το πρωτάθλημα Βελγίου και από την ΑΕΚ του Τζιμπούρ.

7. Και η αποτυχία ήταν σφοδρή εντός του 2016. Απλώς, δεν «πέρασε» ως τέτοια στα media και τους φιλάθλους διότι ο Ολυμπιακός έχει μεγαλώσει πάρα πολύ στην Ελλάδα. Είναι πολύ ισχυρός σε όλα τα επίπεδα, είναι πολύ οργανωμένος, μεθοδικός και σοβαρός, καταφέρνει να μεγεθύνει τα καλά του και να απορροφά τους κραδασμούς στις στραβές, στις ήττες, στις αποτυχίες και μπράβο του! Ήταν σφοδρή η αποτυχία ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ διότι επρόκειτο για το πρωτάθλημα με τον μικρότερο συναγωνισμό λόγω της τεράστιας απόστασης από τους αντιπάλους του, σε μια σεζόν που ο Ολυμπιακός ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ και έκανε πράξη τις περισσότερες από τις μεταγραφικές επιλογές του προπονητή του (ούτε τον Ιντέγε δεν πούλησε στην Κίνα τον χειμώνα αντί 15 εκατ. ευρώ λες και επρόκειτο για υβρίδιο Μοράτα – Λουκακού).

8. Ότι ο Σίλβα αποχωρεί με τον τρόπο που αποχωρεί (έστω κι αν δεχθούμε ότι βασανίστηκε για την απόφασή του) από μια ομάδα πρωταθλήτρια που παίζει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καταδεικνύει τρία πράγματα: το αληθινό μέγεθος του Ολυμπιακού στην Ευρώπη που παραμένει μικρό – λόγω και… Ελλάδας – τη φιλοδοξία του κόουτς για κάτι καλύτερο μελλοντικά και την διάθεσή του να συνεχίσει στον «ασυμβίβαστο» σε γενικές γραμμές δρόμο του δικού του προπονητικού βίου.

9. Αν, βεβαίως, ο Σίλβα θελήσει να καθίσει στον πάγκο μεγαλύτερης ομάδας, θα κληθεί να κάνει και συμβιβασμούς σε πολλά. Από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας και τον Ολυμπιακό μπορεί να φεύγει, όμως από σημαντικότερα clubs, μεγαλύτερου ύψους και όγκου στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και status, θα χρειαστεί μελλοντικά να βάζει και νερό στο κρασί του. Εκτός κι αν εξελιχθεί σε νέο «Μουρίνιο», κάτι που ουδείς απαγορεύει ως στόχο και φιλοδοξία ενός ικανότατου Πορτογάλου τεχνικού σε αυτή την ηλικία.

10. Ο Ολυμπιακός χειρίστηκε πολύ ψύχραιμα, σοβαρά και γρήγορα την υπόθεση αντικατάστασής του. Ο Βίκτορ δεν είναι Βαλβέρδε και στην Κορούνια πέρυσι έκανε πολύ κακή διαδρομή το 2016 (δύο νίκες στα 22 τελευταία παιχνίδια!), είχε πολλές εντάσεις με παίκτες στα αποδυτήρια. Όμως είναι «επιπέδου» Σίλβα και είχε τον δικό του «Φορτούνη»: ο Λούκας Πέρεθ (ναι, του ΠΑΟΚ) έγραψε 17 γκολ/11 ασίστ. Στην Primera με την 15 Κορούνια, όχι στην Σούπερ Λίγκα με τον πρωταθλητή.

11. Έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός θα στηρίξει τον καινούριο προπονητή του με μεταγραφές δυνατές! Και παικτών που θέλει ο ίδιος και παικτών σε θέσεις που θα αξιολογήσει ο Βίκτορ, αλλά ενδεχομένως θα συναποφασίσει με τη διοίκηση για τους παίκτες που θα τις στελεχώσουν.

12. Αν ο Γρηγόρης Γεωργάτος απολύθηκε/αποχώρησε επειδή δεν μπορούσε να «περάσει» στον Σίλβα αυτά που ήθελε η διοίκηση σε ορισμένα θέματα, το διαζύγιο βασίζεται σε λανθασμένους λόγους. Αν ο χωρισμός οφείλεται σε περισσότερες και πιο ουσιαστικές αιτίες από τη μια ή την άλλη πλευρά, πάω πάσο. Ουδείς «παντρεύεται» κανέναν στα επαγγελματικά. Αλλά να ξέρετε ότι αξιώματα όπως «ουδείς αναντικατάστατος» και «το μοναστήρι να’ ναι καλά» που έλεγε και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, έχουν τις εξαιρέσεις τους!

13. Η μυστικότητα με την οποία διαχειρίστηκε τόσο σημαντικό θέμα ο Ολυμπιακός επί δύο ημέρες δείχνει το μέγεθος των στεγανών του και αυτό ασφαλώς είναι υπέρ του και καταγράφεται στα θετικά του club.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ