OPINIONS

Να δεις τι σου 'χω για μετά…

SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον πολύπαθο πρώτο γύρο σε μια ιστορική σεζόν για τον Παναθηναϊκό που ετοιμάζεται για αλλαγές αν καταφέρει να «αποκρούσει» τις αφαιρέσεις βαθμών…

Άγραφος νόμος στο ποδόσφαιρο : όταν μαθαίνεις να νικάς, θα νικήσεις και στην κακή σου μέρα - όταν ξεχνάς να νικάς, δεν θα τα καταφέρεις ούτε στην καλή σου μέρα. Και ο Παναθηναϊκός που έχει ξεχάσει τι εστί τρίποντο από την 28η Οκτωβρίου και το 1-0 επί του Ολυμπιακού, λογικό είναι πλέον να αποτυγχάνει ακόμη και στο καλύτερο εκτός έδρας παιχνίδι του.

Ναι, έδειξε σφυγμό, παλμό, νεύρο στην Ξάνθη. Είχε σχέδιο, προσανατολισμό, τρόπους να φτάσει οργανωμένα στην αντίπαλη περιοχή και να ολοκληρώσει τις φάσεις του. Έκανε το καλύτερο ημίχρονο της σεζόν με ένα γκολ και τέσσερις κρυστάλλινες ευκαιρίες (οι τρεις από ωραίες συνεργασίες), χτυπώντας ανελέητα τη γηπεδούχο από τη δεξιά πλευρά με Κουλιμπαλί – Βιγιαφάνιες και βλέποντας τον 19χρονο Σωτήρη Πίσπα να ξεμαρκάρεται με θαυμάσιες για την ηλικία του κινήσεις, χάνοντας όμως δύο εύκολα γκολ. Θα μπορούσε να πάει στα αποδυτήρια με 0-2 ή 0-3, καθώς οι πτέρυγές του ήταν σε καλή μέρα, οι Τζανδάρης – Κουρμπέλης κάλυπταν χώρους και έπαιρναν τις περισσότερες "δεύτερες μπάλες", ο Αλτμαν με τον Πίσπα έπαιζαν σωστά στους χώρους και συνεργάζονταν πολλές φορές με τους ακραίους. Ημίχρονο 0-1 και μετά… ήρθαν οι μέλισσες.

Δηλαδή, για πολλοστή φορά ο Παναθηναϊκός "έσκασε" στο β’ ημίχρονο. Χάθηκε η αντοχή και η έκρηξη, η Ξάνθη πήρε μέτρα στο γήπεδο, δημιούργησε και έχασε δύο ευκαιρίες, ισοφάρισε με τον Γέντρισεκ διότι… απλούστατα άλλο Μολέντο, άλλο Αυλωνίτης. Ο Χίλιεμαρκ που είναι πολύ χρήσιμος "ψηλά" προς την αντίπαλη περιοχή έχασε δύο εύκολα γκολ στο 90’ και στο 94’, ο Παναθηναϊκός έχασε τους δύο βαθμούς που είχε πάρει στη Λεωφόρο με την απίθανη σέντρα σουτ του Σουηδού στο 95’ εναντίον της ΑΕΛ (2-1).

ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΚΡΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ

Έκτο σερί ματς χωρίς νίκη μετά το 1-0 επί του Ολυμπιακού. Το πρώτο στο οποίο την άξιζε τόσο πολύ ο Παναθηναϊκός που έδειξε σημάδια επανασυσπείρωσης, ακόμη κι από «φευγάτους» παίκτες, όπως ο Βλαχοδήμος, ο Χουλτ, ο Λουντ, ο Κουλιμπαλί, ίσως και ο Βιγιαφάνιες. Οι αριθμοί του απογοητευτικοί στην αυλαία του πρώτου γύρου.

· Για πρώτη φορά στην ιστορία του ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο με λιγότερες νίκες από ήττες: 4-6-5

· Για πρώτη φορά έχει αρνητική διαφορά τερμάτων: 11-15

· Καταρρίπτει τα αρνητικά επιθετικά ρεκόρ με 11 γκολ, εκ των οποίων τα δύο με πέναλτι.

· Είναι (λόγω και του -2 που κουβαλάει από την αρχή της σεζόν) στη 10η θέση, τη χειρότερη της ιστορίας του!

· Δεν έχει νικήσει εκτός έδρας ούτε σε ένα από τα οκτώ παιχνίδια του (0-4-4), παρότι έπαιξε μακριά από τη Λεωφόρο μόνο σε ένα ντέρμπι, εναντίον του ΠΑΟΚ.

· Ο πρώτος σκόρερ του είναι ο Μολίνς, με τρία γκολ, όσα είχε πετύχει πέρυσι ο Μπεργκ σε ένα 90λεπτο, εναντίον του Παναιτωλικού ή και της Βέροιας (χατ τρικ).

Μα οι αριθμοί είναι απλώς «ενδεικτικοί». Νούμερα, ψηφία. Δεν μπορούν να αποτυπώσουν αυτό που βιώνουν ο Ουζουνίδης, όλοι οι συνεργάτες του στο Κορωπί, οι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι στην ΠΑΕ, ορισμένα στελέχη που το παλεύουν και όπου βγει. Πού θα βγει; Απρόβλεπτο. Μα σίγουρα, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει για την ομάδα που κινδυνεύει τόσο πολύ για τον πρώτο υποβιβασμό στην ωσονούπω 110χρονη ιστορία της από το 1908 έως το 2018…

ΔΙΑΒΟΛΟΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ

Τον Παναθηναϊκό που είδαμε στα ευρωπαϊκά ματς, δεν τον ξαναείδαμε. Ούτε τον Παναθηναϊκό που αγωνίστηκε εναντίον του Ολυμπιακού. Δεν θα ξαναδούμε τον Παναθηναϊκό της Ξάνθης. Ποιοι και πόσοι θα φύγουν πριν το τέλος του χρόνου, στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, στο τέλος της μεταγραφικής σεζόν; Ο Κουτρουμπής τελείωσε, ο Μολέντο θα τελειώσει, ο Βλαχοδήμος εκτός απροόπτου θα ετοιμάσει βαλίτσες για Λισσαβώνα. Χουλτ, Λουντ, Κουλιμπαλί, Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης: όλοι προς πώληση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι άπαντες θα αποχωρήσουν. Ίσως όμως προκύψουν και μίνι εκπλήξεις με λύσεις συμβολαίων, όπως του Χίλιεμαρκ… Αν πάρει το πράσινο φως από τη FIFA, τρεις – τέσσερις low budget κινήσεις θα τις κάνει ο Παναθηναϊκός, αλλά θα χρειαστεί και τη βοήθεια από τους πιτσιρικάδες και ασφαλώς τη συσπείρωση και τη δύναμη της Λεωφόρου για να παραμείνει στην Super League βάσει της βαθμολογίας.

Αν "ντριμπλάρει" τον υποβιβασμό και δεν σκάσει στα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου που βρίσκεται στο όριο της εγγραφής του ονόματός του στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου άπαξ και δια παντός, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από τους πιστωτές, τους διοικούντες, την αποτελεσματικότητα του Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου στις πωλήσεις, την πιθανή ενίσχυση από κάποια βαριά πορτοφόλια που θα… λυπηθούν τον σύλλογο λίγο πριν από την τελευταία ανάσα του. Ενδεχομένως και από τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στον αριθμό των δόσεων και τον «απεγκλωβισμό» των χρημάτων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, τα οποία έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, επειδή έτσι είχε αποφασίσει ο Αλαφούζος.

Η εβδομάδα προμηνύεται τρομακτική, με τέσσερις υποθέσεις που έχουν φτάσει στο τελευταίο όριο για το «-3», ο Ουζουνίδης μιλάει για "αυτοκίνητο χωρίς ρόδες" και έχει ήδη μπει στα παπούτσια του Σάββα Παντελίδη: ο Ηρακλής βαθμολογικά «σώθηκε» πέρυσι αλλά χθες έφερε εντός έδρας ισοπαλία 2-2 εναντίον της ΑΕ Καρίτσας στην Γ΄ Εθνική…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ