OPINIONS

O "Comandante" ήταν ο Νο 1 του Ουζουνίδη

Boca Juniors' Andres Chavez celebrates after scoring his second goal against Rosario Central during a Copa Sudamericana soccer match in Buenos Aires, Argentina, Thursday, Sept. 18, 2014. (AP Photo/Eduardo Di Baia)
Τσάβες (AP Photo/Eduardo Di Baia) AP

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την απόκτηση του Αντρές Τσάβες, την έως τώρα πορεία του και το 4-4-2 του Ουζουνίδη με παρτενέρ του "Comandante" τον Λουτσιάνο. Δυο αριστεροπόδαροι για πρώτη φορά μαζί ως επιθετικό δίδυμο στον Παναθηναϊκό, όπου συνήθως οι Αργεντινοί δεν αποτυγχάνουν...

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός όχι μόνο λανθασμένα είχε “κολλήσει” επί δέκα μέρες στην υπόθεση του Τεέμου Πούκι, αλλά διέθετε κι άλλη επιλογή. Έναν Αργεντινό που δεν ήθελε να φύγει από την Μπόκα, αλλά τελικά θα είναι ο διάδοχος του Μάρκους Μπεργκ με το Νο 9 στην πλάτη και το Τριφύλλι στο στήθος.

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Φινλανδός ταίριαζε – όπως φαινόταν εξ' αρχής – στο νέο συγκρότημα του Ουζουνίδη. Οι Αργεντινοί σπανίως αποτυγχάνουν στον Παναθηναϊκό, χωρίς αυτό να συνεπάγεται 100% ευστοχία. Πάντως σίγουρα ο 26χρονος Αντρές Τσάβες είναι πιο ικανός επιθετικός από τον Λαουτάρο Ρινάλντι... Επιχειρούμε να φωτίσουμε κάποιες πτυχές της μεταγραφής του, του ταλέντου του, της πορείας του. Τα υπόλοιπα εντός γηπέδου...

  • Από τις 12 χθες το βράδυ είχε ουσιαστικά κλείσει η συμφωνία και με την Μπόκα Τζούνιορς και με την Μπάνφιλντ και με την πλευρά του Τσάβες, αλλά τα τυπικά ολοκληρώθηκαν στις 5 τα ξημερώματα 15ης Αυγούστου!

  • Ο Τσάβες ήταν στη λίστα του Ουζουνίδη και του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου εδώ και περίπου έναν μήνα, αλλά ενώ η Μπόκα και η Μπάνφιλντ που έχει σημαντικό ποσοστό των δικαιωμάτων του παίκτη ήταν δεκτικές, ο Aργεντινός ζητούσε χρήματα... απλησίαστα για τα δεδομένα αυτού του Παναθηναϊκού, θέλοντας να διεκδικήσει μέχρι το τέλος ακόμη και την ελάχιστη πιθανότητα παραμονής στην Μπόκα, με την οποία είναι... “άρρωστος” (εξ ου και το τατουάζ του). Γι' αυτό και η άμεση στροφή στον Πούκι...

  • Τελικά, αυτή η μεταγραφή θα κοστίσει στον Παναθηναϊκό περισσότερα απ' όσα έδινε στην Μπρόντμπι για τον Πούκι. Συνολικά 3,2 εκατ. δολάρια, ήτοι περίπου 2,7 εκατ. ευρώ στις δυο ομάδες της Αργεντινής. Τα μισά (σε δύο δόσεις) μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν και τα μισά το καλοκαίρι του 2018, ως υποχρεωτική οψιόν αγοράς.

  • Αν είχε κάνει ο Παναθηναϊκός την ίδια προσφορά στην Μπρόντμπι, ο Πούκι θα είχε ήδη παρουσιαστεί με το τριφύλλι στο στήθος, καθώς θα είχε υπερκαλυφθεί και το 35% της Σέλτικ για τον Φινλανδό φορ. Όμως είναι σαφές ότι στη σύγκριση μεταξύ των δύο επιθετικών, ο Ουζουνίδης προτιμούσε 100% τον Τσάβες, τον οποίο δεν μπορούσαν να “αγγίξουν” αρχικά στο οικονομικό σκέλος οι Πράσινοι.

  • Τελικά, ωστόσο, ο ίδιος δέχθηκε πιέσεις έντονες κυρίως από την Μπόκα, μείωσε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του και θα πάρει χωρίς τις έξτρα αμοιβές δύο εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, (600.000 – 650.000 – 700.000 ευρώ), σχεδόν όσα πρόσφερε ο Παναθηναϊκός και στον Πούκι. Στην Αργεντινή η αμοιβή του ήταν 450.000 ευρώ ετησίως.

  • Θα είναι, συνεπώς, η απόκτηση του Τσάβες η πιο ακριβή μεταγραφή στη θητεία του Γιάννη Αλαφούζου (2,7 εκατ. Ευρώ έναντι 700.000 ευρώ ως ενοίκιο στην Κάλιαρι για τον δανεισμό του Ιμπάρμπο και 600.000 ευρώ στον Αστέρα Τρίπολης για τον Δημήτρη Κουρμπέλη), ενώ... πιάνει θέση και στο Τοπ – 10 των ακριβότερων μεταγραφών του Παναθηναϊκού την τελευτία 20ετία.

  • Μετά, δηλαδή, από τις αγορές του Μιχάλη Κωνσταντίνου (15 εκατ. Ευρώ), του Τζιμπρίλ Σισέ (8 εκατ. Ευρώ), του Σεμπαστιάν Λέτο (4 εκατ. Ευρώ), του Μαρσέλο Μάτος (3,8 εκατ. Ευρώ), του Κώστα Κατσουράνη (3,5 εκατ. Ευρώ), του Ροντρίγκο Σόουζα (3 εκατ. Ευρώ), του Εμάνουελ Ολισαντέμπε (3 εκατ. Ευρώ) και του Άντε Ρουκάβινα (2,8 εκατ. Ευρώ): οι περισσότερες επί “πολυμετοχικότητας”...

  • Ο Τσάβες είχε πετύχει σε τρία χρόνια 35 γκολ σε 94 ματς αγωνιζόμενος τρεις σεζόν με τη Μπάνφιλντ, 18 γκολ σε 64 ματς με την Μπόκα Τζούνιορς από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Μάιο του 2016 και 12 γκολ σε 33 ματς με την Σάο Πάουλο την τελευταία σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις.

  • Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει και από τα videos με τα γκολ του, η πλειονότητα των γκολ του έχει επιτευχθεί σε open play. Σε ανοιχτό γήπεδο αξιοποιεί την ταχύτητα και τη δύναμή του, αρκεί να “ταϊστεί” σωστά. Να τον δούμε και με κλειστές άμυνες, διότι έχει πετύχει γκολ και σε κλειστό χώρο με συνδυασμούς... Ο Ουζουνίδης, πάντως, έχει σχεδιάσει το 4-4-2 με Λουτσιάνο – Τσάβες στην επίθεση.

  • Το προσωνύμιο “Comandante” δόθηκε στον Αργεντινό λόγω της συνεπωνυμίας του με τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο οποίος απεβίωσε από καρκίνο στις 5 Μαρτίου 2013 (τον διαδέχθηκε ο νυν πρόεδρος και πολυσυζητημένος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος στις κυβερνήσεις Τσάβες).

  • Ο Τσάβες θα πάρει το Νο 9 του Μάρκους Μπεργκ. Στην Σάο Πάουλο είχε το ίδιο νούμερο, στην Μπόκα Τζούνιορς το Νο 25. Εκεί είχε συμπαίκτη τον πρώην στόπερ του ΠΑΟΚ Χουάν Ινσαουράλδε και ασφαλώς τον Κάρλος Τέβες, ο οποίος είχε φύγει από τη Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2015, έπαιξε 1 1/2 χρόνο στην Μπόκα και πήρε μεταγραφή τον Ιανουάριο του 2017 για την Shanghai Shenhua αντί 10 εκατ. Ευρώ.

  • Στην πρώτη του σεζόν με την Μπόκα ο Τσάβες είχε προπονητή τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, Ροδόλφο Αρουαμπαρένα και πολλές φορές βασικός φορ ήταν ο... γνωστός “τρελός” Ντανιέλ Οσβάλντο (πρώην Φιορεντίνα, Ρόμα, Ιντερ, Γιουβέντους). Το 2015 στέφθηκε πρωταθλητής, πήρε μέρος και σε αρκετά παιχνίδια του Copa Sudamericana (όπως και με την Σάο Πάουλο), αλλά όλα άλλαξαν όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπόκα ο Γκιγιέρμο Στσελότο...

  • Και με τον Τέβες και με τον Οσβάλντο ως σέντερ φορ στην Μπόκα, όταν ο Τσάβες συμμετείχε στην ίδια ενδεκάδα αγωνιζόταν συχνά ως αριστερός εξτρέμ σε 4-3-3. Το ίδιο συνέβαινε και στην Σάο Πάουλο (συμπαίκτης των βετεράνων Λουγκάνο, Μπάστος και του Μάικον της Γαλατά μεταξύ άλλων) σε 4-3-3. Αυτό στην Βραζιλία συνέβη ελάχιστες φορές, καθώς ο Τσάβες ήταν ο Νο 1 φορ σε 4-2-3-1 ή ο ένας εκ των δύο επιθετικών σε 4-4-2.

  • Το τελευταίο ματς του Τσάβες καταγράφεται στις 28 Μαϊου. Σάο Πάουλο – Παλμέιρας 2-0, μπήκε ως αλλαγή μόλις για τέσσερα λεπτά. Αν ο Παναθηναϊκός προλάβει αύριο να τον φέρει, να τον περάσει από εξετάσεις και να έχει στα χέρια του το ITC (“μπλε κάρτα” - International Transfer Certificate) από την ομοσπονδία της Αργεντινής για να τον δηλώσει ως έξτρα προσθήκη στη λίστα της UEFA, ο Τσάβες δεν θα αγωνιστεί την Πέμπτη εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Θα έχει, ούτως ή άλλως, ελάχιστες πιθανότητες για αρχική ενδεκάδα την Κυριακή εναντίον του Πλατανιά και την επόμενη Πέμπτη στο “Σαν Μαμές”.
  • O 26χρονος φορ, πάντως, έχει πάρει μέρος στην προετοιμασία της Μπόκα Τζούνιορς για έναν μήνα και θα μπορέσει να αγωνιστεί γρήγορα με τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι ούτε στην κατάσταση του Γιόχανσον, ο οποίος πήγε χωρίς καν προετοιμασία με κάποια ομάδα, ούτε στην κατάσταση του Λουτσιάνο που χρειαζόταν χρόνο μετά την Κορίνθιανς.
  • Φοβερό! Ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει έναν εξτρέμ, έναν περιφερειακό επιθετικό και έναν σέντερ φορ, όλοι αριστεροπόδαροι (Καμπέσας, Λουτσιάνο, Τσάβες). Και ακόμη δεν έχει αναπληρωματικό αριστερό μπακ. Από όλο το υπόλοιπο ρόστερ του, αριστεροπόδαροι είναι μόνο ο Νίκλας Χουλτ και ο Ρόμπιν Λουντ!
  • Γενικώς, πάντως, οι αριστεροπόδαροι επιθετικοί του την τελευταία πενταετία, μια χαρά παίκτες είναι. Και ο Φιγκερόα και ο Πέτριτς και ο Νικόλας Καρέλης, ο οποίος – παρεμπιπτόντως – ομοιάζει περισσότερο από κάθε άλλο πρώην επιθετικό του Τριφυλλιού στα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Τσάβες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

(AP Photo/Eduardo Di Baia)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ