OPINIONS

"Να μην γίνουμε ΠΑΟΚ!"

"Να μην γίνουμε ΠΑΟΚ!"
Αναστασίου INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αποκαρδιωτική απόδοση του ΠΑΟ στη Βέροια, τα «πειράματα», τις απώλειες, τις αντοχές και τον κίνδυνο του… Ιουνίου ενόψει των πλέι οφ.

Εξω οι τιμωρημένοι Ζέκα, Δώνης και ο Μάρκους Μπεργκ που έφυγε για να «αναπνεύσει» στη Σουηδία μαζί με τον Ιμπραϊμοβιτς και την παρέα του, μετά την τέταρτη κίτρινη κάρτα στο Περιστέρι.

Στον πάγκο και ο Ατζαγκούν για να πάρει χρόνο συμμετοχής ο Σωτήρης Νίνης, στον πάγκο και ο Τάσος Λαγός που είχε απουσιάσει από μια –δυο προπονήσεις λόγω των ενοχλήσεων στη γάμπα και σήμερα θα ταξιδέψει για πρώτη φορά με τους διεθνείς άντρες.

Μέσα όλοι οι βασικοί στην άμυνα, ουδείς στη μεσαία γραμμή, όπου οι εκτός ρυθμού Μέντες - Νίνης + τον Πράνιτς τρέχουν/πιέζουν/ κλέβουν όσο ο Ζέκα μόνος του. Και μέσα σε όλα αυτά για πρώτη φορά 4-3-3 από τον Αναστασίου με Μαυρία – Καρέλη στα «φτερά» και Πέτριτς στην κορυφή.

Ηταν το πρώτο ματς για τον Παναθηναϊκό μετά από την τυπική επικύρωση της αφαίρεσης βαθμών και κάθε ελπίδας για την κατάκτηση του τίτλου. Συγκεντρωμένοι ήταν αρκετοί. Φιλότιμοι, επίσης. Αποτελεσματικός και στο ύψος του, μόνο ένας: ο Λουκ Στιλ. Η καλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού καταγράφηκε στο 88’, με το… «αυτοδοκάρι» του Καντιμοίρη από κόρνερ του Νάνο και τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι από τις άτσαλες γροθιές του με το ανάποδο φάλτσο. Η Βέροια είχε ισχυρότατο κίνητρο, ο αέρινος Μπαργκάν και ο τεχνίτης Μπεν έκαναν ό,τι ήθελαν με τον (αβοήθητο από Μαυρία – Νίνη) Τριανταφυλλόπουλο στη δεξιά πτέρυγα, ο Παναθηναϊκός πίεσε μόνο στο τελευταίο τέταρτο, όταν ο Στέφανος Γαϊτάνος έβαλε την ομάδα του στα καρέ της με 5-4-1.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ηταν ένα καμπανάκι το χθεσινό για τους Πράσινους. Λογικό από τη μια πλευρά το ψυχολογικό «άδειασμα». Κάθε μέρα στη δουλειά δεν είναι ίδια και το «ξενέρωμα» ορισμένες φορές δεν αποφεύγεται. Ο κίνδυνος ο μεγάλος θα είναι να συνεχιστεί μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, η οποία στο συγκεκριμένο timing θα ωφελήσει τους Πράσινους. Θα αλλάξουν παραστάσεις, πολλοί στις εθνικές ομάδες, άλλοι με περισσότερο χρόνο στις οικογένειές τους για τον απολαυστικό ανοιξιάτικο ελληνικό ήλιο. Το διάλειμμα θα κάνει καλό. Όταν αρχίσουν πάλι οι υποχρεώσεις; Εκεί ελλοχεύει η… κατάρρευση! Διότι αν «αδειάσουν» ολικά στο τέλος της σεζόν, το ντεπόζιτο της θετικής ενέργειας δεν γεμίζει με μια αυτόματη κάνουλα στα πλέι οφ.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Πέντε ματς απομένουν. Με Αστέρα, Ξάνθη, ΠΑΣ στη Λεωφόρο (τα δυο πρώτα κεκλεισμένων των θυρών), με Κέρκυρα και Πανθρακικό εκτός έδρας. Δεν το λες και δύσκολο, δεν το λες και εύκολο. Ολοι οι αντίπαλοι έχουν κίνητρα ακόμη! Το πιο σημαντικό δεν είναι το κέρδος ενδεχομένως ενός επιπλέον βαθμού στην εκκίνηση των πλέι οφ. Αλλά η αύρα! Ενας βαθμός πάνω – ένας βαθμός κάτω στην αρχή του μίνι πρωταθλήματος, δεν έχει τόση σημασία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα θα κριθούν όμως, τον Μάιο. Με ΠΑΟΚ, Αστέρα και έναν επιπλέον αντίπαλο. Εξι ματς, 18 (!) διεκδικίσιμοι βαθμοί. Με στόχο και κέρδος ποιο; Να μην κλείσει η σεζόν με αποτυχία παντού: σε Κύπελλο, Ευρώπη, πρωτάθλημα. Διότι αν ο Παναθηναϊκός τερματίσει τέταρτος και παίξει τέλη Ιουλίου με την αντίστοιχη «Μάιντς» ή «Σαράγεβο», ουδείς θα θυμάται τον κόπο και τον μόχθο του να σταθεί στα πόδια του πέντε φορές εφέτος. Ούτε τη διεκδίκηση του τίτλου, ούτε το σερί, ούτε τις νίκες επί ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Θα βλέπει μόνο το τέλος, το οποίο κρύβει παγίδες.

Αν θέλει να ξεκινήσει προετοιμασία πάλι τον Ιούνιο, ας την ξεκινήσει τουλάχιστον με στόχο το… άπιαστο με αυτό το ρόστερ και όντας «ανίσχυρος»: τα 2,1 εκατ. ευρώ της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ ή και την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Όχι για τον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League! Προσοχή: όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός το νταμπλ! Διότι αν κάνει κάποιο «μπαμ» ο «Ηρααααααα» ή ή Ξάνθη, η τελευταία θέση των πλέι σε αφήνει στον ελληνικό καναπέ!

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Το μαχαίρι και το καρπούζι το έχουν οι διοικούντες και ο Αναστασίου, που έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο, μα χθες πειραματίστηκε. Λαμβάνει με ακρίβεια τα vibes του Κορωπίου ο κόουτς. Την Παρασκευή, στη συνέντευξή του στη Nοva, είχε υπογραμμίσει: «Αυτό που είπα στα παιδιά είναι ότι μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση και τη στεναχώρια, θα μπορέσω να καταλάβω αν ένας παίκτης μου πει ότι είναι άδειος και δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω γιατί αισθάνεται απογοητευμένος. Θα το δεχτώ, θα το σεβαστώ, αλλά αυτοί που θα μείνουν πίσω θα παλέψουν μέχρι τέλους για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις πιο πολλές νίκες μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, να παλέψουν, να πετύχουμε νίκες και να δούμε τι θα γίνει στα πλέι οφ».

ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ

Για ένα ματς, ναι, το δέχεσαι. Όχι για περισσότερα όμως! Διότι μετά διακυβεύονται πολλά και σοβαρά! Χθες είπε «είχαμε αργές αντιδράσεις», προφανώς βλέποντας την κατάσταση ορισμένων παικτών, με τους οποίους ωστόσο πρέπει να είναι επιεικής διότι δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Και πρόσθεσε εκφράζοντας περισσότερο προσδοκία και λιγότερο πεποίθηση: « Μετά την ήττα στο Περιστέρι και την αφαίρεση των βαθμών ήταν δύσκολο να βρούμε κίνητρο για τον αγώνα. Προσπαθήσαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό εν όψει πλέι οφ και να δούμε κάποιους παίκτες. Σε κάθε αρρώστια υπάρχει φάρμακο. Θα προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά στα ματς που απομένουν και στα πλέι οφ».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε αρκετά απέτυχε εφέτος αυτός ο Παναθηναϊκός. Κυρίως στις μεταγραφές του. Όμως ουδείς δικαιούται να αγνοήσει ή να υποτιμήσει ότι στάθηκε όρθιος και έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα με ευθύνη ασφαλώς και του… Ολυμπιακού 1) μετά τον αποκλεισμό στη ρεβάνς με την Σταντάρ Λιέγης παρά το γρήγορο 1-0 στη Λεωφόρο 2) μετά από την τρίμηνη απώλεια του Μάρκους Μπεργκ 3) μετά από το «χαστούκι» από την Εστορίλ, που είχε ως συνέπεια ακόμη και παράπονα από «αντιπροσωπεία οπαδών» στο Κορωπί 4) μετά από τις διαδοχικές ήττες από ΟΦΗ – Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο 5) μετά από τον εντός έδρας αποκλεισμό από την Ξάνθη στο Κύπελλο 5) μετά από τα επεισόδια στο ντέρμπι και τη διαφαινόμενη αφαίρεση τριών βαθμών, όταν στην άδεια Λεωφόρο κατάφερε να γυρίσει (με τη… συμβολή και του ΠΑΟΚ και του Αγγελου Αναστασιάδη βεβαίως) το 1-2 σε 4-2 μέσα σε 15 λεπτά!

Όλες αυτές ήταν απανωτές μικρές υπερβάσεις. Όχι για τον Παναθηναϊκό… γενικώς. Γι΄ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Αν θα τα καταφέρει και στην τελική ευθεία; Επαφίεται στον επαγγελματισμό των παικτών και στις ικανότητες διοίκησης και κόουτς: management κρίσεων/ διαχείριση χαρακτήρων. «Να μην γίνουμε ΠΑΟΚ»: το έχει πει δυο – τρεις φορές στα αποδυτήρια ο Αναστασίου ενθυμούμενος την περυσινή πορεία του Δικέφαλου μετά τις τιμωρίες Αθανασιάδη – Κατσουράνη από τον ημιτελικό στην Τούμπα, τη συντριβή στο Κύπελλο και την αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ.

Ορισμένοι, άλλωστε, «παίζουν» και για την παραμονή τους ή για το ύψος του επόμενου συμβολαίου τους, αν δεν το έχουν καταλάβει… Και ο επαγγελματίας αθλητής δεν αξιολογείται μόνο στα καλά, αλλά και στις στραβές. Για την αντίδραση, την αντοχή, τη συνέπεια και το σθένος του, ανεξάρτητα από το όποιο -μικρό ή μεγαλύτερο- ταλέντο του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ